Imorgon åker jag till Stockholm på jobbkonferens i två dagar. Det är fullt program så jag hinner inte med shopping eller träffa nå folk. Jag tänker inte stanna någon dag extra den här gången, det gör jag däremot i början av december när jag ska tillbaka till Stockholm. Då ska jag gå en tvådagarskurs men åker ner en dag tidigare för att hinna träffa en kompis, julhandla och gå och äta på någon god och mysig restaurang. Har ni något förslag var jag ska äta?
Matsedel v.43 okt 2010
Må: Kycklinggryta med vindruvor
Ti: Jag är i Stockholm
On: Jag är i Stockholm
To: Rester
Fr: After work
Lö: Kycklingklubbor och ruccolapaj
Sö: Grillad älgbiff och potatisgratäng
måndag 25 oktober 2010
lördag 23 oktober 2010
Fredagsmys med ost och kex
Igår kväll var Olivia på Junior Pop Star och Ida somnade tidigt med feber. Isak hade hockeyträning vid middagstid så vi tog fredagsmiddagsmys vid tv:n bara vi tre som var hemma och vakna. Isaks favorit är taco-chips och salsa så det fanns förstås med. Dessutom hade vi ost, kex, oliver, vindruvor, gurka och päron.
Än så länge har Ida varit feberfri i dag, jag hoppas det håller i sig hela kvällen och natten så att hon är helt frisk imorgon.
Har ni börjat längta till jul? Jag köpte julmust, pepparkakor och ädelost idag för jag blev så otroligt sugen på det. Jultokig som jag är har jag självklart börjat nedräkningen till jul. Jag älskar det mest med julen - maten, godiset, fikabrödet, ljusen, pyntet, stämningen. Ja, det är nog bara julstressen jag inte tycker om.
Än så länge har Ida varit feberfri i dag, jag hoppas det håller i sig hela kvällen och natten så att hon är helt frisk imorgon.
Har ni börjat längta till jul? Jag köpte julmust, pepparkakor och ädelost idag för jag blev så otroligt sugen på det. Jultokig som jag är har jag självklart börjat nedräkningen till jul. Jag älskar det mest med julen - maten, godiset, fikabrödet, ljusen, pyntet, stämningen. Ja, det är nog bara julstressen jag inte tycker om.
torsdag 21 oktober 2010
Lingondressing
Nu är Ida sjuk igen, stackarn. Hon ligger bara och gnäller, tycker så synd om henne. Ida är ingen gnällig tjej, så hon är nog riktigt ordentligt sjuk nu när hon låter så här. Hon har ganska hög feber, upp mot 39 grader och kräks ibland, men ingen hosta eller täppt näsa. Jag hoppas att vi övriga klarar oss. Olivia ska på musikkollo i helgen och jag ska till Stockholm på tisdag så vi har absolut inte tid att bli sjuka.
Eftersom älgkött och lingon passar så bra ihop gjorde jag en lingondressing i måndags till vår älg-kebab. Den är enkel att göra och får en sån vacker färg.
Lingondressing
2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche el liknande
1 dl lingonsylt
Den här dressigen blev riktigt bra till älgkebaben. Ida tyckte den var så rosa och fin så hon ville också ha av lite av den. Olivia tycker inte om lingon så hon smakade inte ens.
Eftersom älgkött och lingon passar så bra ihop gjorde jag en lingondressing i måndags till vår älg-kebab. Den är enkel att göra och får en sån vacker färg.
Lingondressing
2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche el liknande
1 dl lingonsylt
Den här dressigen blev riktigt bra till älgkebaben. Ida tyckte den var så rosa och fin så hon ville också ha av lite av den. Olivia tycker inte om lingon så hon smakade inte ens.
måndag 18 oktober 2010
Gräddsås
Nu börjar älgjakten lida mot sitt slut så frysarna börjar vara fyllda av kött. Vi har även kvar några bitar från ifjol som det börjar bli dags att äta upp. Så det kommer nog bli en hel del kötträtter framöver. Snart får vi även 1,5 lamm att ta reda på. Lamm har jag aldrig tillagat så det ska bli spännande att leta recept och försöka tillaga på bästa sätt.
Igår åt vi rostbiff av älg, potatisgratäng, sallad och gräddsås.
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk fond med passande smak
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ev. 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och vitpeppar
Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.
En lättgjord sås med lite söt smak av gelén som hela familjen tyckte om. Olivia berömde den flera gånger. Det är en användbar sås som blir gott till det mesta, kött, köttfärsrätter, kyckling mm. Eftersom vi åt såsen till älgrostbiff den här gången använde jag viltfond. Till köttbullar eller köttfärslimpa skulle jag välja kalvfond. Svarvinbärsgelé är kanske snäppet godare att använda men jag har bara rödavinbärsgelé hemma, så självklart använde jag mig av den. Istället för grädde använde jag iMat havregrädde dessutom använde jag den laktosfria crème fraichen så att det inte skulle bli för mycket mjölk för Isak.
Igår åt vi rostbiff av älg, potatisgratäng, sallad och gräddsås.
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk fond med passande smak
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ev. 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och vitpeppar
Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.
En lättgjord sås med lite söt smak av gelén som hela familjen tyckte om. Olivia berömde den flera gånger. Det är en användbar sås som blir gott till det mesta, kött, köttfärsrätter, kyckling mm. Eftersom vi åt såsen till älgrostbiff den här gången använde jag viltfond. Till köttbullar eller köttfärslimpa skulle jag välja kalvfond. Svarvinbärsgelé är kanske snäppet godare att använda men jag har bara rödavinbärsgelé hemma, så självklart använde jag mig av den. Istället för grädde använde jag iMat havregrädde dessutom använde jag den laktosfria crème fraichen så att det inte skulle bli för mycket mjölk för Isak.
söndag 17 oktober 2010
Matsedel v.42 okt 2010
Kommande vecka är en stressig vecka med många kvällsaktiviteter. Få se hur många middagar vi kommer att äta tillsammans hela familjen. Jag tycker det är viktigt att försöka äta tillsammans men ibland går det inte att få ihop med alla tider att passa.
Må: Älgkebab med lingondressing
Ti: Rester
On: Våfflor
To: Spagetti och köttfärssås
Fr: Fredagsmys vid TVn
Lö: Lövbiff med ädelostsås
Sö: Köttgryta
Må: Älgkebab med lingondressing
Ti: Rester
On: Våfflor
To: Spagetti och köttfärssås
Fr: Fredagsmys vid TVn
Lö: Lövbiff med ädelostsås
Sö: Köttgryta
lördag 16 oktober 2010
Kelda® Laga mat 4 %
I dag ska Isak ha kalas igen. Nu har han blivit firad i en hel vecka. I kväll ska hans kompisar komma hit och äta pizza och se film. Jag hoppas på en lugn kväll med 10 barn som sitter snällt i soffan och ser film. Men vi får väl se i kväll hur det blir med det...
Jag har fått prova Keldas nya Laga mat 4 %. Den gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Men det jag tycker är det bästa med den är att den är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt.
Kanske dags att prova den redan ikväll i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen!
Jag har fått prova Keldas nya Laga mat 4 %. Den gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Men det jag tycker är det bästa med den är att den är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt.
Kanske dags att prova den redan ikväll i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen!
onsdag 13 oktober 2010
Cookies äggfria
Solen skiner lika fint i dag som för nio år sedan, den dagen Isak föddes. Till födelsedagsmiddag hade han önskat helstekt kyckling i ugn. Helst hade han förmodligen velat äta Tacos men det åt vi på hans kalas i lördags. Till middag åt vi även barnens favoritpastasallad med bara pasta, tomat och gurka dessutom gjorde jag coleslaw. Till efterrätt åt vi äggfria kladdkakemuffins.
På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
Cookies äggfria
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad
Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.
På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
De bakre kakorna är cookies och de främre är kolakakor
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad
Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)