Oj vad tiden går fort. Redan midnatt och jag har inte hunnit med allt jag ville i dag, men nu är jag så trött så jag ska sova. Det har inte blivit några recept på ett tag nu, men snart kommer det en massa bakrecept för jag bakar hela dagarna (kanske en liten överdrift men några kakor har jag bakat).
Ni har väl inte missat tävlingen där jag vill att ni tipsar om hur man kan minska matsvinnet. Klicka här så kommer ni till tävlingen. Idag har jag minskat vårt matsvinn genom att baka en kaka av Kesella där bäst-före-datumet hade passerat och till middag gjorde jag en potatissallad av kokt potatis som hade legat ett tag i kylskåpet.
Tiden går så fort så jag räknade fel när jag skrev hur länge tävlingen pågår dessutom är det så kul med alla förslag jag får så jag förlänger tävlingen till söndag 24 juli och de tre vinnarna presenteras den 25 juli.
God natt nu ska jag gå och sova så jag orkar baka lite mer imorgon för snart har vi en födelsedag till här i familjen.
söndag 17 juli 2011
fredag 15 juli 2011
Havrekakor med rabarber
I dag återvände värmen efter några dagars frånvaro, men det blev inget badande för vi har haft fullt upp. Dagen gick väldigt fort. Leif har lagt klart golvet i klädkammaren och vi har köpt en hylla dit, men det saknas fötter till den innan vi kan börja använda den. Dessutom har vi lyckats sälja både marksten och fönster på Blocket i dag, skönt att bli av med grejerna som har varit i vägen och dessutom få lite pengar. Till middag grillade vi hel kyckling på ölburk och åt den tillsammans med ugnspotatis, tzatziki och Jack Daniel's glaze som jag kokade en ny omgång av i dag.
Till Idas födelsdagskalas bakade jag havrekakor med rabarber. Vi har hur mycket rabarber som helst så jag försöker komma på alla möjliga användningsområden till dem.
Havrekakor med rabarber
1 rabarber
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Skär rabarbern i 1–2 cm tjocka bitar.
Rör samman smör och socker i en bunke.
Tillsätt havregryn och mjöl och rör ihop till en deg
Forma degen till kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en bit rabarber i varje kula.
Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10 min.
Havrekakor är en favorit både hos mig och Isak, det här var en rolig variant med en syrlig rabarberbit i varje kaka. Lägg kakorna ganska glest på plåten för de flyter ut något under gräddning.
Till Idas födelsdagskalas bakade jag havrekakor med rabarber. Vi har hur mycket rabarber som helst så jag försöker komma på alla möjliga användningsområden till dem.
Havrekakor med rabarber
1 rabarber
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Skär rabarbern i 1–2 cm tjocka bitar.
Rör samman smör och socker i en bunke.
Tillsätt havregryn och mjöl och rör ihop till en deg
Forma degen till kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en bit rabarber i varje kula.
Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10 min.
Havrekakor är en favorit både hos mig och Isak, det här var en rolig variant med en syrlig rabarberbit i varje kaka. Lägg kakorna ganska glest på plåten för de flyter ut något under gräddning.
torsdag 14 juli 2011
Räk- och laxmacka
Idag har Isak farit på kalas till en klasskompis. Först ska de bada, sen åka till deras stuga för att grilla hamburgare och sen ska de sova i tält så han kommer inte hem förrän imorgon. Jag förmodar att de får en jättekul eftermiddag, kväll, natt och morgon. Här hemma är det lite mulet så jag passar på att rensa lite och har lagt ut tre annonser på Blocket. Leif har målat vår blivande klädkammare, när det har torkat ska han lägga golv där och sen ska jag inreda innan vi äntligen får flytta ner alla våra kläder så att vi kan börja göra i ordning vårt gamla sovrum till Isaks nya rum.
Till middag i dag grillade vi tjocka revbensspjäll med amerikansk glaze. En storfavorit, har ni inte provat så gör det! Hela familjen äter mycket och njuter. Tidigare trodde jag att det var svårt och krångligt att grilla revbensspjäll men det är inte ett dugg svårt. När vi var och fikade för någon vecka sedan så hade de räk- och laxmackor som såg så goda ut så dagen efter gjorde jag egna mackor till lunch, eller till Olivia blev det lyxfrukost eftersom hon sover halv da'n.
Räk- och laxmacka
4 tekakor
5 hg räkor med skal
8 skivor gravad lax
12 äggskivor
4 salladsblad
8 gurkskivor
4 körsbärstomater
4 citronskivor
sås till räkor eller majonäs
Skala räkorna, gör en god sås eller använd majonäs och fixa i ordning alla andra tillbehör.
Smöra tekakorna.
Lägg först salladsbladet och garnera sedan med det övriga.
Servera, ät och njut!
Så gott det var! Olivia önskar sig sån här frukost varje dag:)
Till middag i dag grillade vi tjocka revbensspjäll med amerikansk glaze. En storfavorit, har ni inte provat så gör det! Hela familjen äter mycket och njuter. Tidigare trodde jag att det var svårt och krångligt att grilla revbensspjäll men det är inte ett dugg svårt. När vi var och fikade för någon vecka sedan så hade de räk- och laxmackor som såg så goda ut så dagen efter gjorde jag egna mackor till lunch, eller till Olivia blev det lyxfrukost eftersom hon sover halv da'n.
Räk- och laxmacka
4 tekakor
5 hg räkor med skal
8 skivor gravad lax
12 äggskivor
4 salladsblad
8 gurkskivor
4 körsbärstomater
4 citronskivor
sås till räkor eller majonäs
Skala räkorna, gör en god sås eller använd majonäs och fixa i ordning alla andra tillbehör.
Smöra tekakorna.
Lägg först salladsbladet och garnera sedan med det övriga.
Servera, ät och njut!
Så gott det var! Olivia önskar sig sån här frukost varje dag:)
onsdag 13 juli 2011
Sherrymarinerad köttgryta
Idag var vi på marknad på stan men det fanns inte mycket roligt det är samma gamla vanliga t-shirts med tryck, foppatofflor, handväskor, kläder, filmer osv. Dessutom blåste det så mycket så det var inte så roligt och mysigt som vi hade hoppats. När vi kom hem bakade jag en nektarinpaj med två av mina favoriter, mandelmassa och kardemumma, så den var riktigt smarrig. Recept kommer! Nu ska vi bänka oss i tv-soffan och se svenska tjejernas semifinal i fotbolls-VM.
Isak o Leif var och såg sista Harry Potter-filmen på eftermiddan, det är ju premiärdag för den i dag. Eftersom grillmästaren inte var hemma när det var dags för middag gjorde jag en köttgryta i dag som jag förberedde redan igår genom att lägga köttet i en marinad.
Sherrymarinerad köttgryta
6 hg grytbitar av t.ex. älg
Marinad:
1 dl sherry
1 tsk enbär, krossade
1 tsk svartpepparkorn, krossade
0,5 tsk timjan
Grytan:
vatten
1 gul lök, i klyftor
1,5-2 dl porter eller annan mörk öl
1 msk mörk oxfond
1 tsk soja
2 morötter
1 palsternacka
1 dl crème fraiche
1 msk mörk redning, Maizena
salt, svartpeppar
ev. 10 färska plommon
Lägg grytbitarna i en stor fryspåse. Tillsätt sherry, enbär, svartpeppar och timjan.
Knyt igen, lägg i en form och låt ligga i kylen, ca 1 dygn.
Häll av marinaden och torka av köttet med hushållspapper. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna med smör.
Lägg över i en stekgryta och fräs ur stekpannan med lite vatten. Slå skyn över köttet i grytan, efter varje stekomgång. Salta och peppra.
Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår.
Rör ner crème fraiche och redning när grytan kokat klart och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ev. ner urkärnade plommon och låt grytan koka i ytterligare 3 minuter.
Isak o Leif var och såg sista Harry Potter-filmen på eftermiddan, det är ju premiärdag för den i dag. Eftersom grillmästaren inte var hemma när det var dags för middag gjorde jag en köttgryta i dag som jag förberedde redan igår genom att lägga köttet i en marinad.
Sherrymarinerad köttgryta
6 hg grytbitar av t.ex. älg
Marinad:
1 dl sherry
1 tsk enbär, krossade
1 tsk svartpepparkorn, krossade
0,5 tsk timjan
Grytan:
vatten
1 gul lök, i klyftor
1,5-2 dl porter eller annan mörk öl
1 msk mörk oxfond
1 tsk soja
2 morötter
1 palsternacka
1 dl crème fraiche
1 msk mörk redning, Maizena
salt, svartpeppar
ev. 10 färska plommon
Lägg grytbitarna i en stor fryspåse. Tillsätt sherry, enbär, svartpeppar och timjan.
Knyt igen, lägg i en form och låt ligga i kylen, ca 1 dygn.
Häll av marinaden och torka av köttet med hushållspapper. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna med smör.
Lägg över i en stekgryta och fräs ur stekpannan med lite vatten. Slå skyn över köttet i grytan, efter varje stekomgång. Salta och peppra.
Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår.
Rör ner crème fraiche och redning när grytan kokat klart och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ev. ner urkärnade plommon och låt grytan koka i ytterligare 3 minuter.
tisdag 12 juli 2011
Tävla med Toppits och Save Food
Nu är det dags för ännu en tävling och den här gången får ni jobba lite mer för att vinna men jag tycker att det är för ett bra syfte, nämligen att minska matsvinnet som idag ligger på 20% för oss svenskar.
Syftet med initiativet Save Food är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre på https://www.facebook.com/Toppits.se, doneras 10 kr till Stadsmissionen.
För att vara med och tävla om en produktpåse från Toppits bestående utav Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper vill vi att:
1. Du i kommentarerna till detta inlägg skriver Dina bästa tips, idéer och recept för att visa hur Du bäst gör för att minska matsvinnet.
2. Du dessutom klickar på Gilla-knappen på https://www.facebook.com/Toppits.se
Obs! Tävlingstiden är förlängd. Det nya är nu att tävlingen pågår t.o.m 24 juli och de 3 vinnarna presenteras dagen efter.
Syftet med initiativet Save Food är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre på https://www.facebook.com/Toppits.se, doneras 10 kr till Stadsmissionen.
För att vara med och tävla om en produktpåse från Toppits bestående utav Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper vill vi att:
1. Du i kommentarerna till detta inlägg skriver Dina bästa tips, idéer och recept för att visa hur Du bäst gör för att minska matsvinnet.
2. Du dessutom klickar på Gilla-knappen på https://www.facebook.com/Toppits.se
Tävlingen är avslutad!
Obs! Tävlingstiden är förlängd. Det nya är nu att tävlingen pågår t.o.m 24 juli och de 3 vinnarna presenteras dagen efter.
Lycka till och överös mig med bra tips på hur man minskar matsvinnet!
Astrids ugnskyckling ketjap manis
I dag är det mulet ute för första gången på länge men inget regn. Det skulle behövas en ordentlig regnskur för det är otroligt torrt överallt. I dag ska jag försöka städa lite inne för det behövs, trots att vi knappt har varit inne på flera veckor så hinner vi stöka till och dammigt har det blivit. Undra om jag har sån tur att barnen vill hjälpa till. Vissa dagar är de mer hjälpsamma än andra.
Som ett avbrott i grillningen gjorde vi kyckling i ugn för nån vecka sedan, men jag har glömt att ge er receptet. Det liknar rececptet på kött i ugn och sojakyckling men med en liten annan kryddning.
Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.
Jag tyckte att den här kryddningen med ketjap manis och timjan var riktig god. Vi hade 2 tsk sambal och det blev ganska starkt men det mildras om man som vi äter ris till, vill man inte ha så starkt använder man mindre sambal.
Som ett avbrott i grillningen gjorde vi kyckling i ugn för nån vecka sedan, men jag har glömt att ge er receptet. Det liknar rececptet på kött i ugn och sojakyckling men med en liten annan kryddning.
Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.
Jag tyckte att den här kryddningen med ketjap manis och timjan var riktig god. Vi hade 2 tsk sambal och det blev ganska starkt men det mildras om man som vi äter ris till, vill man inte ha så starkt använder man mindre sambal.
söndag 10 juli 2011
Grillad baconlindad halloumi
Jag kan inte sluta skriva om vädret för det är ju otroligt vilken underbar sommar vi har. Vaknar varje dag till strålande sol och äter frukost ute på altan. Vår altan har skugga på morgonen så det måste vara varmt i luften för att man vill sitta där och äta frukost, men den här sommaren har varit varm så det är inte många frukostar vi har ätit inomhus. Vi är knappt inomhus nånting överhuvudtaget förutom när vi sitter i källaren och svalkar oss lite då och då. Hela familjen sover i källaren nu för tiden, Olivia och Isak sover i bäddsoffan och på en uppblåsbar madrass i gillestugan för i deras rum är det alldeles för varmt.
Ett gott tillbehör eller lättare lunch är dessa grillade baconlindade halloumi som vi åt en kväll när vi inte var så hungriga.
Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon
Dela halloumin i stavar.
Linda en hel eller halv baconskiva, beroende på hur stora stavar du gjorde, runt varje ost.
Grilla tills baconet har fått fin färg.
Halloumiost är tacksamt att grilla eftersom den inte smälter som vanlig ost. Det här är ett perfekt tillbehör för de som undviker kolhydrater.
Ett gott tillbehör eller lättare lunch är dessa grillade baconlindade halloumi som vi åt en kväll när vi inte var så hungriga.
Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon
Dela halloumin i stavar.
Linda en hel eller halv baconskiva, beroende på hur stora stavar du gjorde, runt varje ost.
Grilla tills baconet har fått fin färg.
Halloumiost är tacksamt att grilla eftersom den inte smälter som vanlig ost. Det här är ett perfekt tillbehör för de som undviker kolhydrater.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)