onsdag 4 april 2012

Kycklingtoast med spenat

Snart är det påskledigt på riktigt men det känns nästan som ledigheten redan har börjat. Leif kom hem idag efter att ha varit borta en vecka så vi firade med lite vitt vin till kycklingen. Nu sitter jag med ett glas chai-te och njuter och har fredagskänsla fast det bara är onsdag. Och imorgon kan man ha fredagskänsla igen och sen är det fredag på riktigt. Vilken underbar vecka!

I lördags när vi hade tjejmiddag eftersom Leif var borta och Isak var på kalas så åt vi kyklingtoast med spenat. Både jag och Olivia älskar bladspenat så vi passade på att frossa i det.
Kycklingtoast med spenat
3 små kycklingfiléer
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
några droppar pressad citronsaft
250 g djupfryst bladspenat
4-6 skivor vitt bröd
Skivad ost

Kycklingstuvning:
Skär kycklingfiléerna i små tärningar.
Stek kycklingen i smör utan att de tar färg, pudra över lite vetemjöl och rör om ordentligt.
Häll på grädden, rör om och låt småputtra lite till en stuvning.
Krydda med salt, peppar och några droppar citron.
Spenaten:
Krama allt vatten ur den tinade spenaten.
Hacka den grovt och fräs den i lite smör. Krydda med salt och peppar.
Toast:
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.
Lägg ett lager spenat på varje brödskiva och fördela kycklingstuvningen ovanpå.
Lägg några skivor ost överst och gratinera smörgåsarna i 250° 5–6 minuter eller tills de fått vacker färg.

Kul och gott med en genomarbetad varm macka och inte bara ha skinka, ost och grönsaker på den. Den här kan man definitivt bjuda på om man vill det. Gott med både spenat och kyckling tyckte jag och Olivia, Ida däremot tyckte inte det var så gott. Jag stekte inte skivorna innan jag satte på pålägget, jag hade dem något längre i ugnen istället.

Nu ska jag sätta mig i soffan och fundera ut något påsk-gott till morgondagens middag, ja det är kanske lika bra att fundera ut godsaker till hela helgen. Dessutom måste jag göra en handlingslista för nu ekar det tomt i kylskåpet igen.

Finax müsli-nyheter

Igår fick jag ett roligt paket som blir perfekt nu inför fil-säsongen. På sommaren äter jag fil nästan varje dag så det ska bli spännande att prova dessa nyheter. Olivia som älskar choklad lär vilja testa kakao-varianten. Jag säger alltid nej när hon vill köpa flingor med choklad för jag tycker det är onödigt mycket socker i dem, men nu äntligen ska hon få prova kakao i müsli i alla fall.

Finax rykande färska müslisorter Extra smak är en trio extra smakrika kombinationer av frukt, bär, krispiga havre- och veteflingor med inslag av kanel, kakao och vanilj.
"Hela müsliserien sätter fokus på en god smakupplevelse och med de nya produkterna går man steget längre och introducerar müsli med “Extra smak” i aromatiska och fantasifullt komponerade blandningar. Med sin nya lufttäta och återförslutningsbara påse håller sig müslin färskare och godare längre. Müslin paketeras i de arombevarande påsarna högst en timme efter att ingredienserna blandats samman. På så sätt håller sig müslin färsk ända till sista smulan."

När jag har testat alla tre återkommer jag med omdöme av dem. Kanel har jag ju i min favorit-müsli som jag gör själv så det vet jag passar ihop med fil. Fast den med kanel innehåller även mandel så den vågar jag inte prova pga allergi. Men jag får be någon annan prova den och berätta om den var god.

måndag 2 april 2012

Glass-jakt

Hur har ni det så här i början av påskveckan? Helt otroligt att det snart är påsk. Vi har inga planer för påsken förutom att vara hemma och jobba med lite bygge och lite bakning. Gissa vem av oss som gör vad?
Olivia har smakat GBs nygamla glass Calippo Shots och sagt att den är såå god. Enda sen hon sa det har vi varit på jakt efter fler så att även Ida och Isak skulle få smaka men det har alltid gapat tomt i frysboxarna. Men idag var det plötsligt påfyllt i Konsums frysdisk. Vilken lycka! Och ingen blev besviken på glassen trots höga förväntningar.

"Calippo Shots Jordgubb & Citron
Svalkande iskulor med en frisk smak av jordgubb och citron. En favorit som efterfrågats av fler än 60 000 på Facebook. Hette tidigare Solero Shots"

Det jag är lite besviken över är att den innehåller mjölkprotein. Nu spelar det ju ingen roll för Isak men som gammal allergi-mamma vet jag hur besviken man blir när även isglass innehåller mjölk. Dessutom är det lätt att missa det eftersom de flesta tar för givet att isglass är mjölkfritt. Så varning, varning mjölkallergiker!

söndag 1 april 2012

Trasig diskmaskin

I fredags och i går var jag så lycklig och kände att jag hade världens flyt och allt gick min väg, med ett glädjande telefonsamtal, hembakat-beställningar och en massa annat. Men idag kom jag tillbaka till verkligheten när diskmaskin började pipa och visa nån felkod. Så irriterande att den går sönder när jag är ensam hemma dessutom, så nu blir det handdisk några dagar framöver i väntan på att Leif kommer hem och tittar på den. Jag fick lite papperstallrikar och plastmuggar av mamma som vi ska ha till middagarna för att minska disken lite grann. Det blir nog mycket ändå.

Köttgryta och ris på papperstallrik

Dagens middag (ätandes på papperstallrikar) var en köttgryta med vin, kantareller och bacon som jag tillagade i min nya slowcooker - Nordic Cooker. Den var lite annorlunda att använda mot för Crock Pot som jag har använt många gånger. Jag ska använda Nordic Cooker några fler gånger innan jag gör en jämförelse med för- och nackdelar.

Tyvärr blir ju inte maten lika god när man äter på papperstallrikar med plastbestick, tur att jag hade kokat köttet länge så att det var mört för det hade nog blivit jobbigt att skära segt kött med plastbesticken.

lördag 31 mars 2012

Ägghalvor med ädelost och bacon

Idag har Isak haft hockeyavslutning med laget, men de kommer ha frivilliga träningar hela april för de som vill. Dagen började med en match mellan föräldrarna och killarna, fortsatte sedan med lunch och avslutades med eftersnack och diplomutdelning. Det tog några timmar!

När vi kom hem därifrån började jag jobba :-) så kul att kunna säga att jag jobbar när jag egentligen bakar. En ny och ovanlig men otroligt härlig känsla. Tänk vad enkelt allt är när man är lycklig, inget känns jobbigt och man blir genast mycket piggare.

Snart är det påsk och då äts det ägg som aldrig förr. På de flesta påskbord finns väl ägghalvor? Vi har ofta crème fraiche och löjrom på våra ägghalvor men senast provade jag en blandning med ädelost och bacon.
Ägghalvor med ädelost och bacon
ca 12 ägghalvor
Röra med ädelost och bacon
70 g ädelost t.ex. Kvibille
0,75 dl crème fraiche
0,5 paket bacon, ca 70g

Börja med att steka bacon (jag steker alltid i ugn) och låt det rinna av och kallna. Klipp det i småbitar.
Mosa ihop ädelost, crème fraiche och bacon till en god blandning.
Klicka ut på ägghalvorna och severa.


Det var en god blandning, men inget slår crème fraiche och löjrom. Men det är ju kul att ha flera sorter och då var det här definitivt en bra variant.

Nu ska jag börja med dagens middag som blir Kyckling-toast. Leif är i Pajala och Isak ska på kalas så det blir bara vi tjejer till middag. Dessutom har Olivia en kompis här så vi blir fyra tjejer runt bordet.

fredag 30 mars 2012

En riktigt bra fredag

Jag tjatar om det varje fredag men det är så otroligt skönt att sluta tidigt på fredagar, jag hinner så mycket. I dag har jag hunnit handla mat, beställa terassmarkis, äta mellis med barnen, bakat två sorters limpor och en omgång cookies, vikt och hängt tvätt, lagat och ätit middag och just nu sitter jag och ser Adam Live med en kopp te och känner mig inte trött. Så underbart!

Matro-limpa

Ikväll börjar Let's Dance igen. Ska ni se det? Förra säsongen slutade vi se ganska tidigt för vi tyckte att alla roliga åkte ut i början. Årets startfält verkar lovande med många "roliga" människor. Så vi är laddade och jag har lovat Ida att hon ska få se hela programmet. Vi får väl se om hon orkar det eller om hon somnar i soffan.

Fillimpa

Jag har redan fått två beställningar på påsktårtor som ska levereras på måndag så jag vet vad jag gör på söndagkväll. Sen är det nog bäst att stiga upp tidigt på måndag för att göra klart det sista. Känns lite nervöst för jag vill ju så gärna att de blir jättenöjda.

Första bakningen

Min kropp tog nog fel på det där med sommartid. Både idag och igår har jag vaknat tidigare än normalt. Ska det inte vara tvärtom? Så nu sitter jag här, nyduschad och med frukost i magen, och väntar på att jag ska väcka barnen.

Fredag innebär kort arbetsdag för mig. Underbart som vanligt! I helgen med start redan idag tänker jag baka Matro-limpor och fil-limpor och sen tänkte jag fortsätta bakandet med bl.a kladdkakor. Så är någon intresserad så finns det bröd till försäljning redan nu. Enklast når du mig på mejl mat-ro@hotmail.se


Kladdkaka med fyllning ca 17 cm i diameter 40 kr
Matro-limpa med bl.a rågkross och linfrökross 50 kr
Fil-limpa (söt men god) 40 kr

Vilken tur att jag vaknade tidigt. Nu hann jag göra lite reklam också :-)