Jag har så fina Halloween-formar men som ni förstår så används de inte så ofta. Men idag var det dags igen. Istället för att baka fikabröd (som jag försöker undvika) så bakade jag Halloween-tekakor i form av pumpor, fladdermöss och spöken.
Tekakor till Halloween
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche/gräddfil, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar. Jag använde en fladdermus, en pumpa och ett spöke.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar