onsdag 17 augusti 2016

Back to work

Semestern är slut och det är dags att ta sig i väg till jobbet!


Jag hoppas jag har kommit ihåg allt! Kläderna är på, lunchlådan nerpackad liksom passerkortet och håret är inte i en knut på huvudet :) Nu är det slut på myskläder och slarvigt uppsatt hår. Men vet ni vad? Det känns faktiskt riktigt bra!

Jag har en rolig höst framför mig men som förmodligen innebär jättemycket jobb och det rivstartar med en Stockholmsresa redan på söndag. Och ovanligt nog ska jag dit två gånger till i höst. Kul!

tisdag 16 augusti 2016

God chokladmousse i fina glas

Fina glas kan man aldrig få för många av och det gäller även efterrättsglas. Därför blev jag så glad när jag fick dessa söta glas/skålar av mina föräldrar, senast när vi bjöd dem på laxmiddag.


Perfekt storlek för pannacotta, chokladmousse eller en trifle. Jag tycker om att servera efterrätter i portionsformar, tycker det är mycket vackrare än att servera i en stor form. Fast ofta, väldigt ofta, använder jag en stor form istället för små portionsformar för det är ju så mycket enklare vid tillagning och förvaring.

När jag premiäranvände glasen gjorde jag min för stunden favorit-chokladmousse, den med grädde, yoghurt och mörk choklad.


Chokladmousse med yoghurt

100-150 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2,5 dl yoghurt 

Finhacka chokladen. 
Vispa grädden. 
Vispa ner yoghurten med elvispen på låg hastighet. 
Rör ner chokladen.
Fördela smeten i portionsglas. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär och/eller mer choklad innan servering. 
Fast den är god bara som den är också.

Den här moussen har jag tipsat om tidigare för den är så himla god och superenkel att göra. Jag använder 85%-choklad för jag älskar riktigt mörk choklad och i den här kombinationen känns den inte så bitter och mörk som man kan tro.

måndag 15 augusti 2016

Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

Bara för att man undviker kolhydrater behöver man inte avstå från allt gott man är van att äta. Kycklingtortillas är en storfavorit här hemma, det är nog hela familjens favoriträtt. Tortillas som man rullar in den goda kycklingröran i är ju så klart full av kolhydrater eftersom de är gjorda av mjöl. Men egentligen är det kycklingröran som är det goda så jag serverade röran till sallad och struntade i tortillas. Enklare att göra eftersom jag slapp ett moment och lika gott.

Jag tillsatte lite extra grönsaker o crème fraîche och skippade den söta majsen för att anpassa den bättre till lchf-mat. Krångligare än så är det inte att fortsätta äta er favoritmat men med färre kolhydrater.


Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

1 kg kycklingfiléer
1 purjolök
1 stor paprika
1 zucchini
några skivor jalapeno på burk
0,5 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
5 dl crème fraiche
chilipeppar, salt o svartpeppar

Skär kyckling, purjolök, paprika, zucchini och jalapeno i småbitar.
Fräs kycklingen några minuter, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs purjolök, paprika och zucchini i omgångar, lägg över i en gryta.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och ev. chilipeppar.
Rör ner crème fraîche och låt koka några minuter.
Servera till sallad.

Olivia saknade den smälta osten som man har på kycklingtortillas, men det gjorde inte jag eftersom jag inte är så mycket för smält ost. Men eftersom jag vill att alla andra ska vara nöjda med maten så gör jag nog en gratäng nästa gång. När kycklingröran har kokat klart lägger jag den i en gratängform, strör på ost och gratinerar i 225 grader tills osten smält o fått fin färg.

Huvudvärkshelv***

Börjar den här dagen på sämsta sätt - med "headache from hell". Det finns inte mycket som är värre än att vakna med huvudvärk. Varje rörelse jag gör bränner som eldar. Lite frukost (för att kunna ta tabletter utan att få ont i magen), tabletter, duschmassage och vila är det som gäller. Och om jag har tur så hjälper det och jag kan få några bra timmar.


Nu hoppas vi att huvudvärken snart har försvunnit så att jag kan ge er ett roligare inlägg.

Ha en bra måndag, på jobbet eller hemma!

söndag 14 augusti 2016

Nya vanor med Smakbox

Är det nån som börjar jobba efter semestern i morgon? Jag börjar på onsdag!

Är det nån som längtar tillbaka till vardag och rutiner? Det brukar ju vara så när semestern börjar ta slut. Hösten brukar betyda en nystart med nya vanor. Tack vare att jag har undvikit kolhydrater nu i sommar så har jag undvikit glass, godis och fikabröd. Känns så himla skönt att jag inte behöver kämpa med nya nyttigare vanor nu när semestern är slut.

Vill ni prova lite nya produkter som går under temat Nya vanor så har ni nu chansen. Smakbox nya box med temat Nya vanor innehåller rekordmånga 18 spännande produkter som förhoppningsvis utmanar dig lite och får dig att prova nya alternativ. Värdet är hela 463 kr.

Och det bästa av allt - jag har en rabattkod till alla nya prenumeranter!
Ange rabattkoden MATRO så får du 15% på ordinariepris (189 kr inkl frakt) på din första smakbox
Gå in här för att prenumerera.

Det är fler än jag som har upptäckt smakbox och deras roliga och innehållsrika lådor. De är omnämnda i en av mina favorit-mattidningar Elle Mat & Vin.

Bild från Elle Mat & Vin

lördag 13 augusti 2016

Lycklig för lite

Tänkte börja lördagsmorgonen med lite tänkvärda ord som jag ofta brukar tänka på 
och jag tror fler skulle må bra av att göra det.


I dag är jag lycklig över att det "bara" är lördag trots att det kändes som lördag i går. Jag är även lycklig över att jag har några få semesterdagar kvar innan jag börjar jobba igen. Och det känns faktiskt riktigt bra att börja jobba, jag tror att jag har en rolig, men stressig, jobbhöst och vinter framför mig.

Vad är ni lyckliga över i dag?

fredag 12 augusti 2016

Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Eter en heldag på Ikea inklusive bilresa på ungefär en o en halv timme enkel väg känner jag mig lite småtrött men glad. Älskar att gå på Ikea och titta på allt möjligt viktigt som man behöver, trots att man inte visste om det innan man kom dit :) Fast den här gången blev det inte så många roliga småsaker utan det blev stora saker till barnen, både säng och garderober har vi inhandlat till nöjda barn. Och jag är väldigt imponerad att Leif lyckades få in allt i bilen. Det blev trångt, men det gick!

Nu när jag sitter i soffan och tittar igenom korten i kameran kom jag på att jag har ju glömt ge er receptet på de goda köttfärsfyllda paprikorna som Leif grillade åt oss för ett tag sedan.


Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Köttfärssås

5 hg köttfärs
0,5 zucchini i bitar
1 brk smaksatt tomatsås (pastasås)
1 dl grädde

paprikor
ost

Börja med att göra en god köttfärssås. 
Stek köttfärsen och zucchinibitar. 
Tillsätt tomatsås, kryddor och grädde.
Låt koka ett tag.
Skär av ett lock av paprikorna. Ta ur kärnor och hinnor och skölj dem.
Fyll paprikorna med köttfärssåsen.
Skiva över ost och lägg på locket.
Grilla på indirekt värme tills osten smält och paprikan har mjuknat något.

Det här blev riktigt gott och Leif lyckades exakt med paprikorna - lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.

Så här gjorde vi köttfärssåsen men den kan man variera efter eget tycke o smak. Tänk bara på att den inte får bli för rinnig utan man vill ha en ganska fast röra i paprikorna.

Smakrik, god köttfärsröra och några skivor ost.
Lägg sedan på locken och paprikorna är redo för grillen.
Grilla på indirekt värme tills osten har smält och paprikan har mjuknat lite.