onsdag 20 maj 2015

Köttfärscannelloni i tomatsås

Har ni rester av köttfärssås kommer här ett perfekt middagsförslag. Har ni provat cannelloni förut? Det är pastarör som man fyller med en god fyllning. Man kan även använda färska lasagneplattor som man fyller med köttfärssås och sen rullar ihop. Men färsk pasta innehåller ägg och det vill vi undvika så mycket som möjligt pga Isaks allergi. Men dessa cannellonirör, som inte är färsk pasta, är äggfria.


Köttfärscannelloni i tomatsås
köttfärssås
0,5 burk krossade tomater
2 msk ajvar relish stark
1 tsk sambal
riven ost
cannellonirör

Börja med att göra en god köttfärssås eller använd resterna från en tidigare middag.
Fyll cannellonirören med köttfärssås.
Lägg i en smord gratängform.
Blanda ihop krossade tomater, ajvar och sambal.
Häll blandningen över cannellonirören.
Strö över ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter, tills osten fått lite färg och cannellonin är mjuk.

Pasta och köttfärssås serverat på ett nytt sätt som gratäng, men det är inte lasagne. Visst är det kul att variera vardagsmat som man äter rätt ofta?

Cannellonirör med god köttfärsfyllning
En gratängform fylld med köttfärscannelloni, tomatsås och riven ost.
Mums!

tisdag 19 maj 2015

Väderblogg

Ska vi börja med dagens väder som vanligt? Det är mycket vädersnack på bloggen, men även vid fikabordet. Det verkar vara det som engagerar mest numera. Man pratar om årets väder, om fjolårets, om bästa sommaren, vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåligt. Det roliga är att de flesta har olika åsikter om vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåliga. Tillbaka till dagens väder: Gårdagens sol är tyvärr utbytt mot regn här hos oss.

I söndags regnade det i alla fall inte och självklart blev det grillat då. Det blev en snabbvariant på grillat, men det är gott det med - ibland! Vi helgrillade en fläskfilé som vi inte marinerade utan bara kryddade precis innan grillning. Till det åt vi köpt potatissallad (gott om man bara äter det ungefär en gång per år) och sallad.


Dagens middag, beställd av Olivia, blir familjefavoriten Kycklingtortillas (recept hittar ni här). Så ikväll lär det jublas :) Det är inte alltid man är lika populär när middagen dukas fram.

Efter middagen är det dags att pricka av allt på Olivias packlista och hoppas att vi har kommit ihåg att handla och fixa allt som behövs. Annars blir det svårt att hinna.

måndag 18 maj 2015

Rabarberpaj med mandelmassa o kokos

Då är veckan i gång och jag började med en rivstart med få sovtimmar, massa jobbmöten, lite övrigt jobb och föräldramöte. Men i morgon blir det sovmorgon och med en sån härlig start på dagen räknar jag med att hela da'n blir perfekt. Jag får passa på att njuta imorgon för på onsdag måste jag upp tidigt för att skjutsa Olivia till flygplatsen redan klockan sex. Då ska hon till Polen i en vecka. Mer om hennes spännande resa senare.

Igår var det äntligen dags för årets första rabarberpaj. Gissa hur gott det var?!


Rabarberpaj med mandelmassa o kokos
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker 
smuldeg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl kokos
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
75 g mandelmassa
125 gram smör

Smörj en pajform.
Skölj och ansa rabarberna och skär dem i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i pajformen.
Blanda socker och potatismjöl, strö över rabarberna och rör om lite.
Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker och kardemumma.
Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman mjölblandningen med mandelmassan och smöret till en smulig massa.
Strö smuldegen över rabarberna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 25 minuter. 
Titta till pajen efter halva tiden, mandelmassan bränns lätt. Om den börjar bli mörk så täck den med ugnsfolie eller bakplåtspapper mot slutet. 

Kokos, mandelmassa och kardemumma är favoriter när det gäller smulpajer, så då förstår ni att jag tyckte om den här pajen. Hela pajen gick åt i ett nafs så det var nog inte bara jag som tyckte den var god.

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och servera med Oatlys vaniljsås så har ni en jättesmarrig mjölkfri efterrätt. Isak älskar fortfarande Oatlys vaniljsås och vill inte ha nån annan så vi använder den, som jag ofta serverar tillsammans med grädde. Sen får var och en välja om de vill ha grädde, vaniljsås eller både och.

söndag 17 maj 2015

Grahamsrutor

Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.

Igår bakade jag ett lättbakat bröd i långpanna, så himla gott det var. Känns som det var evigheter sen jag bakade matbröd, så synd för det är ju så gott med nybakat..och hembakat.


Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blir verkligen luftigt och gott. Eftersom det bakas i långpanna förstår ni att det är enkelt att baka det också. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att slänga ner lite linfrön i degen också, tycker det är så gott i bröd.

Ett stort härligt bröd
Degen blev perfekt. Det är inte ofta man lyckas så bra.

lördag 16 maj 2015

På grillen...

I morse sken solen och det såg så härligt ut men inte var det så mycket värme. Värme som vi nu längtar så mycket efter. När tror ni den kommer i år? Trots att det inte är sommar och varmt än så grillar vi så fort vi kan.

Så här i början av grillsäsongen vill man grilla allt och har svårt att bara grilla en eller två saker. Det finns ju så mycket gott att slänga på grillen.


I dag grillade vi förutom revbensspjäll även ostfyllda champinjoner, baconlindad halloumi, sparris och majskolvar. Mycket av det goda...


Ostfyllda champinjoner

champinjoner 
smaksatt färskost

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Fyll färskosten i champinjonhattarna. 
Grilla dem några minuter tills champinjonerna mjuknat något.



Baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.
Linda en halv baconskiva runt varje oststav.
Grilla tills baconet har fått fin färg.


Sparris
sparris
olivolja
örtsalt

Skär bort nedersta biten på sparrisen.
Lägg på ett fat, droppa över olivolja och salt.
Grilla några minuter.


Majskolvar
förkokta majskolvar
olivolja
örtsalt

Skär ev. majkolven i bitar.
Häll över olivolja och salta.
Grilla några minuter.

Kolasnittar

Efter de senaste dagarnas höstväder lyser solen äntligen igen. 
Det är lite moln på himlen men jag hoppas solen kan sick-sacka sig mellan dem hela dagen. Gårdagen försvann för mig pga migrän, i dag mår jag bättre igen men är fortfarande bitter över att jag gick miste om en ledig härlig dag. Jag får ta igen det ordentligt med de två dagar som återstår av helgen.

När pappa fyllde år fick han en bricka full med godsaker av oss, bl.a. fick han ett ölglas fullt med kolasnittar - en av hans favoritkakor. Prefekt present att ge bort eftersom de är så lättgjorda.


Kolasnittar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.

En klassisk kaka som nog de flesta har smakat, eller hur? En seg-krispig kaka med kolasmak som går att varierar med olika smaksättningar, men här är originalet utan nymodigheter. Själv är jag mer förtjust i dajm-varianten.

Tidigare bakade jag ofta småkakor då de är så lätta att allergianpassa. De är oftast äggfria helt naturligt och om man byter ut smöret mot mjölkfritt margarin blir de även mjölkfria.

Skär längderna i sneda bitar när de fortfarande är lite varma.

Storhandling, cykelinköp, trädgårdsplanering (inte plantering), matbrödsbak, grillmiddag, svara på mejl, göra veckomatsedel och en massa annat tänker jag hinna med i dag. Vad tänker ni göra? Bäst att jag sätter igång nu om jag ska hinna allt jag vill. Hörs senare med något gott grilltillbehör.

fredag 15 maj 2015

DreamZebras Bed-in-a-box-madrass

I går öppnade jag äntligen min nya madrass som kom hemlevererad till dörren. Helt otroligt att en 180x200-cm-madrass ryms i en kartong som går att bära.

Madrassföretaget DreamZebra lanserades i Sverige under mars och den säljs för en fjärdedel av priset från liknande madrasser eftersom de har valt att sälja Zebramadrassen på nätet för att ta bort onödiga mellanhänder.

DreamZebras madrass levereras direkt hem till dörren vakuumförpackad i en låda på 106 x 53 cm, oavsett om madrassen är 180 eller 80 cm bred. När man sen packar upp madrassen utvecklas den till full storlek inom några minuter. Det var verkligen wow när man öppnade plasten, tyvärr är det svårt att fånga på film (men jag försökte).


DreamZebras erbjuder 10 års garanti och 40 dagars returrätt. Vid retur hämtar DreamZebra madrassen hemma hos kunden. Smidigt, eller hur? 

Just nu kan jag även erbjuda alla mina läsare en rabattkod som ger er 460 kr i rabatt om ni använder rabattkoden MATRODREAM. Rabattkoden gäller till 18 juni. 

Många dyra memoryskummadrasser är sköna men upplevs ofta som kompakta och varma, så är dock inte fallet med nylanserade sängmadrassen DreamZebra. Trots att Zebramadrassen är en memoryskummadrass, det vill säga att den anpassar sig efter kroppens konturer, har den förmågan att andas och håller användaren sval via madrassens unika treskiktskonstruktion. Det nedersta skumbasskiktet ger madrassen stadga och en slitstark bas medan det mellersta skiktets högkvalitativa memoryskum formar sig efter kroppens konturer. Det översta lagret som består av latexskum stödjer och avlägsnar inte bara tryck utan gör också att madrassen kan andas.

torsdag 14 maj 2015

Regn o rusk

Bra början på da'n med sovmorgon, mysbyxor och långfrukost. 
Bra slut på dagen med soffmys, te och ett varmt hus. 

Efter en fotbollsmatch i spöregn och snålblåst var jag rejält frusen när vi kom hem, trots att jag såg hela matchen från bilen. Det var perfekt läge på fotbollsplanen där man kunde parkera utanför staketet och ändå se hela planen perfekt. Där satt vi och såg en segermatch samtidigt som vi kunde småäta godis. Hade kunnat vara mycket värre….


När vi kom hem struntade vi i att grilla, istället stekte vi rödingen i stekpanna på spisen. Till det åt vi potatismos och sallad. Sen bänkade vi oss framför tv:n för att se hockeyn men det gick ju inte lika bra som fotbollen, tyvärr. De borde ha låtit Lule-målvakten Anders Nilsson stå från början så hade det nog gått bättre.


Snart ska jag gå och lägga mig i min nya säng med en madrass från Dream Zebra. Spännande att se hur jag sover i natt. Madrassen var vakuumförpackad och kom hemskickad i en kartong - Bed-in-a-box. Ni får mer info imorgon då ni även ska få se när jag öppnar paketet och madrassen utvecklas till full storlek på någon minut.

Varma räkor

10 timmars sömn!
Ja, det är vad jag har fixat i natt. Inte undra på att jag kände mig trött igår, jag låg nog lite minus på sömnkontot. Nu känner jag mig mycket piggare och gladare. Några timmar hemma i pyjamasbyxor gör nog det här till bästa dagen på länge. Sen i eftermiddag är det dags för årets första fotbollsmatch ute för Isak. Jag älskar att vara på hans fotbollsmatcher, synd bara att det är sånt skitväder ute.

Jag kom på att jag har fler recept som jag har glömt att ge er. Den här förrätten hade Leif fixat en fredag när jag kom hem sent från jobbet. Mysfredag!


Varma räkor
500 gram räkor med skal
2 st tomater
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
0,5 st litet äpple
1 st röd chilipeppar
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
1 nypa salt
2 msk färsk basilka strimlad
4 st skivor rostbröd

Skala räkorna. 
Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Tärna tomatköttet. S
kala och hacka lök, vitlök och äpple. 
Dela och kärna ur chilin fint.
Fräs lök, vitlök och chili i en stekpannan med olja utan att det tar färg. 
Lägg i tomater och äpple och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och honung.
Lägg i räkorna och låt dem bli precis varma. 
Strö över strimlad basilika.
Servera räkröran till rostat bröd.

Leif var nog mest besviken av oss alla, för receptet han följde hette "Heta räkor" så han hade velat ha lite styrka i rätten. Men det var inte mycket hetta i detta, med lite chilipeppar eller chiliflakes fixar man snabbt det - om man vill. Jag tyckte det var gott (trots avsaknanden av hetta) och jag älskar att ha förrätt på fredagar. Den härliga fredagen blir ännu lite mer härlig.

onsdag 13 maj 2015

Varm brietårta med tomat och basilika

Så underbart med en 4-dagars-ledighet. 
Efter två intensiva arbetsdagar med bland annat 80 mil i bil och buss, obefintliga raster, möten med både trevliga och otrevliga personer och ha ätit i raketfart känns det extra skönt med ledighet, äta gott i lugn o ro och bara umgås med nära o kära på hemmaplan.

Kom precis på att jag har ju glömt att ge er alla recept från pappas 80-års-kalas. Här kommer en favorit som är så enkel att göra och som jag alltid får så mycket beröm för.



Varm brietårta med tomat och basilika
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.
Servera till kex, baguetter eller bara som den är.

Det här är ett perfekt tillbehör på ett buffébord eller till ostbrickan. Osten smälter och får en helt ljuvlig smak, mycket tack vare tomater och basilika. Dessutom blir det så vackert med den vita osten, de röda tomaterna och den gröna basilikan.

Smält brieost - så gott!
Den varma brieosten är ett perfekt tillbehör på ett buffébord bland mycket annat gott.

tisdag 12 maj 2015

Grillad baconlindad halloumi

Tisdagmorgon och snart är arbetsveckan slut :) 
Visst är det härligt med kortveckor lite då och då, speciellt på våren när man har en massa att göra ute i trädgården och behöver lite extra ledig tid. Så nu håller vi alla tummar vi har för att det blir kanonväder från nu och minst en vecka framåt…eller några månader framåt går också bra.

Nu när grillsäsongen är här kommer det förmodligen bli många grillrecept på bloggen. I dag får ni ett gott tilltugg med härlig sälta. De flesta lär väl redan ha testat detta, men en liten påminnelse kan man behöva i bland.


Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.
Linda en halv baconskiva runt varje oststav.
Grilla tills baconet har fått fin färg.

Det här är ett så himla gott grill-tillbehör och snabbfixat är det också. Perfekt tillbehör till drinken i väntan på maten. Halloumi är den osten så går bäst att grilla eftersom den inte smälter utan behåller sin form.

Goda grilltillbehör

måndag 11 maj 2015

Sallad Caprese

I dag när solen skiner och det är så vackert ute så längtar jag än mer till sommarens alla härliga grillmiddagar med många härliga och goda sallader. En av de enklaste och godaste är Sallad Caprese med få men goda ingredienser.


Sallad Caprese
tomater
mozzarella
basilika
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Skiva tomaterna och mozzarellan. Plocka basilikablad.
Varva tomat, mozzarella och basilika.
Ringla olivolja över. Salta och peppra.

Detta är så himla gott. Visst har ni smakat? Tomat, basilika och mozzarella - mmmm. Dessutom blir det ju så vackert när man lägger upp det på ett fat.

Det här är en förinställt blogginlägg till er. Själv sitter jag i en bil på väg till Kiruna och jag hoppas att vi inte har så långt kvar nu. I morse var det varmt och skönt hemma, men jag räknar med att det är betydligt kallare uppe i Kiruna så jag valde en lite varmare jacka. Får snart se om jag gjorde rätt val :)

Underbart

Eftersom jag inte känner mig helt kry men inte har tid att vara sjuk så tog jag en lugn morgon hemma. Det kommer bli en lång arbetsdag och jag behöver mina krafter ikväll och imorgon. Vid fem sätter vi oss i en bil och åker den nätta lilla biten till Kiruna (ca 35 mil  och jag som hatar att åka bil).

När jag hade följt Ida till skolan gick jag sen vid vattnet på vackra Mjölkudden i Luleå. Helt underbart, solen sken och vattnet låg helt spegelblankt. Det blir inte mycket vackrare än så här.

Luleå centrum sett från solsidan (Mjölkudden)

I går hade jag en trevlig kväll med fina vänner och god mat. Kände mig ovanligt trött och "konstig" redan då så jag har nån "skit" i kroppen. Är det kanske pollensäsongen som har slagit till?!

Vi började med en underbart god förrätt - tomater under smultäcke med parmaskinka och färska tomater. Smultäcket bestod bl.a. av parmesanost och gav en underbar smak.


Sen fortsatte vi med en god ugnslax i en sås med smak av hummerfond och rosépeppar. Till laxen åt vi potatisbakelser, rädisor och ärtskott.


Trots att jag var så himla mätt av all god mat så orkade jag den goda efterrätten. Det skulle ha varit en vitchokladmousse men efter ett litet missöde döpte vi om det till vitchokladsoppa. Det gäller att vara lite kreativ.


Nu ska jag vila lite innan jag ska ta bussen till jobbet. 
Hoppas solen skiner lika underbart på er!

söndag 10 maj 2015

Mitt recept

I veckan damp det ner ett fint recepthäfte i brevlådan. Ett recepthäfte fyllt med härliga recept som passar till Cono Surs viner. Och vet ni vad det roligaste är? Jo, att ett av recepten är mitt. Lite kul att se sitt namn bredvid ett av recepten.


Kommer ni ihåg att jag i slutet av augusti i fjol var i Stockholm där jag hade en kanonkväll på Restaurangakademin tillsammans med Spendrups vin (heter numera Spring Wine & Spirits) och ett gäng bloggare. Här kan ni läsa mer om det.

Vi bloggare var med i en recepttävling och de inskickade bidragen resulterade i detta recepthäfte. Här kan ni läsa mitt recept i sin helhet. Tror jag ska prova nån av de andra recepten snart, det fanns en del godbitar.

lördag 9 maj 2015

Grillmiddag

Vilken trevlig kväll vi har haft! Första riktiga ordentliga grillmiddagen för säsongen med en massa god mat, gott vin och trevlig sällskap. Nu längtar vi efter sommaren med en massa såna här kvällar men då vill jag sitta på altanen med sol och värme.


Grillmiddag
grillad baconlindad halloumi
grillad sparris
grillade majskolvar
ugnsrostad potatis
ugnsrostad sötpotatis
sallad


Nu blir det en kopp te och vänta hem Isak sen blir det natti natti för mig och hoppas på en god natts sömn och att jag slipper vakna med huvudvärk som jag gjorde i morse. Det börjar kännas nu att jag vaknade före f-n i morse.

M-kyckling

Vaknade till det mysiga ljudet av regn mot fönstret och när jag väl steg upp såg jag att regnet öser ner utomhus. Jag hoppas det lugnar ner sig om några timmar när vi har myst klart inomhus. För det finns inte mycket som är mysigare än att vara inne samtidigt som det spöregnar ute, men det räcker att ha det så ett tag :)

Det svåraste med att blogga är att komma på namn till alla maträtterna. Hur många kycklinggrytor finns det på Matro? Hur ska jag kunna skilja dem åt? Det här är en kycklinggryta med mango chutney och minimorötter. Men det var för långt och tråkigt namn så den får heta M-kyckling! M som i mango, minimorötter och mums.


M-kyckling
1 kg kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
3 msk mango chutney
minimorötter (frysta)
2-3 dl crème fraiche

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
Tillsätt vatten, fond, sambal, soja och mango chutney.
Koka i 10-15 minuter under lock.
Tillsätt minimorötter och crème fraiche.
Låt puttra i 5-10 minuter.
Servera med ris, sallad och mango.

Det gick fort att fixa middag när jag väl kom hem från jobbet och optikern i går, eftersom kycklingen var stekt i förväg och jag även använde mig av frysta minimorötter. Kycklinggrytor är alltid populärt här hemma, så även denna sötstarka gryta.

Nu ska jag gå och bota den irriterande huvudvärken jag vaknade med. Lite frukost, mycket te och en tablett brukar hjälpa. Huvudet är verkligen min känsliga punkt, som säger ifrån så fort det är något. Nu har jag misskött min kropp för länge genom att ha en hemsk arbetsmiljö och då kommer lördags-spännings-och stress-huvudvärken tillbaka. Att sitta på en trästol med en lite bärbar dator är inte det optimala för rygg, nacke och huvud. När jag hann med lunchpromenader och stod o jobbade hade jag nästan aldrig ont i huvudet. Skärpning Sara!

fredag 8 maj 2015

Fredagsklättring

Åh nu är underbara fredag här igen!
Och de underbara ljusa sommarnätterna är snart här också. Än så länge får vi nöja oss med ljusa kvällar. Så härligt och vilken längtan efter sommaren man får.

Efter middagen gick jag och Olivia på en kvällspromenad och Ida cyklade med oss. Vi avslutade rundan i en nybyggd lekpark bredvid oss där Ida klättrade lite i klätternätet. Mycket energi i en liten kropp. 

Väderprognosen för i morgon säger mulet och regn. Jag hoppas den är fel för vi har planerat in en grillkväll och grillat blir så mycket godare med sol. Det blir en härlig helg med middag med goda vänner både lördag och söndag. Så härligt med god mat, god dryck, goda vänner och en massa surr :)

torsdag 7 maj 2015

Äppelpaj med kokos

Har precis sjunkit ner i soffan efter en lång arbetsdag, lite surr och tedrickande med grannen, köks- och tvättstugefix och en kvällspromenad med Olivia. Borde gå och lägga mig men tycker om nedvarvningen i soffan med datorn i knäet innan det är dags att sova. Hur sent det än blir så måste jag sitta i soffan ett tag innan jag flyttar till sägen :)

Snart har rabarbern växt till sig så vi kan göra årets första rabarberpaj men i väntan på den får vi njuta av äppelpaj. Inte så illa det heller.


Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. 
Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform lite grann. Täck botten med äppelbitarna.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Krispig och god äppelkaka där man anar kokossmaken som blandar sig med de övriga goda smakerna som t.ex. kanel. Jag vill definitivt ha vaniljsås till äppelpaj. Vad tycker ni är godast - glass, vaniljsås eller grädde?

onsdag 6 maj 2015

Ricotta, tomater och annat gott

I dag har jag både skaffat nytt pass och betalat vår kommande Mallorcaresa så nu längtar jag lite extra mycket till sol, värme och semester. Att regnet öser ner utanför fönstret gör ju inte längtan mindre. Och väderprognosen var ju ingen rolig läsning - ingen värme i sikte. Men prognoser har ju varit fel förut så jag hoppas fortfarande på att vi snart har lite värme även här i Luleå.

Snart är det helg igen och då passar det att duka fram detta lättfixade tilltugg i väntan på maten, eller kanske istället för maten.


Ricotta, tomater och annat gott
1 burk ricotta
små tomater (jag hade romanticatomater)
kapris
olivolja
flingsalt, svartpeppar och ev. någon örtkrydda

Vänd upp och ner på burken med ricotta i en djuptallrik.
Dela tomaterna i kvartar och lägg i skålen runt ricottan
Strö över kapris, ringla över rikligt med olivolja
Servera till kex, baguette eller liknande.

Lättfixat tilltugg som blir rätt snygg i sin enkelhet. Tycker om såna här smårätter som passar på ett buffébord eller när man vill äta lite gott till fredagsvinet i väntan på maten. Ricotta smakar inte så mycket så den behöver lite extra smaksättning av olivolja och lite kryddor. När Olivia såg kortet sa hon "Åh det där var så gott kan du inte göra det snart igen?".

Italiensk lax

Dagens lunch är rester från gårdagens lunch, så nu längtar jag till lunchrasten. Men först några timmars jobb…. Potatis, lax, färska och soltorkade tomater och ruccola tillsammans med en krämig fetaostsås. Så enkelt men så gott - mina favoritord :) Det är andra gången jag bjuder gäster på detta och jag får alltid lika mycket beröm. De skulle bara veta hur enkel den är att fixa.


Italiensk lax
10 potatisar
500 g lax (utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlök
flingsalt
ruccola
körsbärstomater
italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Ta 0,5 dl av olja från tomaterna.
Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.
Känn att potatisen nästan är klar för laxen behöver inte så lång tid i ugnen.
Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar.
Ta ut formen och fördela ut laxen.
Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare 10 minuter eller tills lax och potatis är färdig.
Ta ut potatisen och laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater, ruccola och körsbärstomater.
Lägg upp på ett vackert fat och servera med fetaostkräm.

Perfekt bjudmat till många - lätt att förbereda och klarar sig sen själv i ugn. Dessutom är det gott :) Förutom den goda fetaostkrämen (receptet med fetaost, crème fraiche, vitlök och örtsalt hittar du här) serverade jag även kalimataoliver till maten. Passar in i det italienska temat.

tisdag 5 maj 2015

Jobba-hemma-dagen

I dag var det visst jobba-hemma-dagen. Helt ovetande om den så jobbade jag hemma. Bra planering :)

Jag älskar verkligen att jobba hemma. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar att vara hemma, både när jag jobbar och är ledig. Men det är inte bara därför jag älskar jobba-hemma-dagar utan jag får så mycket gjort dessa dagar också. Jag tror att jag känner en större press att vara effektiv och jobba på när jag är hemma.

Bild lånad från internet

Jobba-hemma-dagen är inte bara en rolig grej utan har faktiskt ett syfte som är bättre än så:
Idag, tisdagen den 5/5 fram till klockan fem, är det Jobba Hemma-dagen. Över hundra arbetsplatser uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet. 2012 hölls den första Jobba hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. För varje år har evenemanget växt och i år väntas dagen slå nya rekord. Det är starkt positiv för samhället, för företagen och för den enskilde.

Nattjästa rågsiktsfrallor

I dag hade vi planeringsmöte med jobbet hemma hos mig och började med lite frukost för att orka jobba (…till lunch). Nybakat är bäst därför satte jag en deg på jäsning i går kväll som jag bakade ut och gräddade i morse innan jobbet började. Var tyvärr lite stressad i går så degen blev lite för kompakt men det vägdes upp av att frallorna i alla fall var nybakade. Och nybakat är alltid gott. Men de lär bli torra redan i morgon.


Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
ca 12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på bakbord (ev. med mjöl), knåda inte.
Häll ev. över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Om man vill ha nybakat bröd på morgonen är det ett kanontips att låta degen jäsa i kylskåp under natten. Det här brödet, som man ska röra så lite som möjligt vid utbakning, är dessutom snabb-bakat på morgon. Häll ut degen, dela den i lagom stora bitar, flytta över till plåt och grädda. Jag som hade för mycket rågsikt i degen och ett bra bakbord där nästan inget fastnar behövde inget extra mjöl vid utbakning.

Har ni något bra recept på nattjäst bröd?

Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar att duka upp och äta frukost på helgerna. Och tänk i dag fick jag duka upp en stor frukost trots att det var arbetsdag. Vilken lyx! Dagens frukost bestod av dessa frallor, knäckebröd, finn crisp, Norrgott, brieost, rökt skinka, lufttorkad skinka, ost, rabarbermarmelad, leverpastej, ägg, kaviar, smörgåsgurka, färsk gurka och tomat.

måndag 4 maj 2015

Mintchoklad Whoopie pies

Efter en helg full med kalas och godsaker känns det nästan som att jag rullar fram. Och det räckte inte med andras godsaker utan jag passade dessutom själv på att baka lite. Det var så länge sen så jag var tvungen att baka lite nu när jag hade lite tid över. Och inte helt oväntat bakade jag nånting med choklad och nu blev det tillsammans med bästa chokladkompisen - mint. Bästa smak-kombon!


Mintchoklad Whoopie pies 
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad med mintsmak

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. 
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. 
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. 
Rulla degen till ca 30 bollar och placera på två plåtar. Tryck till bollarna lite.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. 

Fyllning
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g choklad med mintsmak
2 dl florsocker

Vispa smör och philadelphiaost till en smidig smet.
Tillsätt florsocker och fortsätt vispa.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).

Whoopie pies
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.

Rulla till bollar och tryck sen till något
Färdiggräddade whoopies färdiga att få fyllning
Varsågod och ät!
Jag var lite för snål med fyllningen och fick över ganska mycket av den. Men sen när jag väl åt mina whoopie pies insåg jag att jag nog skulle ha använt allt. Bättre lycka nästa gång!

Svårt att förklara konsistensen på kakorna - de är mjukare än småkakor och hårdare än muffins. Varje gång jag bakar whoopie pies tänker jag att det här måste jag göra oftare. Ändå blir det inte så :) Jag har provat andra recept på själva kakan men tycker att det här är bästa varianten. Ska prova göra dem utan chokladsmak nästa gång och använda vit choklad istället, och se om jag lyckas lika bra då. 

söndag 3 maj 2015

80-års-bilder

Efter en dag på språng och fullspäckat schema har jag inte hunnit gå igenom korten från gårdagens 80-årskalas ordentligt än. Men jag lovade er lite bilder så här kommer en bildbomb från min pappas kalas. Mer text och recept kommer till veckan.


Som ni ser så åt vi mycket gott under dagen och kvällen. Att vi dessutom hade det riktigt trevligt gjorde det till en kanondag. Nästa kalas blir Olivias examensfest 12 juni. Lika bra att börja planera redan nu och jag har redan lagt in en beställning på strålande sol och värme.

Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat

God morgon! 
Sista dagen på den här långhelgen är nu här och även i dag är att-göra-listan välfylld med kalas, mat-och-fikaplanering och pappersarbete. Så det är väl lika bra att köra igång genast men först tänkte jag ge er fredagens middag som jag fixade i all hast med en fläskytterfilé som jag åkte förbi affären och handlade precis innan midda'n. Färsk fläskytterfilé har hjälpt oss många gånger när tiden är knapp och inspirationen är bortblåst.


Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat
800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5 purjolök
1 rågad dl strimlade soltorkade tomater
1,5 msk fond
50 g philadelphiaost
1,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 msk soja

Skär filén i skivor och stek den i omgångar i smör tills den får fin färg, salta och peppra. 
(För mycket kött i pannan gör att köttet kokar istället för att brynas). 
Ta bort köttet ur pannan och stek löken mjuk. 
Tillsätt kött och soltorkad tomat. 
Häll på fond, ost, grädde, crème fraiche och soja. 
Låt puttra ihop en stund och smaka av med salt och peppar.

En gryta med vanlig smak, av fond och soja, som gå hem hos de flesta. Jag försökte piffa till den med lite soltorkade tomater som jag nu har köpt en stor burk av. Så gott att tillsätta i grytor, pastasallader och röror. Jag ser alltid till att ha en burk i kylen och till sommaren har jag alltid en stor burk för av någon anledning går det åt mer soltorkade tomater på sommaren.


Nej, nu ska jag kicka igång den här dagen med lite frukost, hör av mig lite senare med bilder från allt gott vi åt på gårdagens 80-årskalas. Ha en bra söndag så länge!