fredag 21 februari 2014

Frebaco Kvarn - fri från nötter

Müsli är en högrisk-produkt när det gäller att inte få i sig nötter. Men mitt där bland alla andra paket hittade jag Frebacos müsli där det klart och tydligt står "Fri från nötter".

Ida ger tummen upp till texten hon pekar på "Fri från nötter"
Självklart var jag tvungen att prova om den var god. Och det var den, tack o lov, så nu kan vi fortsätta köpa denna müsli. Fast när jag kollar deras hemsida ser jag att de har en massa olika flingor och müsli så nästa gång provar jag nog en annan sort. Dessutom har de matgryner och gröt också. Spännande!


Som mamma till nöt-allergiker älskar man produkter där det tydligt står "Fri från nötter". Det är så underbart! Dessutom blir jag lite extra nyfiken på dessa medvetna företag som gör ett aktivt val att ha en helt nötfri produktion och självklart vill man stödja dem så mycket man kan så att fler företag ser att det lönar sig att ha en nötfri produktion.



Tinas praliner i Jämtland som har världens godaste praliner är ett annat företag med en helt nötfri produktion. Love it! Annars är ju choklad också en högrisk-produkt för nötallergiker.

torsdag 20 februari 2014

Köttbullar med Knorrs brunsås

I måndags då Isak fortfarande var frisk lagade han middag till oss andra och han ville göra köttbullar, potatis och brunsås. Han hade sån tur att jag tack vare Buzzador hade fått hem Knorrs kylda såser bl.a. brunsås. Så han behövde bara öppna förpackning, hälla i kastrull och värma upp under omrörning.  Perfekt för en 12-årig nybörjare i köket.


Förutom att fixa såsen, skalade han potatis, kokade den, stekte köttbullar, skar gurkskivor och dukade fram innan han sa Varsågod åt oss andra. Han bjöd på en riktigt god måndagsmiddag, som han nog kommer få göra nån mer gång.

En liten burk som underlättar matlagningen
Det fungerar så bra med barnens matdagar, jag är så glad att vi äntligen har fått in en rutin med det. Ibland lagar de riktiga festmåltider och ibland lagar de nå enkelt eller tar till lite genvägar. Precis som vi alla gör, eller hur?

Pannkaksbeställning

Nu börjar vi äntligen känna oss lite bättre. Febertermometern stannar innan 38 grader nu på oss alla och det känns skönt. Igår när den gick en bra bit över 40 grader för Isak då blev jag lite orolig. Men som vanligt när det gäller Isak så blir han fort frisk.

I tisdags var Olivia så snäll och ställde sig o stekte amerikanska pannkakor till lillasysters stora glädje. Gott och lätt-ätet när man inte har så mycket matlust.

Hjortron, blåbär och jordgubbar. Mums!

Vi hade ingen sylt men en massa goda bär tog jag upp från frysen. Bären som blev över åt Ida och Isak med mjölk till mellanmål igår. Skönt när de hittar något de vill äta när de är sjuka. För energin behövs för att orka bli frisk.

onsdag 19 februari 2014

Hjärtan av kärleksmums

Om nån hade sagt åt mig förra veckan att jag kommer få ligga i soffan och se OS hela dagarna i en hel vecka hade jag tyckt att det var en dröm. Men nu när det är ett faktum skulle jag mer än gärna byta bort soffan och OS mot att få vara frisk.

Nu har dock febern gett med sig lite och jag orkar vara vid datorn ett tag. Men oj vad hängig jag har varit och Ida o Isak har fortfarande 40 graders feber och äter maxdos febernedsättande. Jag har precis berättat för dem att det värsta med att vara mamma det är att se sina barn sjuka. Jag blir så orolig och ledsen när jag ser dem så hängiga.

Men vi kan tänka tillbaka på Alla hjärtans dag då vi alla var pigga och krya. Och vad passar bättre på Alla hjärtans dag än hjärtformade kärleksmums garnerade med hjärtan?


Kärleksmums
Kaka:
4 ägg
5 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Glasyr:
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos
rosa hjärtan

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.

Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och hjärtan, låt stelna.
Ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått (eller skär i rutor).


Kärleksmums eller moccarutor som de också kallas är verkligen en barnfavorit som de flesta barn verkar tycka om. Jag tycker att glasyren är lite väl söt men tycker man den är "hur god som helst" så kan man öka på den lite för jag vet att många andra recept har mer glasyr. Men som sagt var….jag tycker det här är alldeles lagom.

Ida kallade dem för hjärtemums. Ganska passande, eller hur?

Att göra hjärtan är inga problem, utan det är bara att ta ett pepparkaksmått och trycka ut hjärtan. Det är dock en fördel om inte kakan är för hög. Det blir lite spill men det finns säkert nån som kan offra sig och äta upp smulorna som blir över mellan alla hjärtan.

tisdag 18 februari 2014

Sjukstuga


Jag, Isak och Ida ligger nedbäddade med febertoppar på 39-40 grader, usch vad dåliga vi är. Vilken tur att vi har världens bästa Olivia som tar hand om oss eftersom Leif inte är hemma. Återkommer när jag mår bättre!

måndag 17 februari 2014

Banankaka med mörk choklad och crumble

För någon dag sedan gjorde jag en ny variant av min favorit-banankaka. Jag la lite crumble/strössel på smeten innan jag gräddade i ugnen. Det brukar vara gott med lite krispig yta och jag har många olika favoritkakor som har crumble/strössel.


Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Crumble
100 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
6 msk strösocker
2 dl havregryn
1 tsk kanel

Vispa ihop smör och socker. 
Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Blanda ihop alla ingredienser till crumble och smula över den ogräddade kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter.


Det här strösslet blev lite torrt tycker jag och det förhöjde inte kakan som är sååå god i sitt originalutförande utan crumble. Om jag provar nån mer gång tar jag nog lite mer smör och lite mindre mjöl för att den inte ska vara så torr utan bli krispigare.

söndag 16 februari 2014

Älgvingryta

Dagens middag var en långkokt köttgryta som jag förberedde redan igår då älggrytbitarna fick koka i vin i ett par timmar. Så skönt i dag att bara behöva koka upp grytan igen medan riset kokade. Jag älskar när jag har varit duktig och förberett saker :)


Älgvingryta
5 hg grytbitar av älg
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan

1,5 msk kalvfond 
2,5 dl vatten
salt och peppar

Skala och dela morötter och lök i bitar. 
Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. 
Häll allt över köttet och grönsakerna. 
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan. 
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme. 

Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs. 

Grytan fick koka länge så köttet var så mört och gott med en god vinsmak. Rödvin är verkligen en god krydda. Jag serverade ris, broccoli och sallad till grytan.

Nu ska jag ta en Alvedon och bädda ner mig och hoppas jag är pigg o kry i morgon. Man får vara glad så länge alvedon/panodil hjälper och man känner sig hyfsat pigg med det i kroppen. Men jag lär få koppla bort telefonen på jobbet i morgon för jag är alldeles för hes för att prata. Så fort jag börjar prata så börjar Ida att skratta och säger "Mamma du låter som en kille".

God natt!

Matsedel v.8 februari 2014

I dag bjuder jag på en ganska tråkig matsedel med mycket snabbmat och enkel mat, dels för att jag känner mig hängig och inte vet hur mycket energi jag har till matlagning och dels för att barnen ofta ska i väg vid 5-6-tiden. Det är en utmaning att komma på god och relativt näringsriktig mat när tiden är knapp och energin bortblåst. Får ställa fram ordentligt med frukt och grönsaker till middagarna.

Men efter en tråkig vecka slår vi på stort till helgen och äter en massa gott då vi både har tid och är friska (förhoppningsvis).

Så här känner jag mig i dag.

Matsedel v.8 februari 2014
Må: Köttbullar, potatis och gräddsås (Isaks matdag)
Ti: Hamburgare/parisare
On: Varma mackor
To: Skink- och broccoligratäng
Fr: Kyckling i röd curry o kokosmjölk
Lö: Fläsfilégryta
Sö: Chililax

Enklaste pepparsåsen

God morgon! 
Såg ni Melodifestivalen igår? Ida prickade rätt på båda finalisterna och båda som gick till andra chansen. Imponerande! Tyvärr har förkylningen nu slagit till ordentligt på mig och jag känner mig riktigt risig med lite feber, hals- o huvudont och hosta. Vilken tur att jag inte har så mycket mer planer än att ligga i soffan hela dan. Jag hoppas nämligen få se ett till stafett-guld idag. Tror ni jag får det?

Leif blev bjuden på en god pepparsås i veckan som han försökte, och lyckades, efterlikna igår och bjöd oss på till middag tillsammans med kött, klyftpotatis och sallad.


Enklaste pepparsåsen
1 liten gul lök
1 ask cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche
1-2 dl (matlagnings)grädde
svartpeppar

Finhacka löken, bryn den mjuk.
Tillsätt pepparosten, crème fraiche och grädde.
Koka ihop och smaka av med nymalen svartpeppar.

En god pepparstark sås som är så enkel att göra. Vi använder ofta ost som smaksättare till såsen. Förutom att man på ett enkelt sätt kan variera smaken blir det en bra konsistens också. Jag brukar bara använda mig av grädde och det går nog bra här också om man inte har nå crème fraiche hemma. En av våra favoriter är kantarellsåsen där vi använder stekta kantareller och kantarellost.

lördag 15 februari 2014

#NorrbottenVinner

Charlotte Kalla! 
Behöver man säga nå mer? 
Vilken skidåkare, vilken vinnarskalle och vilket otroligt lopp! 


Nu lugnar vi ner oss med lite lördagsgodis och planerar för en guldmiddag 
så vi orkar med en ny stafett och ett nytt bragdlopp imorgon.

Mackor för hjärtat

I går på Alla hjärtans dag behövde vi ett litet mellanmål eftersom middagen skulle bli sen pga Isaks hockeyträning (som vanligt). Istället för att bara ta te och mackor gjorde jag en lite roligare och finare uppläggning och kallade det för förrätt :)


Jag smörade o la skinka på vissa och ost på andra polarkakor, 
dessutom skar jag skivor av gurkan. 
Sen tog jag vanliga pepparksmått i olika storlekar 
och tog ut hjärtan av både gurkan och mackorna. 
Lite småpyssel men inte det minsta svårt.


Nej, nu är det dags att bänka sig i framför OS igen. Blåsigt, grått och tråkigt väder gör nog att jag lär stanna i soffan mest hela dan :)

fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag

I dag har det handlat om hjärtan. 
Det mesta jag har gjort har varit hjärtformat, presentpåsarna, presenterna, mackorna, gurkan, maten och kakorna. Dagen blev inte riktigt som jag hade planerat men det blev rätt bra i alla fall. Förrätten ändrade jag till mackor som mättar lite mer eftersom varmrätten skulle bli rätt sen. Till förrätten drack jag te och sen tog jag förrättsbubblet till varmrätten istället.


Alla-hjärtans-dag-meny
hjärtformad polarkaka med ost o skinka
hjärtformade gurkskivor

salamipaj med pajhjärtan
chicken nuggets
kycklingklubbor
potatisklyftor
sallad

hjärtformade kärleksmums-bitar


Barnens presentpåsar innehöll 
låda med osthjärtan 
trisslott
kalsonger/trosor/strumpbyxa
chokladboll
tuggummi
gelehjärtan

torsdag 13 februari 2014

Oh happy day

Firar ni Alla hjärtans dag? Vi brukar äta lite godare och ofta en tre-rätters-middag. Nu när det dessutom infaller på en fredag känns det som en självklarhet att vi ska ha en riktigt god middag. Tyvärr har Isak hockeyträning precis vid middagstid så antingen blir det tidig middag eller sen. Hmmm undra vad som blir bäst? Vi kanske tar förrätten före träningen och resten efteråt.

Härlig crumble/strössel på kakan.

Det känns nästan som att helgen redan är här. Vi myser med nybakad kaka, Leif har kommit hem efter att ha jobbat borta i veckan och jag har kort dag i morgon.

Favoritkakan med en twist

I dag hände en så rolig sak som jag måste berätta om. Efter Idas dans när vi stod och klädde på oss för att åka hem kom det fram en kvinna och lite försiktigt berättade hon att hon följer min blogg och har gjort så länge. Jag blev så himla glad, dels för att hon vågade sig fram och dels för att jag verkligen fick bekräftat att det inte bara är närmaste släkten som läser här inne. Trots att statistiken visar att det är ganska otroligt många som är här inne är det svårt att förstå. Tusen tack än en gång och som jag sa - Du gjorde min dag!

onsdag 12 februari 2014

Långt möte - snabb pasta

Nu sitter väl alla bänkade framför Tre kronors första match i OS. Men jag skriver ihop ett snabbt inlägg ändå så ni har nå att läsa när hockeyn är slut. I dag blev det dock ingen spännande middag men ganska god.

Direkt från jobbet gick jag till ett möte som inte slutade förrän vid 18-tiden, så barnen fixade mat själva och jag blandade snabbt ihop en pastarätt av rester när jag kom hem. Snabbt och enkelt men faktiskt riktigt gott.


Pasta, färdigstekt kyckling, tomat och en klick crème fraiche tomat o basilika. Färdigt!

Hänger ni med i veckorna? Nu är det snart helg igen - så härligt! Men den lär väl tillbringas i tv-soffan med att titta på allt spännande i OS. Eller vad tror ni?

tisdag 11 februari 2014

Vi är friska. Ni då?

Är ni friska? Usch vad många som är sjuka nu. Peppar, peppar så har vi bara lite hosta här i huset. Ida hade gjort upp med en kompis att hon skulle gå dit efter middan men så blev det inte. För kompisen hade hastigt insjuknat och hade 39 graders feber, låter misstänkt likt influensan. Hoppas dock att det bara var lite trötthets-feber.


Till middag åt vi Isaks favoritmat och Olivias "hat-mat" - spagetti och köttfärssås. Isak åt för dem båda- minst. 

Hastigt och lustigt och väldigt skönt fick jag en ledig kväll imorgon. Isak känner att han inte hinner med kanotpolon med hockeylaget och jag var inte sen att hålla med honom. Ska bli så skönt med en hemmakväll (efter mötet jag blev blixtinkallad till).


Färsk spenat är en perfect-match med spagetti och köttfärssås. Har ni provat? Färsk spenat är gott till det mesta faktiskt. Och passar både varm och kall. Jag har nästan alltid en påse färsk spenat i kylskåpet och använder den på frukostmackan, till salladen och i maten.

måndag 10 februari 2014

Ugnslax och broccoli med röd curry

Vad är det här för vinter? Vädret den här vintern har varit….konstigt. I fredags efter jobbet promenerade jag hem över isvägen och det här var helt gudomligt. I dag är isvägen stängd pga allt vatten som är på isen. Det är plusgrader och slask överallt. Så tråkigt!

Igår, som oftast på söndagar, var det dags att äta fisk. I min förhoppning att få Isak att gilla fisk gjorde jag en lite roligare variant.

Ugnslax och broccoli med röd curry
4 laxfiléer
1 burk kokosmjölk
2 msk röd currypasta
1 tsk flingsalt
250 g broccoli

Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnsform.
Strö på flingsalt.
Vispa ihop kokosmjölk och röd curry.
Häll curryblandningen över fisken.
Dela ev. broccolin i mindre buketter, lägg dem mellan laxen.
Tillaga i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera till ris.

Det här är mat i min smak. Jag älskar verkligen kokosmjölk och röd curry och sen broccoli dessutom så blir det hur gott som helst. Barnen var inte lika imponerade. Ida ville inte ens prova utan hon ville ha vanlig lax utan konstigheter (och det fick hon) och Isak vill aldrig ha lax, så det här var varken bättre eller sämre än andra laxrätter.

Vilka är era godaste laxrätter? 

söndag 9 februari 2014

Matsedel v.7 februari 2014

Det är oftast lite trixigt att få ihop matsedeln. Man måste ha koll på träningar och när det ska skjutsas o hämtas, dvs hur lång tid har man på sig att laga mat. Dessutom måste jag ha koll på skolans matsedel så det blir lite variation. Isak blir vansinnig inte glad om det är fisk både till lunch o middag och det är onödigt att ha en barnfavorit till middag om de har ätit gott till lunch.

Nu har jag i alla fall fått ihop en matsedel så nu ska handlingslistan skrivas och sen blir det en tur till Kvantum.


Matsedel v.7 februari 2014
Må: Korv o makaroner (Olivias matdag)
Ti: Spagetti o köttfärssås
On: Kycklingben o rotsaker
To: Chililax o ris
Fr: Alla hjärtans dag-middag med bl.a fläskfilé
Lö: Kebabtallrik (Idas matdag)
Sö: Kött- och vingryta


Tider att passa i veckan förutom jobb o skola
Må: 
Skjutsa Isak till träning ca 18 och hämta ca 21
Ti: 
Skjutsa Isak till träning 15.30 och hämta ca 17.30
On: 
Skjutsa Isak till kanotpolo-träning med hockeylaget ca 19 och hämta strax efter 21
To: 
Skjutsa och vara med Ida på dans 17.30-18.15
Fr: 
Utvecklingssamtal för Olivia
Skjutsa Isak till träning ca 18 och hämta 20
Lö: 
Isak har ev. hockeymatch
Sö: 
Skjutsa Isak till träning 13.15 och hämta 15.45 
Ida på kalas 13-15
Skjutsa och vara med Ida på innebandyträning 16-17

Jag har en känsla av att jag kommer titta på klockan mycket och sitta i bilen en hel del. Det här är en extrem vecka. Oftast brukar i alla fall måndagar vara helt lediga, men så är det alltså inte till veckan. 

Wienerbröd i långpanna

I går bakade jag Wienerkaka - wienerbröd i långpanna, ett gammalt bortglömt recept. Den går alldeles utmärkt att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk. Så brukar jag alltid göra eftersom barnen tidigare var mjölkallergiker. Undra om jag nånsin har gjort den på smör och "vanlig" mjölk?


Wienerbröd i långpanna
Wienerkaka
200 gr smör (rumsvarmt)
8,5 dl vetemjöl
50 g jäst
3 msk socker
2,5 dl mjölk (kall)

Smör- och sockerglasyr
200 gr smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

Rör ihop mjöl och smör.
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter.
Blanda ihop mjöl- och jästblandningen.
Tillsätt kall mjölk och knåda ihop till en deg.
Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker.
Platta ut degen i en smord långpanna.
Bred ut smör- och sockerglasyren på kakan.
Låt kakan jäsa 1 timme och 15 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg.
När kakan har svalnat kan man lägga på florsockerglasyr om så önskas.

Florsockerglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten


Bullar i alla former är alltid gott, eller hur? Isak tyckte att det smakade som bullarna på hockeyn och det var ett bra betyg för det är nämligen wienerbröd som de har på hockeyn. Bitarna blir vackrare med florsockerglasyr på men jag tycker det blir för sött så jag brukar strunta i det.

Istället för att platta ut degen i en långpanna använde jag två folieformar. En form ska jag ge bort och en behåller vi själva och mumsar på.

Blanda ihop smör och mjöl
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter och blir rinnande
Blanda ihop till en smidig deg
Rör ihop smör och socker till smör- och sockerglasyren
Platta ut degen i formen, bred på smör- och sockerglasyren.

Det blev en hel del bakande igår men nu har jag slut strösocker så nu måste jag lugna mig ett tag. Men på fredag är det Alla hjärtans dag och då vill jag nog ha nå nybakat till efterrätt. Har ni nå tips?

Nu sitter vi bänkade framför OS igen. Det lär inte bli mycket gjort de kommande veckorna har jag en känsla av för det är alldeles för lätt att sjunka ner i tv-soffan och se vintersport med datorn i famnen och tekoppen i handen. Nu tror vi på en ny skidmedalj i dag, eller hur?

Jag återkommer senare med kommande veckas matsedel.

lördag 8 februari 2014

Mellomys

Då var andra deltävlingen i årets Melodifestival över och vi har två nya finalister och två nya andra-chansare. Fortfarande har jag ingen favorit, fast jag brukar alltid behöva lite tid på mig innan jag börjar gilla en låt. Men dagens låtar var i alla fall bättre än förra veckans, eller vad tycker ni?

Nyduschad Ida med fin-gluggen

Melodifestivalen såg jag med bästa sällskapet och vi mysade till det ordentligt med småplock framför tv:n. Vi hade frukt o grönsaker, korv- o gurkspett, varma krustader med brie o fikonmarmelad, basilikaost i lufttorkad skinka, tapenade, oliver, ost, kex och solrosfrön.


Det är så kul nu när barnen är duktiga och tycker det är kul att hjälpa mig i köket. Jag fick jättemycket hjälp av Ida med dagens småplock. Hon gjorde även fint på bordet innan vi började duka fram så att mysfaktorn skulle vara på topp. Och snart är det måndag och Olivias matdag igen, alltid lika spännande o kul.


Roligaste kommentaren idag hade Ida tidigare ikväll när vi såg prisutdelningen där Marit Björgen fick sitt guld och Charlotte Kalla sitt silver. När Marit Björgen får sin guldmedalj säger Ida "Men det är ju bra att hon också får vinna nångång". Jag tror inte Ida har så bra koll på skidresultat de senaste åren...

Kycklingtortillatårta

Då är OS igång på riktigt. Visst såg ni Charlotte Kallas silveråk? Så kul! Mindre kul var Slopestyle-finalen. Jag tycker inte om bedömningssporter, jag blir alltid irriterad och arg på domarna. Nu är det ett litet uppehåll tills det är dags för skidskytte och det är dags att återinta soffläget. Men fram till dess bakar jag litegrann.

Här kommer receptet på gårdagens kycklingtortillatårta. Passar perfekt till lite mellomys ikväll.


Kycklingtortillatårta
1 kg kycklingfilé
250 g hackad spenat
1 liten burk majs
2 burkar (à 300 g) chunky salsa
1 liten burk crème fraiche
1 förpackning tortillabröd
125 g mozzarella

Skär kycklingen i små bitar. Stek dem och krydda med salt o peppar.
Blanda ner den tinade spenaten och majs.
Rör ner salsa och crème fraiche.
Låt småkoka några minuter så att allt är genomvarmt.
Smaka av med mer kryddor och ev. chilipeppar om du vill ha mer styrka.
Varva tortillabröd och kycklingröra på en bakpappersklädd plåt.
Stryk på lite salsa på det översta tortillabrödet.
Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg överst.
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter.
Skär i 8 tårtbitar och servera med goda tillbehör 
t.ex. feferoni, sallad, majs, salsa, rödlök, gurka, tomat.


Mums tyckte alla förutom Ida. Jag tyckte det var roligt att servera som en tårta istället för rullar som vi brukar göra när vi gör vår "vanliga" kycklingatortilla, som ni hittar recept till här. Jag hade medium Chunky salsa och det blev inte det minsta starkt så jag kryddade med både chili- och cayennepeppar för att få till lite styrka. Nästa gång väljer jag den starka varianten.

fredag 7 februari 2014

Produktutvecklar

Sitter ni o ser OS-invigningen? 

Jag har tv:n på i köket samtidigt som jag bloggar och bakar. Jag ska testbaka en ny sorts långpannebulla och degen jäser just nu så då passar jag på att skriva lite till er. Jag hoppas det blir goda bullar trots att jag inte riktigt vet hur jag ska baka ut dem. Det jag vet är att jag inte vill kavla (enkelt ska det va') och jag vill använda både kanel och vaniljsås. Jag har en kvart på mig att fundera vidare, men sen måste jag ha bestämt mig för då är degen färdigjäst.


Till middag i dag blev det kycklingtortillatårta. Barnen skulle gärna äta våra kycklingtortillas flera gånger i veckan men jag var lite sugen att prova en annan variant. Så är det att ha en mamma som matbloggar - man får aldrig äta samma sak tillräckligt många gånger. Alltid måste det vara nyheter :)

Nej nu är det dags att göra något åt bullarna. Återkommer med resultatet. 
Ha en mysig fredagkväll nu, för det tänker jag ha.

torsdag 6 februari 2014

Ida - tandlös och med bula

Här kommer en bild som Isak tog igår på stackars Ida efter att hon ramlat flugit in i ett bordsben. 


Det är lite svårt att se, men det är en bula och ett jack i pannan, kinden är alldeles röd med "rivmärken" och sen är det ett märke på halsen också. Man ser var bordsbenet tog för det är ett rött streck från bulan, ner över ögat och kinden ända till halsen. Hon klagade över ont i huvudet och pannan igår och dessutom hade hon feber ett tag under kvällen så hon fick vara hemma från skolan idag.

Hon ser mycket bättre ut i dag och hon har inte ont nå mer, tack o lov. Det röda på kinden har lagt sig, men märket på halsen och bulan är kvar. Vi får väl se om det "rinner" ner och ger henne ett blåöga om nån dag.

De här bilderna togs i dag och de visar upp en piggare Ida

Den envisa tanden har äntligen släppt så nu har hon en härlig 6-årsglugg att visa upp.

Vet ni att det är fredag imorgon igen? Vad har ni för planer för helgen? 
Jag ska baka, se hockey och Melodifestivalen, men framför allt ska jag ta det lugnt och mysa på i pyjamas halva dan. Det är det bästa med helgerna - att få ta det lugnt på morgonen.

onsdag 5 februari 2014

Pasta- och skinkgratäng med tomater

Stackars Ida! Det var ingen glad Ida jag hämtade från fritids i dag, för precis innan jag kom hade hon ramlat in i ett bord och slagit sig rejält. En bula i pannan, rivmärken på kinden, ett märke på halsen och lite blodvite. Jag räknar med att hon kommer få ett ordentligt blåöga om nån dag också.

I dag gällde det att få middagen på borden inom en halvtimme från det att vi kom hem. Vilken tur att vi hade färdigstrimlad julskinka i frysen. Och vilken tur att jag kom ihåg att ta upp den från frysen i morse.


Pasta- och skinkgratäng med tomater
500 g pasta
400 g skinka
2 burkar krossade tomater
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
svartpeppar
riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än förpackningens anvisningar.
Rör ihop tomater, grädde och kryddor.
Blanda ihop pasta, skinka och tomatsås i en ugnsform.
Strö ost över.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.

God och enkel vardagsmat. På ett enkelt sätt fixar man mat till många, efter middagen kunde jag dessutom frysa ner några matlådor. Perfekt! Anledningen att man inte kokar klart pastan är att den sen ska in i ugnen och tillagas ett tag till och överkokt pasta blir ingen glad av. Skulle jag ha tänkt till lite mer hade jag kryddat tomatsåsen med en av mina favoritkryddor - basilika.

tisdag 4 februari 2014

Mugcake - kladdkaka i micro

Nu har jag precis kommit hem från ännu en surr- och ätarträff med tjejkompisar. Åh det är så härligt att bara sitta o surra med gamla kompisar, som man tyvärr inte träffar så ofta men när man väl träffas är det bara att ta vid där man slutade och fortsätta surra. När de tände taklamporna så förstod vi piken att de ville ha i väg oss för att kunna stänga. Vi hade nog kunnat sitta många fler timmar o surrat annars.

Förra veckan gjorde jag mugcake för första gången men det har blivit några fler gånger sen dess för att vidareutveckla receptet. Senaste gången var i dag då jag bjöd arbetskompisarna på denna goda kladdkaka som inte kräver någon ugn.


Mugcake - kladdkaka i micro
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
3 msk kakao
1 ägg
2 msk mjölk
4 msk olja
(25 g hackad choklad t.ex. mintkrisp)

Blanda alla torra ingredienser. 
Rör sedan i ägget, mjölken och oljan. 
Blanda ev. ner hackad choklad.
Blanda med en slickepott. 
Häll upp i 2-4 muggar.
Micra alla muggar tillsammans ca 1,5-2 minuter 
eller var för sig 30-60 sekunder.
Ju mindre tid desto kladdigare kaka. 
Testa med en sked och sätt ev. in en liten stund till om det behövs.
Servera kakan som den är eller med grädde och bär.

Hur enkelt som helst eftersom man bara rör ihop alla ingredienser, inget vispande alls. Alldeles för enkelt. Hur ska man nu kunna stå emot när chokladsuget sätter in?! Jag är inte så mycket för grädde så jag serverar kakan som den är för det är ju chokladen jag vill åt. Ni som känner mig förstår att jag använde choklad med mintsmak i, men det är säkert gott att använda Marabou Apelsinkrokant också.

På jobbet har vi ingen spis (oj, vad ofta jag saknar en) så det var extra kul att bjuda jobbarkompisarna på nybakad kaka. Så oväntat!
Rör ihop alla ingredienser med en slickepott
Den här bilden togs första gången jag gjorde denna kaka.
Nu har jag lärt mig att man inte ska använda så stora muggar

måndag 3 februari 2014

Kebabtallrik

I dag har jag inte hunnit tänka så många egna tankar.

Fullt upp på jobbet, hämta barn, köpa skor, leverera kakor, hämta nya bakingredienser, köpa bakformar, skjutsa barn, plocka ur och i diskmaskin, laga mat, äta, baka, städa o diska bort middagen, röja hallen och nu äntligen ta det lugnt i tv-soffan till Familjen Annorlunda.

Vilken tur att det var Isaks matdag så att han fick fixa det mesta med maten och jag bara behövde assistera lite (samtidigt som jag plockade grejer lite här o lite där). Isak hade ju bestämt sig för Kebabtallrik och köttet förberedde vi redan igår genom att göra skav från en älgstek och sen stekte i småbitar så det behövde bara värmas idag. Dessutom satte han in pommes i ugnen, skar alla grönsaker och dukade innan det var dags att säga Varsågod för honom.


Kebabtallrik
kebabkött, skav, lövbiff eller liknande
pommes frites
isbergssallad
gurka
tomat
rödlök
feferoni
orientdressing

Stek köttbitarna, salta och peppra.
Skär grönsakerna.
Tillaga pommes frites.
Servera!


Gissa om det var en populär maträtt Isak hade fixat. Ida sa flera gånger att det var såå gott. En bra maträtt att tillaga för en nybörjare i köket. Visst kommer ni ihåg att Isak och Olivia ska turas om att laga mat varannan måndag, fast Olivia gick ut hårt förra veckan med att laga tre middagar.