torsdag 27 augusti 2015

Kondenserad eller karamelliserad mjölk

Det är mycket förvirring mellan kondenserad och karamelliserad mjölk i bakvärlden.
Vilken ska man använda till vad?
Är den redan kokad eller inte? 
I bakgrupper på Facebook verkar det vara den vanligaste frågan.

Kondenserad mjölk är den som har funnits längst och som man använder som den är i t.ex. Key Lime pie. Den är väldigt rinnig i konsistensen och ganska vit. Vanligare är nog att man vill använda den som kolasås, s.k. Dulce de Leche, då kokar man en oöppnad burk i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Då blir mjölken brunfärgad, trögflytande och med en god kolasmak.



Om man inte vill koka en burk kondenserad mjölk så kan man köpa karamelliserad mjölk, dvs färdig Dulce de Leche. Den har samma konsistens och smak som den kondenserade mjölken får efter att ha kokat i vattenbad i några timmar, dvs en brun, trögflytande kolasås. Denna goda kolasås kan ätas som den är till glass eller användas i bakverk t.ex. i denna kladdkaka.

 
 
Tänk det är redan torsdag och i morgon är det F-R-E-D-A-G och sen en välbehövlig helg efter en väldigt hektisk vecka. Känns som hemmet håller på att förfalla så det blir det nog en städhelg till barnens stora förtjusning (Not!). Det märks att jag var borta förra helgen och att det har varit fullt upp varje kväll i veckan = ingen tid till att ta hand om hemmet.

1 kommentar:

  1. Stort tack för så enkel beskrivning! Det hjälpte mitt bakande i helgen!

    SvaraRadera