Hittade ingen god müsli på affären så jag gjorde en egen istället. Eftersom jag använder ungefär samma ingredienser vid bakning hade jag allt hemma. Om man måste köpa allt bara för müslins skull blir det förmodligen inte billigare än att köpa färdig müsli, men kanske godare. För mig blev det både godare och billigare.
Müsli
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
0,5 dl råsocker
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
7 dl corn flakes
1. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor, linfrö, havrekli och råsocker.
2. Häll vatten och olja i en burk eller flaska. Skaka kraftigt och blanda ner det i flingblandningen. Låt stå 15 min.
3. Bred ut blandningen i en långpanna. Rosta mitt i ugnen på 200° ca 40 min.
4. Ta ut och rör om i blandningen var 10:e minut tills allt är torrt.
5. Skär aprikoser i mindre bitar. Blanda i aprikoser, russin och corn flakes när flingblandningen svalnat. Förvara i lufttät burk.
Jag använde torkade katrinplommon istället för russin. Dessutom använde jag bara 4-5 dl corn flakes, tyckte att det räckte gott och väl. Om man vill kan man använda 1 dl hackad mandel eller nötter och rosta med flingblandningen.
lördag 18 april 2009
torsdag 16 april 2009
Tacorullar i tomatsås
Renoveringen av källaren går framåt. Just nu är en sugbil här som ska suga upp alla sand från källaren där Leif har bilat upp golvet. Ida och Isak står i fönstret och tittar på den stooora bilen.
Igår till middag gjorde jag köttfärsbiffar som jag smaksatte med spiskummin och formade till rullar. Hela familjen tyckte om det, t.o.m. Olivia som i vanliga fall inte är så förtjust i köttfärs. Olivia åt tacorullarna med sallad, gurka och lök inlindade i mjukt tunnbröd, vi övriga åt dem tillsammans med ugnsrostade rotsaker.
Tacorullar i tomatsås
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
färsk koriander eller persilja
Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
1 dl mild ajvar relish
1 dl crème fraiche
Börja med såsen.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
Servera med kokt ris, bönor och frästa grönsaker.
Jag använde mjölkfri havregrädde i såsen istället för crème fraiche och jag hade varken koriander eller persilja. Såsen kryddade jag lite extra med chilipeppar och spiskummin.
Igår till middag gjorde jag köttfärsbiffar som jag smaksatte med spiskummin och formade till rullar. Hela familjen tyckte om det, t.o.m. Olivia som i vanliga fall inte är så förtjust i köttfärs. Olivia åt tacorullarna med sallad, gurka och lök inlindade i mjukt tunnbröd, vi övriga åt dem tillsammans med ugnsrostade rotsaker.
Tacorullar i tomatsås
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
färsk koriander eller persilja
Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
1 dl mild ajvar relish
1 dl crème fraiche
Börja med såsen.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
Servera med kokt ris, bönor och frästa grönsaker.
Jag använde mjölkfri havregrädde i såsen istället för crème fraiche och jag hade varken koriander eller persilja. Såsen kryddade jag lite extra med chilipeppar och spiskummin.
onsdag 15 april 2009
Grova tekakor
På tisdag börjar jag jobba efter att ha varit mammaledig i ca 2 år. Nu gäller det att fylla upp frysen för jag är rädd att jag inte kommer orka baka så mycket som jag är van vid, eftersom jag ska jobba heltid.
Grova tekakor
50 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
2 krm salt
2 msk socker
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Smält margarinet, häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.
Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i 12 bitar. Klappa ut bitarna till runda kakor ca 12 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar och nagga med gaffel.
Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 45 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Mina barn tycker om att baka tekakor för det är lätt och roligt att platta ut dem med handen och sedan nagga dem med en gaffel, t.o.m. Ida var med och bakade idag.
Grova tekakor
50 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
2 krm salt
2 msk socker
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Smält margarinet, häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.
Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i 12 bitar. Klappa ut bitarna till runda kakor ca 12 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar och nagga med gaffel.
Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 45 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Mina barn tycker om att baka tekakor för det är lätt och roligt att platta ut dem med handen och sedan nagga dem med en gaffel, t.o.m. Ida var med och bakade idag.
måndag 13 april 2009
Chokladkolapaj
I påsk har jag gjort en söt men god chokladkolapaj som smakar lite knäck.
Chokladkolapaj
Botten
200 g chokladkakor, choklad cookies
75 g smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Garnering
kakao
Botten
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola
2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120°.
3. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola
4. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka till 120°.
5. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Garnering
6. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
Chokladkolapaj
Botten
200 g chokladkakor, choklad cookies
75 g smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Garnering
kakao
Botten
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola
2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120°.
3. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola
4. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka till 120°.
5. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Garnering
6. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
lördag 11 april 2009
Citronsill
Till påskbuffén provade jag ett nytt recept på sill - citronsill. Jag tyckte den blev jättegod så den kommer jag definitivt att göra igen, t.ex. till midsommar.
Citronsill
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
2 citroner, saften och rivet skal
Blanda ingredienserna till lagen, förutom rivet skal, i en kastrull och koka upp.
Dra kastrullen av plattan och rör om tills sockret har smält.
Blanda i rivet citronskal.
Låt lagen kallna.
1 burk inläggningssill
3 msk dill, finhackad
1 röd lök, skivad
1 lagerblad, smulat
Varvas i en burk!
Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Dekorera med färska citronskivor.
Citronsill
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
2 citroner, saften och rivet skal
Blanda ingredienserna till lagen, förutom rivet skal, i en kastrull och koka upp.
Dra kastrullen av plattan och rör om tills sockret har smält.
Blanda i rivet citronskal.
Låt lagen kallna.
1 burk inläggningssill
3 msk dill, finhackad
1 röd lök, skivad
1 lagerblad, smulat
Varvas i en burk!
Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Dekorera med färska citronskivor.
fredag 10 april 2009
Annas inlagda sill
Imorgon ska vi ha påskbuffé hos mamma och pappa. På min lott ligger att fixa sill. Självklart gör jag min klassiska inlagda sill som alltid blir uppskattad. Receptet har jag fått av Anna som har fått det av sin farmor. Jag har dessutom provat en ny citronsill, som var jättegod.
Annas inlagda sill
0,5 dl ättiksprit
0,25 dl vinättika
2,5 dl vatten
1,5-2 dl socker
Koka upp och låt svalna!
1 burk inläggningssill
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
Rödlök
Varvas i en burk!
Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Annas inlagda sill
0,5 dl ättiksprit
0,25 dl vinättika
2,5 dl vatten
1,5-2 dl socker
Koka upp och låt svalna!
1 burk inläggningssill
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
Rödlök
Varvas i en burk!
Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
torsdag 9 april 2009
Choklad- och hallonkaka
Var tvungen att fira mitt nya jobb med efterrätt. Jag gjorde en kladdkaka smaksatt med hallon. Choklad och hallon är en underbar kombination tycker jag. Det var en enkel kaka att baka med lite disk, man behövde bara en kastrull, en slickepott, måttsats och springform. Inga vispar eller massa bunkar - perfekt!
Choklad- och hallonkaka
200 gr smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
* Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar.
* Ta bort kastrullen från plattan och rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
* Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
* Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
* Grädda mitt i ugnen i 175 grader 20-25 min. Den ska vara lite kladdig i mitten.
* Den bakas med fördel någon dag innan för att smakerna ska blanda sig. Pudra florsocker över och servera gärna med vispad grädde och hallon.
Choklad- och hallonkaka
200 gr smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
* Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar.
* Ta bort kastrullen från plattan och rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
* Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
* Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
* Grädda mitt i ugnen i 175 grader 20-25 min. Den ska vara lite kladdig i mitten.
* Den bakas med fördel någon dag innan för att smakerna ska blanda sig. Pudra florsocker över och servera gärna med vispad grädde och hallon.
Etiketter:
choklad,
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
kladdkaka,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)