lördag 19 december 2015

Grahamsrutor med chiafrön

Om man har ett bra grundrecept på bröd så är det perfekt att använda sig av det när man vill experimentera lite. Jag hade kvar chiafrön som jag ville använda upp - perfekt att slänga ner lite i brödet. Dessutom hade jag kvar lite av både philadelphiaost och crème fraîche - perfekt istället för originalreceptets kesella, som jag inte hade i kylskåpet.


Grahamsrutor med chiafrön
50 g jäst
1,5 msk chiafrön
1+4 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
100 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche 
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Häll 1 dl av det ljumma vattnet över chiafröna och låt stå några minuter.
Smula jästen i en bunke och häll över resten av vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, ost, crème fraîche, chiafröblandningen och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blev lika luftigt och gott som originalreceptet, det är verkligen ett kanonreceptet som ni kommer få se fler varianter på. Just matbröd är enkelt att experimentera med och inte följa slaviskt, det blir nästan alltid bra. Våga prova!

Nu blev jag så sugen på grahamsrutor med ost och paprika så nu måste jag fixa frukost. Det är ju lördag så dags för långfrukost! Ägg ska kokas, grönsaker ska skäras, te ska fixas, pålägg ska läggas upp och ljusen ska tändas.

Ha en bra lördag och passa på att njut!

Jag tror att jag tjuvtänder fjärde ljuset redan i dag.

fredag 18 december 2015

Julinspiration

Det blev ännu en dag hemma i sjuksängen, men nu känner jag mig äntligen bättre igen så nu hoppas jag att det har vänt på riktigt. Jag kände mig ju hyfsat bra på onsdag-eftermiddagen också men sen blev jag sämre igen. Men nu tror jag att det är sista sjukdagen för det här året :)

Nu ska jag planera det sista inför julbordet och för att söka inspiration har jag två av mina favorit-mattidningar, Elle mat & vin och Matmagasinet. Tror att jag kryper ner under filten i soffan.


Tyvärr blir det ju ingen riktig fredagskänsla när man inte har jobbat. Men jag får försöka hitta den ändå för inte vill man vara utan den härliga fredagskänslan, eller hur? Barnen lär vara lyckliga när de kommer hem för nu har de ett rekordlångt jullov framför sig. 12 januari börjar skolorna igen och det känns ju som en evighet dit :)

torsdag 17 december 2015

Ädelostpasta med broccoli

Gårdagens middag till mig och Olivia blev en riktigt god pastarätt av rester. Skönt med snabbfixat när jag inte var riktigt pigg.


Ädelostpasta med broccoli
70 g ädelost
1,5 dl grädde
200 g kokt broccoli
kokt pasta
salt o svartpeppar

Smält ädelosten på svag värme tillsammans med grädden.
Låt koka ihop några minuter.
Tillsätt den kokta broccolin och den kokta pastan.
Blanda runt och koka upp.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med tomater, både för färgen och smakens skull.

Jag använde fryst broccoli som jag hade tinat i micron först, sen kramade jag ur allt vatten så att inte såsen skulle bli så blaskig. Trots att jag använde matlagningsgrädde blev det en krämig och god sås.

Tomat är så gott och fräscht till ädelost och till den här rätten blir det dessutom en vacker färgklick.


I dag har jag legat i soffan mest hela da'n, känner mig riktigt duktig fast nu börjar jag bli lite rastlös. Men nu ska jag bli frisk! Jag har inte ens satt igång en disk- eller tvättmaskin som annars brukar vara standard när jag är hemma en hel dag. Jag funderar även på om det blir hämtmat till middag, sushi till mig o Olivia och pizza till de övriga, så kan jag fortsätta ligga i soffan hela kvällen.

Försöker ta det lugnt

Det blev visst ännu en sjukdag hemma, det var inte vad jag hade räknat med. Jag har ju lite svårt för att vara hemma och ta det lugnt tills jag är riktigt frisk, men nu ska jag försöka. Jag har ju varit sjuk nästan hela hösten så det är väl bäst att lyssna på kroppen nu som skriker efter vila. Dessutom vill jag ju inte smitta mina kolleger inför jul, så det är väl bara att stanna hemma trots att jag blir en aning rastlös.


Men man får göra det bästa av situationen. Dricka te och sitta vid datorn med tända ljus och Nyhetsmorgon på tv:n i bakgrunden är en rogivande avkoppling och här ska jag sitta ett tag. Sen ska jag flytta till soffan och lägga mig o läsa min nya bok - Andra delen om polisen Emma Sköld av Sofie Sarenbrant, Andra andningen heter den och den har börjat riktigt spännande. Älskar svenska deckare!

onsdag 16 december 2015

Knäcktratt

Bästa hjälpmedlet i köket just nu är utan tvekan denna knäcktratt. Ville ha den redan i fjol men då hann de ta slut överallt. Men i år såg jag till att köpa en redan i början av december. Vilken tur, för nu kan jag knappt förstå hur jag kunde klara mig utan den.

Sån enkel konstruktion men så bra!

Med ett en-hands-grepp öppnar o stänger man tratten.

Tratten består av två delar som enkelt kan tas isär för att diskas och sen enkelt sättas tillbaka.

Pinnen med kulan längst ner tas lätt bort från tratten
2 delar som är lätta att ta isär vid disk.
Inget kladd när knäck- eller chokladkolasmeten ska portioneras ut i knäckformarna.
Inga välta knäckformar, inget kladd, inga brända fingrar. Jag är såå himla nöjd och funderar vad man mer kan kan använda den till. Är det något mer man kan underlätta med denna knäcktratt?

Lingongrottor med pepparkakssmak

Då var jag hemma o sjuk igen. Det här är andra sjuktillfället jag har den här hösten/vintern, det måste vara ett (tråkigt) rekord. Åkte hem från jobbet i går och bäddade ner mig i soffan för att senare på kvällen flytta mig till sängen. Så nu, efter många timmars sömn och vila, känner jag mig något bättre, hoppas jag slipper bli besviken senare i dag. Det som är roligare är att Ida, som lätt blir förkyld, har varit frisk och verkar ha klarat sig riktigt bra trots mina sjukbaciller som jag har dragits med hela hösten. Peppar, peppar.....

Hoppas ni håller er friska och kan baka och fixa inför jul. Om ni tänker baka så tycker jag att ni ska prova dessa krispiga och goda kakor. Pepparkakskryddor och lingon är en perfekt smak-kombination, framför allt till jul. Så då förstår ni hur goda dessa lingongrottor är :)


Lingongrottor med pepparkakssmak 40-50 st
3 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1,5 dl socker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 tsk pepparkakskryddor

200 g smör
1,5 dl lingonsylt



Lägg alla torra ingredienser i en mixer och blanda. 

Skär smöret i bitar och lägg ner i mixern. Mixa ihop till en jämn deg. 

Ställ ut ca 40 små pappformar på två plåtar. Gör små bollar av degen och lägg ner i formarna. 
Tryck hål i mitten med fingret och lägg i sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200° i 10 minuter.

Så spröda och krispiga kakor, tack vare potatismjölet. Jag älskar pepparkakssmak och det hade kunnat vara lite mer pepparkakssmak i dessa kakor enligt mig, så nästa gång ökar jag nog på med ytterligare en tesked pepparkakskryddor.

Små bollar i småbrödsformar
Bästa Assistenten som rullade små bollar, gjorde fördjupningen och fyllde med sylt.
Redo för ugn!
Fikat är klar!

tisdag 15 december 2015

Olaplex reparerar mitt hår

Oj vad jag är nöjd med mitt hår!

Färgen blev perfekt - svart underhår, brun-rött i det övriga och sen lite ljusare slingor på det. Samtidigt med min färgning gjorde jag en Olaplex-behandling. Har ni hört talas om Olaplex? Det är en nyhet som faktiskt reparerar ditt hår, det som man i alla år har sagt inte fungerar. Men utvecklingen går framåt.


Jag har hört talas så mycket om Olaplex, det verkar ha varit höstens grej, så jag blev glad när Catrin föreslog att jag skulle testa. Eftersom det är en sån pass ny behandling trodde jag inte att den fanns i Luleå än. Men på Salong Icon finns den!

Jag känner verkligen skillnad på mitt hår redan efter en behandling. Det blev mjukt och lent utan att kännas tunnt och flygigt.

Olaplex består av 3 delar, No.1 och No.2 används på salongen, No.3 är produkten som kan användas hemma. Om ni klickar här så kan ni läsa mer på Icons hemsida där de har förklarat det så bra, där hittar ni även priser och tidsbokning. Perfekt julklapp till de som har "allt".

Förutom att jag fick underbart hår och att Catrin är trevlig så är det bästa med Icon deras mysiga lokal och stämningen där. Jag älskar att vara där, det är så lugnt och harmoniskt och det är avkoppling på högsta nivå. Svårt att förklara det måste upplevas!

Olaplex-behandlingen No3 kan du göra hemma.
EN MOLEKYL SOM FÖRÄNDRAR ALLT

Olaplex flyttar gränserna för vad som är möjligt att göra med ett hår utan att äventyra hårets kvalitet. För första gången någonsin kan frisörens värsta mardröm, strukturskadat hår, vara ett minne blott. 

På samma gång är Olaplex en behandling där konsumenten själv kan behandla sitt hår och bygga upp kvaliteten mellan frisörbesöken. Olaplex kan användas i alla typer av kemiska behandlingar som man utför hos frisören! Med Olaplex återskapas hårets egna svavelbindningar. Håret blir starkare, friskare och man får mer långlivade färgresultat med vitalitet! 

Olaplex är skapad med avancerad kemi och forskning i framkant, den skyddas dessutom av åtta världspatent!