torsdag 5 oktober 2017

Astrids ugnskyckling Ketjap manis

Den här superenkla och supergoda kycklingen finns redan på bloggen, men det var ett tag sedan nu och ett sånt här kanonrecept kan man inte tipsa om för ofta. Det var ganska länge sedan vi åt den eftersom Ida inte fick äta soja, men nu när vi har konstaterat att hon inte är soja-allergiker kan vi njuta av den igen.

Det som gör att den är så enkel att göra är att man slipper steka kycklingen först, den tillagas från rå till supergod genomstekt i ugnen tillsammans med den smakrika såsen. Man slipper både stekos och smutsig stekpanna.


Astrids ugnskyckling ketjap manis

1 kg kycklingfilé
sås
0,75-1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.

Anpassa styrkan med hur mycket sambal du använder. Ketjap manis är en söt soja så vill du inte ha så sött borde du kunna byta ut lite ketjap manis mot vanlig soja.

Jag åt stekt vitkål till kycklingen men det absolut godaste tillbehöret är ris som suger upp den goda såsen på bästa sätt.


Torsdag är det nya fredag! 
Ja det är nästa så, för redan på torsdagkväll börjar jag slappna av och njuta då jag vet att det bara är den härliga fredagen kvar innan helg.

Vi har knappt återhämtat oss från Olivias alla kalas och allt 18-årsfirande men nu måste vi ladda om för nu är det bara 8 dagar kvar till nästa födelsedag. För fredag den trettonde fyller Isak 16 år och det ska planeras presentinköp, fika, tårta och mat och eventuella kalas. Så det ska jag pyssla på med i helgen.

onsdag 4 oktober 2017

Lättlurad

I dag är en av årets viktigaste dagar - Kanelbullens dag!

Och självklart är jag en av de lättlurade som tycker att man måste äta minst en kanelbulle i dag. Men tyvärr blev de inga nybakade hembakade utan det blev köpta. Men kanelbullar är alltid kanelbullar.....

Hur många har ni ätit?


Bullen här nedanför har ni trogna följare redan sett för den är några år gammal. Men den är så himla fin. Visst ser ni att det är ett S? S som i Sara. Och det var inte planerat utan det bara blev så en gång när jag bakade.


Det tar ju lite tid att baka bullar som ska jäsa. Men visst vet ni att man kan baka snabb-bullar utan jäst? Här hittar ni det receptet. Så om ni inte har hunnit äta någon kanelbulle än så är det inte försent än.


Nu ska jag bädda ner mig i soffan med Ida och se lite tv innan det är sovdags. Passa på att mysa lite så här på onsdagskvällen.

Hoppas ni också har en riktigt mysig onsdagskväll!

tisdag 3 oktober 2017

Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

Jag vet att många har något emot fläskytterfilé men jag tycker inte det är nå större fel på den och använder den ofta till vardagsmat (för den är ju definitivt bättre än kassler). Det man kan tänka på är att inte salta den lika mycket som fläskfilé eftersom den ofta är insprutad/marinerad med saltlösning.

Gratänger med fläskytterfilé är perfekt vardagsmat och den här varianten är kryddad med bl.a. curry, en av barnens favoritkryddor.


Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

ca 700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
3 dl riven ost, med smak
Sås
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt o peppar

Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala o skär löken i halvmånar, skala o skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman alla ingredienser till såsen.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

En sötstark gratäng där du själv kan avgöra vad som ska dominera. För mer sötma ta mer mango chutney, för mer styrka ta mer sambal oelek.

Vill du ha en snabblagad vardagsrätt så ser du till att steka köttskivorna i förväg, då går det fort att blanda ihop såsen, skära grönsaker och gratinera i ugnen när du kommer hem från jobbet.

Servera till ris, pasta eller broccoli
Kött, lök, paprika och äpple i väntan på sås och tillagning i ugnen.
Varsågod o ät!

måndag 2 oktober 2017

Vad ska jag välja?

Att det ska vara så svårt att välja ibland, eller ganska ofta faktiskt...

När det var dags för middag hade jag jag lite beslutsångest vad jag skulle göra med den fläskytterfilé jag hade tagit fram. Så istället för att göra en rätt gjorde jag faktiskt två olika maträtter. Och båda blev kanongoda. Vilken tur 😀

Den ena rätten blev en gryta med italienska favoritsmaker t.ex pesto, basilika, oliver och mozzarella. Den andra rätten blev en sötstark gratäng med bl.a. äpple, curry, sambal oelek och mango chutney. Till de olika fläskytterfilé-rätterna serverade jag tagliatelle, broccoli och sallad.

Så nu har ni två kanongoda recept att se fram emot...

Italiensk fläskfilégryta med champinjoner, pesto, basilika och mozzarella.
Fläskfilégratäng med paprika, äpple, curry och mango chutney

Enda nackdelen med att laga två olika maträtter är att det blir väldigt stökigt i köket och en hel del disk. Men det är det värt ibland....

Nu är i alla fall köket skinande rent igen och jag har satt mig med en kopp te framför datorn, men alldeles strax ska jag gå o lägga mig....hoppas jag. Jag lovade ju mig själv det i morse när jag var så himla trött. 

Glittermåndag

Redan måndag! Vart tog helgen vägen?
Helgen försvann i raketfart och nu är det måndag och ny vecka, första oktoberveckan. Tyvärr börjar den här veckan med att jag är riktigt trött, blev lite för lite sömn den här helgen. Det är inge kul att börja veckan trött, men jag får försöka fixa det genom att gå o lägga mig tidigt ikväll. Bra tanke i alla fall, men jag vet att det nästan aldrig blir så.


Måndag innebär i alla fall en lugn start, för Ida har lite sovmorgon och jag brukar stanna hemma tills hon cyklar iväg. Skönt att inte börja veckan med stress. Det hinner vi med tillräckligt ändå.

Förutom de vanliga träningarna för barnen innehåller den här veckan även en föräldraredovisning på Idas skola, klippning för Ida och en tjejkväll till helgen. En hyfsat lugn vecka alltså!

Ha en riktigt glittrig och bra måndag!

söndag 1 oktober 2017

Matsedel första oktoberveckan 2017

Sköna söndag!
Sitter o dricker mitt morgon-te framför Nyhetsmorgon och planerar middagar - både till dig och till oss själva. Tänk att det är oktober nu och om mindre än två veckor har vi en ny födelsedag då Isak fyller 16 år.


Matsedel första oktoberveckan 2017

Måndag
Den här pizzabotten är en lchf-variant som är glutenfri men om du vill kan du använda vanlig pizzadeg istället.

Tisdag
Tillaga torsk och ris i en o samma form. Så smidigt och så gott. En favorit från jag var liten men som håller än.

Onsdag
Den här gamla varianten på chili con carne är supergod, men egentligen är det väl inte en chili?

Torsdag
Hösten är grytornas tid och den här smaksätter vi med ingefära och aprikosmarmelad.

Fredag
Byt ut den vanliga fredags-tacon mot en långkokt kyckling-variant.

Veckans godsak
Det här är en storfavorit hos mig, en saftig och god chokladmuffins som gömmer en chokladig havresmet. Ni måste prova!

***********

Nu ska jag ta ytterligare en kopp te och funderar vad jag ska göra idag - röja bland gamla barnsaker (spara?, slänga?, sälja?), fixa i trädgården, tvätta, baka, förbereda några middagar eller bara vila. Valen är många och det blir nog lite av varje känns det som. Jag ska i alla fall göra det mest akuta i trädgården och det är att ta bort alla gamla rabarber från landet och lyfta in kryddkrukan.

Dessutom ska jag vila för jag känner mig lite extra trött och Ida hostar oroväckande, hoppas inte vi åker på nån förkylning nu. Men med tanke på alla förkylningar som florerar kring oss så är nog risken stor att även vi åker dit.

Vad har ni för söndagsplaner?

fredag 29 september 2017

F.r.i.d.a.y

Härliga helg!
Oj, vad jag njuter av den här kvällen hemma i soffan i ett nystädat hem med fredagsblommor (i min nya vas) och tända ljus. Till middag gjorde jag kyckling i ugn, så det var minimal ansträngning inför middan. Precis som en fredagsmiddag ska vara!


Nu är det dags för en kopp te, soffhäng och Idol. Precis som många fredagar framöver kommer se ut. Måste bara se till att jag kommer i säng tidigare än jag brukar på fredagar för i morgon blir det ingen sovmorgon. Istället ska vi upp tidigt och i väg till baskethallen för en massa matcher för Ida. Heja Vråken!

Ha en underbar fredagkväll!

Marängtårta med dajm

Är ni sugen på nå sött i helgen så kommer här ett recept på en superenkel tårta att göra. Köpes-marängbottnar har varit vår räddning många gånger när vi ska göra tårta eftersom de är äggfria och då tål även Isak dem.


Dajmtårta

1 pkt marängbottnar
2 dubbeldajm eller 4 enkla
3 dl grädde

Bryt eller skär dajmen i mindre bitar.
Vispa grädden och rör ner dajmbitarna.
Fördela dajmgrädden mellan marängbottnarna.

Det här är en väldig populär tårta som oftast går åt i ett rasande tempo. Jag däremot tycker att den är lite väl söt. Men om man serverar osötade bär på sidan om så blir det genast mycket godare då bären balanserar upp det söta på ett gott sätt.

*******************************

Vad har ni för helgplaner? I morgon ska jag se Ida spela basket mest hela dagen men i övrigt är helg-kalendern tom. Skönt! Om vädret tillåter ska jag nog passa på att göra höstfint i trädgården så att den är redo för frost och snö.

torsdag 28 september 2017

Smakrik morotspaj med cream cheese

Här kommer ytterligare ett smarrigt pajrecept från Olivias pajlunch. Det här är en gammal klassiker som jag gärna gör ofta för den är så otroligt god. Ni måste prova! Passa på nu när morötterna är extra goda och superbilliga. Jag köpte flera kilo morötter i tisdags för 1 kr/kg. Bra pris, eller hur?

Jag använde ett recept på pajskalet som är glutenfritt och lchf-vänligt. Men om du hellre vill ha något annat recept så har jag en massa roliga tips här.


Smakrik morotspaj med cream cheese

Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa lite av mandelmjölet och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Morotsfyllning

1 gul lök
4 morötter
2 msk olja
0,5 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk pressad citron

Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter. 
Salta och tillsätt citronsaften.

Äggstanning

3 ägg
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

1 dl riven ost
150 g cream cheese

Vispa ihop ägg och mjölk med salt o peppar.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten.
Häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. 
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Kom ihåg att känna med en gaffel att äggstanningen har stelnat (stannat) men låt den inte bli för torr. En krämig äggstanning är så mycket godare än en torr och tråkig.

Redo att gräddas
Redo att ätas.

Efter flera kvällar på språng har jag tänkt mig en hemmakväll i dag. Helst i tv-soffan, men risken är stor att det blir i tvättstugan istället. Fast det viktiga är faktiskt att det blir hemma i mjukiskläder och inte på språng eller att jag måste vara taxi-chaufför. Just nu är jag så sugen på att bara vara hemma så det låter till och med mysigt o skönt att vara hemma o städa 😀

Men nu ska jag börja med att ta en kopp chai-te o en chokladbit och sätta mig o planera helgens middagar och därefter skriva en handlingslista till i morgon.

Njut torsdagskvällen, imorgon är det f.r.e.d.a.g!

onsdag 27 september 2017

Kycklingcurrygratäng

Nu ska ni få ett riktigt supergott vardagsrecept. 
Snabblagat tack vare att man använder grillad kyckling. Jag hade dessutom extra tur för jag hade färdiggrillad kyckling i frysen, så jag behövde inte ens på affären. Självklart går det bra att använda kycklingfiléer som man steker först.


Kycklingcurrygratäng

1 grillad kyckling
körsbärstomater
riven smakrik ost

Currygrönsaker

2 tsk curry
1 röd paprika
1 gul lök
1 burk hela champinjoner

Sås

2 dl crème fraîche
2 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
ev. curry

Bena ur kycklingen och dela i mindre bitar.
Smält smör i en stekpanna, tillsätt curry och fräs nån minut.
Finhacka löken och tillsätt till currysmöret, stek på låg värme tills den mjuknar.
Skär paprikan i små bitar och sätt i stekpannan tillsammans med champinjonerna, höj värmen och stek nån minut.
Lägg de stekta currygrönsakerna i botten på en ugnsform.
Lägg kycklingbitarna ovanpå.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i stekpannan och koka upp. Smaka ev av med mer curry.
Koka några minuter. 
Häll såsen i gratängformen.
Dela körsbärstomaterna och toppa gratängen med tillsammans med riven ost.
Gratinera i 225 grader cirka 20 minuter.

Hela familjen älskade den här gratängen så den lär stå på vårt middagsbord snart igen. Jag älskar gratänger, jag älskar lättlagat och jag älskar när hela familjen tycker om det jag lagar.

Krämigt och gott!
Mums, färdig att avnjutas!

Nu ska jag ta en liten snabb power nap i soffan innan vi alldeles strax ska i väg på basket, det är dags för damernas seriepremiär och jakten på ett nytt guld är i gång. Vi njuter fortfarande av den magiska kvällen i våras, som du kan titta tillbaka på här.

Det är mycket basket nu - i går var jag o tittade på Idas träning, i dag är det seriematch, i morgon har Ida träning igen och på lördag är det cup hela dagen för Ida. Men det är så skönt att sitta inne i varma sporthallar istället för i kalla ishallar och vid regniga o blåsiga fotbollsplaner som jag också har gjort i flera år, så jag klagar inte. 

tisdag 26 september 2017

Skaldjurspaj med curry

Oftast smaksätts skaldjurspajer med dill men i söndags provade jag en annan kryddning och det blev superlyckat. Jag gjorde pajen lchf-vänlig och glutenfri, men vill du göra ett annat pajskal finns det en massa olika varianter här.


Skaldjurspaj med curry

Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa lite av mandelmjölet och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Skaldjursfyllning

1 burk räkor i lag
1 burk kräftstjärtar i lag
3 dl riven ost

2 dl crème fraiche paprika och chili 
3 ägg
1/2-1 tsk curry
1 krm cayennepeppar

Lägg räkor och kräftstjärtar i pajskalet.
Strö över riven ost. 
Vispa samman ägg, crème fraiche och kryddor. 
Häll röran i pajformen och grädda i ca 40 min i 200 grader.

Det här blev en jättebra smakkombination och med tanke på att hela pajen gick åt så verkar det även ha varit flera gäster som tyckte att det blev lyckat. Förmodligen hade det blivit godare med handskalade räkor - för det blir alltid bättre. Men nu hade jag varken tid eller lust att skala en massa räkor inför lunchen och då är räkor i lag en bra genväg.

En massa smarrigt på väg in i ugnen.
Redo att ätas!

Jag höll på att missa säsongspremiären av Hela Sverige bakar, men upptäckte mitt misstag redan efter fem minuter. Vilken tur! Så nu sitter jag bänkad med en kopp te och ser på alla duktiga hemmabagare och blir såå sugen på nå gott.

måndag 25 september 2017

Olivias pajlunch

Nu är Olivia färdigfirad för i år!
Igår bjöd vi på pajlunch med tre olika pajer där det fanns varianter för äggallergiker, glutenallergiker, vegetarianer, köttälskare och lchf-människor 😀 Till efterrätten dök det upp fler som ville fira Olivia och det blev riktigt fullt runt köksbordet - så härligt!


Olivias pajlunch


Pajer

tacopaj med krämig topp
skaldjurspaj med curry
morotspaj med cream cheese
sallad



Efterrätt

dajmmarängtårta
äppelmuffins lchf
grädde
hallon

********************************

Det var rykande åtgång på pajerna och ingen verkade bli mer favorit än nån annan. Så nu har ni tre goda paj-recept att se fram emot. Fast tacopajen lär ni få vänta länge på för det blev inga bra kort på den så jag måste laga den snart igen och hoppas att jag lyckas bättre med fotograferingen.

Jag som tänkte gå o lägga mig tidigt ikväll - jag lyckades inte så bra! Men nu ska jag bara publicera det här inlägget och sen stänga ner datorn. 

God natt!

Mintmockarutor

När jag frågade Olivia vad hon ville ha för tårta/efterrätt på sitt kalas så svarade hon Mockarutor/Kärleksmums. Av alla goda bakverk och tårtor som finns och som jag var villig att baka så väljer hon mockarutor 😀 Inte mig emot för de är ju så himla enkla att baka och kan frysas ner och ändå vara lika goda.


Mintmockarutor

Kaka
4 ägg
4 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.


Choklad- och polkaglasyr
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
polkaströssel

Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö rikligt med strössel över kakan.

En klassisk kaka som nog de flesta har bakat någon gång. Här använde jag fint och gott polkaströssel istället för kokos och fick då en mint-twist på kakan. Supergott! Jag använde min Ikea-form och fick då en hög o fin kaka.


Efter en kalasvecka är vi nu tillbaka i vardagen med en helt vanlig vecka framför oss och vi börjar med denna måndag. Det är en trött familj som precis har tagit sig upp och det känns som att det kommer bli en tidig kväll för oss alla.

Nu ska jag cykla i väg till jobbet och sätta igång arbetsveckan.
Ha en underbar start på veckan.

söndag 24 september 2017

Matsedel v. 39 september 2017

Söndag innebär lite inspiration från mig till dig.

Som vanligt får ni middagstips för vardagarna och en godsak. Helgmiddagarna brukar vara enklare att planera och laga, det är vardagsmaten som oftast är svår att variera och få till bra. Håller ni med?


Matsedel v. 39 september 2017

Måndag
Vi börjar veckan med att värma oss med en soppa som är extra god till kokta ägg. 

Tisdag
Oftast äter vi lax när det är dags för fisk, men den här rätten med torsk är riktigt god.

Onsdag
Dagar med mycket aktiviteter är det skönt att tillaga korv. Barnfavorit och enkelt att tillaga.

Torsdag
Köttfärsbiffar är en storfavorit och den här som är smaksatt med röd nötfri pesto är nog den största favoriten av alla olika kryddningar.

Fredag
På fredagar vill man ha något supergott med liten ansträngning och då passar den här stora varma mackan perfekt. Servera till sallad och du har en festmåltid.

Veckans godsak
Kladdkaka är aldrig fel, eller hur? Har ni provat den här med crunchy topping?

lördag 23 september 2017

Olivias 18-årsmiddag

Olivias 18-årsfirande är inte klart än (om nu nån trodde det 😀), i morgon blir det ett nytt litet kalas för släkten då jag ska bjuda på pajlunch. I onsdags på hennes födelsedag dukade jag fram lite smått o gott och lyckades få till en riktigt god middag med många favoriter, trots att det var ont om tid till förberedelser.


Olivias 18-årsmiddag



Fördrink

ädelostkrustader med banan
chilicheese-krustader
bubbel med o utan alkohol



Småplock

ugnsomelett
dubbelmarinerad kyckling
grönpeppargravad lax
räkor med två lager dipp
parmaskinka
brieost
varm korv med bröd

risoni
sallad med bl.a mango och fetaost

crème fraiche tomat o basilika
baguette
finn crisp
smör



Efterrätt

marängtårta med dajm
marängtårta med hallon
grädde o hallon
mintmockarutor

fredag 22 september 2017

Happy

Oj, är det redan fredag?
Den här veckan gick raketsnabbt, förmodligen för att vi hade fest mitt i veckan då vi firade Olivia 18 år. Även om jag inte har hunnit längta efter denna fredag lika mycket som vanligt så är det ändå nå speciellt och otroligt härligt att vakna till fredag morgon.


Morgonen ska jag börja med att åka till hälsocentralen för att ta mykoplasma-prov. Var där i går men vikarien på lab hade inte riktigt koll på hur det provet skulle gå till. Ganska skönt att få börja fredagen i lugnt tempo. Jag tror inte jag har mykoplasma men eftersom jag har haft ont i halsen och även hosta ibland i över två månader och då Olivia har haft mykoplasma så tyckte de att det var lika bra att ta ett prov.

Jag ska få ta ett snabb-prov med svar inom 5 minuter, Olivia fick vänta en månad på sitt provresultat. Tur att det inte var nå farligare hon hade, nu blev hon frisk av sig själv utan medicin - och det är ju oftast bättre. Men som hon fick plågas av allt hostande dag som natt och som gjorde att hon inte kunde sova. Nog måste de se över sina rutiner vid provsvar.

Uppdaterat: Provet var negativt och min långdragna förkylning beror på något annat än mykoplasma.

torsdag 21 september 2017

Olivias 18-årsdag

I går fyllde Olivia, mitt stora hjärta, 18 år. 
Känns helt otroligt att jag nu har varit mamma i 18 år, 18 underbara år. Fast å andra sidan kan jag inte tänka mig ett liv utan barnen. Har det funnits?


Självklart ska man firas ordentligt när man blir myndig! 
Att fylla år mitt i veckan då man själv går i skolan och alla andra är upptagna med skola och jobb kan vara såå tråkigt. Men jag ville att det skulle bli en dag att minnas för Olivia och inte en skoldag. Hon fick kuvert med lappar i under dagen och den första fick hon redan på morgonen före 7. Där stod det "Inte ska man gå skola när man fyller 18 så frånvaro är inlagt hela da'n för dig. Men somna inte om!"

Efter ungefär en halvtimme fick hon en ny lapp "Gör dig klar för du och jag ska äta frukost på Clarion" så vid 8-tiden åkte Olivia och jag in till stan för lyxfrukost och en mysig stund bara hon och jag.


Under frukosten fick hon lapp nr 3 "Nästa tid att passa är kl. 10 för då ska du till salong Icon för klippning, färgning och slingor". Efter att jag hade skjutsat Olivia till Icon åkte jag själv till arbetet för några timmars jobb, men helt ärlig var jag inte fullt fokuserad på jobbet hela tiden. Många tankar gick till Olivia och allt jag hade kvar att fixa med middag och överraskningar.

Innan jag lämnade av Olivia fick hon ett nytt kuvert med lapp, men det kuvertet fick hon inte öppna förrän hon var helt klar på Icon. Efter nästan fem timmar i frisörstolen var hon klar och fick läsa lappen där det stod "Ring morfar så kommer han o hämtar dig. För nu ska du dit!". Men innan de åkte till mormor o morfar kom de förbi mitt jobb för att hämta ett paket och även nästa lapp.

I paketet var det sushi som Olivia fick äta till (sen) lunch och på lappen stod det "Nu kan du vila. Pappa hämtar dig kl. 16.15". Men det blev visst inte så mycket vila den timmen innan Leif kom med nästa lapp som även var den sista lappen men inte den sista överraskningen. Där stod det "Nu ska du övningsköra med pappa. Kl. 17 är du välkommen hem på familjemiddag".


Jag smet hem lite tidigare från jobbet och hade ca 1,5 timme på mig att fixa en festmåltid till Olivia...och jag lyckades. Klockan 17 när hon klev in genom dörren var maten klar och vi sjöng för henne och då hade även mormor o morfar hunnit förflytta sig till oss så de överraskade henne med att vara med på middagen. Middagen bestod av småplock som vi alla älskar (mer om det i ett annat inlägg) men vi började med att skåla i Prosecco och äta krustader. Ingen fest utan bubbel!

Efter middagen dukade jag fram kärleksmums och två sorters tårta som jag också hade hunnit fixa i ordning efter jobbet. Och till tårtan kom nästa överraskning då Olivias två bästa kompisar kommer inrusande genom dörren för att fira henne. Så lyckat och så kul! Då kom lyckotårar både på mor o dotter. Dessutom kom goda grannar över med presenter och fick lite tårta. Så härligt när köket är fullt med folk.


Vilken lyckad dag!
Olivia verkar också nöjd med firandet, tidigare i veckan hade hon visst varit lite orolig att det inte skulle bli någon speciell dag utan trodde att det skulle bli skola hela da'n och sen hem o äta middag med familjen, hon hade t.o.m tänkt "Mamma har inte ens frågat vad jag önskar till middag". Men inte kan jag som älskar att fixa fester låta en 18års-dag gå obemärkt förbi.

Tänk att denna lilla tjej redan är 18 år

onsdag 20 september 2017

Äppelmuffins socker- och glutenfri

Alltså hur gott kan det va'!
När man lyckas så här bra med bakningen då är det inte jobbigt att äta lågkolhydratkost. Dessa gjorde jag i lördags och jag måste göra dem snart igen. Oj så jag njöt!


Äppelmuffins socker- och glutenfri

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

2 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Skala och dela äpplen i mindre bitar. Lägg i  en skål och blanda med kanel och kardemumma.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och tryck sedan ner äppelbitarna i smeten.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter beroende på storlek, känn med sticka.

Jag gjorde bara en halv sats först eftersom jag var osäker på hur gott det skulle bli. Gissa om jag ångrar att jag inte gjorde en hel sats - 12 st härliga muffins. De var lika goda och saftiga dagen efter, sånt är extra bra när man bakar. Vissa bakverk t.ex. bullar blir så torra o tråkiga efter en natt och måste frysas in direkt.

För att de ska hålla sin fina form ställer jag muffinsformar i en muffinsplåt. Enkelt o smidigt!

Äppelmuffins och en klick grädde. Lycka!
På väg in i ugnen!


Nyuttagna. Gissa om det luktade nå gott i köket!

De fick svalna en aning.....

...innan jag njöt av dem med grädde.

I dag är en väldigt speciell dag för mig eftersom mitt äldsta barn, älskade Olivia, fyller 18 år och blir myndig. Så i dag ska vi fira hela da'n, vi började med hotellfrukost och fortsätter med..... Ja det tänker jag inte avslöja än men följ mig på Instagram (@matro_sara) så lär du få se mer av vår eftermiddag och kväll.

måndag 18 september 2017

Krämig citronkyckling

Måndagen startade på bästa sätt!
Jag hjälpte två kunder som blev så otroligt glada över min hjälp och deras lycka smittade av sig så jag har känt mig glad och på topp hela da'n. Hoppas hela veckan fortsätter på samma sätt 😀

Igår åt vi en supergod kycklingrätt med smak av citron och den var minst lika god i dagens matlåda.


Krämig citronkyckling

1 zucchini
4 soltorkade tomater
1 kg kycklingfilé

citronsås
3,5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk kycklingfond
1 citron, skal o saft
persilja
citrontimjan
salt o peppar

riven ost

Stek zucchinin i bitar. Lägg i en ugnsform tillsammans med bitar av soltorkade tomater.
Stek kycklingfiléerna i bitar, lägg i ugnsformen.
Koka ihop ingredienserna till citronsåsen. Häll den i ugnsformen.
Strö riven ost överst.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter.

Mums så gott det blev. Ida kallar det för kyckling i fisksås och det är kanske inte så konstigt för oftast är det nog till fisk som jag använder så mycket citron. Det smakar riktigt mycket citron och det var supergott.

Jag åt stekt strimlad vitkål till kycklingen och det blev perfekt, nästan så att jag lurade mig själv att jag åt pasta som de andra.

söndag 17 september 2017

Matsedel v.38 september 2017

Sista dagen på helgen är här och vi har hunnit med lite av allt - lite vila, lite jobb, lite besök, lite kalasplanering, lite blocket-försäljning.... En bra helg alltså och hela söndagen är kvar dessutom. Lovely!

Jag har t.o.m hunnit göra en matsedel för kommande vecka till er. När jag har publicerat den här ska jag sätta mig och planera min egna matsedel som kommer innebära några gamla favoriter och några nyheter.


Matsedel v.38 september 2017

måndag
Vi börjar veckan med en köttfri måndag och äter lite pasta med grönsaker och svamp.

tisdag
En av mina lchf-vardagsfavoriter, en ugnsomelett smaksatt som pizza. Yummi.

onsdag
Lax är en perfekt vardagsmat, går riktigt fort att tillaga och kan varieras oändligt och enkelt.

torsdag
Det viktigaste när man tillagar hel kyckling är att krydda ordentligt och sen klarar den sig själv i ugnen tills den är färdig och man har en god middag framför sig.

fredag
Åh vad jag älskar gratänger. Den är smaksätts gott och enkelt med dessertost.

Veckans godsak
Höst innebär en massa härliga svenska goda äpplen och självklart gör man en massa äppelpajer.