Smartson söker nu 1 000 Testpiloter som vill testa en ny variant på en svensk klassiker.
Ekströms kladdiga kladdkaka finns i frysdisken, den tinar på en timme och är lika god som sina hembakade syskon när den står på fikabordet.
Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/ekstroms/bli-testpilot/
söndag 13 februari 2011
lördag 12 februari 2011
Skagenröra i salladskål
I kväll är det dags för första Melodifestival-deltävlingen i soffan för oss, eftersom vi såg förra deltävlingen live. Undra vad vi ska äta för gott då? Kanske päronpaj, för jag har en massa päron som börjar bli lite mjuka. I dag har Isak två hockeymatcher, vi håller tummarna att de vinner och att han har tillräckligt med krafter efter sin förkylning.
Skagenröra i salladskål
Isbergssalladsblad formade som skålar
Skagenröra
ca 170 g kräftstjärtar och räkor (en halv burk av varje, eller 1 hel burk av en sort)
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
2 msk dill
citron
cayennepeppar
Häll av lagen av kräftstärtarna och/eller räkorna. Lägg dem i en skål och klipp dem i lite mindre bitar.
Blanda i dill, cayennepeppar, crème fraiche och majonäs. Pressa över lite citron.
Dela salladshuvudet så att du får några krispiga blad som är formade som skålar.
Lägg en stor klick skagenröra i "skålen". Garnera med valfria grönsaker.
Det här var en jättegod förrätt och perfekt om man vill undvika kolhydrater. Vill man så kan man servera en rostad macka eller ett vitlöksbröd till (fast då blir det inte kolhydratfattigt). Vill man göra det ännu enklare så köper man färdig skagenröra istället.
Skagenröra i salladskål
Isbergssalladsblad formade som skålar
Skagenröra
ca 170 g kräftstjärtar och räkor (en halv burk av varje, eller 1 hel burk av en sort)
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
2 msk dill
citron
cayennepeppar
Häll av lagen av kräftstärtarna och/eller räkorna. Lägg dem i en skål och klipp dem i lite mindre bitar.
Blanda i dill, cayennepeppar, crème fraiche och majonäs. Pressa över lite citron.
Dela salladshuvudet så att du får några krispiga blad som är formade som skålar.
Lägg en stor klick skagenröra i "skålen". Garnera med valfria grönsaker.
Det här var en jättegod förrätt och perfekt om man vill undvika kolhydrater. Vill man så kan man servera en rostad macka eller ett vitlöksbröd till (fast då blir det inte kolhydratfattigt). Vill man göra det ännu enklare så köper man färdig skagenröra istället.
fredag 11 februari 2011
Fläskfilé- och risgratäng
Den här veckan har det varit min tur att var förkyld så det har inte blivit mycket gjort i köket. Nu har hela familjen varit mer eller mindre förkylda så nu måste vi väl få vara friska ett bra tag, eller hur? Ska försöka orka laga nån lite roligare mat nån dag i helgen i alla fall. På måndag när det är Alla Hjärtans Dag hoppas jag vara helt frisk så jag kan göra en riktig festmåltid till min älskade familj.
Vi får ofta över ris vid middagar och då försöker jag göra någon gratäng eller liknande med det färdiga riset. Jag försöker använda alla våra rester för jag tycker inte om att slänga mat. Att använda upp alla rester är den största utmaningen i köket. Laga ny mat enligt ett recept och köpa alla ingredienser man behöver det är ju inte så svårt.
Vi får ofta över ris vid middagar och då försöker jag göra någon gratäng eller liknande med det färdiga riset. Jag försöker använda alla våra rester för jag tycker inte om att slänga mat. Att använda upp alla rester är den största utmaningen i köket. Laga ny mat enligt ett recept och köpa alla ingredienser man behöver det är ju inte så svårt.
Fläskfilé- och risgratäng
1 fläskfilé
champinjoner
salt
peppar
kokt ris
2-3 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 tsk maizena
Skiva fläskfilén och stek skivorna, krydda med salt och peppar.
Skiva champinjonerna och stek.
Koka ihop grädde och kalvfond. Red med maizena till önskad konsistens. Smaka ev. av med salt eller peppar.
Lägg det kokta riset i en ugnsform. Lägg fläskfilén och champinjonerna ovanpå. Häll över såsen.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.
Tänk på att såsen inte ska vara för lös i konsistensen utan red den till en lite fastare sås. Man kan ju blanda ner lite allt möjligt man har hemma t.ex. tomat, paprika eller zucchini. Men den här gången var det champinjoner jag behövde bli av med och därför använde jag det.
tisdag 8 februari 2011
Matsedel v.6 februari 2011
Inspirationen till att laga mat har inte riktigt kommit tillbaka än, så jag har dålig fantasi nu när jag gör veckans matsedel. Vad äter ni i veckan?
Må: Raggmunk
Ti: Korvstroganoff
On: Kassler
To: Parisare
Fr: Lammkotletter
Lö: Sojakyckling
Sö: Lax à la Madame Junod
Förra veckan hade Isaks hockeylag en rolig och annorlunda träning då de fick besök av tre A-lagsspelare, Konstantin Komarek och bröderna Abbott. Först tränade och spelade de match tillsammans, sen gick de in och fikade och hade frågestund.
Må: Raggmunk
Ti: Korvstroganoff
On: Kassler
To: Parisare
Fr: Lammkotletter
Lö: Sojakyckling
Sö: Lax à la Madame Junod
Förra veckan hade Isaks hockeylag en rolig och annorlunda träning då de fick besök av tre A-lagsspelare, Konstantin Komarek och bröderna Abbott. Först tränade och spelade de match tillsammans, sen gick de in och fikade och hade frågestund.
Isak lyfts upp av Chris Abbott, en av Luleå hockeys stjärnor.
söndag 6 februari 2011
Fläskfilégryta med sparris
Igår var jag, Olivia och Isak på Melodifestivalen och hade en jätterolig kväll. Vi hade perfekta platser, precis i mitten på rad 7 främre parkett. Vi missade ingenting som hände på scenen och fick konfetti på oss i sann schlager-anda. Timmen före tv-sändningen sjöng Karl Dyall, Rennie Mirro, Jocke Bergström och Hanna Hedlund gamla schlagerlåtar. Den underhållningen var minst lika bra som själva tävlingen kanske snäppet bättre t.o.m. Danny var en storfavorit hos oss tre så vi blev alla glada när han gick vidare. Men sen hade vi olika åsikter vem den andra finalisten borde vara. Jag som är en schlagernörd tyckte förstås om Jenny Silvers schlagernummer, medan Isak diggade Swingfly.
Fläskfilégryta med sparris
fläskfile
1 gul lök
300 gram färska champinjoner
1 burk inlagd sparris
2 röda paprikor
1 msk smör el margarin
2 krm svartpeppar
salt
1-2 tsk mejram (jag hade i mer)
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl grädde
Putsa filén och skär den i skivor som bultas ut lite lätt.
Skala och klyfta löken.
Strimla paprikorna och sila av sparrisen (spara lagen till såsen).
Bryn fläskfilé-skivorna, krydda med salt, peppar och mejram. Lägg över i en gryta.
Fräs paprika, lök och champinjoner och lägg sen över det i grytan.
Pressa i vitlök och strö över mjölet i grytan och rör om.
Tillsätt sparrislagen och grädden och låt grytan puttra 5-20 min, köttet blir mörare ju längre det står och puttrar.
Tillsätt sparrisen strax innan servering.
Servera till potatisklyftor, ris eller bara till en sallad.
Jag tog hälften crème fraiche och hälften grädde i grytan. Vi var inte sugna på vare sig ris eller potatis så vi åt bara en sallad med fetaost till grytan idag. Grytan var god och det var gott med sparris som vi tyvärr äter väldigt sällan trots att jag tycker om det.
Fläskfilégryta med sparris
fläskfile
1 gul lök
300 gram färska champinjoner
1 burk inlagd sparris
2 röda paprikor
1 msk smör el margarin
2 krm svartpeppar
salt
1-2 tsk mejram (jag hade i mer)
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl grädde
Putsa filén och skär den i skivor som bultas ut lite lätt.
Skala och klyfta löken.
Strimla paprikorna och sila av sparrisen (spara lagen till såsen).
Bryn fläskfilé-skivorna, krydda med salt, peppar och mejram. Lägg över i en gryta.
Fräs paprika, lök och champinjoner och lägg sen över det i grytan.
Pressa i vitlök och strö över mjölet i grytan och rör om.
Tillsätt sparrislagen och grädden och låt grytan puttra 5-20 min, köttet blir mörare ju längre det står och puttrar.
Tillsätt sparrisen strax innan servering.
Servera till potatisklyftor, ris eller bara till en sallad.
Jag tog hälften crème fraiche och hälften grädde i grytan. Vi var inte sugna på vare sig ris eller potatis så vi åt bara en sallad med fetaost till grytan idag. Grytan var god och det var gott med sparris som vi tyvärr äter väldigt sällan trots att jag tycker om det.
lördag 5 februari 2011
Mer muffinsformar i silikon
Nu har jag köpt ännu fler muffinsformar i silikon. Den här gången är det "vanliga" formar utan mönster men i fina färger. Det är så smidigt att använda silikonformar. Jag börjar ha en hel del nu.
torsdag 3 februari 2011
Fiskkakor
När jag var på stan på min lunch idag ringde mobiltelefonen och jag kände igen telefonnumret - Idas förskola. De sa att hon var lite varm, hängig och rödblommig så det var bara att gå tillbaka till jobbet och säga att jag vabbar resten av dagen och sen fara och hämta lilltjejen. Då hade hon piggnat till lite men inte var hon helt frisk. Hon har varit lite smågrinig på eftermiddagen och somnade tidigt så jag hoppas att hon sover sig frisk. Hon får dessutom vara hemma imorgon och krya på sig ordentligt.
Nu har vi en massa bruna bananer igen. Ibland är det en rykande åtgång på bananer och ibland blir hela klasen liggande orörd i fruktfatet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag ska göra med dem.
Fiskkakor
2 kokta, mosade potatisar (ca 200 g)
3 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket hoki- eller torskfilé (400 g)
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd
1 röd chilifrukt
Blanda kokta, mosade potatisar med finstrimlade salladslökar, finhackad chili, salt och peppar.
Skär fisken, tinad och avrunnen, i bitar. Mixa till en färs i matberedare eller med stavmixer.
Blanda med potatisen och potatismjöl för hand.
Forma till 12 små biffar och vänd i ströbröd.
Stek fiskkakorna ca 3 minuter på varje sida i olivolja i en stekpanna.
Servera med ris, broccoli, sweet chilisås, japansk soja och gärna en citronklyfta.
Inget av barnen var speciellt förtjusta i det här, inte ens Ida som brukar tycka om fisk. Vet inte om det var fisken det var fel på eller om det är för att hon inte är riktigt frisk. Jag tyckte de var helt ok.
Nu har vi en massa bruna bananer igen. Ibland är det en rykande åtgång på bananer och ibland blir hela klasen liggande orörd i fruktfatet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag ska göra med dem.
Fiskkakor
2 kokta, mosade potatisar (ca 200 g)
3 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket hoki- eller torskfilé (400 g)
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd
1 röd chilifrukt
Blanda kokta, mosade potatisar med finstrimlade salladslökar, finhackad chili, salt och peppar.
Skär fisken, tinad och avrunnen, i bitar. Mixa till en färs i matberedare eller med stavmixer.
Blanda med potatisen och potatismjöl för hand.
Forma till 12 små biffar och vänd i ströbröd.
Stek fiskkakorna ca 3 minuter på varje sida i olivolja i en stekpanna.
Servera med ris, broccoli, sweet chilisås, japansk soja och gärna en citronklyfta.
Inget av barnen var speciellt förtjusta i det här, inte ens Ida som brukar tycka om fisk. Vet inte om det var fisken det var fel på eller om det är för att hon inte är riktigt frisk. Jag tyckte de var helt ok.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)