söndag 13 juni 2010

Färskostbollar med gräslök

Ett av mina favoritbröd till bufféer är Hälla-ut-brödet som jag gör ganska ofta. Istället för att servera smör till brödet kan man göra dessa goda färskostbollar. Den här årstiden passar det att rulla bollarna i hackad gräslök, men det blir lika gott att använda finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Färskostbollar med gräslök
1 paket färskost av philadelphiatyp
örtsalt
1 knippe gräslök

Klipp eller hacka gröslöken i småbitar.
Blanda örtsalt och ost.
Rulla lagom stora bollar av osten och rulla sedan i gräslöken.

Smakrik och god ost till bröd. Jag gjorde sex bollar av ett paket på 200 g.

lördag 12 juni 2010

Basilikapotatis

Idag var vi en sväng till Arcus camping där barnen lekte i deras roliga lekpark. Vi hade dessutom med oss fika som vi åt av i strålande solsken. På vägen hem började det spöregna och sen har det regnat till och från hela kvällen.

Potatisen var grönare på riktigt än vad bilden visar
Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.

En god potatis som jag förmodligen kommer göra fler gånger i sommar. Basilika är en av mina favoritkryddor så det är kanske inte så konstigt att jag tyckte om den här potatisen. Det blev rätt mycket basilikaolja så nästa gång ökar jag på mängden potatis eller minskar på bailikaoljan.

fredag 11 juni 2010

Skolavslutningsbuffé 2010

Nu har båda skolbarnen sommarlov. Isak hade skolavslutning redan i går och i dag var det Olivias tur. Ida får sommarlov om två veckor. Traditionsenligt firar vi sommarlovet med en buffé som vi äter i solen på altanen.
I år åt vi kycklingfilé i marinad, chicken nuggets, kycklingklubbor, teriyakilax, brieostpaj, basilikapotatis, risoni, grönsaker, spenatsallad, yoghurt+thaichilisås, örtyoghurtsås, ostbollar med gräslök, brieost, hälla-ut-bröd. När det var dags för efterrätt kom glassbilen så då gjorde vi det enkelt för oss. Om vi inte hade ätit glass hade vi ätit den mjölk- och äggfria jordgubbstårtan som jag gjorde i går för att fira Isaks sommarlov.

måndag 7 juni 2010

Kantarellpaj

Idag har Isak klippt av sig sitt långa hår och han blev så fin och cool. Olivia har också klippt sig och blev jättefin även hon, de klippte upp håret rätt mycket så alla hennes lockar kom fram. Helt otroligt vad lockigt hår hon har.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven

Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.

Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.

Mandeltårta med chokladkräm

När jag letade recept på Oscar II-tårta hittade jag bl.a ett recept med mandelmassa i botten och ett annat med chokladkräm så jag slog ihop dessa recept till en mandeltårta med chokladkräm.

Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar:
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Chokladkräm:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g mörk choklad
100 g kallt smör
Garnering:
25 g mandelspån

Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen.
Vispa i smöret i små klickar. Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå.
Rosta mandelspånen i en torr och het panna och strö dem över tårtan.
Tårtan kan med fördel frysas, den tinar på cirka 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.

En god och söt tårta. Mycket mandelmassasmak på botten vilket jag tyckte var gott och chokladkrämen var underbart god. En riktig godistårta.

söndag 6 juni 2010

Oscar II-tårta

Har länge funderat på att prova den här tårtan men eftersom den innehåller så mycket ägg har det inte känts så kul att göra den med tanke på att både Isak och Ida är ägg-allergiker. Men nu kunde jag inte hålla mig längre för receptet dyker upp lite här och där. Jag gör en snabb-variant med färdighackad mandel istället för att mala mandel själv. Den här tårtan kallas även Zuleika-tårta, jag tror i alla fall att det är samma sorts tårta.

Oscar II-tårta
Bottnar
2 påsar hackad och skållad ­sötmandel (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde eller mjölk
175 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering
25 g flagad mandel

Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!
När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet.
Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

Det här är en riktigt god tårta i små mängder. Den är väldigt söt så man vill inte ha för mycket av den. Det som är bra med tårtan är smakar lika bra när den varit fryst. Praktiskt att ha i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Eftersom den är så tunn så tinar den snabbt.

Nationaldagsfirande med smakprover

Jag har provbakat en del saker inför kommande kalas och i dag då det är Sveriges nationaldag passade det med ett litet kalas för att proväta alla godsaker och avgöra om det duger till sommarens kalas. Vi bjöd hit mormor och morfar för att smaka pestopajsnittar, kantarellpajsnittar, äggfria kladdkakemuffinsOscarII-tårta och mandeltårta med chokladkräm. Recept kommer så fort jag hinner!

Tyvärr har det fina sommarvädret försvunnit och ersatts med lite småkallt tråkigare väder. Jag längtar tillbaka till att äta på altan och ha det mysigt. Till veckan är det skolavslutningar och sommarlov så då hoppas vi på strålande sol och badväder resten av sommaren.