onsdag 5 maj 2010

Broccolisoppa

Nu vill jag har lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag och det ser så varmt och skönt ut ute. Men det är det inte. När ska värmen komma hit? Idag gjorde jag en currykryddad morotssoppa och en broccolisoppa till middagen. Morotssoppan var populärare. Ofta till soppa har jag lite kylskåpsrensning. I dag hittade jag räkor, kräftstjärtar, spagetti klippt i småbitar och gurka i kylskåpet som serverades i småskålar och var och en tog det den ville till sin soppa.

Broccolisoppa
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g fryst broccoli
1 l vatten
2 st höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk pressad citron
2 krm vitpeppar, nymald
ev salt

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken där i.
Tillsätt broccoli, vatten och buljongtärningar. Koka upp soppan och låt sjuda ca 5 min.
Mixa soppan slät med en mixerstav eller i matberedare.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och red soppan. Koka upp.
Smaka av med citron, peppar och eventuellt salt.

En soppa med mycket smak av broccoli, så de i familjen som inte tycker om broccoli åt inte så mycket. Men jag tyckte att det var en riktigt god soppa.

tisdag 4 maj 2010

Tapenadesnurror

I söndags fyllde pappa 75 år så vi var där på kalas nästan hela dan. På eftermiddagen åt vi snittar av olika slag, spenatpaj, Västerbottensostpaj med löjrom, olika tårtor och småkakor. Dessutom stannade vi på middag och åt kött i ugn, potatis och sallad. Jag gjorde bl.a. tapenadesnurror och hade med mig.

Tapenadesnurror
250 g smördeg, kyld
150 g tapenade

Bred på ett tunt lager tapenade. Rulla ihop degen till en rulle. Skär rullen i skivor.
Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 225 grader cirka 10–12 minuter.

Kan knappt bli enklare att göra. Lite småsalt tillbehör till champagnen t.ex.

torsdag 29 april 2010

Smördegspiroger

Idag är jag hemma med Ida som är förkyld. Hon har varit hemma med Leif tidigare i veckan men i dag stannade jag hemma. På förmiddagen har jag hunnit baka grahamsrutor och banankaka, städat lite ute och skottat bort lite snö från landet för jag såg att rabarbern är på väg. När Ida har somnat ska jag rensa och sortera bland barnkläder och bestämma vad som ska kastas, skänkas bort eller säljas.

Smördegspiroger är ett snabbt och enkelt sätt att göra piroger på. Man kan fylla dem med nästan vad som helst som man har i kylskåpet. Till lunch i lördags gjorde jag skinkpiroger till barnen. Tidigare har jag gjort en variant med pesto och kyckling. Om man gör dem mindre, t.ex två piroger av varje smördegsplatta, är de perfekta på ett buffébord.

Smördegspiroger
4 frysta smördegsplattor
tomatsås, färdig eller köpt
skinka
riven ost

Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Bred på lite tomatsås.
Sätt skinka och riven ost på halva plattan.
Vik ihop plattan och tryck till kanterna.
Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna några minuter innan du serverar dem till en sallad.

söndag 25 april 2010

Spenatsallad

Ännu en dag med strålande sol men tyvärr lite blåst också. Men nu finns det hopp om att våren är på gång. Jag och Olivia var på en skön promenad tidigare i dag och snart ska vi ta en till sväng. Det är så skönt att ta en kvällspromenad innan det är dags för alla kvällsbestyr och annat som måste förberedas inför en ny arbets- och skolvecka. Tyvärr är Ida sjuk igen, med astmaproblem och dålig nattsömn för oss alla.

Vi har grillat både i dag och i går. I går blev det kyckling och i dag karrékotletter. Min favoritsallad just nu är en enkel spenatsallad.

Spenatsallad
ca 70 g färsk spenat
2 tomater i bitar
1 rödlök, i halva skivor
1 förpackning fetaost eller mozarella i bitar
olivolja
färkpressad citron
salt o örtkryddor

Lägg ut spenaten på ett serveringsfat.
Lägg tomatbitar, rödlöksskivor och ostbitar över.
Ringla olivolja och färskpressad citron över.
Krydda med havssalt och örtkryddor.

lördag 24 april 2010

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd

I dag blåser det kallt, mellan varven skiner solen och det ser så skönt ut ute. Men blåsten förstör det sköna. Jag och Ida håller oss nog inne i dag, hon är lite småförkyld med en krupp-liknande hosta.

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
150 g tunnskivat kött, gärna bresaola
70 g ruccola
75 g Västerbottensost eller parmesan
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
svartpeppar

Fördela ruccolan på ett stort uppläggningsfat, men spara några blad.
Lägg på köttet.
Hyvla osten tunt och fördela på fatet.
Ringla över citronjuice och olivolja.
Strö på resten av ruccolan. Mal över lite svartpeppar.
Servera genast.

Gott och enkelt! Inga problem att göra till många personer.

fredag 23 april 2010

Parmarullar med ost och spenat

Idag gjorde Isak och Ida pricktest. De fick både bra och dåliga resultat. Isak fick äntligen det besked han har väntat så länge på. Han ska få börja testa äta ägg, ytterst lite och väl tillagat. Även Ida kan prova lite ägg. Det tråkiga men ganska väntade resultatet är att Ida verkar vara ordentligt allergisk mot jordnötter.

I dag är det fredag och vi gjorde plockmat i sann fredagsanda. Idag serverades korvspett, köttbullspett, räkor, parmarullar med ost och spenat, lufttorkad skinka, tunnskivat kött och västerbottensost på ruccolabädd, brieost, vitlöksdressing, honungsmelon, jordgubbar, rädisor, bladspenat, körsbärstomater, päron och gurkstavar.

Till vänster på fatet är parmarullarna
Parmarullar med ost och spenat
2 hg parmaskinka i tunna skivor
20 g finriven parmesanost eller västerbottensost
120 g philadelphiaost
70 g fetaost
1 msk tomatpuré
1 st finhackade urkärnade jalapeño
1 st finhackade soltorkade tomater
0,5 st pressad vitlöksklyfta
1 näve små färska spenatblad

Blanda samman ostarna, tomatpuré, jalapeño, soltorkade tomater och vitlök mycket noga så att blandningen blir jämn och fin.
Smaka av att du har en bra kombination av alla ingredienser.
Fördela på skivorna av parmaskinka och rulla ihop tillsammans med några blad spenat.

De här rullarna tyckte jag väldigt mycket om, de lär återkomma. Det blev en smakrik lite het ostfyllning. Jag åt flera parmarullar i kväll. Honungsmelonen gjorde rullarna ännu godare. Jag använder oftast Västerbottensost istället för parmesanost av flera anledningar, dels kan parmesan innehålla ägg och dels tycker jag att det känns bättre att använda svenska produkter och extra kul är det att gynna saker från Norrland. Lite svårt att veta exakt hur mycket jag hade av de olika ostarna eftersom jag gjorde lite på måfå, men jag tror måtten stämmer ganska bra.

onsdag 21 april 2010

Limelax på ruccola- o kokosbädd

Nu längtar jag efter lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag men det är ändå jättekallt ute. Det är t.o.m minusgrader på morgonen när barnen cyklar i väg till skolan.

Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar

Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.

En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.