söndag 13 november 2011

Fyra nya glöggsmaker från Kiviks musteri

Dricker ni mycket glögg på vintern? Har ni redan börjat eller väntar ni till första advent? Vi dricker mycket glögg och vid första advent har vi redan haft många glöggkvällar. Inför varje jul kommer det alltid en massa nya smaker, Blossa är väl mest känd som varje år har en ny smak i vacker flaska.

I år kommer Kiviks musteri med fyra nya smaker med låg alkoholhalt. De vill visa att styrkan sitter i smaken och inte i antalet procent.

Fina att ha i hyllan...så länge glöggen är kvar i flaskan.

De tre smakerna med en alkoholhalt på 2,2% är:
Tranbärsglögg med ingefära
Hallonglögg med kardemumma
Äppelglögg med kanel & vanilj

Dessutom har de en äppelglögg med apelsin & saffran som har en alkoholhalt på 0,5%.

Igår smakade vi glöggen som nästan är alkoholfri, dvs äppelglöggen med apelsin och saffran, och den var riktigt god. De övriga smakerna kommer vi prova allt eftersom för nu har glöggsäsongen börjat på riktigt.

Helstekt älgfilé med bacon och ost

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag. Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst.
Helstekt älgfilé med bacon och ost
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ev. ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.

Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

lördag 12 november 2011

Fars Dag-middag

Ikväll har vi firat Leif dubbelt. Vi bjöd mina föräldrar på middag för att fira Leif i efterskott, men vi firade även fars dag i förskott.

Vi började kvällen med att premiärdricka glögg för säsongen. Dels drack vi en vinglögg med lakritssmak som Leif fick i födelsdagspresent och dels en alkoholfri äppelglögg. Till det åt vi pepparkakor med ädelost eller lingonkräm. Lingonkrämen görs av philadelphiaost och lingonsylt och passar alldels utmärkt till pepparkakor.

Middagen är serverad!

Till varmrätt åt vi älgfilé som jag stekte i ugnen med dessertost och bacon. Till det serverade jag potatispuckar, potatismos, balsamicosås, kantarellsås, broccoli, ugnsbakade tomater och sallad. Till allt detta drack vi ett jättegott Amaronevin som jag fick när jag fyllde 40 år. När man helsteker kött i ugnen måste man ha en stektermometer, i alla fall jag måste det, för att veta när köttet är perfekt stekt. Nu när jag skulle helsteka en fin älgfilé och dessutom ha gäster så går stektermometern sönder. Lite irriterande! Men det blev bra i alla fall, mer tur än skicklighet. Kantarellsåsen blev jättebra och hemligheten är att jag använde kantarellost. Tack vare den blev det extra mycket kantarellsmak.

Key Lime paj, grädde och blåbär

Till efterrätt åt vi Key Lime paj, grädde, hjortron och blåbär. En paj som jag länge funderat på att göra men aldrig gjort. Nu när jag väl har gjort den kommer jag definitivt göra den fler gånger.

torsdag 10 november 2011

Födelsedagsmiddag

Idag fyller Leif år och vi har inte firat honom så mycket men en trerättersmiddag bjöd jag honom på i alla fall. Eftersom jag inte hade förberett något och kom hem vid 4-tiden fick det bli några gamla snabba favoriter till förrätt och varmrätt. Till efterrätt hade jag för ovanlighetens skull köpt en tårta.


Till förrätt eller rättare sagt för-snacks åt vi chili-tacochips med antingen limemarinerade räkor eller tacosalsa. De limemarinerade räkorna är så goda, jag tror jag måste göra en ny omgång till morgondagens fredagsmys. Nu använde jag frysta räkor med skal istället för skalade räkor i lag som det är i ursprungsreceptet och då blev det så klart mycket godare.


Till varmrätt värmde jag köpt klyftpotatis, stekte lövbiff och gjorde vår favoritsås som är så enkel och god. Man kokar bara ihop grädde och smaksatt ost, idag med smak av soltorkade tomater, sen saltar man och pepprar lite också. Har ni inte provat någongång så är det dags att ni gör det. Till det serverade jag en sallad med fetaost.


Till efterrätt åt vi en köpt Tobleronetårta med mandelbotten. Jag har smakat varianten med dajm tidigare och jag tycker nog att den är godare än Tobleronetårtan som var för söt.

Svårare än så här behöver det inte vara att bjuda på en god och festlig trerättersmiddag. På en dryg halvtimme var bordet dukat och middagen färdig att servera.

onsdag 9 november 2011

Köttgryta med Escabeche och vin

Nu är vi alla tillbaka på jobb, förskola och skola och då är även stressen tillbaka. Idag var det Idas dans som gjorde att vi kom hem hungriga och trötta. Nu har vi fått i oss lite mat och är därför också på bättre humör. Nu ska jag sätta mig och planera morgondagens födelsedagsmiddag. Undra vad jag ska hitta på för gott och enkelt. Jag har ju inte allt för mycket tid att laga mat imorgon, men något lite festligare ska jag försöka åstadkomma.

Jag hade kvar lite i burken med Escabeche från vår Tapas-kväll så då använde jag den att smaksätta gårdagens köttgrytan med. Dessutom hade jag en skvätt grädde i kylskåpet och vin i frysen så de använde jag mig också av. Det är det som är så himla bra med köttgrytor, man kan använda lite allt möjligt och det blir gott.
Köttgryta med Escabeche och vin
5 hg grytbitar
1 lök
5 hg krossade tomater
0,5 dl escabeche (Santa Marias Tex Mex Tapas)
2 dl vin
2 morötter
1 dl grädde
salt
svartpeppar
spiskummin
chilipeppar

Bryn grytbitarna i lite smör. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chilipeppar. Häll över i en gryta.
Skala och skär löken i klyftor, bryn dem något. Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater, escabeche och vin till grytan.
Låt koka i ca 1 timme.
Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt till grytan. Koka tills morötterna är mjuka.
Tillsätt grädden och smaka ev. av med mer kryddor.

Smakrik köttgryta som vi inte gjorde alltför stark med tanke på våra magar som precis återhämtat sig. Jag använde Oatlys havregrädde istället för vanlig grädde och det mildrade bra

tisdag 8 november 2011

Grahamsrutor med morötter

Igår började nån varningslampa i bilen att lysa så vi åkte in på verkstaden med den, allt enligt instruktionsboken. Imorgon får vi hämta ut den och blir då 3000 kr fattigare. Inte precis vad vi behöver just nu. Ingen toppendag alltså för jag är dessutom så himla less att vara hemma och inne. Det känns som att det är hur länge sen som helst jag var utanför dörren. Jag har ju varit ut små svängar till affärn men jag längtar efter att gå på långpromenader, hälsa på folk, få besök, gå på stan, ja jag är t.o.m sugen på att jobba.

På förmiddan när jag och Ida gick till affären köpte jag jäst för jag blev så sugen att baka nå matbröd. Det blev en variant i långpanna eftersom jag inte hade så mycket ork att stå och rulla bullar.
Grahamsrutor med morötter
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
9,5 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint.
Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
Tillsätt morötter, olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand.
Nagga degen med en gaffel. Skär degen i 24 rutor.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 min. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i rutor.

Det är så enkelt och bekvämt att baka matbröd i långpanna när man har ont om tid eller inte är så sugen på att baka. Vetemjölsmängden kan variera rätt mycket beroende på hur saftiga morötterna är, jag hade väldigt torra. Är morötterna saftiga kan man behöva krama ur lite vatten ur dem för att det inte ska behövas allt för mycket mjöl.

Ofta när jag ska ta kort på maten så kommer det en liten tjej och vill vara med på kortet. Självklart måste hon ju få vara med ibland. Hon verkar vara lite sugen på att få ta en tugga.

Kavla pajdeg

Nu mår vi alla lite bättre. Olivia är på skolan i dag, hoppas det går bra. Ida är feberfri och pigg än så länge, hoppas det håller i sig hela da'n. Snart ska vi gå ut på en liten promenad för att få frisk luft efter flera dagar inomhus. Jag tror vi ska gå till affären för jag saknar en del ingredienser till dagens köttgryta.


När man ska klä en pajform med pajdeg kan man antingen trycka ut den med handen, men om man vill ha det lite finare eller tunnare så är det bättre att kavla degen. Då är det enklast och bäst att kavla degen mellan plastfolie.

Lägg en bit plastfolie på bordet. Mjöla lite.
Platta till degen och lägg den på den mjölade plastfolien. Mjöla lite till.
Lägg en bit plastfolie på degbiten.
Kavla!

Det blir inget kladd på varken bord eller kavel och det är sen enkelt att lyfta över den utkavlade degen till pajformen genom att ta bort översta plasten och sen vända degen upp och ner i pajformen och sen ta bort den andra plastfolien.

måndag 7 november 2011

Trött tjej i väntan på jul

Idag har Ida mest suttit framför tvn och tagit det lugnt. Med feber orkar hon inte så mycket mer. Hon åt lite lunch vid köksbordet sen gick hon och satte sig i tv-soffan igen. Efter ett tag gick jag och tittade till henne och då hade hon somnat sittande. Lilltjejen var nog rätt trött. Hoppas hon nu sover sig frisk.

Trött febrig 4-åring.

Nu är det mindre än 3 veckor till första advent och jag längtar. I helgen fuskade vi faktiskt lite när vi drack julmust. Barnen har inte ätit godis sen i somras och ska ha uppehålla till början av december och det är nog tur för mig för annars hade jag nog redan fuskat med Juleskum också. I år kommer Cloetta men en ny smak på Juleskum, nämligen Polka. Det tycker jag låter jättespännande, men jag ska inte provsmaka förrän i december.

En gammal favorit och kanske en ny.

Cloetta tillverkar 194 miljoner tomtar vilket motsvarar 1200 ton. Om man skulle hälla ut alla tomtarna i en hög skulle man fylla Globen.

Thailax med wokgrönsaker

Åh vad jag är less sjukdomar. Idag är jag, Olivia och Ida hemma. Olivia mår illa och är yr efter hennes magsjuka och Ida är febrig och hängig. Nu har vi varit sjuka i över en vecka, vi alla längtar efter att göra nå annat än att vara inne och känna oss krassliga och prata sjukdomstillstånd. Jag hoppas vi alla snart är pigga och har fått tillbaka aptiten för nu längtar jag efter att göra en riktig festmiddag som alla tycker om. Börjar bli less Proviva, hälsofil, banan, ris och vitt bröd.
Thailax med wokgrönsaker
600 g laxfilé
0,5-1 påse djupfrysta wokgrönsaker (600g)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2-3 msk röd currypasta
1 tsk soja
1 msk brun farin
saft och rivet skal av 1 lime
salt

Skär laxen i 4 portionsbitar.
Lägg de djupfrysta grönsakerna i botten på en lätt smord ugnssäker form. Salta lite.
Salta laxfilébitarna och lägg dem på grönsakerna.
Blanda ihop kokosmjölken med currypasta, soja, farin och limeskal och -saft.
Häll blandningen över grönsaker och fisk.
Tillaga mitt i ugnen i 225°, ca 20 min.
Servera till jasminris och extra limeklyftor att pressa över.

Det var väldigt bekvämt att använda frysta wokgrönsaker som inte behövde tinas före. Jag tog en halv påse wokgrönsaker och sen lite extra broccoli eftersom det är en favorit för oss. Jag och Leif tyckte att det här var riktigt gott. Barnen däremot var inte så förtjusta i det, men då är deras smaklökar kanske påverkade efter magsjukan.

lördag 5 november 2011

Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos

God morgon alla morgonpigga! Själv har jag varit vaken några timmar och hunnit hänga lite tvätt, satt i gång torktumlaren och satt igång en ny omgång tvätt. Dessutom har jag hunnit äta frukost och sitter här nu framför morgon-tv och skriver lite. Kanske dags att gå och sova ett tag snart. Idag vill jag äta en god festmiddag som är skonsam för magen. Eftersom vi har haft magsjuka i familjen har vi inte ätit speciellt roligt på ett tag. Nu vill jag göra en riktigt god middag men självklart måste den vara skonsam för magen eftersom alla magar inte är riktigt ok ännu. Har ni några bra förslag?

Det sista receptet från vår Tex Mex Tapas- middag passar extra bra i dessa tider då det handlar mycket om pumpor. Det är nämligen en pesto gjord på bl.a. pumpafrön.
Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos
8 Quadritos
4 msk Pumpkin Seed & Chili Pesto 
2 msk riven ost

Blanda Pumpkin Seed & Chili Pesto med osten.
Lägg blandningen ovanpå Quadritosen.
Gratinera i 220°C i ca 2 min.

Jag hade lite bråttom när jag gjorde de här så jag läste nog inte receptet ordentligt. Jag klickade på peston och la sen på riven ost. Nästa gång ska jag prova göra enligt receptet, dvs blanda ihop peston och osten. Pumpkin Seed & Chili Pesto baseras på pumpa- och sesamfrön vilket ger en nötig smak. Quadritos smakar som vanliga "taco-chips". Det här var Leifs favorit bland våra Tex Mex Tapas.

fredag 4 november 2011

Rökt skinka o Mango mojo på Quadritos

Jag tycker det är så kul att följa vilka recept som har mest visningar för tillfället. Ni har väl sett den statistiken till höger på sidan. Förra helgen, vid Halloween, gick Spindeltårtan som en raket högt upp men nu när Halloween är över då rasar den på listan. Nu vid Allhelgonahelgen är det istället helstekt kalkon som är sök-favoriten. Snart blir det väl julrecept som det söks på...åh vad jag längtar. Jag har några favoriter från i fjol som återkommer i år, men sjävklart provar vi en del nya julrecept också.

Här kommer ytterligare ett Tex Mex Tapas recept.
Rökt skinka o Mango mojo på Quadritos
8 Quadritos
2-4 skivor rökt skinka
4 msk Mango mojo

Dela skinkan och vik ihop den, lägg den på Quadritosen.
Toppa med Mango Mojo.

Jag la Mango mojo först och skinka överst, men det hade nog varit bättre att lägga mango mojon på skinkan för att den inte skulle åka upp. Quadritos liknar "vanliga" tacochips och mango mojo är en sås som görs på mango, ingefära, jalapeño, vitlök och lime. Det här var också ett väldigt gott tilltugg.

Escabeche o brieost på Tostaditos

Vår storstädning av huset fortsätter. Idag är det källarens tur. Leifs föräldrar hade ju tänkt komma hit i helgen men tyvärr blev det inställt pga magsjuka. Hoppas de har tid att komma någon helg framöver istället.

Jag har fortfarande inte visat alla recept från vår Tex Mex Tapas-middag i söndag. Här kommer ytterligare ett recept.

Escabeche o brieost på Tostaditos
8 Tostaditos
4 msk Escabeche
8 skivor brieost
1 krm paprikapulver

Klicka på Escabeche på Tostadito­sen.
Lägg sedan på en skiva brieost
Strö över paparikapulver.

Tostaditos var mer som ett ostkex än tacochips som jag först trodde. Escabeche är en salsa av majs, oliver, paprika, soltorkade tomater, olivolja och limejuice. Det här var en av mina tapasfavoriter.

onsdag 2 november 2011

Skink- och ostfyllda quesadillas

Jag som var lite orolig att Olivia och Isak skulle hinna stöka ner i vårt nystädade hus nu när de är höstlovslediga. Jag borde skämmas! Idag när jag var på jobbet så har de plockat undan, dammsugit och skurat Idas rum och trappen. Vilka barn, va?! Nu är jag hemma en snabb sväng för att laga mat och äta sen ska jag i väg på föräldramöte på förskolan.

I söndags på vår tapaskväll hade vi en gammal favorit för oss, nämligen skink- och ostfyllda quesadillas. Vi åt det även till lunch igår.
Skink- och ostfyllda quesadillas
75 g riven ost
2 skivor rökt skinka, hackad
4 Quesadilla Bread 

Lägg hälften av osten på dina Quesadilla Bread.
Strö över skinka och resterande ost.
Lägg på ett nytt Quesadilla Bread och tryck till.
Stek i stekpanna ca 2 min på varje sida.
Skär upp och servera.

Skink- och ostfyllda quesdillas är Olivias favorit som vi ofta har på våra småplocksmiddagar eller till en lätt-lunch. I vanliga fall brukar vi göra det med "vanliga" taco-tortillas, men med de här chilikryddade quesadillas var det mycket godare.

Köttfärssås med philadelphiaost

Idag är jag tillbaka på jobbet efter två dagars ledighet, men oj vad jag hade velat stanna hemma även idag. Finns det nå mer underbart än ett välstädat hem? Just nu har vi det, så inte vill jag sitta på jobbet när jag hade kunnat vara hemma och njuta. Hoppas inte de höstlovslediga barnen hinner stöka ner alltför mycket på en dag. T.o.m Isak reagerade igår på att vi hade det så fint och tyckte att vi alltid ska ha så fint. Jag ska påminna honom när han kommer hem trött från hockeyträningen och bara slänger upp allt från hockeytrunken.

Det är mycket reklam på tv nu om att philadelphiaost kan användas i matlagning. Det visste jag sedan tidigare, jag är verkligen en philadelphiaost-älskare, men reklamen inspirerade mig till att använda philadelphia i gårdagens köttfärssås.
Köttfärssås med philadelphiaost
500 g köttfärs
0,5-1 gul lök
3 dl grönsaksbuljong
150 g smaksatt Philadelphiaost
salt och nymald svartpeppar

Finhacka löken. Värm olivolja i en stor stekpanna och stek löken försiktigt tills den mjuknat och fått fin färg.
Tillsätt köttfärsen och stek den ordentligt tillsammans med löken.
Tillsätt grönsaksbuljongen och låt sjuda utan lock i 30 minuter under omrörning. Tillsätt vatten vid behov.
Blanda Philadelphia-osten med köttfärsen och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Servera till pasta och sallad, ev även med färskriven parmesanost.

Jag älskar verkligen philadelphiaost, det är gott till allt. Det här blev en god köttfärssås med få ingredienser som jag inte kryddade nå mer än med osten, så enkelt. Den här gången använde jag smaken "Tomat och pesto", men det blir nog gott med vilken smak som helst. Nästa gång provar jag "Vitlök och örter".

tisdag 1 november 2011

Cherry peppers med philadelphiaost, serrano, lime och koriander

Nu har jag och Olivia storstädat tvättstugan och hallen. Tvättstugan såg mer ut som en lagerlokal och byggarbetsplats än en tvättstuga när vi började men nu är det en skinande ren tvättstuga utan verktyg och byggmaterial. Utan Olivias hjälp hade jag nog aldrig orkat göra så fint. Man har inte misslyckats helt med uppfostran:)

Just nu står två köttfärssåser och puttrar på spisen, en "vanlig" och en med philadelphiaost. Det luktar ljuvligt och jag börjar bli lite småhungrig. Ska göra en sallad nu innan jag ska koka pastan. Här kommer första receptet på Tex Mex Tapas som vi åt i söndags.
Cherry peppers med philadelphiaost, serrano, lime och koriander
ca 10 Cherry peppers
3 msk Philadelphiaost 3 msk
2 skivor Serranoskinka, hackade
1,5 tsk färsk koriander, hackad
1 krm limeskal, rivet

Blanda Philadelphiaost, Serranoskinka, hackad färsk koriander och det rivna limeskalet till fyllningen.
Fyll varje cherry pepper med lite av fyllningen.

Söt och syrlig på samma gång. Ett gott drinktilltugg kan jag tänka mig. Jag tycker om lime så jag tog mer än ett kryddmått.

Dumlemuffins

I dag är det sista dan av mitt höstlov och det ägnar jag mig åt att städa. Svärföräldrarna kommer imorgon så då vill man ju visa upp huset från sin bästa sida. Olivia har varit duktig och städat hallen, bl.a. har hon hängt upp en massa jackor på galgar och hängt undan. Jag längtar tills vi får vår nya hallgarderob så att vi kan gömma lite kläder.

Igår bakade jag och tjejerna muffins. Vi använde ett enkelt muffinsrecept som Olivia har lärt sig i skolans hemkunskap. För att de skulle bli extra goda satte vi ner en dumle-godis i varje muffins.
Dumlemuffins
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna innan du rör ner det i smeten.
Fyll muffinsformar till 3/4-delar.
Sätt en dumlegodis i varje muffinsform.
Grädda i 200 grader i 12 min.

Jag satte vanliga bullformar i en muffinsplåt för att de skulle behålla formen. Det blev 16-18 st i den storleken, som jag tycker är ganska perfekt. Till födelsedagskalas när man har mycket fika tycker jag att småbrödsformar är en bra storlek på muffins. De stora muffinsformarna är oftast för stora tycker jag, fast de är snygga.
Vi använde Fazers nya Dumle Gingerbread som är en specialutgåva inför jul. Jag tycker den vanliga Dumle är så god i sig så det känns onödigt att smaksätta den.

måndag 31 oktober 2011

Halloween-muffins

Idag, 31 oktober, är det Halloween så jag och tjejerna bakade muffins och garnerade dem lite halloween-inspirerat. Vi hade riktigt roligt med orange frosting, vit kristyr, svart strössel och godis. Vi bakade vanliga chokladmuffins och mjölk- och äggfria kokosmuffins som vi sen använde till att garnera lite som vi ville.

Spöken, spindelnät och pumpor.

Får vi smaka nu?

Isak känner sig lite hängig så han var tyvärr inte med att baka och garnera, stackarn. Fast han är ju inte så mycket för sötsaker så han sörjer nog inte så mycket att han inte får äta dessa halloween-muffins.

söndag 30 oktober 2011

Santa Maria Tex Mex Tapas

Nu sitter jag här vid datorn med tända ljus och en kopp chai-te och njuter av att jag och barnen är lediga imorgon. Inga väskor att packa, inga måsten och ingen söndagsångest. Så skönt! I vanliga fall är söndagkväll absolut värst på hela veckan, måndagmorgon är mycket bättre. På tal om mycket bättre. Såg ni Så mycket bättre på Tv4 igårkväll? Vad tyckte ni? Jag var nöjd och kommer absolut att följa det i år igen.

Ikväll var det dags för oss att äta Tex Mex Tapas. Santa Marias tapas-soritment består av nio nya produkter som du enkelt kan bjuda på till minglet, som förrätt eller till festen.
Till Tex Mex Tapas har Santa Maria även tagit fram en receptbok med över 40 recept som kommer att finnas tillgänglig i butik och på hemsidan: http://www.santamaria.se/. Det var tur att vi hade receptboken att använda oss av för det var många nya produkter och smaker. Svårt att veta hur allt kan användas och då var det tryggt att ha en receptfolder. Nu när jag vet lite mer hur de smakar kan jag nog komma på egna användningsområden.



Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos

Vi åt alla dessa smårätter som middag tillsammans med kycklingspett, risoni, gurka och mango. Vi blev mer än mätta och alla hittade nån favorit. Jag kan tänka mig att jag gör något av alla dessa tapas som drinktilltugg nästa gång.

Kycklingspett kryddade med Tapas spice mix

Tillsammans blev allt detta en god och mättande middag.

lördag 29 oktober 2011

Långfrukost innan storstädning

Lördag, härliga lördag! Efter en lång god frukost satte vi igång att storstäda så nu har vi ordentligt rent och fint i vardagsrummet åtminstone.


Eftersom jag ville städa ordentligt idag så hann vi inte så mycket mer än vardagsrummet. Tog fram en orange duk och några orange-färgade ljus också så vi har lite Halloween-fint ikväll. Vi får fortsätta städandet imorgon för nu ska vi snart på hockey-derby mot Skellefteå. Som hockeymamma får man ställa upp på lite allt möjligt, under dagens match ska jag sälja lotter och nästa lördag ska vi städa läktarna efter matchen.


På måndag är det Halloween och jag har inte tänkt ut någon Halloween-middag än. Visst vet ni att Halloween alltid är den 31 oktober och inte ska blandas ihop med allhelgonahelgen? För två år sedan gjorde jag den här Halloween-inspirerad middagen och i fjol gjorde vi en fin pumpalykta, men i år har jag inte tänkt ut något. Inte än i alla fall men jag har ju någon dag på mig.

Fladdermus-ljus i svart och orange passar till Halloween.

torsdag 27 oktober 2011

Min Norrskensmacka hos Norrmejerier

Kommer ni ihåg min Norrskensmacka som jag gjorde med bl.a. Norrgott och löjrom? Den mackan var även ett tävlingbidrag till Norrmejeriers tävling om en Norrlandssäkrad macka. Nu finns de 5 finalisterna presenterade på Norrmejeriers hemsida. Och vet ni vad, min Norrskensmacka blev en av finalisterna. Så kul!

Nu sitter jag och letar tapas-recept till morgondagens middag. Har ni några tips eller idéer?

onsdag 26 oktober 2011

Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning

De tre första dagarna på veckan är alltid så stressiga, men nu är det bara torsdag och fredag kvar innan helgen så nu börjar det lugna ner sig med långa jobbdagar och barnaktiviteter. Igår var jag i Skellefteå med jobbet och egentligen skulle jag ha tagit bussen hem och inte varit hemma förrän vid 19-tiden men nu hade jag sån tur att några andra jag känner som också var där hade hyrbil så jag fick åka med dem och var hemma redan före 17. Såå skönt. Efter middagen igår for vi in till stan där de har en ljusshow på en husvägg. Svårt att förklara men m.h.a. ljus ser det ut som att det händer det saker på väggen, vatten rinner, bollar ramlar ut, huset blir en borg, fönster öppnas och mycket mer. Det är så läckert! Ni som bor i Luleå måste passa på att åka och titta på det den här veckan.

När jag idag kom hem sent efter Idas dans kändes det skönt att göra en snabb pastagratäng. Ännu bättre kände det då jag använde mig av sånt som behövde ätas upp.
Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning
kassler
färdigkokt pasta
paprika
riven ost
Gratängsås
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

Blanda ihop kassler, pasta och paprika i en smord ugnsform.
Koka ihop vatten, grädde, crème fraiche, fond, senap och tomatpuré. Låt koka ihop nån minut.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över pastan och vänd runt. Strö riven osten över.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält ca 15 min i 225 grader.

Jag använde sånt som fanns i kylskåpet och behövde ätas upp. Det här kan varieras i det oändliga. Du kanske har korv eller kött istället för kassler, eller kanske broccoli. Jag hade både crème fraiche och grädde som behövde användas men det går lika bra att använda bara det ena till såsen.

söndag 23 oktober 2011

Moccarutor

Alla barn brukar klippa sitt eget hår nån gång. Idag var det Idas tur! När jag kom in på toaletten låg det hår på golvet och hon säger glatt "Jag klippte mig lite", tack o lov var det vekligen lite så det syns knappt. Olivia klippte också sitt eget hår en gång när hon var liten. Isak hade alltid snaggat hår så han lyckades nog inte klippa det men han "råkade" klippa sönder ett lakan istället.

Igårkväll fortsatte vi Isaks äggtest. Banankaka tyckte han ju inte om, men dessa moccarutor fick godkänt som jag trodde. Det bästa av allt - han åt en hel bit utan att det kliade. Förstår ni vilken lycka! När han var två år och de gav honom lite ägg på förskolan så svällde hela halsen igen och det kliade på hela kroppen. När han i 7-års åldern fortfarande var riktigt allergisk så ställde vi in oss på att ägg-allergin aldrig skulle växa bort. Men vi hade fel! Kokt eller stekt ägg kommer han nog aldrig kunna äta. Men vad gör det?!
Moccarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och skär i rutor.

En barnkalasfavorit som vi aldrig har haft på ett barnkalas pga äggallergi, men nu kan även vi börja göra moccarutor. Alla barn verkar tycka om dem, fast det är ingen favorit för mig jag tycker glasyren mest smakar socker. Chokladkolarutorna som är samma kaka men med en mycket godare glasyr är däremot en höjdare.

Till en stor långpanna dubblar du receptet, men det räcker nog med 1,5 sats av glasyren.

Buljong-fondue

Igår städade vi gården, ställde bort cyklar och leksaker, slängde byggskräp, tog bort överblivna rabarber osv. Jag ville ju göra det i solsken och innan snön kom, men det blev att vi gjorde det i snöblandat regn så det var jättekallt och blött. Men nu är vi en bit på väg i alla fall, men det är fortfarande lite kvar att göra innan trädgården är helt redo för vintern.

Till middag gjorde vi en gammal klassiker som jag nog inte har ätit på 30 år - Fondue. Vi använde buljong istället för olja, känns både nyttigare och säkrare.
Buljong-fondue
1 l vatten
4 msk fond, t.ex. kalv
nymald svartpeppar
ev. lite salt
övriga kryddor

tunnskivat kött
broccoli
färska champinjoner
paprika

Koka upp en kraftig buljong som du kryddar lite extra.
Skär kött och grönsaker i lagom stora bitar, köttet ska vara tunnskivat.
Ställ fram buljongrytan på bordet och håll varmt.
Var och en tillagar sin egen kombination av kött och grönsaker i buljongen.
Servera till ugnsrostade rotsaker och olika såser.

Vi använde oss av älginnanlår och fläskytterfilé, men tyvärr blev fläskytterfiléskivorna något för tjocka så det tog så lång tid att få dem klara. De ska vara tunna som lövbiff brukar vara. Det är mycket pyssel att få sin mat klar men det är ju det som är själva tjusningen, att sitta länge vid bordet. Barnen tyckte det var kul så det här lär vi göra fler gånger. Fast med en familj på fem stycken behöver man nästan två kastruller för att inte buljongen ska kylas ner så mycket när alla sätter ner sina spett.

fredag 21 oktober 2011

Ajvarbiffar med paprika- och löksås

Vad har ni för planer för helgen? Jag ska ta det rätt lugnt och bara småplocka, städa och tvätta det nödvändigaste. Om solen skiner nån av dagarna tänkte jag städa i ordning gården så den är redo för snön som kanske kommer när som helst. Igår bakade jag och Ida en banankaka så att hon och Isak skulle få äta lite ägg, men Isak tyckte inte om den så det blev inget äggtest för honom. Så jag ska försöka hitta nån kaka som han tycker om. Mockarutor brukar ju vara populärt hos barn, kanske provar det i helgen. Det är ingen storfavorit hos mig, tror inte ens jag har bakat det sen jag startade med bloggen. Det kanske är dags att baka det så jag får ett mockarute-inlägg.

Dagens middag blev köttfärsbiffar smaksatt med Ajvar Relish som är en paprikapasta. Såsen gjorde jag därför med paprika och det blev lyckat.
Ajvarbiffar med paprika- och löksås
Ajvarbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
2 dl mild ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Paprika- och löksås
1 st gul lök
1-2 st paprikor i olika färger
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja

Ajvarbiffar
Låt havregrynen svälla i mjölken.
Tillsätt det övriga.
Forma till biffar.
Stek på plattan eller i 200 grader 20-30 minuter.
Paprika- och löksås
Strimla och fräs lök och paprika.
Blanda ner tomatpurén och låt fräsa med ett tag.
Häll i grädde och vatten.
Låt koka i ca 5 min.
Smaka av med salt.
Strö över persilja.
Lägg sedan biffarna i paprika- och löksåsen.
Servera med pasta eller klyftpotatis.

Olivia som aldrig har tyckt om köttfärs-mat tycker numera om alla olika köttfärsbiffar jag gjort på senare tid. Kul! Men Isak och Ida har inte tyckt om någon variant av köttfärsbiffar. Undra hur jag ska lura i dem det? Ajvar relish brukar de tycka om. Får nog göra vanliga biffar med salt och peppar och säga att det är hamburgare.

Häagen-Dazs Baileys

Snart dags för fredagsmys i tv-soffan. Följer ni Idol? Det gör vi än så länge i alla fall. Ikväll börjar ett av mina favoritprogram - Hellenius Hörna. Jag tycker att han är så himla rolig dessutom brukar han ha bra gäster.

Nu kommer ett glädjande besked till alla glassälskare i Sverige: favoritsmaken Häagen-Dazs Baileys® är äntligen tillbaka i sortiment. Relanseringen kommer efter att trogna kunder efterfrågat den krämiga lyxglassen med sammetslen smak av The Original Irish Cream. Precis som företagets andra produkter innehåller Häagen-Dazs Baileys® ingredienser av högsta kvalitet för den riktiga livsnjutaren.
Har ni smakat den? Vad har ni för glassfavoriter?

torsdag 20 oktober 2011

Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås

Olivia hade svarat rätt på någon hockeyfråga så hon, Leif och Isak satt i den s.k. medlemsoffan och såg kvällens elitseriematch. Det var de jättenöjda med. Sen efter ett tag ringer Olivia hem då hade de dessutom vunnit ett bordshockeyspel. Vilken kväll! Fast det var ju synd att inte laget kunde hjälpa till att göra kvällen perfekt, de förlorade i straffar mot Brynäs.

Efter tre stressiga dagar då vi har kommit hem vid halv sex och inte haft mat på bordet förrän långt efter sex var det skönt att i dag sluta klockan 15 och ha maten klar vid perfekt middagstid, klockan 17. Imorgon slutar jag ännu tidigare och ska då skynda mig hem och njuta av helgen.
Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås
kassler
skivade burkchampinjoner
broccoli, fryst i små buketter
Ostsås
3 msk smör
0,5 dl mjöl
5-6 dl mjölk
1,5 msk grönsaksfond
salt o peppar
3 dl ost

Ostsås
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. Fräs en stund och tillsätt mjölken.
Koka såsen några minuter, vispa under tiden.
Smaksätt med fond, peppar och lite salt.
Dra kastrullen från värmen och lägg i osten.
Gratängen
Lägg (fryst) broccoli och champinjoner i en ugnsform.
Skiva kasslern ganska tunt, lägg skivorna omlott i formen.
Häll över ostsåsen.
Ställ in i 200 grader 20-30 minuter.
Servera till potatis och grönsallad.

Än en gång blev jag överraskad över hur gott det kan vara med kassler. Det här var en riktig snabbmat om man använder burkchampinjoner och fryst broccoli som inte behöver skäras. Jag använde mycket ost så jag hällde i lite extra mjölk för att få såsen lite tunnare. Alla åt mycket så nästa gång får jag nog dubbla receptet om jag vill ha lunchlåda. Vill man äta enligt lchf gör man ostsåsen på grädde och ost och struntar i potatisen.

Dags att rösta i Matbloggspriset 2011

Nu är det dags att rösta på din favoritblogg. Meningen var från början att de skulle lista alla nominerade bloggar. Men i takt att antalet bloggar bara växte, så visade det sig till slut vara svårt att kunna presentera alla bloggar och låta folk rösta på ett rättvist sätt. Så nu är det bara att gå in och rösta på den blogg man vill. Det finns två kategorier, matblogg och Dessert och bak.
Fram till den 6/11 klockan 00.00 kan man rösta fram sin favoritblogg. Man kan ge en röst till den Matblogg man vill se vinna, samt en röst till den Dessert- och bakblogg man vill skall vinna.

onsdag 19 oktober 2011

Köttgryta med rödvin och kantareller

Igår var Isak, kanske för sista gången, till Barnmottagningen för sin allergi. Eftersom våra egna tester med mjölk och ägg går rätt bra tycker de att vi inte behöver komma på någon mer kontroll. Utan vi får höra av oss istället om vi undrar över något. Vi kan öka/snabba på äggtesterna lite mer nu tyckte dem så Isak ville att vi skulle baka sockerkaka när vi kom hem från sjukhuset, men eftersom jag då skulle till jobbet kunde vi inte göra det. Vi har bruna bananer i frukskålen så jag hoppas att vi hinner baka en banankaka ikväll så att han får prova äta en kaka med några ägg i.

I söndags åt vi en god köttgryta till middag som jag nog kommer göra fler gånger under hösten/vintern.
Köttgryta med rödvin och kantareller
500 gr grytbitar av älg
3 msk viltfond eller oxfond med rödvin
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
2 morötter
1 pkt bacon
1 röd paprika
kantareller
2 dl grädde
salt, peppar

Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Koka upp timjan, vin, fond och vatten i en kastrull.
Sätt det brynta köttet i kastrullen. Låt koka under lock tills köttet är mört ca 1 timma.
Tillsätt skivade morötter när det återstår ca 20 minuter.
Bryn bacon, kantareller och paprika i bitar.
Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset och grädde. Koka upp och bli varmt.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond, red med maizena.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.

God gryta med många olika smaker och en underbar sås. Rödvin i gräddsåser är såå gott, den här var inget undantag. Jag tycker om att ha lite allt möjligt i grytor, då är det större chans att alla hittar något de tycker om. Olivia åt nog upp nästan alla kantareller själv och Isak ville ha mycket bacon.

måndag 17 oktober 2011

Julskinkmacka med rödbetstzatziki

Vilken julstämning vi hade igår till frukost. Mörkt ute, tända ljus på bordet och julskinka på mackan. NyhlénsHugosons har i år förpackningar med färdigskivad kokt julskinka. Perfekt för det lilla hushållet eller när man vill ha en liten försmak av julen. Till jul brukar vi för det mesta köpa deras kokta julskinka som vi griljerar strax innan jul. Den här färdigskivade julskinkan var minst lika god och så enkelt att den redan är skivad, det tråkigaste och jobbigaste momentet med julskinka. Barnen älskar julskinka som pålägg, så det har ätits många julskinkmackor i helgen.

Rödbetssallad är en klassiker på julbordet men jag tycker det är kul att göra om klassikerna litegrann så att det blir en ny twist på välkända smaker. I år provar jag att göra rödbetstzatziki till julskinkmackan. Våga prova du med! Det syrliga äpplet gör att det blir fräschare än den vanliga rödbetssalladen. 
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
hårdbröd (knäckebröd), gärna i fin form
smörgåsmargarin
julskinka, gärna färdigskivad
Rödbetstzatziki
1 färsk rödbeta
1 syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
1,25 dl turkisk yoghurt
flingsalt
nymald svartpeppar

Rödbetstzatziki
Skala och riv rödbetan och äpplet grovt. Riv vitlöken fint.
Blanda ihop med yoghurt.
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Smöra mackan. Lägg på julskinka och en klick rödbetstzatziki.
Tänd ljus, ät och njut.

Rödbetstzatzikin till julskinka vill man inte ska ha lika tydlig vitlöksmak som vanlig tzatziki, den ska mer anas. Det är viktigt att välja ett syrligt äpple eftersom det är det syrliga man vill åt, det blir inte lika gott med ett sött äpple. Smaka av så att det blir en bra kombination av alla smaker. Personligen tycker jag att julskinka är godast på hårdbröd (eller knäckebröd som vissa kallar det), men du använder ditt favoritbröd så att det blir riktigt gott enligt dig.


Jag föredrar lokalproducerade produkter och handlar det så ofta som möjligt, NyhlénsHugosons har en grisfarm utanför Luleå där jag var på studiebesök i somras. Det var rent o fint och grisarna verkade må bra så det känns bra att äta deras produkter.

söndag 16 oktober 2011

Fläskfilégryta med ost och senap

Vilket härligt väder det har varit i helgen, sol och riktigt varmt för att vara mitten av oktober. Den här hösten har vi inte sett solen speciellt många dagar så jag njuter för fullt de få gånger den är framme. Jag och tjejerna promenerade in till stan efter lunch och köpte lampor till hallen. De dagar det är mulet på morgonen när vi ska iväg hittar vi knappt våra skor och kläder för det är så mörkt. Men nu är det ljust och fint där. Nu saknas lister, garderober och lådfronter innan hallen är i stort sett klar. För helt klar blir man väl aldrig?!

I fredags gjorde jag en fläskfilégryta med vitt vin. Det bästa med att ha vin i maten, förutom att det är gott, är att man måste ju provsmaka vinet under tiden man lagar mat, eller hur? Och nu står en köttgryta med rödvin och puttrar på spisen. Ni förstår vad det innebär!
Fläskfilégryta med ost och senap
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt o svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven ost, gärna Prästost

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Bryn löksorterna så att de mjuknar men inte tar färg.
Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet och löken i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja. 

Eftersom det bara är Leif som tycker om senap i vår familj tog jag bara ca 1 tsk fransk senap, för i små mängder är det trots allt en god krydda. Jag använde vispgrädde och lite vatten och struntade då i vetemjöl. Det var en enkel och god fläskfilégryta som alla tyckte om, Isak tyckte dock att det var för mycket lök i den.

Höstvin från Kiviks musteri

Igår på Isaks 10 årsmiddag bjöd vi på en fördrink. Det var saft till barnen och de vuxna drack ett nytt Höstvin från Kiviks musteri med smak av tranbär och blåbär. Vinet passar bra som en apertif före maten och ska serveras väl kyld. Jag serverade det med en isbit och några lingon och blåbär.
Bricka med fördrinksglasen.
Härlig färg, eller hur?

Det är ett halvtorrt vin med en alkoholhalt på 10% och kostar ca 70kr på Systembolaget. De som föredrar söta viner kanske tycker det här är för beskt eller strävt, dels är det halvtortt och dels så är tranbär inte speciellt sött. Men jag tyckte det var riktigt gott, framför allt när det är riktigt kallt.

Till vänster ett halvsött Päronvin. Till höger Höstvinet med den fina höstfärgen.

lördag 15 oktober 2011

Stark tacopaj

Idag var det släktens tur att fira Isak, vår nyblivna 10-åring. Isak ville bjuda på tacobuffé så då gjorde vi det så klart, perfekt eftersom de flesta tycker tacos är bland de godaste de vet. Vi hade köttfärs, salsor, gurka, tomat, majs, sallad, rödlök, vitlöksdressing, turkisk yoghurt, guacamole, ananas, banan, smältost, riven ost, mjuka tortillas, tacochips och tacoskal. Själv är jag lite småless tacos så jag gjorde en god stark tacopaj också. Isak är inte så mycket för sötsaker men äppelpaj brukar han tycka om, så till efterrätt gjorde jag två olika varianter, dels en vanlig smulpaj och dels en knäckig äppelpaj.
Stark tacopaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g riven ost
1 tsk paprikapulver
Till servering:
sallad
3 dl gräddfil, yoghurt eller crème fraiche
tacochips

Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter.
Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.
Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.
Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen.
Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med sallad, gräddfil och tacochips.

Det var en riktigt god och stark paj som var väldigt populär idag. Den här kommer jag göra fler gånger. Jag åt guacamole för att lindra hettan något. Vill man ha en mildare paj kan man minska mängden paprika-chili crème fraiche lite och ta mer naturell crème fraiche istället.