Solen skiner och igår regnade det t.o.m så ni kan ju tänka er hur slaskigt och blött det är. Så nu gäller det att komma ihåg var vi har stövlar, galonbyxor och vantar. Olivia har friluftsdag i dag så de lär få en härlig dag i solen. Själv ska jag sitta inne på ett kontor hela dagen, snyft. Hade mer än gärna också haft friluftsdag och fått vara ute och njuta.
Jag hade en fläskytterfilé i kylskåpet som vi inte hann äta i helgen så då blev det lite vardagslyx på en måndag. Isak tyckte det var ovanligt god måndagsmat. Oftast är det korv och makaroner på måndagar eftersom jag jobbar sent och Leif ska försöka laga mat när han kommer hem med trötta, hungriga barn.
Helstekt fläskytterfilé fylld med mozarella, soltorkade tomater och bacon
1 fläskfilé eller fläskytterfilé
1 boll mozarella
1 paket bacon
3-4 soltorkade tomater
basilika
salt
peppar
Stek bacon i småbitar. Låt det rinna av och svalna på hushållspapper.
Blanda med småbitar av mozarella och soltorkade tomater. Krydda med basilika.
Bryn filén runt om. Salta och peppra. Tänk på att bacon är salt så var lite sparsam med saltet.
Skär ett snitt längs med hela filén, ganska djupt. Fyll med bacon- och mozzarellablandningen.
Om det behövs knyt ihop med snöre eller tandpetare.
Sätt den fyllda filén i en ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar drygt 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.
Vi åt köttet tillsammans med pasta och en sallad med isbergssallad, babyspenat, gurka, tomat, rödlök och fetaost. Dessutom provade vi Rydbergs nya Chili-Bearnaise som var riktigt god och stark. Köttet blev saftigt och gott, men man misslyckas ju sällan när man använder soltorkade tomater och mozzarella.
tisdag 22 mars 2011
söndag 20 mars 2011
Härlig dag på isen
I dag var det strålande sol när vi vaknade så till lunch gjorde vi en enkel skink- och pastasallad som vi packade ner tillsammans med skridskor och åkte ut på isen. Pastasallad är en perfekt picnic-mat för oss för alla barnen älskar det och äter jättemycket. Ida provåkte skridskor ett litet tag men tyckte det var lite för halt och ville hellre springa omkring med skor på fötterna. Efter att vi hade ätit vår lunch åkte Olivia skridskor längs isvägen medans mamma och jag tog en promenad.
Till efterrätt hade Olivia gjort en kladdkaka - Salakaka, som vi åt med jordgubbar och glass. Mums! Olivia börjar bli vår kladdkake-expert, hon lyckas alltid få den perfekt kladdig.
Olivia
På eftermiddagen kom Emma hit och gjorde oss tjejer vackra. Sedan åt vi grillad kyckling, sallad, spagetti och baguetter till middag. Så även till middag blev det picnic-mat:) En färdiggrillad kyckling är perfekt att ta med sig ut på picnic. Fast vi åt den hemma i vardagsrummet samtidigt som vi såg Lule ta sig vidare till semifinal. Heja! Till efterrätt hade Olivia gjort en kladdkaka - Salakaka, som vi åt med jordgubbar och glass. Mums! Olivia börjar bli vår kladdkake-expert, hon lyckas alltid få den perfekt kladdig.
fredag 18 mars 2011
OLW nyheter och mysmatch
Igår fick jag ett paket som barnen mer än gärna hjälpte mig att öppna. Olivia var på väg till dansen, Isak till hockeyträningen och Ida skulle följa med Isak därav de ovanliga kläderna inomhus.
OLW har just nu en tävling där du har möjligheten att smaksätta ett eget chips. Det vinnande chipset i Mysmatchen belönas med 100 000 kr och blir en del i OLW:s ordinarie sortiment. Du skapar ditt bidrag och tävlar på www.olw.se/mysmatchen Finalsmakerna kommer säljas i butik som ”limited edition” och det chips som säljer bäst och får flest röster vinner.
Vill du inte smaksätta ditt egna chips kan du gå in och rösta på mitt bidrag med smak av balsamvinäger och soltorkade tomater. Här kan du Rösta på mitt bidrag Italienska chips.
Vad kan det vara i paketet? Spänningen är olidlig.
Alla tre hjälpte till att öppna och till slut såg de innehållet - chips. Det var två nyheter från OLW som vi ska testa till fredagsmyset. Det var en påse med Ugnsbakat och en påse med Superchips med smak av dill och gräslök, som turligt nog är min favoritsmak på chips:)
Chips! Fredagsmyset är räddat.
Isak ser lite sur ut på bilden med chipsen men det är för att han trodde att han inte tålde dem. Han brukar inte kunna äta dill- och gräslökschips. Men dessa Superchips innehåller inte mjölk. Bra OLW! När jag berättade det för Isak blev han glad igen och tyckte att det skulle bli kul att få prova en ny smak. Mjölkallergiker har inte så många smaker att välja på, men nu har det alltså utökats med en smak. OLW har just nu en tävling där du har möjligheten att smaksätta ett eget chips. Det vinnande chipset i Mysmatchen belönas med 100 000 kr och blir en del i OLW:s ordinarie sortiment. Du skapar ditt bidrag och tävlar på www.olw.se/mysmatchen Finalsmakerna kommer säljas i butik som ”limited edition” och det chips som säljer bäst och får flest röster vinner.
Vill du inte smaksätta ditt egna chips kan du gå in och rösta på mitt bidrag med smak av balsamvinäger och soltorkade tomater. Här kan du Rösta på mitt bidrag Italienska chips.
torsdag 17 mars 2011
Wokgrönsaker med dessertost
I dag är jag och Ida hemma igen, vi ska vila och städa. Jag tror vi börjar med att vila:) Det gick inte så bra i hockeyn igår så nu börjar det bli riktigt nervöst. Djurgården har gått från 0-3 till 2-3 i kvartsfinalserien mot Luleå. Imorgon är det dags igen med match på bortaplan, så då vet ni vad vi ser på TV imorgonkväll.
I går var vi på vinterfest på förskolan där vi fick titta på allt fint de har gjort med is, de hade bl.a. fryst in vatten i plasthandskar och ballonger. Det var jätteläckert, såg ut som färgglada glasprydnader. Tyvärr blåste det jättekallt så man vågade knappt ta av sig vantarna.
Kom på att jag inte har skrivit in receptet på ett av tillbehören till Ayamkycklingen. Det är nog gott till mycket annat också.
Wokgrönsaker med dessertost
wokgrönsaker
fryst bladspenat
dessertost, jag använde en med smak av soltorkade tomater
Stek bladspenaten och wokgrönsakerna enligt förpackningens anvisningar.
Tillsätt dessertost. Låt den smälta något och rör om.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera genast till kyckling eller kött.
Det här var ett jättegott och mättande tillbehör. Självklart går det bra att använda färska grönsaker som jag oftast gör. Men den här gången var jag lite slö och ville spara lite tid så då använde jag frysta grönsaker.
I går var vi på vinterfest på förskolan där vi fick titta på allt fint de har gjort med is, de hade bl.a. fryst in vatten i plasthandskar och ballonger. Det var jätteläckert, såg ut som färgglada glasprydnader. Tyvärr blåste det jättekallt så man vågade knappt ta av sig vantarna.
Kom på att jag inte har skrivit in receptet på ett av tillbehören till Ayamkycklingen. Det är nog gott till mycket annat också.
Wokgrönsaker med dessertost
wokgrönsaker
fryst bladspenat
dessertost, jag använde en med smak av soltorkade tomater
Stek bladspenaten och wokgrönsakerna enligt förpackningens anvisningar.
Tillsätt dessertost. Låt den smälta något och rör om.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera genast till kyckling eller kött.
Det här var ett jättegott och mättande tillbehör. Självklart går det bra att använda färska grönsaker som jag oftast gör. Men den här gången var jag lite slö och ville spara lite tid så då använde jag frysta grönsaker.
onsdag 16 mars 2011
Oatlys havregurt
Isak är mjölkallergisk det innebär att han inte tål mjölkprotein. För mjölkallergiker är laktosfria produkter inget alternativ då de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter. Han (och vi) äter istället havrebaserade produkter, det är inte lika stort utbud på det som på laktosfria produkter. Men det finns bl.a mjölk, grädde, vaniljsås och glass. Vi älskar när det kommer nya bra mjölkfria produkter. Nu har Oatly kommit med en havreyogurt (havregurt som de kallar den) i 1liters-förpackningar. Den finns i smakerna naturell och jordgubb. Isak äter den som jag äter vanlig fil, dvs med flingor t.ex. till frukost eller efter hockeyträningen och han älskar den.
Havregurt innehåller en rad nyttigheter som kroppen behöver, bland annat fibrer, kalcium, vitamin D, riboflavin (vitamin B2), folsyra och vitamin B12. Eftersom mjölkallergiker inte får i sig lika mycket kalcium som mjölkdrickare tycker jag att det känns bra att många havrebaserade alternativ är kalciumberikade.
Havregurten introducerades under hösten 2010 men när det upptäcktes att den inköpta syrningskulturen inte motsvarade produktspecifikationen, stoppades all försäljning. Nu är Havregurten tillbaka med en ny syrningskultur som är noggrant kontrollerad för att motsvara alla Oatlys högt ställda krav. Och som alltid i Oatlys produkter utgörs basen av svenskodlad havre.
Havregurt innehåller en rad nyttigheter som kroppen behöver, bland annat fibrer, kalcium, vitamin D, riboflavin (vitamin B2), folsyra och vitamin B12. Eftersom mjölkallergiker inte får i sig lika mycket kalcium som mjölkdrickare tycker jag att det känns bra att många havrebaserade alternativ är kalciumberikade.
Havregurten introducerades under hösten 2010 men när det upptäcktes att den inköpta syrningskulturen inte motsvarade produktspecifikationen, stoppades all försäljning. Nu är Havregurten tillbaka med en ny syrningskultur som är noggrant kontrollerad för att motsvara alla Oatlys högt ställda krav. Och som alltid i Oatlys produkter utgörs basen av svenskodlad havre.
tisdag 15 mars 2011
Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
Nu är mina två långa arbetsdagar på veckan avklarade, nu jobbar jag mindre och mindre fram till helgen. Riktigt skönt! Vi hade tänkt ha en städvecka i veckan, dvs att vi städar ungefär ett rum per dag för att ha rent och fint till helgen. Vi brukar göra så ibland. Men hela familjen verkar ovanligt trötta och sega så ingen orkar börja.
I lördags efter hockeymatchen åt vi en smakrik, stark och god kycklinggryta.
Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
kycklingfiléer
grillkrydda
svartpeppar
0,5 gul eller röd lök
0,25 purjolök
0,5 zucchini
0,5 paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1,5 msk balsamvinäger
1 msk soja
2 dl grädde
Stek kycklingen i bitar. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Finhacka lök och purjo. Pressa vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen det allra sista.
Lägg över i en gryta.
Stek zucchini och paprika lite lätt. Lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, vin, fond, soja, balsamvinäger, sambal, basilika, timjan och grädde.
Koka upp och låt puttra en stund.
Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.
Grillkrydda, fond och soja innehåller mycket salt därför saltade jag inget extra. Prova dig fram! Välj de löksorter och grönsaker du tycker om för att ha i grytan. Jag valde dessa för att de fanns hemma. Till kycklinggrytan åt vi rotsaker som vi stekt i ugn tillsammans med färsk timjan. Jag tar nog lite mindre sambal nästa gång för det blev i starkaste laget för barnen.
I lördags efter hockeymatchen åt vi en smakrik, stark och god kycklinggryta.
Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
kycklingfiléer
grillkrydda
svartpeppar
0,5 gul eller röd lök
0,25 purjolök
0,5 zucchini
0,5 paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1,5 msk balsamvinäger
1 msk soja
2 dl grädde
Stek kycklingen i bitar. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Finhacka lök och purjo. Pressa vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen det allra sista.
Lägg över i en gryta.
Stek zucchini och paprika lite lätt. Lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, vin, fond, soja, balsamvinäger, sambal, basilika, timjan och grädde.
Koka upp och låt puttra en stund.
Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.
Grillkrydda, fond och soja innehåller mycket salt därför saltade jag inget extra. Prova dig fram! Välj de löksorter och grönsaker du tycker om för att ha i grytan. Jag valde dessa för att de fanns hemma. Till kycklinggrytan åt vi rotsaker som vi stekt i ugn tillsammans med färsk timjan. Jag tar nog lite mindre sambal nästa gång för det blev i starkaste laget för barnen.
måndag 14 mars 2011
Matsedel v.11 mars 2011
Igår var mamma och jag till Ikea, det blev en del shopping till köket och barnens rum. Jag längtar tills jag ska dit och handla ordentligt med grejer till alla våra nyrenoverade rum. Har börjat titta på förvaring till tv-rummet i källaren och till min nya klädkammare. Men det är svårt att bestämma hur jag vill ha det eftersom det finns så många smarta lösningar.
Matsedel v.11 mars 2011
Må: Grillkorv och pommes frites
Ti: Bacon och ägg eller pasta
On: Lax
To: Köttbullar och makaroner
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Hemmagjorda hamburgare
Sö: Kyckling, grönsaker och baguetter
Matsedel v.11 mars 2011
Må: Grillkorv och pommes frites
Ti: Bacon och ägg eller pasta
On: Lax
To: Köttbullar och makaroner
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Hemmagjorda hamburgare
Sö: Kyckling, grönsaker och baguetter
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)