Igår när barnen kom hem från skolan hade jag bakat en äppelpaj som innehöll ägg, så självklart gjorde jag en vanlig smulpaj till Isak.
Äppelsmulpaj
100 g margarin
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
2-3 msk socker
3-5 äpplen
2-3 msk socker
0,5-1 tsk kanel
Blanda ihop vetemjöl, havregryn och socker. Blanda ner margarinet till en smulig massa.
Skala och skär äpplena. Lägg dem i en påse.
Blanda kanel och socker, häll det i äppelpåsen. Blanda runt.
Häll ut äpplena i en smord ugnsform. Smula över mjölblandningen ovanpå.
Grädda i 225 grader i ca 20 min.
Servera ljummen med vaniljsås, glass eller grädde.
Jag hade kvar lite mandelmassa blandat med kanel som blev över vid nå bak, så det satte jag i smuldegen också.
lördag 7 februari 2009
Äppelsmulpaj
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
smulpaj,
äggfritt bak
Kokosäppelkaka
Igår när Olivia och Isak kom hem från skolan stannade de ute ett tag. De skottade, byggde en koja och gångar. När de kom in var de rätt frusna så då tyckte de att det smakade gott med varm choklad och nybakad äppelkaka.
Kokosäppelkaka
300 g kokosmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
rivet skal och pressad saft av 1/2 lime
4 äpplen
Blanda kokosmassa och smör. (Istället för kokosmassa kan man ta 200 g mandelmassa och 2 dl kokos.)
Rör ner ett ägg i taget och limeskal och saft.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Bred kokossmeten över äpplena.
Stek i mitten av ugnen i 225° ca 20 min.
Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller grädde. Smaksätt gärna vaniljsåsen eller grädden med lime.
En rulle koksmassa innehåller 200 g så jag minskade på smöret till ca 75 g för att anpassa till en rulle kokosmassa istället för en och en halv. Dessutom använde jag bara 3 äpplen.
Kokosäppelkaka
300 g kokosmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
rivet skal och pressad saft av 1/2 lime
4 äpplen
Blanda kokosmassa och smör. (Istället för kokosmassa kan man ta 200 g mandelmassa och 2 dl kokos.)
Rör ner ett ägg i taget och limeskal och saft.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Bred kokossmeten över äpplena.
Stek i mitten av ugnen i 225° ca 20 min.
Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller grädde. Smaksätt gärna vaniljsåsen eller grädden med lime.
En rulle koksmassa innehåller 200 g så jag minskade på smöret till ca 75 g för att anpassa till en rulle kokosmassa istället för en och en halv. Dessutom använde jag bara 3 äpplen.
torsdag 5 februari 2009
Lax med färg
Nu har Ida lärt sig säga båda sina syskons namn. Det är såå gulligt. Isak heter Iiiii eller Iiiiiis och Olivia heter Vivi eller Fifi. Idag var det dags för veckans fisk och som oftast blev det lax.
Lax med färg
4 portionsbitar lax
3 msk citronsaft
1 tsk citronpeppar
0,5-1 purjolök
2-4 morötter
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 tsk curry
1 tsk salt
Dränk laxbitarna i citronsaft och strö över citronpeppar.
Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
Skala morötterna och fortsätt att använda skalkniven tills morötterna tagit slut.
Blanda morötterna och purjolöken i en ugnsfast form.
Rör ihop grädde, creme fraiche, smulad buljongtärning och curry.
Häll gräddblandningen över grönsakerna i formen, rör om.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 min i 200 grader.
Salta laxfiléerna och lägg på de varma grönsakerna.
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
Ställ formen med lax, grönsaker och sås i ugnen i ca 20 min.
Jag använde 2,5 dl havregrädde och 0,5 dl creme fraiche och det fungerade utmärkt. Till fisken åt vi potatismos eller ris och en spenat- och tomatsallad. Barnen fick önska själv vad de ville äta till fisken i ett försök att få dem att äta mer. Det lyckades så där. Jag tyckte att det blev jättegott, lagom stark currysmak. Jag vill inte att curry-smaken ska ta över hela maträtten och det gjorde den inte heller.
Lax med färg
4 portionsbitar lax
3 msk citronsaft
1 tsk citronpeppar
0,5-1 purjolök
2-4 morötter
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 tsk curry
1 tsk salt
Dränk laxbitarna i citronsaft och strö över citronpeppar.
Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
Skala morötterna och fortsätt att använda skalkniven tills morötterna tagit slut.
Blanda morötterna och purjolöken i en ugnsfast form.
Rör ihop grädde, creme fraiche, smulad buljongtärning och curry.
Häll gräddblandningen över grönsakerna i formen, rör om.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 min i 200 grader.
Salta laxfiléerna och lägg på de varma grönsakerna.
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
Ställ formen med lax, grönsaker och sås i ugnen i ca 20 min.
Jag använde 2,5 dl havregrädde och 0,5 dl creme fraiche och det fungerade utmärkt. Till fisken åt vi potatismos eller ris och en spenat- och tomatsallad. Barnen fick önska själv vad de ville äta till fisken i ett försök att få dem att äta mer. Det lyckades så där. Jag tyckte att det blev jättegott, lagom stark currysmak. Jag vill inte att curry-smaken ska ta över hela maträtten och det gjorde den inte heller.
Fylld köttfärslimpa
Igår gjorde jag en saftig och god köttfärslimpa som jag fyllde med rökt skinka, mozarella och färsk spenat. Ni som läser samma kändisbloggar som jag känner nog igen var jag har fått inspirationen ifrån. Vi åt kokt potatis, brunsås och sallad till köttfärslimpan.
Fylld köttfärslimpa
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
500 g köttfärs
2 små charlottenlökar, finhackad
1 mozzarella i bitar
ca 8 skivor rökt skinka i bitar
babyspenat, strimlad
flytande margarin
Blanda ihop ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla i 5 min.
Tillsätt färs, salt , peppar och lök och blanda väl.
Ta fram gladpack och bred ut färsen ovanpå så att det blir en platta, ungefär som när man bakar kanelbullar.
Lägg mozzarella, skinka och babyspenat ovanpå.
Sen rullar du ihop färsen m.h.a. gladpacken till en limpa/rulle.
Ta bort gladpacken och lägg över "limprullen" i en smord ugnsäker form.
Ringla över flytande margarin och tilllaga i ugn i 200 grader i ca 45 minuter.
Låt köttfärslimpan vila lite innan du skär upp den och gör under tiden en brunsås m.h.a. skyn, vatten, soja, buljongtärning, grädde och kryddor.
Om man inte har ägg-allergi i familjen kan man tillsätta 1 ägg till färsen, men vi använder aldrig ägg och det fungerar utmärkt ändå. Dessutom använder vi havremjölk, för att få den mjölkfri. Mozarellan la jag inte ända ut i ena kanten, så där blev köttfärslimpan helt mjölkfri.
Fylld köttfärslimpa
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
500 g köttfärs
2 små charlottenlökar, finhackad
1 mozzarella i bitar
ca 8 skivor rökt skinka i bitar
babyspenat, strimlad
flytande margarin
Blanda ihop ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla i 5 min.
Tillsätt färs, salt , peppar och lök och blanda väl.
Ta fram gladpack och bred ut färsen ovanpå så att det blir en platta, ungefär som när man bakar kanelbullar.
Lägg mozzarella, skinka och babyspenat ovanpå.
Sen rullar du ihop färsen m.h.a. gladpacken till en limpa/rulle.
Ta bort gladpacken och lägg över "limprullen" i en smord ugnsäker form.
Ringla över flytande margarin och tilllaga i ugn i 200 grader i ca 45 minuter.
Låt köttfärslimpan vila lite innan du skär upp den och gör under tiden en brunsås m.h.a. skyn, vatten, soja, buljongtärning, grädde och kryddor.
Om man inte har ägg-allergi i familjen kan man tillsätta 1 ägg till färsen, men vi använder aldrig ägg och det fungerar utmärkt ändå. Dessutom använder vi havremjölk, för att få den mjölkfri. Mozarellan la jag inte ända ut i ena kanten, så där blev köttfärslimpan helt mjölkfri.
onsdag 4 februari 2009
Pasta, pesto och skinka
Idag till lunch slängde jag ihop en god pastarätt av rester. Jag hade tortellini, rökt skinka och creme fraiche som behövde ätas upp.
Pasta, pesto och skinka
olivolja
pasta
skinka
pesto
creme fraiche
parmesanost
Hetta upp oljan, tillsätt skinkan och låt den steka i nån minut.
Häll i peston och låt puttra i ytterligare någon minut.
Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan och låt allt bli varmt. Riv över parmensanost.
Pasta, pesto och skinka
olivolja
pasta
skinka
pesto
creme fraiche
parmesanost
Hetta upp oljan, tillsätt skinkan och låt den steka i nån minut.
Häll i peston och låt puttra i ytterligare någon minut.
Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan och låt allt bli varmt. Riv över parmensanost.
tisdag 3 februari 2009
Morotsoppa med ingefära
Eftersom jag hade nybakade rågkakor gjorde jag soppa till middag. Idag provade jag morotsoppa med ingefära, det blev jättegott. Ingefära, både färsk och torkad, är en favoritkrydda.
Morotsoppa med ingefära
smör
1 finhackad gul lök
2 tsk finriven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
6 hg morötter i tjocka skivor
1 l kycklingbuljong
salt o peppar
citrongrädde:
finrivet skal från en citron
ca 0,5 dl matlagningsgrädde
1. Smält smör i en stor kastrull. Fräs löken ett par minuter. Lägg i ingefära och vitlök.
2. Häll i morotsskivor och fräs ett par minuter. Häll på buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat.
3. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka ev av med lite mer ingefära.
4. Blanda grädde och citronskal.
5. Ringla citrongrädden över soppan precis innan servering.
Det var endast jag, sopp-älskaren Isak och Ida som åt hemma idag, vi hade det väldigt lugnt och mysigt vid middagen. Isak sa t.o.m. "Vad mysigt vi har det". Ida åt lite soppa, men framför allt åt hon jättemånga nybakade rågkakor med smör och ost.
Morotsoppa med ingefära
smör
1 finhackad gul lök
2 tsk finriven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
6 hg morötter i tjocka skivor
1 l kycklingbuljong
salt o peppar
citrongrädde:
finrivet skal från en citron
ca 0,5 dl matlagningsgrädde
1. Smält smör i en stor kastrull. Fräs löken ett par minuter. Lägg i ingefära och vitlök.
2. Häll i morotsskivor och fräs ett par minuter. Häll på buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat.
3. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka ev av med lite mer ingefära.
4. Blanda grädde och citronskal.
5. Ringla citrongrädden över soppan precis innan servering.
Det var endast jag, sopp-älskaren Isak och Ida som åt hemma idag, vi hade det väldigt lugnt och mysigt vid middagen. Isak sa t.o.m. "Vad mysigt vi har det". Ida åt lite soppa, men framför allt åt hon jättemånga nybakade rågkakor med smör och ost.
måndag 2 februari 2009
Rågkakor
Imorgon ska det bakas bröd - rågkakor. Ett favoritrecept! Förut hade jag alltid dessa rågkakor i frysen, men nu är det ett tag sedan jag bakade dem. Bakningen börjar redan idag med att jag kokade ihop en gröt med lite olika frön och gryn. Gröten får stå och svälla under natten för att sedan användas imorgon med resterande ingredienser. Få se om det blir soppa till middag imorgon när det kommer finnas nybakat bröd.
Rågkakor
Dag 1:
1,5 l vatten
2 msk salt
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
brödkryddor (t ex malen koriander)
1,5 kg vetemjöl
Dag 1:
Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
Dag 2:
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor, t ex malen koriander. Allt blandas i gröten.
Tillsätt vetemjöl (+ ca 2 1/2 dl till utbakning) för att binda ihop degen.
Knåda i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 12 delar/bitar. Knåda och forma till runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor,ca 20 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten och nagga ev.
Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter.
Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn.
Jag varierar gröten med det jag har hemma, grovt rågmjöl däremot använder jag alltid. Den här gången blev det en gröt av rågkross, rågflingor och krossade och hela linfrön. Jag har förenklat utbakandet också. Istället för att kavla ut 12 rågkakor, plattar jag ut degen så att det täcker en hel plåt. Jag lämnar lite "jäsmån" på plåtarna.
Rågkakor
Dag 1:
1,5 l vatten
2 msk salt
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
brödkryddor (t ex malen koriander)
1,5 kg vetemjöl
Dag 1:
Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
Dag 2:
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor, t ex malen koriander. Allt blandas i gröten.
Tillsätt vetemjöl (+ ca 2 1/2 dl till utbakning) för att binda ihop degen.
Knåda i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 12 delar/bitar. Knåda och forma till runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor,ca 20 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten och nagga ev.
Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter.
Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn.
Jag varierar gröten med det jag har hemma, grovt rågmjöl däremot använder jag alltid. Den här gången blev det en gröt av rågkross, rågflingor och krossade och hela linfrön. Jag har förenklat utbakandet också. Istället för att kavla ut 12 rågkakor, plattar jag ut degen så att det täcker en hel plåt. Jag lämnar lite "jäsmån" på plåtarna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)