Nu är det arbetsvecka igen och man hinner inte med så mycket god matlagning som man vill. Framför allt Ida är så hungrig och grinig redan vid fyra så det gäller att snabbt få nå ätbart på bordet. I söndags åt vi dock en god kycklingrätt med parmaskinka och fetaost. Dessutom använde jag lite av färskoströran som jag hade inuti mina parmaknyten.
Parmalindade kycklingfiléer med ost
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
6 stora skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
soltorkade tomater, finhackade
oliver, finhackade
lite grädde
salt och peppar
Mosa osten med lite grädde så att den blir krämig. Krydda med soltorkade tomater, oliver, salt och peppar.
Skär en ficka i kycklingfiléerna fyll med oströran, ca två tsk i varje.
Sätt in en ugnsfast form i ugnen så att den blir varm.
Linda in kycklingfiléerna i skinkan.
Ta ut formen och smörj med lite olivolja och lägg i kycklingfiléerna.
Sätt in kycklingfiléerna i 175 grader i ca 20-30 minuter.
Kolla med stektermometer att kycklingen har kommit upp i 60 grader eller skär i en och se om kycklingen är klar.
Får du över av oströran kan du göra en sås av den. Antingen en varm sås där du blandar osten med grädde och kokar upp. Krydda ev. mer. Eller så kan du göra en kall sås och blanda oströran med crème fraiche eller yougurt och ev. krydda mer.
tisdag 16 juni 2009
söndag 14 juni 2009
Chilimarinerad potatis
Vilken regntråkig dag det har varit idag. Det har regnat nästan hela tiden. Isak har jag inte sett mycket av idag heller, först var han på kalas sedan kom han bara hem för att byta kläder och sen direkt iväg på fotbollsträning. Nu håller jag på att förbereda dagens middag - parmalindade kycklingfiléer fyllda med ost. Men först måste jag ge er sista rätten på fredagens buffébord - chilimarinerad potatis.
Chilimarinerad potatis
400 g varm färskpotatis
chilimarinad
1 färsk chilifrukt, finhackad
1 citron, rivet skal
0,5 tsk finhackad färsk rosmarin
1 krm sambal oelek
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
salt o peppar
Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Vänd försiktigt ner de nykokta varma potatisarna.
Det blir jättegott att använda den här potatisen till en potatissallad. Blanda i så fall en god sallad med t.ex. ruccola, tomat, lök och fetaost på ett stort fat. Fördela sedan den varma chilimarinerade potatisen ovanpå.
Chilimarinerad potatis
400 g varm färskpotatis
chilimarinad
1 färsk chilifrukt, finhackad
1 citron, rivet skal
0,5 tsk finhackad färsk rosmarin
1 krm sambal oelek
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
salt o peppar
Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Vänd försiktigt ner de nykokta varma potatisarna.
Det blir jättegott att använda den här potatisen till en potatissallad. Blanda i så fall en god sallad med t.ex. ruccola, tomat, lök och fetaost på ett stort fat. Fördela sedan den varma chilimarinerade potatisen ovanpå.
lördag 13 juni 2009
Dubbelmarinerad fläskfilé
Igår åt jag så mycket gott till middag, t.ex. dubbelmarinerad fläskfilé, och idag blev det bara en tråkig filtallrik. Så olika det kan vara. Isak har varit med en kompis hela da'n, Olivia for till en kompis vid tre och Leif var på firmafest, så till middag var det bara jag och Ida. Ida fick stekt potatis och korv, men jag hade ingen lust att laga mat till mig så därför blev det bara fil. Får se till att göra nå gott i morgon istället.
Dubbelmarinerad fläskfilé
ca 500 g fläsk- eller oxfilé
marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
marinad 2:
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0,5 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
Blanda marinad 1. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.
Marinera i minst 3 timmar, vänd då och då.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick i en köttermometer och stek köttet i 175 grader tills termometern visa 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
Svep in filén i folie och låt den kallna.
Blanda marinad 2.
När filén kallnat skivas den i 0,5-1 centimeter tjocka skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Det går utmärkt att frysa filén i marinad 2.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.
Det här är en klassiker som nog de flesta har smakat i nån variant. Praktiskt att göra till många eftersom köttet ska serveras kallt.
Dubbelmarinerad fläskfilé
ca 500 g fläsk- eller oxfilé
marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
marinad 2:
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0,5 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
Blanda marinad 1. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.
Marinera i minst 3 timmar, vänd då och då.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick i en köttermometer och stek köttet i 175 grader tills termometern visa 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
Svep in filén i folie och låt den kallna.
Blanda marinad 2.
När filén kallnat skivas den i 0,5-1 centimeter tjocka skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Det går utmärkt att frysa filén i marinad 2.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.
Det här är en klassiker som nog de flesta har smakat i nån variant. Praktiskt att göra till många eftersom köttet ska serveras kallt.
Parmaknyten
Det blev en god lunch idag med rester från igår. Jag åt parmaknyten med sallad och en stor kopp te.
15 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad
15 st urkärnade svarta oliver
8 st soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 st gräslöksstrån
1. Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
2. Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka.
3. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.
Det här var jättegott och det blev fina små paket. Se till att skinkan inte är för tunn för då är det svårt att göra paketen. Oströran var jättegod och den kommer jag nog använda till någon ostbricka i framtiden.
Fr v är det parmaskinka, parmaknyten, laxrulader, salamirullar
Parmaknyten15 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad
15 st urkärnade svarta oliver
8 st soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 st gräslöksstrån
1. Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
2. Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka.
3. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.
Det här var jättegott och det blev fina små paket. Se till att skinkan inte är för tunn för då är det svårt att göra paketen. Oströran var jättegod och den kommer jag nog använda till någon ostbricka i framtiden.
Gräddstuvade kronärtskocksbottnar
Ett gott tillbehör eller komplement till kött är kronärtskockor, här har jag gräddstuvat dem.
Gräddstuvade kronärtskocksbottnar
1 burk kronärtskocksbottnar eller hjärtan, 400 g
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
Koka ihop grädden några minuter så att den blir aningen simmig.
Häll bort spadet från kronärtskockorna och skölj dem.
Blanda kronärtskockorna i grädden, salta varligt och koka upp.
Gräddstuvade kronärtskocksbottnar
1 burk kronärtskocksbottnar eller hjärtan, 400 g
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
Koka ihop grädden några minuter så att den blir aningen simmig.
Häll bort spadet från kronärtskockorna och skölj dem.
Blanda kronärtskockorna i grädden, salta varligt och koka upp.
Avokadosoppa
Avokadosoppa
2 avokado
2-2,5 dl matlagningsgrädde
3-4 dl grönskaks- eller hönsbuljong
flingsalt
peppar
lite pressad citron
Blanda allt i mixer. Krydda med flingsalt (tänk på att buljongen är salt), peppar och lite pressad citron.
Smaka av, tillsätt ev mer buljong, grädde eller kryddor.
Soppan serveras kall, gärna i glas. Toppa med forell- eller löjrom och gräslök.
En jättegod soppa - om man tycker om avokado. Om man vill kan man värma soppan lite, kanske man inte känner för en kall soppa på vintern t.ex.
2 avokado
2-2,5 dl matlagningsgrädde
3-4 dl grönskaks- eller hönsbuljong
flingsalt
peppar
lite pressad citron
Blanda allt i mixer. Krydda med flingsalt (tänk på att buljongen är salt), peppar och lite pressad citron.
Smaka av, tillsätt ev mer buljong, grädde eller kryddor.
Soppan serveras kall, gärna i glas. Toppa med forell- eller löjrom och gräslök.
En jättegod soppa - om man tycker om avokado. Om man vill kan man värma soppan lite, kanske man inte känner för en kall soppa på vintern t.ex.
fredag 12 juni 2009
Skolavslutning
Idag var det dags för den traditionella skolavslutningsbuffén som jag alltid fixar till barnen för att fira att det varit så duktiga i skolan under året som gott. Som vanligt var även mormor och morfar med och firade. När vi hade ätit klart kom Susanne, Jan-Erik, Joakim och Sandra också hit och vi hade en trevlig kväll ute på altan.
På buffébordet fanns det avokadosoppa, laxrulader, parmaknyten, salami, lufttorkad skinka, kycklingklubbor, dubbelmarinerad fläskfilé, chilimarinerad potatis, gräddstuvade kronärtskocksbottnar, räkor, tacochips med chilismak, salsa, sallad, majs, brieost och bröd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)