lördag 29 september 2012

Tacopizza-middag

I dag har varit en lugn städdag, jag har städat och vilat om vartannat. Jag hade tagit bort sängkläderna i alla fem sängar och satte igång första av många tvättmaskiner. Vad tror ni händer? Tvättmaskinen går sönder, eller rättare sagt den vill inte pumpa ut vattnet trots att vi har rengjort vid pumpen. Så irriterande! På måndag ska en elektriker komma och titta på den, hoppas det inte blir en dyr historia för maskinen är bara några år gammal.

Idas nybäddade säng

Till middag gjorde vi en familjefavorit, framför allt är det Leifs och Olivias favorit, nämligen tacopizza. Man gör en tjock pizzabotten som man täcker med tacoköttfärs, tomater, paprika och en crème fraiche-blandning.

fredag 28 september 2012

Fläskytterfilégryta med frukt och grönsaker

Olivia är på fritidsgården som nyinvigs idag så nu måste jag hålla mig vaken längre än jag brukar lyckas med på fredagar för jag har lovat att hämta henne och kompisarna när de vill hem. Sitter med en stor kopp te och försöker piggna till. Vad ser ni på tv på fredagkvällar? Hos oss väljer barnen nästan alltid Fångarna på fortet, jag skulle hellre se Doobidoo men det är så mysigt att mysa med barnen på fredagkvällar så jag ser gärna det de vill se. Fast i kväll var det inte så roliga lag så alla håller på med annat samtidigt som tv:n står på, Isak och Leif är vid var sin iPad, Ida ritar och jag skriver till dig.

Det var riktigt länge sedan vi åt fläskfilé eller fläskytterfilé så nu var det hög tid för det och därför blev det en fläskytterfilégryta till dagens middag.
Fläskytterfilégryta med frukt och grönsaker
800 g fläskytterfilé
1+1 tsk curry
1 rödlök
1 röd paprika
1 färsk broccoli
1,5 dl vitkål
2 äpplen
2 msk mango chutney
1 msk soja
1 krm cayennepeppar
2 dl crème fraiche
2 dl grädde

Putsa och skiva fläskytterfilén innan du bryner den tillsammans med 1 tsk curry. Krydda med salt och peppar. Sätt sedan över i en gryta.
Strimla grönsaker och lök, dela broccolin, fräs på det lite innan du sätter det i grytan.
Hacka äpplena och blanda ner i grytan.
Tillsätt mangochutney, soja, cayennepeppar, curry, crème fraiche och grädde.
Låt koka upp under lock, smaka av med mer kryddor och späd ev. med vatten.
Låt puttra 5-10 minuter.
Servera med pasta eller ris

Vi åt grytan till pasta

En god kryddad gryta med mycket godsaker som hela familjen åt mycket av. Visst vet ni att man får ut mer smak av curryn om man bryner den lite först? Det är därför jag bryner lite curry med köttet först istället för att tillsätta all curry direkt till grytan.

Färgglatt och fint!

Flyttad fest

Jag känner mig bättre i dag så jag var faktisk och jobbade mina få timmar som jag ska jobba på fredagar. Men vi flyttade Olivias kalas till nästa helg, istället för att ha det imorgon och det känns såå skönt att vi tog det beslutet. I vanliga fall älskar jag att planera, baka och laga mat inför kalas, men nu har det bara känts jobbigt, då jag helst vill ligga i soffan. Men nu ser jag åter igen fram emot kalaset och allt som hör till. Isak och Leif kommer i och för sig missa kalaset för de ska på hockeyläger till Arvidsjaur, men ingen av dem är några speciella "partyprissar" så de sörjer inte att de måste tillbringa hela helgen i en ishall istället för med gott fika och god mat.
I dag fick jag lite prover på höstens första Limited Edition – Crealto, från Nespresso. När jag läser informationen om den så blir jag sugen på kaffe trots att jag aldrig dricker kaffe, men de beskrev kaffet så bra. Har varit sugen på att köpa en kapselmaskin ett bra tag för det skulle vara så kul att kunna bjuda på riktigt gott kaffe till mitt fikabröd.

torsdag 27 september 2012

Äta hamburgare utan kladd

Tyvärr lyckades Leif smitta mig så nu är det min tur att vara förkyld, men jag känner mig redan mycket bättre mot för igår. Jag och Ida har varit hemma i dag, men jag tror faktiskt att jag orkar jobba i morgon. Håll tummarna att det inte blir nå bakslag. Jag "valde" trots allt en ganska bra dag att vara sjuk och hemma för regnet vräker ner utomhus. Olivia och Isak är också glad att jag är hemma i dag för då kan jag curla dem genom att både skjutsa och hämta dem från skolan.


Till lunch i dag stekte jag hamburgare och när vi serverar hamburgare till barn sätter vi dem i vanligt kaffefilter. Inget kladd och mycket lättare att hålla i utan att hamburgare, bröd och tillbehör glider åt olika håll.

Nu för tiden vill Ida leka affär mest hela tiden, men på förmiddagen lekte vi bio istället, hon köpte en biobiljett av mig, sen satte hon sig i sin tv-fåtölj och tittade på en film och det bästa av allt var att jag då fick slumra i nån timme fast Ida tyckte att vi lekte. Smart av mig, va?

onsdag 26 september 2012

Söta små muffins

Jag tycker om att bjuda på flera sorters kakor när jag bjuder på fika (kanske hänger det ihop med min beslutsångest) och då kan man ju inte bjuda på några stora bakverk. Därför blev jag så glad när jag hittade en muffinsplåt med plats för 24 småmuffins. Perfekt, eller hur?


Här använde jag den när jag gjorde nonstop-muffins i småbrödsformar. Av en halv sats blev det 20 stycken små söta muffins. Småbrödsformarna gick inte ner i botten på plåten så vill man kan man göra lite större muffins än vad jag gjorde, men jag tyckte det blev en perfekt storlek till vårt kalas på lördag.

tisdag 25 september 2012

Mandelmassekakor med mörk choklad

Tisdag och hockey på tv! Lule har bortamatch mot Färjestad och eftersom Lule inte har förlorat en enda match "so far" så hoppas vi så klart att den trenden fortsätter. Men klockan nio byter jag kanal för Svenska Hollywoodfruar vill jag inte missa. Veckans bästa underhållning :) Det har blivit dåligt med promenader för mig den senaste tiden men i dag på lunchen hann jag med en halvtimmes promenad i strålande solsken. Eftermiddagarna blir så mycket enklare när man tankar lite solljus och frisk luft på luncherna, måste verkligen skärpa mig.

Jag hade kvar mandelmassa i kylskåpet sedan jag bakade blåbärspaj för ett tag sedan, så i dag passade jag på att använda upp ytterligare en bit av en-kilos-biten.
Mandelmassekakor
250 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
100 g mörk choklad

Riv mandelmassan och blanda den med apelsinskal och ägg till en jämn smet. 
Hacka chokladen grovt och rör ner det också.
Klicka ut degen till 20-25 kakor på en pappersklädd plåt och grädda kakorna i 10-12 minuter i 175 graders ugnsvärme. 
Lossa kakorna från papperet så snart de svalnat lite.

Känns nästan mer som godis än kakor för de är så goda. De är jätteenkla att göra och perfekt att bjuda gluten-allergiker/intoleranta på eftersom man inte använder nå mjöl i dessa kakor.

måndag 24 september 2012

Lax med thaichilisås och fetaost

I dag var det första gången för säsongen som det var frost på rutan när vi vaknade, men det lär inte vara den sista. Leif letade fram kupévärmare och sladdar (han behövde inte leta så länge eftersom jag i somras la allt i en låda som jag märkte dessutom), så jag kom ut till en varm och skön bil.

När jag i går bad om hjälp att komma på middagar i veckan så sa Isak "Lax, för fisk ska vi ju äta nån dag". Han verkar äntligen ha förstått att vi äter fisk minst en gång i veckan, oftast är det gnäll när det är dags för fisk men när han väl har ätit så tycker han oftast att det är gott. Så undra varför hans (och många andra barns) första reaktion är att fisk inte är gott.
Lax med thaichilisås och fetaost
4 portionsbitar lax
2 dl crème fraiche
100 g smulad fetaost
0,5 dl thaichilisås

Salta laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form.
Blanda crème fraiche, finhackad paprika, smulad fetaost och sweet chilisås i en bunke.
Fördela röran över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.


Oj vilka blandade reaktioner jag fick vid middagen. Olivia som älskar thaichilisås och äter det till det mesta tyckte inte det passade till fisk. Leif som inte brukar ösa beröm över något (norrlänning?!) sa flera gånger att det var jättegott. Vi åt risoni och sallad till fisken men den passar nog lika bra till potatis eller ris.

Leif åkte hem från jobbet eftersom han var förkyld och febrig, hoppas vi andra klarar oss. Igår kände jag mig hängig och frusen, men det berodde nog på en timme i en iskall ishall med för lite kläder på mig. Vi har ju kalas på gång till helgen så vi måste ju vara friska och krya hela veckan så vi hinner och orkar städa, baka och laga mat. Halva nöjet med fester är ju förberedelserna, så de vill jag inte gå miste om.