lördag 28 mars 2009

Tomat- mozzarella- och spenatpaj

Igår hade vi fredagsmys med lite smått och gott till middag. Alla fick välja nå de ville ha. Jag stekte parisare, köpte vinmarinerad och lök- & vitlöksmarinerad rostbiff, sommarsallad, heta kräftstjärtar i aioli, kräftstjärtar, kokade tortellini, värmde baguetter, skar upp avokado, gurka, paprika och morot, la upp majs, ruccolasallad och babyspenat. Dessutom gjorde jag en tomat- mozzarella- och spenatpaj.

Jag använde grahamsmjöl i min pajdeg, flera varianter på pajdeg hittar du här.
Tomat- mozzarella- och spenatpaj
5 stora tomater
1 halv kruka basilika
2 mozzarellabollar
1 påse färsk bladspenat
1 scharlottenlök eller 0,5 rödlök
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Förgrädda ett pajskal.
Skär tomater och mozarella i tärningar. Lägg i pajskalet tillsammans med basilikan.
Skölj spenaten och finhacka löken.
Fräs spenaten snabbt i panna med löken. Lägg i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda ca 45 minuter i 200 grader.

fredag 27 mars 2009

Pajdeg till matpaj

Pajdeg till matpajer kan man göra på olika sätt. Här har jag sammanställt några olika varianter. Den jag använder oftast är den med grahamsmjöl.

Grundrecept för pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
ca 2-3 msk kallt vatten

Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Pajdeg med grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten

Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.

Pajdeg med sesamfrön
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör

Blanda ihop alla ingredienser.
Lägg degen kallt att vila i ca 30 min.

Pajdeg med ost
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 krm salt
2-3 msk vatten

Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt ost, salt och vatten, arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Röd pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten

Finfördela matfettet i mjölet pch paprikapulvret till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.

Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Pomeranslimpa

Trots att jag hade 25 grader i köket i morse - innan ugnen slogs på - orkade jag baka limpor.

Pomeranslimpa
6 dl mjölk
75 g jäst för söta degar
2 msk smör
1,5 dl ljus sirap
800 g rågsikt
0,75 msk salt
4 tsk pomeransskal, malen
300 g vetemjöl

1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken.
2. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken samt sirapen och ljumma till 37°.
3. Häll blandningen över jästen, tillsätt rågsikten och pomeransskalen.
4. Arbeta degen kraftigt och tillsätt slutligen det mesta av vetemjölet till en fast deg.
5. Täck bunken med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.
6. Ta upp degen, knåda den, dela den i 3 delar och forma limpor som läggs i långpanna. Jäs under duk 40 minuter till.
7. Grädda limporna i 175° nederst i ugnen i 30-40 minuter.
8. Ta ut och pensla dem med smält smör eller mjölk. Låt kallna under duk.

Bulgursallad med halloumi

Vilket kanonväder vi har haft i flera dagar nu. Härligt! Jag längtar till sommaren och man kan sitta ute och äta. Vi har redan grillat en gång, men var så klart tvungen att sitta inne och äta. I väntan på sommaren åt jag en bulgursallad med stekt halloumi till lunch igår.

Bulgursallad med halloumi
bulgur
ruccola
babyspenat
körsbärstomater
avokado
purjolök
oliver
halloumi (1 skiva/person)

Stek halloumin i olivolja tills den får lite färg.
Blanda alla ingredienserna på en tallrik med halloumi överst.

Halloumin gör salladen mer matig. Prova att grilla den på utegrillen som tillbehör. Riktigt gott!
Från Wikipedia: Halloumi, en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. Idag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle.
Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Konsistensen är inte helt olik den hos ugnsgratinerad mozzarella.


Till middag gjorde jag svarta lådan och ris. Det låter inte så roligt och ser inte så gott ut, men jag tycker att svarta lådan är riktigt god.

tisdag 24 mars 2009

Gamla favoriter

Idag var det Olivias matdag så hon önskade (så klart) Spagetti Carbonara, till det gjorde hon en tomat- och mozzarellasallad.

Jag köpte billig vitkål så jag har gjort en ny omgång veckosallad idag. Den innehåller vitkål, morötter, purjolök, paprika och en vinägerdressing. Om man har den stående i kylskåp och bara tar fram så mycket man behöver så håller den en vecka. Jättepraktiskt att grönsakerna/salladen redan är klar när man är stressad efter jobbet.

Efter lunch kom Helen hit och fikade så då gjorde jag en kokosäppelkaka som vi njöt av med vaniljsås och te.

söndag 22 mars 2009

Kyckling med två smaker

Vädret fortsätter att vara jättefint, men trots det så var jag inne större delen av dagen igår. Det var alldeles för länge sedan vi städade, så igår kände jag att jag inte kan vänta en enda dag till. Så jag storstädade och tvättade undan en del från tvättkorgen som är överfull, istället för att gå ut i det fina vädret. Men det är så skönt när huset är rent och fint. Idag däremot ska jag försöka ta mig ut när tvättmaskinen går. Det är inte många helger som vi inte äter kyckling, igår var det dags igen. Jag gjorde en enkel panering som jag smaksatte på två olika sätt.

Kyckling med två smaker
4 kycklingfiléer
2 msk tandoorikrydda + 3 msk vetemjöl
2 msk gul thaicurry + 3 msk vetemjöl
rapsolja till stekning

Mät upp kryddor och mjöl i två plastpåsar.
Strimla kycklingen och fördela det i påsarna.
Ruska om och tippa ut. Paneringen är klar.
Hetta upp en stekpanna och olja.
Stek eller fritera kycklingbitarna. Börja med de gula eftersom den röda tandoorikryddan färgar oljan.
Stek bara så att kycklingen får fin färg och yta. Efterstek sedan i 6-8 minuter i 200 graders ugn.

Till kycklingen åt vi ris, bulgur, broccoli, blandade salladssorter med körsbärstomater och fetaost och thaichilidressing. Vi hade inte så mycket kycklingfilé hemma så jag ugnsstekte några kycklingben också, så det åt Isak. Vi övriga åt kycklingbitar och tyckte att det var jättegott. Ida åt en stor portion trots att jag tyckte att kycklingen var lite småstark, men det verkade hon inte bry sig om.

lördag 21 mars 2009

Löjromsbomb

I present fick Nina att jag och mamma ordnade hennes kalas. På eftermiddagen åt vi två sorters tårtor och till middag hade vi buffé med massa god plockmat. Vi hade bl.a. crostini med mjukost eller tapenade, grönsakspaj, sallad, parmaskinka, rödvinsmarinerad rostbiff, sommarsallad, potatissallad och olika korvar. Jag hade desssutom gjort en löjromsbomb.

Löjromsbomb
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt
Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar

1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie.
2. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
3. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar.
4. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort plastfolien.
5. Skala räkorna. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.
6. Servera med rostat bröd eller knäckis.

Det här var riktigt smaskigt. Nästa gång tar jag nog mer philadelphiaost, dels för att det är gott och sedan får jag för mig att det stelnar lättare med mer ost. Efter 6 timmar hade det inte stelnat så jättemycket. Eftersom vi har så mycket löjrom i frysen slösade jag riktigt ordenligt, jag hade kanske 200 g. Det hade gått lika bra med mindre.