söndag 27 maj 2012

Solig men blåsig Mors Dag

Morgonen började med långfrukost med alla tre barnen, en önskan från mig på Mors dag. Det händer inte ofta att alla tre äter frukost samtidigt men idag lyckades det...nästan, Isak kom lite senare. Lite senare skjutsade jag tjejerna till mormor och morfar så de fick lunch där medan jag och Isak åkte till Bergnäset där han skulle ha fotbollsmatch. Det blåste väldigt mycket vid fotbollsplan så jag kände inte hur mycket solen faktiskt brände på mig.

Ser ni vad jag har haft för halsband på mig idag?

Det var mitt Efva Attling-smycke

Efter match och dusch åkte vi och "firade" mormor med god marängtårta. Eftersom de bor alldeles vid vattnet blåser det alltid hos dem men idag var det värre än vanligt.

Var är solen?

Ida känner sig cool i sina solglasögon,
som enligt henne passar perfekt och inte alls är för stora.

Nu är Isak på fotbollsträning, Olivia hos mormor och morfar för att plugga och Ida tar ett fotbad vid tv:n och jag tar det lugnt vid datorn i köket med en kopp te. Det blir nog en tidig kväll för oss alla för vi är en aning trötta och sega efter en hektisk dag, dessutom satt vi uppe och såg Loreen vinna ESC 2012 igårkväll.

...och där var det slut på lugnet! Nu ropar Ida att hon "råkade" tömma ut vattnet på hela vardagsrumsgolvet.

lördag 26 maj 2012

Rabarberpaj med kardemummakräm

Vilken underbar dag vi haft! Förutom vädret har vi även njutit av Olivias dansföreställning som var otroligt bra, den bästa vi sett.

Till middag blev det tacos som vi åt ute. Första middagen för säsongen som vi åt på altanen, I love it. Även lunchen intogs på altanen. Hoppas det blir mååånga fler. Åh vad jag hoppas att vi får en lika fin sommar som förra året, men det är kanske att hoppas på för mycket. Rabarberpajen som vi åt till efterrätt åt vi i soffan samtidigt som vi såg ett av de bästa tv-programmen, Mästarnas mästare. Självklart håller jag på Pernilla Wiberg, min gamla idol.
Rabarberpaj med kardemummakräm
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör
Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk vetemjöl
3 dl grädde

Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och smält smör till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen.
Fyllning:
Skär rabarber i bitar (skala ev. först). Blanda rabarberbitarna med socker, kanel, kardemumma och vetemjöl.
Sprid ut fyllningen i formen. Ställ in i ugnen i 175°C ca 10 minuter.
Ta ut och häll på grädde och grädda i 20-30 minuter till.
Fyllningen ska vara lite lös och krämig.

När jag bestämde mig för att göra rabarberpaj började jag söka efter nå nytt recept. Men det var inte det enklaste för jag har nog testat de flesta varianter med mer eller mindre justeringar. Till slut hittade jag det här receptet som verkade både gott och enkelt. Åh vilken tur att jag inte slutade leta för den här pajen var lika enkel att göra som jag trodde och den var otroligt god. Jag älskar ju kardemumma så jag förstod att smaken skulle vara i min smak. Eftersom den var så krämig tycker jag inte det är nödvändigt med grädde eller vaniljsås till pajen.

Danstjejen Olivia innan dagens första föreställning.

Nu ska jag försöka få Ida i säng men det lär inte bli enkelt, klockan är snart tio och de är ute på studsmattan och har hur kul som helst. Jag blir nog inte populär om jag avbryter det. Ni glömmer väl inte att det är Mors Dag i morgon! Jag har inte glömt det ;)

Atjoo

Efter en välbehövlig sovmorgon och en traditionsenlig långfrukost längtade jag ut till solen och värmen som äntligen har kommit. Men säg den glädje som varar för evigt. Efter att ha torkat av utemöblerna var det bara att gå in och nysa och irritera sig över en kliande näsa. Ibland blir man lite mer less denna pollenallergi. Jag som har längtat att få  lite fint i rabatterna och sitta ute o äta, men nu tror jag nästan att jag föredrar att vara inomhus.

Utemöbeln på plats och skurad.
Rabarbern plockad och snart blir det paj!

Jag ska muntra upp mig med säsongens första rabarberpaj i alla fall. Rabarbern har växt nå helt otroligt, tänk för bara några veckor sedan var de täckta med snö.

Rabarberlandet!
Om någon vecka är det dags för årets första omgång saft tror jag.

Nu är det dags för lunch, sen blir det mat-handling innan vi ska se Olivias dansföreställning "Jakten på makten" på Norrbottensteatern .

torsdag 24 maj 2012

Häagen-Dazs med mint och choklad

Tror ni jag har glömt bort er? Det är extremt mycket nu överallt, men jag har er alltid i tankarna och skulle vilja berätta om en massa roliga recept. Men just nu hinner jag inte laga så mycket rolig mat som jag önskar, men snart... Vi är en trött och pollenallergisk familj just nu. När jag kom hem från jobbet hade Olivia somnat i sin säng och Ida satt och sov i soffan. Men snart är det helg och vi får sova ut på morgonen. Längtar! Jag har bara sju arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet. 7 dagar på jobbet - det är ju ingenting.
Äntligen har värmen kommit till Luleå, idag promenerade jag hem vid vattnet utan jacka och frös inte det minsta lilla. Så härligt! Nu är det verkligen glasstider. Vad har ni för favorit? Jag är inte så jätteförtjust i glass, men mina favoriter brukar vara polka, dvs mintsmak, och någon med chokladbitar i. Komibnationen mint och choklad är oslagbar. Gissa om jag blev glad när jag såg Häagen-Dazs nya smak Mint Leaves & Chocolate. En glass helt i min smak. Mintsmaken känns så fräsch efter flera år med mäktigare smaker med kolasås bl.a.

Nu ska jag sätta mig och se Eurovisions andra semifinalen. Nog måste väl Loreen gå vidare, eller?

onsdag 23 maj 2012

Kronärtskockskräm

Åh solen skiner och det ser så härligt ut ute, tyvärr är det lite moln på himlen men jag hoppas att de snabbt blåser förbi. I dag har jag haft sovmorgon och fått ta det lugnt på morgonen - underbart! Igår hade Isak fotbollsmatch och stod i mål hela tiden, efter matchen hade han ont i huvudet som jag tror beror på att han stod och kisade mot solen i en halvlek. Efter en natts sömn är det inget fel på honom idag, tack o lov.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.


Den lite syrliga krämen passar jättebra till lufttorkad skinka som är ganska salt. Men den är även god att doppa grissinis i.

Igår bakade drömtårtor på löpande band, dels har jag fått beställningar till Mors dag och sen ska jag fixa fika till Notas-kiosken (Isaks fotbollslag). Ikväll när jag står i kiosken blir det kanske mycket folk eftersom det är Notas damer som spelar och de har börjat säsongen på ett utmärkt sätt. Efter 3 matcher har de 9 poäng och 24-0 i målskillnad. Nu ska jag ta en kopp te och sen börja ta mig in mot stan till ett spännande möte.

tisdag 22 maj 2012

Vinnarna är...

Vinnarna i senaste tävlingen!

1:a pris
Jenny-Anne Johansson
Två soppskålar och en produktcheck kommer till dig.

2:a - 4:e pris
Ulrika Hellström
Camilla Sandmark
Marie L-m
En produktcheck vardera får ni.

Maila era adresser till mig på mat-ro@hotmail.se så fort som möjligt, så ser jag till att priserna skickas till er. Jag vill har era adresser senast söndag 27 maj. Saknar jag någon adress så drar jag ny vinnare på måndag.

måndag 21 maj 2012

Fylld bakpotatis

Solen har skinit hela da'n men trots det så är det ändå kyligt. Men att solen skiner ger mig hopp om sommar och värme snart. På lunchen hann jag med en liten promenad vid vattnet och det var så härligt att tanka lite energi inför eftermiddagens kontorsarbete. Barnen tror att det är sommar nu när det äntligen är soligt så de har alldeles för lite kläder på sig, enligt mig. De vill inte vara inne utan är ute och hoppar studsmatta och skjuter hockeypuckar mot i mål och det kryllar av barn överallt. Under vinterhalvåret ser man inte många barn här omkring men nu är det hur många som helst. Så härligt!

I torsdags när vi hade middagsgäster bjöd jag på fylld bakpotatis till den grillade älg-rostbiffen. Ett gott tillbehör som jag kan rekommendera er att prova.
Fylld bakpotatis
stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost

Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.

Skalen ligger och väntar på att bli fyllda med
potatisröra och sen gratineras i ugnen.

Jag förberedde genom att baka potatisen på morgon. Innan jag blandade ihop potatisen med det övriga värmde jag på den något i micron. Jag var rädd att den annars inte skulle hinna bli genomvarm i ugnen. Det här var ett jättegott tillbehör som jag kommer göra ofta igen. Potatis helt i min smak. Annorlunda, krämig och god. Man kan ju krydda lite som man vill, nu hade jag persilja och basilika i frysen så därför blev det den kryddningen.