lördag 6 juni 2015

Sverige-pannacotta

6 juni och Sveriges nationaldag!

Har ni inte förberett någon Sverigebakelse så får ni här ett snabbfixat alternativ för att fira nationaldagen på ett gott sätt. En gul o blå pannacotta. Kanske inte helt rätt färger, men med lite fantasi så är det gult och blått istället för blekgult och lila.


Blåbärspannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl blåbär

Mixa blåbären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner blåbärsmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i ca en timme, så att den stelnat något innan du gör mangopannacottan.


Mangopannacotta
5 dl grädde 
150 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll i glasen på blåbärspannacottan som stelnat.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.


Här har två av mina favoritsmaker på pannacotta samsats i ett o samma glas. Pannacotta med gelesocker måste vara enklaste efterrätten att fixa. Jag har helt slutat att använda gelatinblad när jag gör pannacotta, det är inte bara enklare utan då kan även vegetarianer äta. Och visst vet ni att det går alldeles utmärkt att göra pannacotta på havregrädde?

Ha en bra nationaldag!

fredag 5 juni 2015

Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater

En stressig fredag med pressat program börjar nu lida mot sitt slut. Det har varit tider att passa mest hela da'n men det har varit många roliga saker så det har inte känts alltför betungande, förutom bilresan t.o.r till Boden för ett en-timmes-möte. Men nu är det soffan och en massa koppar te som gäller resten av kvällen och ladda för imorgon då vi ska på två kalas/fester :)

I onsdags åt vi fisk igen och som oftast är det lax som gäller när det är fiskmiddag. Och som oftast tillagas den i ugn.


Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater
500 g laxfilé
5-10 st soltorkade tomater
150 gram fetaost
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 st vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
salt

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner yoghurten.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dessa. 
Tillsätt pressad vitlök och svartpeppar.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Bred toppingen ovanpå. 
Gratinera i 200 grader 20 minuter.

En god lax med många godsaker. Jag var lite sugen att tillsätta lite halverade svarta oliver också men då hade jag nog inte fått så bra betyg av övriga familjen :) Jag åt mitt favorittillbehör just nu - stekta grönsaker till fisken, men jag tror att pressad potatis skulle ha varit ett perfekt tillbehör.

torsdag 4 juni 2015

Älgskavgryta

Känner ni fredagskänslan komma krypande? 
Det gör jag. Härligt att man kan börja njuta av fredagskänslan redan på torsdag. 

Idag blev det en god snabbmiddag eftersom vi hade kvar färdigstekt kött från i tisdags då vi åt kebabtallrik. Det köttet värmde jag upp i en god sås med få ingredienser.


Älgskavgryta
ca 600 g älgkött av tex innanlår, ytterlår el fransyska
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure 
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Köttet skall vara halvtinat så att du kan skära/karva det i mycket tunna skivor, om skivorna blir för stora klipp el skär dom i lämplig storlek.
Stek kött och hackad lök, tillsätt tomatpure, grädde och vatten. Krydda
Låt puttra under lock några minuter.
Servera till ris eller pressad potatis.

När man läser receptet och det är så få ingredienser är det svårt att tro att det ändå kan bli så gott. Men det blev det. Det är som en korvstroganoff men med skav istället för korv. Men det smakar helt olika för det är ju ingen korvsmak.


I morgon är det en mycket-som-ska-göras-dag. Det är mycket som måste hinnas med emellanåt t.ex. optiker, läkare, klippning osv och när man pendlar är det just sånt som är svårt att hitta tid till. Man kan ju inte åka iväg en halvtimme från jobbet då. Jag hade planerat att jobba hemma några timmar tidigt på morgonen och sen göra en massa "måsten" eftersom jag hade planerat att slippa en timme i bil. Men nu blev det ändrade planer i sista stund och jag måste sitta en timme i bil för att gå på ett en-timmes-möte. Effektivt? Nej! Men jag får vara nöjd att jag ändå hinner göra lite av det jag hade tidsbokat.

Rabarberpaj med mandelmassatäcke

Vilket varannan-dags-väder det är. Gårdagens regn o rusk är nu utbytt mot sol igen och jag passar på att njuta för fullt. Älskar soliga morgnar som gör det så mycket enklare att stiga upp. Och nu är det nedräkning inför helgen och till helgen kan man unna sig lite efterrätt, eller hur? Och nu när våra trädgårdar är fulla med rabarber så tycker jag att man ska göra rabarberpaj.

Till morsdagslunchen i söndags bjöd jag på en rabarberpaj med mycket smak av mandelmassa och kokos - två favoritsmaker.


Rabarberpaj med mandelmassatäcke
400 g rabarber
0,75 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
mandelmassatäcke
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
0,75 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kokosflingor

Skölj och ev skala rabarbern. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker, potatismjöl och kanel.
Vispa ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet, med elvisp.
Vispa i även mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå rabarbern och bred ut den. 
Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med grädde, vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Det här är en riktigt god paj, som jag längtar efter att äta igen. Men du får inte bjuda så många på den för det blir inte så mycket av en sats och dessutom är den så god så alla vill ta om.

Tänk att för några (många) år sedan tyckte jag varken om mandelmassa eller kokos.

onsdag 3 juni 2015

Kebabtallrik

Jag planerar Olivias skolavslutningsfest för fullt, det är bara lite drygt en vecka kvar nu. Det är bara ett litet problem - värmen verkar inte vilja vara med oss. I mina tankar är det sommar, sol, varmt och härligt altanhäng som gäller den dagen. I mina planer dukar jag upp allt ute och måste skydda mat och dryck från solen. Det är nog bäst att jag börjar tänka ut en plan B.

Igår tipsade jag om en barnfavorit, tacopizza, här kommer en annan - kebabtallrik.


Kebabtallrik
kebabkött
kebabsås
pommes strips
sallad
gurka
tomat
rödlök


Kebabkött
köttbit (jag hade älgrulle)
kebabkrydda
salt
peppar

Frys ner en köttbit.
Ta upp den ur frysen och låt tina något men inte helt.
Skär/karva småbitar från köttbiten.
Stek i smör och krydda.
Servera med tillbehör.


Kebabsås
0,75 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 krm paprikapulver
salt och svartpeppar
1 msk finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft

Blanda alla ingredienser i en skål.
Låt stå i kylskåp ca en timme före servering.
Servera till kebab eller som dip.

Alla barnen och vi vuxna åt mycket och ingen gnällde. Det brukar alltid vara nån som inte tycker om maten och smågnäller, men inte när det serveras kebabtallrik. Vill man förenkla det ytterligare kan man köpa färdigt kebabkött som bara behöver stekas. Man slipper skärmomentet som inte är svårt men lite tidsödande.

Allergi?

Samma problem varje år!
Näsan kliar, ögonen rinner och man nyser. Är det allergi eller förkylning? Fast spelar det egentligen någon roll vad det är? Ja, det skulle väl vara för medicineringen i så fall. Men man är ju lika sjuk, trött och hängig oavsett om det är allergi eller förkylning.

Trots att regnet öser ner mest varje dag verkar det vara ordentligt med pollen i luften just nu - eller så är vi dunderförkylda.

Jag är inte bara allergisk mot pollen.

Känns som det kommer bli en lång och seg onsdag. Jag kunde inte somna igårkväll (för mycket att tänka på) och det känns alltför väl just nu. Jag som behöver många timmars sömn för att fungera normalt. Att det är mörkt, grått och regnigt gör det ju inte bättre heller. Men om jag orkar hålla mig vaken hela da'n lär jag inte ha problem att somna ikväll i alla fall. Inget ont som inte har nå gott med sig….

tisdag 2 juni 2015

Tacopizza

Middagen plockas bort, disken diskas och jag tar en kopp te i lugn o ro framför tv:n. Lovely! Dagens middag var hemmagjord kebabtallrik, en riktigt barnfavorit. En annan barnfavorit är tacos och om man vill äta något annat än "vanliga" tacos är denna tacopizza ett perfekt alternativ.

Tacopizza har varit en favorit i vår familj så länge som jag kan minnas, även innan barnen fanns. Ett tag åt vi den så ofta så jag blev lite less den men nu var det riktigt längesen och då var den extra god igen.


Taco-pizza
Pizzadeg (pan pizza)
50 g jäst
4 dl vatten, ljummet
2 msk olja
1 tsk salt
1 l vetemjöl
Smula jästen i bunken. Häll över vattnet och rör till jästen löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Platta sedan ut degen i en smord långpanna.

Fyllning
1 kg köttfärs
2 påsar taco-krydda
vatten
Stek köttfärsen och krydda enligt krydd-mixens anvisningar. 
Sprid ut köttfärsen på pizzadegen.

Sprid ut över köttfärsen:
1-2 gröna paprikor i skivor
4-6 tomater i skivor
feferoni

Cf-topping
5 dl crème fraiche
1 dl majonäs
4 dl riven ost
2 krm svartpeppar
Blanda ihop och bred ut över pizzan.

Grädda i 250 grader i 15-25 minuter.


Det blir ordentligt med mat eftersom det är en tjock pizzabotten och mycket köttfärs o grönsaker, så det räcker till riktigt många. Olivia har ofta bjudit på detta när hon har haft sina kalas. Blir det över något så går det bra att frysa ner så att man sen har goda matlådor till lunch.

Till pizzan brukar jag servera grönsaker i småskålar på samma sätt som man gör till tacos, så får var o en blanda ihop sin egna sallad.