Pajdeg till matpajer kan man göra på olika sätt. Här har jag sammanställt några olika varianter. Den jag använder oftast är den med grahamsmjöl.
Grundrecept för pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
ca 2-3 msk kallt vatten
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Pajdeg med grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Pajdeg med sesamfrön
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Blanda ihop alla ingredienser.
Lägg degen kallt att vila i ca 30 min.
Pajdeg med ost
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt ost, salt och vatten, arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Röd pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Finfördela matfettet i mjölet pch paprikapulvret till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg.
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.