måndag 29 juni 2015

Kaka med chokladhavreströssel

Den här kakan jag har bakat många gånger, smaksatt antingen med kakao eller kanel. Det är den mest populära mjuka äggfria kakan och då har jag bakat många äggfria kakor. Det är en riktig barn-kaka för jag tror att de flesta barn som har smakat denna kaka har älskat den. (Detsamma gäller de vuxna :) )


Kaka med chokladhavreströssel
Kaka
3 dl (havre)mjölk
100 gr (mjölkfritt) margarin
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Havreströssel
200 gr (mjölkfritt) margarin
2 dl socker
7 tsk kakao
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Kaka
Smält margarinet till kakan.
Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord långpanna.
Havreströssel
Smält margarinet till havreströsslet.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Älskar när det är så enkelt att allergianpassa kakor. Originalreceptet (som är gammalt) innehåller ett ägg och jag har faktiskt för ett tag sen provat använda ägg i kakan men det blev ingen skillnad så då är det ju lika bra att strunta i ägget. Vill man även baka mjölkfritt, som jag ofta vill, så använder man mjölkfritt margarin och havremjölk.


Nämen vad händer ute? Molnen drar in över Luleå och skymmer solen som sken så fint i morse. Jag som inte ens har hunnit ut än, som vanligt har vi ett väldigt lugnt tempo på morgon. Då får jag väl planera om dagen lite, istället för altanhäng får det bli kökshäng. Har lite på to-do-listan som måste göras idag, bl.a. en paj och en gravlax-röra måste göras och fotograferas under dagen.

söndag 28 juni 2015

Fransk potatissallad

Det har varit en lugn och skön dag helt i min stil, jag har hunnit njuta i solen, rensa lite ogräs, bakat, kokat saft, både fikat och ätit ute på altanen och nu avslutar vi denna underbara söndag med te i soffan.

Självklart blev det grillat även i dag nu när både solen och värmen verkar ha hittat hit. Till de tunna revbensspjällen (ribs) åt vi en klassisk och god potatissallad. Den är så himla god så man kan äta bara den utan tillbehör.


Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
0.5 dl hackad dill
1 msk vinäger
3 msk olja
1 msk vatten
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
2 msk kapris

Skrapa eller skala potatisen. Dela i lagom stora bitar.
Koka den i lättsaltat vatten.
Skala och skiva löken.
Rör samman vinäger, olja, vatten, senap, salt, svartpeppar och socker till en sås.
Varva den varma potatisen med lök och dill i en skål.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl.
Strö över kapris.

Jag gör många olika varianter på potatissallad under somrarna men den här klassiska med en vinägrett är nog godast ändå. Vill man kan man tillsätta olika sorters grönsaker t.ex. sugar snaps, paprika eller tomat men jag brukar oftast göra en vanlig sallad på sidan om istället. Men vad som är riktigt gott och som jag ibland brukar tillsätta det är ruccola.

Snabbfixad midsommar-lunch

Nu verkar sommaren ha kommit på allvar. Hoppas den stannar kvar lääänge.

I går blev jag så sugen på sill och gravad lax, kanske beror det på att vi var borta på midsommarafton då många av er andra åt det. Så för att fira in sommaren (eller varför man nu firar midsommar) så fixade jag i ordning en midsommarlunch i dag med de viktigaste sakerna. Det blev alltså en snabbvariant på sill-lunchen.

Jag dukade fram maten i skuggan på altanen men sen satt vi i solen och njöt av den svenska sommaren.


Snabbfixad midsommar-lunch
citrusgravad lax 
löksill
skärgårdssill
ägghalvor
knäckebröd
potatis
köttbullar
jordgubbar

Hade det varit en riktig midsommarlunch hade jag nog även haft löjrom, lax- och/eller matjesilltårta, egeninlagd sill och jordgubbstårta. Jag hade även provat ett eller flera nya spännande midsommarrecept som man blir inspirerad av på bloggar och tidningar inför midsommar.

Nu ska jag fortsätta njuta i solen innan vi ska dra igång grillen och fixa ytterligare en grillmiddag.

lördag 27 juni 2015

Jordgubbstips

Har ni haft en bra lördag? Det har jag!

Efter en mulen och grå morgon sprack det upp och blev en riktigt fin dag där vi hann med både fika och middag utomhus i solen. Till middag blev det grillat förstås, en av de sakerna Leif saknade mest när vi var utomlands :) Han trivs som bäst vid grillen med en öl i handen.

Kvantum hade riktigt billiga jordgubbar i dag, så jag köpte med mig några liter av detta goda sommarbär så att vi kan frossa. Till efterrätt blev det jordgubbar och glass (som ni redan sett på instagram @matro_sara) och jag har en laddning jordgubbssylt på gång. Men vad ska jag göra av resten? Har ni några bra tips vad man ska göra med jordgubbar? Jag funderar på att göra både chutney och sirap i morgon. Nån som har provat det redan?

En skål full med jordgubbar till efterrätt
Jordgubbsbitar som ska bli sylt

Frukostlugn

God morgon!
Är ni många som har börjat er semester i dag? En vecka efter midsommar brukar ju vara vanligt att börja sin semester. Själv har jag ju hunnit med två veckor och har flera veckor kvar.

Vad härligt det var att få sova i sin egna säng men jag vaknade alldeles för tidigt för att se till att Isak tog sig i väg på sin (efterlängtade) fotbollsmatch. Hoppas på vinst så att de tar sig vidare i cupen så att jag får se en match också. Jag har haft en lugn och skön morgon i min ensamhet och det är nästan lika mycket värt som att sova. Jag har precis avslutat min frukost framför morgontv i soffan (händer bara när jag är ensam hemma).

Frukosten bestod av några favoriter - finn crisp med hushållsost och gurka, lingongrova med skinka, ost, gurka och paprika. Dessutom några svenska jordgubbar (såå goda) och självklart en kopp te (och nu är det nog dags för kopp nummer två).


Det är mulet ute just nu men det sägs att det ska klarna upp men i dag är jag inte så väderberoende för i dag är det fullt upp med att packa upp resväskorna, tvätta, baka, fylla på kylskåp och planera kommande kalas. Ida fyller snart år och ska, som vanligt, ha två kalas - ett för kompisar och ett för släkten. Så mat, fika och aktiviteter måste funderas ut och fixas i ordning.

Ha en bra lördag så hörs vi senare!

fredag 26 juni 2015

Chokladmuffins med havregömma

Nu har vi landat hemma i Luleå efter en underbar vecka i Cala Bona på Mallorca. Hur bra vi än har haft det så är det skönt att komma hem. Fast lite bättre väder hade vi nog hoppats på, men det sägs ju att värmen är på väg. Den som väntar på nå gott…

Efter en snabb-middag hamnade vi i soffan med en god kopp chai-te med skummad mjölk (en vecka sen senast) och en chokladmuffins med havregömma. Hembakat var också nå jag längtade efter så vilken tur att jag hade nå gott i frysen.


Chokladmuffins med havregömma
Chokladmuffins
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Chokladmuffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret.
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser.
Fördela massan jämnt över alla muffins.
Grädda i 175 gr i ca 18 min.

Denna chokladmuffins är så saftig och god, annars brukar jag tycka att muffins är rätt torrt och tråkigt. Ni måste prova den här varianten antingen med eller utan havregömma. Den är faktiskt god även utan havregömma, men den goda havrechokladen gör det där lilla extra. Men om man vill garnera eller ha frosting så är det bäst att bara göra en ren muffins.

onsdag 24 juni 2015

Aubergine- och mozzarellagratäng

Nu är vi tillbaka på hotellrummet för lite vila innan vi ska ut och äta. Så skönt och välbehövligt att ta det lite lugnt efter en dag i solen. Vi bloggar, läser, kollar på iPad, surrar och tar det allmänt lugnt i nån timme innan vi är redo att ge oss ut på "sta'n". I kväll ska vi på vår favoritrestaurang där vi lär äta italienskt - pizza och pasta.

Det här är ju en matblogg och inte en reseblogg så det är väl bäst att jag ger er ett recept också. En av sakerna vi saknar hemifrån är att grilla och göra goda tillbehör. Men snart är vi hemma igen och kommer kunna grilla resten av sommaren. Hoppas på riktigt grillväder resten av sommaren. Denna goda gratäng kommer vi i alla fall göra fler gånger i sommar.


Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.

Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost

Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. 
Varva aubergineskivor med skivor av mozarellaosten i två lager. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Den här gratängen är ett perfekt tillbehör till grillat till exempel och man saknar verkligen inte potatis eller liknande. Smakrik, mättande och med såå goda smaker. Ibland använder jag även lite zucchini och inte bara aubergine eftersom jag älskar zucchini och försöker få med det lite nu och då i maträtterna.

Jag brukar göra dubbel sats av tomatsåsen och frysa ner hälften så går det snabbt att göra gratängen nästa gång. Eller så kan man använda tomatsåsen till pizza eller pasta, en god tomatsås har man alltid användning för.