lördag 21 oktober 2017

Hjortrontårta

Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.

Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.


Hjortrontårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
hjortron

Sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
Maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
Fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och hjortron på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Den här rätt söta tårtan blir perfekt med de lite småsura hjortronen. Botten jag använde hade jag haft i frysen ett tag och det gick utmärkt att frysa denna tårtbotten men man bör då tänka på att lägga ihop tårtan lite längre i förväg än vanligt. Den blev nämligen godare dagen efter då botten hade mjuknat en aning.

**************************

I helgen står basket på agendan både i dag och i morgon, då Ida har cup. Första matchen var redan halv 9 och nästa är klockan 19, inte bästa planeringen. Att cupen dessutom är några mil utanför sta'n gör det ännu mer irriterande. I morgon däremot är det bara någon timme mellan matcherna, tack o lov.

Mellan matcherna tänker jag försöka göra fint utomhus, ta bort alla renoveringsprylar och ställa fram ljuslyktor istället för nu är det riktigt mörkt på kvällarna och vi behöver allt ljus vi kan få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar