fredag 28 augusti 2009

Helgrillad älgstek

Man får ofta höra att älgkött inte går att grilla det blir för torrt och segt. Men det stämmer inte! Det börjar bli hög tid att tömma frysen eftersom älgjakten börjar snart. Vi har haft flera bättre och sämre köttbitar kvar som vi har helgrillat nu i slutet av sommaren. I början vågade vi bara grilla de finare bitarna, t.ex. entrecôte, men sen har vi grillat sämre och sämre bitar med samma goda resultat. Idag grillade vi t.o.m. rullen som väl anses vara en av de sämsta bitarna och jag tyckte det smakade filé. Det var otroligt mört och gott. Hemligheten är lång marinering och grillning med indirekt värme. Idag åt vi köttet tillsammans med aubergine- och mozzarellagratäng.

Helgrillad älgstek
1 bit älgstek av valfri bit, ca 1-1,5 kg
valfri marinad

Lägg köttbiten i plastpåse med valfri marinad.
Marinera i 2 dygn. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Grilla med indirekt värme tills stektermometern visar ca 65 grader, lite beroende på hur välgrillat du vill ha köttet.
Lägg köttet i folie och låt vila i ca 10 min.
Skär upp köttet och servera med goda tillbehör.

Vi blandar egen marinad som varieras från gång till gång. Vi blandar t.ex. chilisås, balsamvinäger, soja och kryddor. Leif använder ofta whisky i sina marinader och det blir också jättegott.

torsdag 27 augusti 2009

Tortellinigratäng med skinka

Oj, vad det är svårt att hinna med att göra goda middagar när man jobbar heltid. Mitt mål är att förbereda maten på kvällen så att det bara är att värma när alla kommer hem hungriga. Men jag har inte nått dit än. Idag till lunch gjorde jag en riktigt god och enkel tortellinigratäng på jobbet. Jag blandade ihop färdigkokt tortellini, riven ost och skinka hemma. Eftersom jag var rädd att det skulle bli torrt hällde jag i en liten skvätt matlagnings-grädde också. Sen när det var dags för lunch värmde jag min matlåda i ca 1 min så att tortellinin blev varm och osten smält. Det blev jättegott och det kan inte bli mycket enklare.

Tortellinigratängen innan den har varit i micron

Tortellinigratäng med skinka
färdigkokt tortellini
rökt skinka i bitar
riven ost
lite mjölk eller matlagningsgrädde

Blanda alla ingredienser.
Kör i micro i ca 1 min tills tortellinin är varm och osten har smält.
Ät med sallad.

måndag 24 augusti 2009

Vardagsfisk för fru Bråttom

Idag var det skolstart och Olivia börjar fyran på "stora" Tunaskolan och nu är det slut med fritids för henne. Hon verkade nöjd med nya klassen, de flesta känner hon sen tidigare. Isak börjar tvåan och skötte skolstarten själv eftersom det inte är så mycket nytt för honom.

Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar

& Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
& Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
& Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
& Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
& Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
& Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
& Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.

Det här är en enkel och god fiskrätt som inte behöver förberedas och klarar sig själv i ugnen. Det tar lite tid eftersom man använder ett fryst fiskblock, men å andra sidan blir allt klart samtidigt. Eftersom fisken ska vara fryst kan man laga den här fiskrätten när man har glömt att planera eller tagit fram något annat från frysen.

söndag 23 augusti 2009

Laponiabröd

Idag har jag tagit in rabarber som jag skar i småbitar innan jag frös in. Det är så bra att ha i frysen och kunna göra paj, marmelad eller något annat gott under vintern. Till middag grillade vi en älgstek och den blev lika god som förra gången. Till det åt vi egen potatis och egna morötter som vi ugnsrostade.

I tisdags när jag och Leif firade bröllopsdag åkte vi på räkfrossa i Luleå skärgård med Laponia. Då åt vi ett jättegott bröd till räkorna. Idag provade jag baka ett liknande bröd.

Laponiabröd
1 pkt jäst
8 dl vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt

Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 50 minuter.

Det här är ett gott bröd till mat som blir extra salt tack vare flingsaltet på toppen. Jag tycker att linfrö i matbröd är såå gott så det tillsätter jag ofta.

torsdag 20 augusti 2009

Smoothie

Olivia är dålig på att äta frukost, så jag gör allt för att komma på nå som hon får i sig på morgon innan hon ska till skolan. Smoothie tycker hon om på kvällen i alla fall. Skolan börjar ju först på måndag så vi får väl se om hon får i sig det på morgonen också.

Smoothie
2,5 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl frysta hallon eller blåbär

Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.

Idag tog jag hälften hallon och hälften blåbär, men Olivia tycker det blir godare med bara hallon. Man kan använda vaniljyoghurt istället för naturell om man vill. Enligt originalreceptet skulle man använda endast en halv banan, men vi vill ha det lite sötare och tar en hel.

onsdag 19 augusti 2009

Blondie - vit kladdkaka

Nu har hockey-säsongen börjat. Leif och Isak for till Boden idag för att se Luleå hockey möta Modo. På fredag är det match i Piteå och sen rullar det på i ett halvår ungefär.

I helgen bakade jag en kladdkaka med vit choklad. De som tycker om vit choklad borde älska den här kakan. Jag tycker att den blev för söt. Men när jag åt den med färska bär och glass var den godare.

Blondie - vit kladdkaka
125 g smör
200 g vit choklad
4 st ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

1 Smält smör och choklad.
2 Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver.
3 Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4 Häll i liten långpanna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.

Jag tillsatte dessutom några småbitar mörk choklad 85% i den färdiga smeten för att kakan inte skulle bli lika söt.

måndag 17 augusti 2009

Röda vinbärsmarmelad med kardemumma

Vi har fullt av stora röda vinbär på våra buskar. Jag har fryst in en del för att ha till bakning under vintern, dessutom kokade jag marmelad smaksatt med kardemumma.

Röda vinbärsmarmelad till höger. Till vänster svartvinbärsmarmelad med whisky.

Röda vinbärsmarmelad med kardemumma
1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,5 msk grovmalen kardemumma
0,5 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)

1. Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
3. Rör ner resten av sockret och koka upp allt ordentligt i cirka 3 minuter.
4. Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut genast med lock.

Jättegod sylt för mig som älskar kardemumma. Jag dubblade i stort sett kardemumma-mängden och det blev bra. Det blev lite för tjock konsistens när man bara använder syltsocker, nästa gång tar jag hälften vanligt strösocker. Jag låter marmeladen svalna helt och häller upp i plastburkar som jag fryser ner.