söndag 20 oktober 2013

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost

Godmorgon! Här myser vi framför morgon-tv och jag funderar på om jag ska koka morgonens andra kopp te redan eller om jag ska vänta ett tag. Stora problem :) På dagens agenda står de vanliga söndags-bestyren, planera kommande veckas middagar och aktiviteter, tvätta, småplocka/städa och ta en långpromenad i solskenet.

Gårdagens gooooda middag var älgfilé med tillbehör. Såå gott! Vilken tur att jag har kvar en matlåda till lunch i veckan.


Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost
ca 1 kg älgfilé i bit
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök-, ört- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.


Vi serverade köttet till potatisgratäng, sallad, stekta kantareller och extra-bacon. Köttet blir så mört och gott när det tillagas på låg temperatur. Ni måste prova nästa gång ni har en hel köttbit. När jag steker rostbiff har jag bara 90 grader i ugnen och det blir en underbar rostbiff av det. Prova, prova, prova!

Nu ska jag planera veckans middagar, återkommer med veckomatsedeln lite senare. Ha det så bra till dess och njut av det vackra vädret. Har ni lika underbart väder som vi? Här skiner solen på ett tunt snölager. Så vackert!

3 kommentarer:

  1. Detta åt vi till nyårsmiddag och fick högsta betyg av alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att alla tyckte om det! Visst är det gott, en tio-poängare?!

      Radera