fredag 11 mars 2011

Tacofredag

Då är det fredag igen och vi har hela härliga helgen framför oss. Tillhör ni dem som har tacofredag? Vi gör inte det! Isak är jättearg för att vi inte har tacofredagar för han hör att så många andra har det och tycker att vi äter tacos alldeles för sällan. Jag är lite less vanliga tacos så jag brukar försöka göra lite roligare varianter också, förutom att vi har vanliga tacos som Isak aldrig verkar lessna på.
För att få riktigt goda tacos tycker jag att man ska göra kryddmixen själv.

En tortillatårta med tacoköttfärs, spenatröra och tortilla varvat blir en god och uppskattad bjudrätt.

Det finns många goda tacopajer, jag tycker om den här texmex-pajen, med paprikapulver i pajdegen så den blir röd och fin.

Vill man inte ha paj kan man göra Olivias storfavorit nämligen tacopizza. Den har hon ofta serverat på sina kalas.

Vill man göra det riktigt enkelt använder man färdigkavlad smördeg och gör en god tacorulle.

Undviker man kolhydrater, kanske för att man äter LCHF, passar en tacogratäng med philadelphiaost bra.

Det var lite förslag på vad man kan göra med tacoköttfärs. Nu blev jag ju nästan sugen på tacofredag:) fast vi ska äta pasta, salami och ruccola i kväll.

onsdag 9 mars 2011

Centergrottor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter två sjukdagar och det har varit en stressig dag. Direkt från jobbet till skola och förskola för att hämta barn, sedan skjutsa hem dem för att själv promenera tillbaka till förskolan för att vara med på föräldrarådets möte. Kom inte hem förrän halv sju och då var det bara att börja göra Ida klar för sängen. När hon hade somnat tog jag plats i TV-soffan för onsdagar är ju matprogrammens dag, det ena matprogrammet avlöser det andra hela kvällen.

Dumlegrottor har väl de flesta smakat eller hört talas om. Jag bytte ut Dumlekolan mot Center istället. Center blir inte lika hårda som Dumle kan bli.
Centergrottor
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Centerchoklad

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare till en deg.
Låt stå kallt en liten stund och rulla sen till bollar och lägg i formar. Jag använder småbrödsformar för jag vill inte ha så stora kakor andra använder mazarinformar i aluminium.
Gör en liten fördjupning i varje kaka. Stick ner en center i varje fördjupning.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.

tisdag 8 mars 2011

Mat-ro på Facebook

Nu äntligen finns Mat-ro även på Facebook.

Klicka till höger på "Like"-knappen (hittade inte den svenska gilla-knappen:) ) så får du ta del av alla mina facebook-uppdateringar också.

måndag 7 mars 2011

Matsedel v.10 mars 2011

Ny vecka och dags för en ny veckomatsedel! Jag har planerat veckan i stort, men det viktigaste den här veckan det är väl att hinna med att äta semlor imorgon på fettisdag:)
Matsedel v.10 mars 2011
Må: Kött- och grönsakswok och ris
Ti: Morotssoppa med ingefära. Semlor till efterrätt
On: Köttfärs
To: Fisk
Fr: Vapianopasta med salami och ruccola
Lö: Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
Sö: Gryta

Limefilé

Måndag igen och nu är det slut på sportlovet för mina stora barn, men i dag är jag och Ida hemma istället. Jag är fortfarande sjuk (inne på femte veckan) och Ida hade en hemsk hosta i natt. Smittad av mig? Så i dag ska vi ligga i soffan och titta på film hela da'n och inte göra nånting mer än nödvändigt.

Fick tag i billig fläskytterfilé som jag tillagade tillsammans med lime, som behövde användas upp.
Limefilé
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 – 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime

Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna.
Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min.
Servera med bulgur eller ris och frästa grönsaker.

Jag använde 1 dl crème fraiche och 1 dl havregrädde i såsen dessutom hade jag 1 tsk sambal eftersom vi tycker om lite starkare mat. Nästa gång använder jag lite mindre lime och honung.

lördag 5 mars 2011

Ikväll hejar vi på Jenny Silver

Ikväll är det Melodifestivalens Andra chansen och vi är laddade. Är ni? Ni ser väl vem vi hejar på.
Something in your eyes

Redan i första deltävlingen i Luleå när vi såg Jenny Silver live tyckte jag att hon var bäst och väl värd en plats i finalen. Olivia tyckte att hon var näst bäst efter Danny. Tyvärr tyckte inte tillräckligt många som vi. Så ikväll får vi heja riktigt noga.

Vilka vill ni ska gå vidare till finalen?

Kyckling ayam

Ännu en dag med strålande sol, men jag kommer nog mest att sitta bänkad framför TVn. På dan är det alpint, skidskytte-VM och famför allt skid-VM och sen ikväll är det Andra chansen i Melodifestivalen.

Vilken härligt dag vi hade igår, solen sken men tyvärr blåste det ganska rejält. Vi packade ner korv och festis och tog oss ut på isen. Där höll vi nästan på att blåsa bort men barnen tyckte det var roligt att vara på den blanka klara isen. Efter ett tag gick vi upp till mormor och morfar där vi grillade korv och åt ute, för första gången i år. Sen gick vi in och såg skidstafetten som resulterade i ett VM-silver innan vi fikade go'-fika. Till middag blev det kyckling som oftast på fredagar.
Kyckling ayam
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 krm koriander
3 krm ingefära
3 krm spiskummin
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 msk soja
2 msk tomatpuré
4 msk vatten

Dela de tinade kycklingfiléerna på längden. Hacka löken grovt. Lägg i en ugnsform.
Blanda kryddor, pressad vitlök, soja, tomatpuré och vatten i en skål.
Häll marinaden i ugnsformen över kyckling och lök, rör om.
Låt stå i kylen minst en timme. Rör om efter halva tiden.
Ställ formen i 200 grader tills kycklingen är färdig, ca 30 minuter. Pensla med skyn ett par gånger och vänd även kycklingen efter halva tiden.
God kyckling som sköter sig själv i ugnen. Vi åt den tillsammans med wokgrönsaker blandade med ost, yoghurt+thaichilisås, sallad och risoni eller bulgur.
Kyckling, lök och marinad redo för ugnen.