torsdag 11 augusti 2011

Kycklingtacolasagne

Var är solen? Jag vill ha lite sol och värme mina sista semesterdagar, men det verkar hopplöst. Det är grått, kallt och tråkigt ute. Fast ska man se det positivt så har man ju tid till att vara inne och städa nu.

Igår gjorde jag en kycklingtacolasagne och eftersom tacos och kyckling är favoritmat hos barnen förmodade jag att de skulle tycka om middagen. Men eftersom Olivia åkte på yoga, Isak for på bio och Ida kände sig hängig så slutade det med att inga barn åt av maten.
Kycklingtacolasagne
500 g kycklingfilé
1 bukett färsk broccoli
1 röd paprika
1 påse taco kryddmix
ev. 1 tsk spiskummin
ev. 0,5 tsk chilipeppar
ev. 0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
6-8 lasangeplattor
riven ost

Skär kycklingen i strimlor. Skär broccolin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Stek kyckling och grönsaker i lite olja i 5 minuter.
Tillsätt tacokryddan och vatten. Krydda ev. med mer spiskummin, chilipeppar och salt.
Rör i crème fraiche, ost och mjölk. Koka upp.
Täck botten på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med ett lager av kycklingröran. Lägg på ett lager av lasangeplattor. Varva två lager med röra och plattor. Avsluta med röra och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Det här var enkelt att tillaga och gott att äta och det var så himla gott med broccoli som vi äter alldeles för sällan. Att den dessutom var lokalt odlad och färsk gjorde den ju extra god. Jag tyckte det smakade för lite med en påse kryddmix och ville inte öppna en ny påse så jag kryddade extra med spiskummin, chilipeppar och salt.

onsdag 10 augusti 2011

Toppits produkter

Igår hade jag en trevlig kväll med gamla tjejkompisar. Vi bjöds på god mat; till förrätt var det löjromsbomb, sen blev det grillad kyckling- och fläskfilé och till efterrätt var det (som alltid när vi ses) kladdkaka. Tyvärr var det inte lika kul att komma hem då jag möttes av en magsjuk och hängig Ida. Men natten har varit lugn så det var nog nån snabbvariant hon hade eller så hade hon fått i sig något olämpligt.

Jag har fått hem en produktpåse från Toppits med en massa olika produkter som ska bli spännande att få prova. När man lagar mycket mat och bakar en hel del så går det mycket av dessa produkter och i dessa grilltider använder vi aluminumfolie oftare än på vintern.

De produkter jag är mest nyfiken på är Quick-Tops och 3D bakplåtspapper.
Quick-Tops är plasthättor, med resår längst ner, som man kan sätta över vanliga skålar. Bakplåtspappret med 3D-struktur gör att det kommer in luft under bakverken och mindre risk att något fastnar. Spännande!

tisdag 9 augusti 2011

Röda vinbär

Nu när de röda vinbären hänger röda och fina på buskarna tänkte jag tipsa om några goda recept med röda vinbär. Har ni andra favoriter så tipsa gärna! Vi har en jättestor buske med många och stora bär på som vi knappt hinner ta hand om.

En god paj som blir lika bra med färska som frysta vinbär är den här som är både mjölk- och äggfri.

En annan god paj är den här krämiga vinbärspajen, men den innehåller både ägg och mjölkprodukter.

En av mina stora laster är rostade mackor med ost och marmelad och en favoritkrydda är kardemumma så den här rödavinbärsmarmeladen smaksatt med kardemumma finns ofta hemma hos oss.

Något annat som är enkelt och gott är att plocka in lite vinbär, lägga i en djuptallrik, sockra något och hälla på lite mjölk, sen är det bara äta och njuta

Oatly havregurt

Jag har skrivit om Oatlys havregurt tidigare. Men jag känner att jag måste tipsa om den igen så att inga mjölkallergiker missar den. Isak som är mjölkallergisk, dvs han tål inte mjölkprotein, älskar havregurt framför allt den med jordubbssmak. Den är perfekt till lunch varma sommardag, till frukost, kvällsfika eller som mellanmål. Den har räddat oss många gånger när Isak kommer hungrig och det är länge kvar till middag eller här han kommer hem vrålhungrig efter en hockeyträning.
Finns i två smaker, naturell och jordgubb.

Oatly har många bra produkter i sitt sortiment att använda istället för mjölkprodukter. Extra bra är att de är havrebaserade istället för gjorda på soja. Det sägs att om man använder för mycket sojaprodukter till mjölkallergiska barn riskerar man att de blir allergiska mot soja också eftersom sojaprotein och mjölkprotein är så lika varann.

Viktigt att tänka på är att mjölkallergiker INTE kan äta laktosfria produkter eftersom de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter.

måndag 8 augusti 2011

Jordgubbs- och rabarbersylt

I dag vaknade jag av ett konstigt ljud som jag inte har hört på länge - regn mot fönstret. Regnet öser ner och det blåser riktigt mycket. Jag som har semester en vecka till hoppas att sommaren återvänder snarast. I dag fyller mamma år så vi ska dit på kalas, tyvärr blir det att kalasa inomhus.

Jordgubbar och rabarber passar utmärkt ihop både i paj och i sylt. Har ni inte provat så gör det!

Sommargott - fil med en klick sylt.
Jordgubbs- och rabarbersylt
500 g jordgubbar
500 g rabarber
700 g socker

Rensa och skölj jordgubbarna. Dela de stora bären.
Skölj och skär rabarbern i småbitar.
Varva jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig en stund.
Hetta upp långsamt och låt sylten koka försiktigt 15-20 minuter.
Skaka och vrid grytan under kokningen så att sylten blir jämnt upphettad.
Skumma väl när sylten är färdigkokt.

Om man vill ha en fastare sylt kan man byta ut en del av sockret mot syltsocker. Jag brukar byta ut ungefär en fjärdedel. Tar man för mycket syltsocker blir det för fast konsistens tycker jag. Den blev lite väl söt den här sylten tycker jag, nästa gång minskar jag något på sockret.

söndag 7 augusti 2011

Smulpaj med blåbär

Leif gjorde en rök för några år sedan som vi inte har använt så mycket men ikväll tänker han försöka röka älgkött. Vi får väl se om han lyckas. Har ni nå tips hur man ska göra? Själv är jag inte så förtjust i rökt mat, men lite måste jag väl smaka i alla fall.

Eftersom vi har haft en kanonsommar med mycket sol (leder solligan överlägset) och lite regn är det ont om bär i skogarna här omkring, men i Jämtland fick vi tag i jättefina blåbär så nu har jag flera kilon i frysen. Så härligt för nu kan vi baka blåbärspajer eller blåbärsbullar eller göra god blåbärsglass i vinter. Jag älskar ha frysen full med bär under vintern. Igår gjorde jag en vanlig smulpaj till efterrätt. Eftersom blåbär är så blöta får man tänka på att använda lite mer potatismjöl än till andra bär och frukter.
Smulpaj med blåbär
5 dl blåbär
3 msk socker
1,5 msk potatismjöl
smulpaj
120 g margarin
2-3 msk socker
2 dl mjöl
2 dl havregryn

Häll blåbären i en pajform.
Blanda ihop socker och potatismjöl. Häll blandningen över blåbären.
Smält margarinet i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser till smulpajen.
Strö pajsmulorna över blåbären.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Blåbärspaj med vaniljsås är en riktig höjdare, eller hur? Det här är den enklaste varianten av smulpaj, här finns det andra varianter av smulpaj, t.ex. med kokos, kardemumma eller mandelmassa.

Byt ut blockchokladen

Är det sista dagen på semestern för dig? Det är nog många som börjar jobba imorgon, men jag är faktiskt ledig en vecka till. Men jag är rädd för att den veckan går jättefort. Det känns som det är mycket jag vill hinna med, bl a ska jag förbereda nästa helg då vi ska ha målarhelg. Huset ska målas om och vi ska bjuda hit snälla vänner som vill hjälpa oss, i utbyte ska de få äta och dricka gott och mycket.

I väntan på bilder från kameran på nya maträtter, kakor, pajer och sylt tänkte jag komma med ett tips. Choklad är bland det bästa jag vet och ofta när jag bakar så blir det något med choklad. Även om receptet innehåller blockchoklad så använder jag aldrig det utan jag köper riktig choklad istället. Mörk blockchoklad byter jag ut mot mörk choklad och ljus blockchoklad byter jag ut mot mjölkchoklad. Har ni inte provat än så gör det snarast för det blir mycket godare. Marabous 200 g är ofta på extrapris så det behöver inte ens bli dyrare.

I kladdkakor använder man ofta choklad, här hittar du tips på olika kladdkakor, t.ex. med dajm, päron och After Eight eller som muffins med fyllning.