Idag skyndade jag mig hem från jobbet för att hinna laga en festmiddag till han som fyller år idag innan det var hockeydags. Ida är nu frisk och tillbaka på dagis, den här gången behövde hon bara vara hemma en dag, peppar, peppar...
Lövbiff med sting
400 g lövbiff
1 msk curry
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
1/2 buljongtärning
ca 1 dl vatten
Skär köttet i tunna strimlor och bryn dem. Låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en traktörpanna. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min.
Servera med kokt ris och sallad.
Gott och enkelt. Jag förberedde genom att bryna köttet och curryn igår, så gick det fort att fixa det övriga idag. Jag tillsatte även en röd paprika i strimlor till grytan. Alla utom Ida åt två portioner.
tisdag 10 november 2009
söndag 8 november 2009
Svart glasyr till spindeltårta
Idag har det varit fars dag och vi firade Leif ordentligt i morse eftersom han snart har födelsedag också. Men efter frukost åkte vi till jouren med Ida eftersom hon har haft problem med astma i natt, hon fick inhalera ventoline. Inför natten fick hon även lite medicin av syrran och nu sover hon lugnt och stilla. Vi hoppas det håller i sig hela natten för vi alla behöver en god natts sömn.
Svart glasyr till spindeltårta
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st kick (lakritsgodis)
25 g smör
1 dl florsoker
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och rör ner Kick, klippta i mindre bitar. Rör tills all lakrits smält.
Blanda ner smör och florsocker.
Låt svalna något.
Bred glasyren på den kalla kakan.
Nätet gjorde jag av vit kristyr (1 dl florsocker och 2 tsk vatten). Eftersom det var en tårta till Halloween var det tänkt att själva kakan skulle vara en pumpakaka, men jag gjorde en äggfri morotskaka istället. Jag är väldigt nöjd över utseendet på kakan och barnen tyckte också den var jättesnygg. Men ingen av oss är så förtjust i lakrits så vi tyckte inte den var lika god som snygg. Men Leif, mamma och pappa som är mer förtjusta i lakrits tyckte det var en god kaka/tårta.
Svart glasyr till spindeltårta
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st kick (lakritsgodis)
25 g smör
1 dl florsoker
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och rör ner Kick, klippta i mindre bitar. Rör tills all lakrits smält.
Blanda ner smör och florsocker.
Låt svalna något.
Bred glasyren på den kalla kakan.
Nätet gjorde jag av vit kristyr (1 dl florsocker och 2 tsk vatten). Eftersom det var en tårta till Halloween var det tänkt att själva kakan skulle vara en pumpakaka, men jag gjorde en äggfri morotskaka istället. Jag är väldigt nöjd över utseendet på kakan och barnen tyckte också den var jättesnygg. Men ingen av oss är så förtjust i lakrits så vi tyckte inte den var lika god som snygg. Men Leif, mamma och pappa som är mer förtjusta i lakrits tyckte det var en god kaka/tårta.
lördag 7 november 2009
Äggfri morotskaka
Äntligen har det kommit lite mer snö, den första snön vi fick smälte fort bort. Olivia och Isak har gått ut för att göra en ljuslykta av snö. Det händer inte ofta att de vill gå ut vid 19-tiden, men den första snön är det nå speciellt med och den är så efterlängtad.
Äggfri morotskaka
Kaka:
1,5 dl sojagrädde
3,5 dl socker
1 dl olja
6 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
o,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev kokos eller flagad mandel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Häll i en smord och bröad rund form.
Grädda i 175 grader i ca. 60 minuter.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den kallnat.
Strö ev. över kokosflingor eller flagad mandel.
Riktigt god morotskaka trots att den är äggfri. Själva kakan är även mjölkfri och glasyren är enkel att göra mjölkfri genom att använda någon av de mjölkfria sojaostarna av philadelphia-typ. Men eftersom Isak nu har fått börja smaka lite mjölk och inte ens är så mycket för sötsaker så använde jag riktig philadelphiaost.
Äggfri morotskaka
Kaka:
1,5 dl sojagrädde
3,5 dl socker
1 dl olja
6 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
o,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev kokos eller flagad mandel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Häll i en smord och bröad rund form.
Grädda i 175 grader i ca. 60 minuter.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den kallnat.
Strö ev. över kokosflingor eller flagad mandel.
Riktigt god morotskaka trots att den är äggfri. Själva kakan är även mjölkfri och glasyren är enkel att göra mjölkfri genom att använda någon av de mjölkfria sojaostarna av philadelphia-typ. Men eftersom Isak nu har fått börja smaka lite mjölk och inte ens är så mycket för sötsaker så använde jag riktig philadelphiaost.
måndag 2 november 2009
Salamipaj
I lördags gjorde jag en god paj med salami, mozarella, oliver, soltorkade tomater och körsbärstomater. Det blev jättegod smak på pajen, t.o.m. Leif som inte är så förtjust i paj gav mig beröm.
Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven mozarella
200 g körsbärstomater
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
salt, peppar, örtkryddor
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och samla till en deg.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Halvera körsbärtomaterna, dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar, dela salamiskivorna i kvartar. Fördela det tillsammans med oliver och mozzarella i pajskalet.
Vispa samman ägg, färskost och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.
Jag använde en mozzarella-boll som jag skar i småbitar istället för riven mozzarella. Nästa gång prövar jag att använda bara 2 ägg till äggstanningen för jag tycker den blev lite för hård.
Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven mozarella
200 g körsbärstomater
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
salt, peppar, örtkryddor
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och samla till en deg.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Halvera körsbärtomaterna, dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar, dela salamiskivorna i kvartar. Fördela det tillsammans med oliver och mozzarella i pajskalet.
Vispa samman ägg, färskost och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.
Jag använde en mozzarella-boll som jag skar i småbitar istället för riven mozzarella. Nästa gång prövar jag att använda bara 2 ägg till äggstanningen för jag tycker den blev lite för hård.
söndag 1 november 2009
Halloween-middag
Igår var det Halloween och jag hade inte tänkt göra någon speciell halloween-middag. Men medans Olivia och Isak var på hockey med Leif ändrade jag mig och förberedde en överraskning till dem.
Till middag åt barnen benknotor, friterade spöken och fingrar med blod. De fick dricka häx-kiss.
Till maten serverades en halloween-sallad.
Själv åt jag en paj med blod-droppar och ögon.
Till efterrätt åt vi en spindeltårta.
Till middag åt barnen benknotor, friterade spöken och fingrar med blod. De fick dricka häx-kiss.
Till maten serverades en halloween-sallad.
Själv åt jag en paj med blod-droppar och ögon.
Till efterrätt åt vi en spindeltårta.
fredag 30 oktober 2009
Sneda frallor
Nu är det helg igen. Känns lite konstigt eftersom jag hade semester i början av veckan och bara har hunnit jobba torsdag och halva fredag. De här frallorna bakade jag i torsdags när vi åt grön ärtsoppa till middag.
Sneda frallor
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen
Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt med en degskrapa degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar på snedden. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 - 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 15-20 minuter.
De här var lättbakade och underbart goda till soppa. De var lite sega åt ciabatta-hållet.
Sneda frallor
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen
Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt med en degskrapa degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar på snedden. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 - 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 15-20 minuter.
De här var lättbakade och underbart goda till soppa. De var lite sega åt ciabatta-hållet.
torsdag 29 oktober 2009
Chokladkolarutor
Idag var jag tillbaka på jobbet efter 4 dagar semester. Arbetsdagen började med att jag vaccinerades mot nya influensan.
Chokladkolarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
1,5 dl vaniljvisp
1,5 dl muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
2 msk ljus sirap
75 g mörk choklad
75 g smör
kokos
Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt svalna.
Glasyr:
Mät upp vaniljvisp, muscovadosocker, sirap och choklad, bruten i mindre bitar, i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt den därefter koka i ca 12 minuter till mjuk kolakonsistens.
Ta kastrullen från värmen och klicka ner matfettet och rör om till en blank glasyr.
Bred den över den kalla kakan, strö över kokos. Ställ svalt att stelna innan kakan skärs upp i rutor.
En god chokladkaka med lite seg glasyr. Leif tycker bättre om kolarutor som är en liknande kaka men utan choklad, både i kakan och glasyren. Men jag som älskar choklad föredrar den här varianten.
Chokladkolarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
1,5 dl vaniljvisp
1,5 dl muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
2 msk ljus sirap
75 g mörk choklad
75 g smör
kokos
Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt svalna.
Glasyr:
Mät upp vaniljvisp, muscovadosocker, sirap och choklad, bruten i mindre bitar, i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt den därefter koka i ca 12 minuter till mjuk kolakonsistens.
Ta kastrullen från värmen och klicka ner matfettet och rör om till en blank glasyr.
Bred den över den kalla kakan, strö över kokos. Ställ svalt att stelna innan kakan skärs upp i rutor.
En god chokladkaka med lite seg glasyr. Leif tycker bättre om kolarutor som är en liknande kaka men utan choklad, både i kakan och glasyren. Men jag som älskar choklad föredrar den här varianten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)