fredag 2 september 2016

En liten olycka

Det hände en liten olycka i går.

Ida älskar att leka frisör och få hålla på med mitt hår och jag tycker faktiskt också det är ganska skönt o mysigt. Så jag satte mig i frisörstolen soffan och njöt av att bli ompysslad.

Fin bena för att kunna locka håret. Inget fel på början....

Helt plötsligt blev Ida väldigt tyst och jag förstod på en gång att hon hade snurrat in kammen i håret. Jag brukar alltid säga att hon inte få snurra håret runt nå, men den här gången glömde jag säga det och då händer det så klart.

Kammen satt stenhårt i nacken, så jag såg ingenting och Ida kunde inte reda ut det. Så det vara bara att panik-ringa Olivia som kom hem på en gång och började med mission impossible.

Oj, oj det ser inte så lovande ut.

Efter nästan en timme hade Olivia, med lite hjälp av Isak, fått bort kammen i småbitar. Då började nästa problem - att reda ut värsta tovan. Mycket balsamspray och en bra borste gjorde ett bra jobb, men till slut gav vi upp och tog till saxen. Det var en stenhård tova som nog aldrig hade retts ut som var kvar så det var lika bra att klippa bort den lilla tofsen. Jag tror inte det kommer synas så mycket där bak i nacken. Fast jag ska nog boka en klipptid, inte bara för att fixa till detta utan det börjar bli dags för lite klippning o färg.

Rester från kvällen - hårtofs och en kam i bitar.

torsdag 1 september 2016

Rabarber-Mojito

Vissa dagar är lite bättre än andra. 
Middagen var förberedd och lättfixad så det gick snabbt att få middagen på bordet. Se'n hann vi sitta o prata o äta riktigt länge innan Isak var tvungen att åka på fotbollsträning. Det är inte alltid middagarna är så lugna o mysiga. Nu är middagen bortdiskad och jag sitter i soffan med min kopp te och njuter av lugnet och solen. Perfekt torsdag och i morgon är det fredag! Lovely!

På lördagens fest blev vi bjudna på denna goda rabarber-mojito som välkomstdrink. En riktig fullpoängare som jag har tiggt till mig receptet på.


Rabarber-Mojito 1 glas

0,5 lime
6 cl rom
6 myntablad
2 msk rabarbersirap (se recept nedan)
is
sodavatten

Garnering
1 msk rabarbersirap (se recept nedan)
limeklyftor
myntablad

Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i klyftor. 
Blanda limeklyftor, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. 
Muddla eller stöt med skaftet av en slev eller trämortel.
Fyll på med is och sodavatten. 
Ringla i 1 msk rabarbersirap. 
Garnera med ­limeklyftor och myntablad.

Rabarbersirap till flera glas

250 g rabarber
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Ansa och skär rabarbern i 2-3 cm långa bitar. 
Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och vatten. 
Koka upp och låt sjuda ca 10 min. 
Låt massan rinna av i en sil. Pressa med en sked så att all vätska rinner ut.
Häll saften i en kastrull och låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens ca 5 min. 
Låt kallna.

Jag tror att min "vanliga" rabarbersaft som jag gör varje sommar av vår rabarber skulle fungera lika bra som denna sirap. Testar kanske redan i helgen och kan då även passa på att ta någon bättre bild. Kul att hitta nya användningsområden till all saft vi har i frysen.

Torsdag - det nya fredag

Oj vad skönt det var att sova riktigt många timmar en natt. Jag mår bättre än i gårkväll men tyvärr känner jag mig inte helt ok, det är nå som ligger o lurar. Vilken tur att vi inte har nå speciellt inplanerat i helgen så jag kan vila hela dagarna och få ny energi. Kanske ska jag koppla av med lite bakning, DET var länge se'n. Ida och även jag saknar och längtar efter min goda Matro-limpa så jag har lovat henne att jag ska baka riktigt snart.


Men innan fredag och helg är det en torsdag med flera roliga möten på jobbet. Möten där jag behöver vara effektiv och full av idéer, tur att jag bokade in morgonmöten för på eftermiddagarna brukar jag inte vara lika full av energi.

Ha en bra torsdag så hörs vi lite senare med en drink!

onsdag 31 augusti 2016

Bästa bloggen?

Jag fryser, halsen gör ont och jag är ovanligt trött. Usch jag varken vill eller har tid att bli sjuk, så nu ska jag gå o lägga mig för sömn brukar verkligen vara bästa medicinen för mig.

Men först tänkte jag tipsa om att Olivia har börjat blogga. 
In här o titta! 
Det bara sprutar inlägg ur henne. Hur hinner hon? 


Imorgon är det drinktorsdag igen och jag tänkte bjuda på en riktig goding som jag funderar på att göra i helgen för att hålla kvar lite sommarkänsla trots att vi har gått in i september.

God natt och krya på mig :)

Ädelostsås

Till fredagens grillade entrecôte gjorde jag en ädelost-sås som hela familjen tyckte om, förmodligen för att jag gjorde den ganska mild i smaken. Ädelost kan variera rätt mycket i smak och barnen tycker inte om stark ädelost, så jag valde den milda gräddädeln och använde dessutom ganska mycket grädde.


Ädelostsås

1 pkt gräddädelost (trekant)
2,5 dl grädde
salt o peppar

Smula ner osten i en kastrull tillsammans med grädden.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till kött.

Det finns olika styrka på ädelosten, vi valde den milda. Men om du älskar ädelost så väljer du så klart en starkare variant. Detsamma gäller med mängden grädde. Det är så himla olika hur mycket man ville använda beroende på tycke o smak. Börja med lite mindre grädde och smaka dig fram till en perfekt ädelostsmak.

Jag använder ju ofta dessertost med smak t.ex. vitlök eller chili när jag brukar göra ostsås och sån ost-smak måste man inte anpassa lika mycket. Ädelost-smak kan ju vara väldigt speciell och framför allt barn kan ha svårt för den.

Nu när jag drar ner på kolhydrater så mycket som möjligt, så såg jag att ädelost i bit är mycket bättre att använda än de smaksatta dessertostarna som Cantadou, Crème bonjour och vad de nu heter. Tips!

tisdag 30 augusti 2016

Broccolimos

I dag har Luleå kommun haft "En dag i hälsans tecken" för alla sina medarbetare, så jag har varit på tre föreläsningar. Vissa var bättre än andra :) Men det är alltid inspirerande att lyssna på bra talare och trots att det kanske inte var så mycket nyheter jag fick till mig så är det aldrig fel att fräscha upp minnet och påminnas t.ex. om hur viktigt det är att se, le och ge beröm.

Det blev lite övertid i dag så det kändes skönt att jag hade förberett middagen genom att steka fläskfilé så den bara behövde gratineras i ugnen. Kött i dag och Fisk i går! Gårdagens middag var nämligen grillad sik, sallad och supergott broccolimos.


Broccolimos

broccoli
grädde
salt o peppar

Koka broccolibuketter mjuka i saltat vatten.
Häll sedan bort vattnet.
Mixa broccolin med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Broccoli- och blomkålmos är verkligen supergott till fisk. Visst har ni provat? Det är så himla gott så varken potatis eller sås behövs.

Broccolimos kan göras både på färsk och på fryst broccoli, nu när det är höst tycker jag att man ska passa på att äta av all god broccoli som finns i affärerna (eller kanske i era trädgårdsland).

måndag 29 augusti 2016

Hel vitlökskyckling i ugn

Kyckling är alltid populärt hemma hos oss, oftast äter vi nog kycklingfilé men hel kyckling blir det också då och då. Så enkelt att först krydda den riktigt ordentligt, annars blir den smaklös, och sen låta den bli klar i ugnen utan mer arbetsinsats. Det tar lite tid i ugnen så det kanske inte är så lyckat på vardagar när man kommer hem trött o hungrig och snabbt vill ha middagen på bordet. Men på lediga dagar är det perfekt.

Den här gången kryddade vi med örter och vitlök, förutom smör, soja, salt och peppar.


Hel vitlökskyckling i ugn

1 hel kyckling
färska eller frysta örter efter smak, tex timjan och basilika
vitlöksklyftor
smält smör
soja
salt och peppar

Stoppa in hackade örter under skinnet lite här och där på kycklingen. 
Skala vitlöksklyftor och stick in i kycklingen. 
Blanda soja och smält smör och pensla kycklingen med detta. 
Salta och peppra ordentligt.
Tillaga i 175 C, ca 70-90 minuter. Köttsaften ska vara klar och ofärgad när kycklingen är färdig.

Det blev en god krispig yta med smöret och sojan. Vi hade inga färska kryddor hemma så jag valde frysta istället för jag orkade inte åka på affären. Vi använde oss av 3 medelstora vitlöksklyftor som vi delade i totalt 8 bitar och stack in lite här o var i kycklingen och det blev väldigt mycket vitlökssmak av det. Så nu hoppas vi att vi håller oss friska :)

Till kycklingen serverade jag en blandsallad och den goda lättgjorda kalla sambalkrämen.


Sambalkräm

2 dl turkisk yoghurt
2 tsk sambal oelek
örtsalt

Rör ihop yoghurt och sambal oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.