onsdag 31 oktober 2012

Lax med dillmajonnäs

Även i morse vaknade vi upp till ett vitt landskap, men även i dag regnade det bort ganska snabbt. Så nu är det mörkt och trist igen. På fredag ska vi ha kalas för Isak (bättre sent än aldrig...han fyllde år 13 oktober) och jag planerar en kalkonmiddag. Så nu sitter jag och letar bästa kalkonreceptet. Det finns ju några att välja på. Egentligen är det ju inte så mycket som skiljer de olika recepten åt, men det kanske är just därför det är så svårt att välja. 

Dagens fiskmiddag blev lax med få ingredienser som jag blev tipsad om i går på Facebook när jag efterlyste bra lax-recept. Ni vet väl att ni kan följa Få lite matro på Facebook. Klicka här och gilla sidan.
Lax med dillmajonnäs 
500 g laxfilé
1 dl majonnäs
0,5 dl finhackad dill
salt och peppar

Lägg laxen i en ugnsfast form.
Blanda majonnäs med dill, salt och peppar i en skål.
Bred ut dillmajonäsen ovanpå laxen.
Ugnsbaka laxen i 20-30 minuter på 200° tills den är färdig.


Jag är inte så jätteförtjust i majonnäs men provade ändå denna enkla laxrätt med väldigt få ingredienser som vi alltid har hemma. Den var väldigt enkel att göra och det uppskattas när man kommer hem trött och hungrig med ännu tröttare och hungrigare barn. Men nästa gång blandar jag nog både majonnäs och crème fraiche med dill.

Nu ska jag åka och handla inför helgens festligheter, när jag kommer hem är det städning som står på programmet. Sen ska jag sätta mig och söka lite inspiration på något roligt drinktilltugg. Har ni något läskigt/roligt/bra drink-tilltugg som passar i Halloween-tider? (Borde ju ha kommit på detta innan jag åkte och handla, men i värsta fall får jag kompletteringshandla imorgon eller på fredag)

tisdag 30 oktober 2012

Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot

Börjar det här inlägget som så många andra: Vilket väder! I morse när vi vaknade var det alldeles vitt på marken, det måste alltså ha snöat i natt. Men när jag klev upp hade det övergått till regn, så när vi åkte i väg var det bara en slaskig sörja på vägarna som senare blev värsta ishalkan med kraftig blåst dessutom. Inget promenadväder alltså. Åh nu vill vi antingen ha härlig snö eller torra gator. Varannan-dags-väder vill vi inte ha.

På söndagkväll kokade jag ihop en marinad som jag la ner revbensspjäll i. På måndagmorgon satte jag igång min crock-pot och när jag kom hem från jobbet var maten klar och det luktade gott i köket. Kan det blir bättre?
Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot
1,5-2 kg revbensspjäll
Marinad
2 msk strösocker
1 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 msk ketjap manis
2 tsk torkad ingefära
Till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar

Koka ihop marinaden till en simmig sås. Ställ åt sidan att svalna.
Dela revbensspjällen och lägg i den kalla marinaden. Låt marinera över natten.
Lägg lök i klyftor och vatten i crock-pot-grytan.
Placera revbenssjällen överst tillsammans med marinaden. Salta och peppra.
Tillaga på låg värme i 8-10 timmar eller hög värme i 5-6 timmar.

Maten blir så god när man tillagar den i en slowcooker! Jag blir lika förvånad och glad varje gång för det är verkligen skillnad. De här revbensspjällen var så smakrika o goda och såå möra att de nästan föll isär av sig själv.

måndag 29 oktober 2012

Halloween-tips

Snart är det Halloween! När tycker ni att det är "Bus eller Godis-dag"? Eftersom vi inte har någon Halloween-tradition är det lika förvirrat varje år. Jag älskar alla möjliga högtider som ger möjlighet till fest och att prova nya roliga recept. På fredag ska vi fira Isak i efterskott med en släktmiddag så det börjar bli hög tid att söka inspiration.


Till Halloween är det mycket pumpor, spöken, orange, spindlar, fladdermöss och häxor som gäller, både som pynt och garnering. Jag har några recept sen tidigare år på bl.a spindeltårta och halloween-muffins.

I fjol köpte jag halloween-bakformar som jag skulle vilja använda i år till kakor. Måste bara hitta nå bra recept först, ska vara nå liknande pepparkaksdeg men vit och inte julkryddad. Och det viktigaste - lättkavlad. Har ni något sånt recept på lager så tas det tacksamt emot.


En av sidorna jag ofta besöker för inspiration eller när jag söker ett specifikt recept, t.ex. som nu (en lättkavlad god deg) är matklubben.se. Har ni varit in där nångång? Där finns alla möjliga recept både för matlagning och bakning. Vem som helst får skicka in recept så det är egentligen en jättestor receptbank. De har även ett forum där man kan ställa frågor och få en massa bra svar. Där hittar jag ofta svar på frågor jag kan ha, t.ex. hur man gör de saftigaste bullarna.

Jag såg att de nu på första sidan länkar till en sida full med recept inför Halloween. Perfekt! Den här halloweentårtan med små spöken på blev jag lite sugen att prova. Visst är den läcker?

I samarbete med Matklubben.se

söndag 28 oktober 2012

Skavgryta med tomatpuré och senap

I natt fick vi då äntligen en timmes längre natt. Men eftersom Leif ställde klockan på ringning i morse för att han skulle ute o jaga, så vaknade jag onödigt tidigt och inte kunde jag somna om heller. Men jag får trösta mig med att jag fick en lugn morgon, för sen har det varit fullt upp som vanligt. Kommande vecka har skolbarnen höstlov men det är bara Olivia som får sovmorgon och lugna dagar. Isak ska gå hockeyskola hela lovet så det blir till att stiga upp tidigt för honom och det blir mycket taxiverksamhet för mig och Leif.

Dagens middag blev en god skavgryta som går fort att koka ihop, det som kan ta lite tid är att steka alla köttbitar.
Skavgryta med tomatpuré och senap
ca 600 gr skav (eller lövbiff) av valfritt kött
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure 
1-3 tsk senap
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Stek kött och hackad eller skivad lök, salta o peppra.
Tillsätt tomatpuré, senap, grädde och vatten.
Låt puttra under lock några minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med ris eller potatismos.

Om man inte köper färdig skav så är det enklast att skära i passande bitar när köttet är lite halvfryst. Jag använder skivad lök så att det är enklare för barnen att peta bort lökbitarna, dessutom är det enklare för mig att skiva än finhacka löken.

lördag 27 oktober 2012

Kyckling och gott i ugn

Äntligen har "Så mycket bättre" börjat igen. Ett favorit-mys-program. Det missar ni väl inte? Undra vilken artist som blir årets stora överraskning. Isak förlorade sin hockeymatch i dag men a-laget vann sin elitseriematch mot Brynäs i förlängning. Det går bra nu... Åh jag har redan börjat njuta av att natten blir en timme längre än normalt, så underbart. Ida somnade i soffan på eftermidda'n så hon lär inte somna i första taget i kväll, förhoppningsvis innebär det att hon sover lite längre i morgon.

I dag åt vi en gammal favorit som det faktiskt var riktigt länge sen vi åt nu trots att den är så enkel och god.
Kyckling och gott i ugn
kycklingfilé
potatis
morötter
zucchini
gul lök

Skär kycklingen i 3-4 delar. Stek den nästen klar, salta o peppra
Skala potatis, morötter och lök. 
Dela allt i mindre bitar, lägg i en långpanna.
Häll på lite olja och salt. Rör om.
Sätt in i 200 grader i ca 20 minuter. Tiden beror så klart på hur stora bitar allt är i.
Lägg in kycklingen på allt det andra i ugnen och låt den bli genomstekt i ca 10 minuter.

Antingen gör man grönsaker, lök och rotsaker i olika stora bitar eller så sätter man in sakerna allt eftersom. T.ex. lök och zucchini blir klara långt före potatis och morötter. Den här maträtten kan man variera mycket för man använder de grönsaker och rotsaker man har hemma eller är sugen på just då, t.ex. rödbetor och paprika är också perfekta att använda. Vi äter den här maten oftast med vår favorit när det gäller enkla kalla såser - turkisk yoghurt och thaichilisås.

Nä nu kallar soffan, teet och Så mycket bättre. Ha en bra kväll så hörs vi imorgon!

Rimbobullar - check

Då var rimbobullarna bakade, provsmakade, paketerade och nerfrysta inför måndagens leverans. Skönt att jag hann det i dag!


Det var precis att jag hann grädda sista plåten innan det var dags att skjutsa Isak till ishallen för dagens match. Medan laget värmde upp och hade taktiksnack åkte jag hem för att ta det lite lugnt med en kopp te -  hade jag tänkt. Precis när teet var färdigt ringer Isak "Hej, jag har glömt skridskorna". Hur kan man glömma skridskorna när det är hockey man ska spela?! Ja, ja det var ju bara att sätta sig i bilen igen och åka tillbaka till ishallen. Tur att vi bor nära.

Ha, ha nu kom Leif hem för Isak hade glömt vattenflaskan. Nog kan Isak vara tankspridd men lite bättre koll på sina grejer brukar han ha.

Tidig morgon ger många frukoststunder

Fördelen med att stiga upp tidigt är att man hinner med många frukoststunder :) Jag har även hunnit dammtorka hela övervåningen så nu är det inte länge kvar tills jag få göra det roligaste - pynta. För nu ska alla fem halloween-prylar fram. Kanske slår jag på stort och köper nå blommor också så vi får ha det riktigt fint i helgen. Den här helgen som är en timme längre dessutom. Visst kommer ni ihåg att ställa om klockorna till vintertid natten som kommer.
Till frukost idag provade vi Polarbröds nyhet Farfarskaka som är bakad på vete, havrefiber och rågkli. Jag tyckte de såg lite torra och tråkiga ut men de var riktigt goda och saftiga. Kul att bli positivt överraskad och de passade perfekt att rosta. Jag älskar rostat bröd så det mesta brödet sätts i rosten.

Efter städningen blir det storbak för jag har en brödbeställning som ska levereras på måndag. Jag har jättemånga bruna bananer så det lär bli några extra banankakor till frysen också.

fredag 26 oktober 2012

Mysfredag

I dag har Isak haft pizza- and movienight för sina kompisar för att fira att han har blivit 11 år. Han ville inte att jag och syrrorna skulle vara hemma. Inte mig emot, som istället fick en trevlig fredagkväll hos mina föräldrar.


Det är inte bara jag som tycker om lite småplock! De hade fixat i ordning en massa gott - svamppaj, räkor, ost, kex, bröd, sallad, 2 sorters dip, chips, morotstavar, oliver, kycklingklubbor, pommes frites och köttbullar. Svamppajen blev min favorit, den hade en otroligt god smak. Måste kolla receptet! Till efterrätt bjöds vi på knäckig äppelpaj, vaniljvisp och en kopp te så klart.

I dag städade jag en del, framför allt plockade jag med allt som låg på fel ställe. Helt otroligt vad mycket grejer som kan ligga på fel ställe. I morgon fortsätter städandet och sen ska jag ta fram vårt Halloween-pynt - en orange duk, två ljuskoppar och en väggprydnad är ungefär det jag har.

torsdag 25 oktober 2012

Middagstallrik

Nog har det känts i dag att jag vaknade redan klockan fyra i morse, eller i natt rättare sagt. Fast det gick ändå bra att jobba, precis innan lunch blev jag riktigt trött men efter en långpromenad på lunchen med frisk, lite kylig luft gjorde att jag piggnade till.

När Isak fyllde år fick han i present av Olivia en middag på valfri hamburger-restaurang valfri dag och den dagen blev i dag. Så Olivia och Isak åkte till Korvgubben till middag, Ida ville ha och fick en Billys panpizza och Leif jobbade över, så det blev ingen middag tillagad av mig i dag. Skönt! Till mig själv plockade jag ihop lite smått o gott från kylskåpet.


Det blev lufttorkad karré, avokado med 2 olika smaker av Cantadou, keso, sallad o gurka. En riktig festmåltid! Precis vad jag behövde för att få lite energi.

Nu ska jag snart skjutsa Olivia till dansen och sen åka och kompletteringshandla lite inför helgen och Isaks kalas på Ica Maxi. Dessutom ska jag nog köpa lite kapslar till en Tassimo kapselmaskin. Har ni några favoriter eller några varningar får ni gärna berätta. Själv dricker jag ju inte kaffe.

Tidig morgon

Jag vaknade riktigt tidigt i morse och efter att ha försökt somna om i en timme utan att lyckas klev jag upp och gick o duschade. Sen gjorde jag äggröra och te som jag åt samtidigt som jag surfade lite på datorn och med endast ett ljus som sällskap. Det är inte ofta det är så här tyst o lugnt i huset. Det är faktiskt skönt att, ibland, börja dagen så här lugnt långt ifrån de vanliga stress-morgnarna. 


Vad kul med alla reaktioner jag fick,via kommentarer, mejl, länkningar och Facebook, på mitt barnkalas-inlägg i tisdags . Det märks att det är många som är intresserade av allergivänligt fika. Med tanke på det kommer det nog dyka upp fler tips- och inspirationsinlägg längre fram. Kanske inför jul med allergivänlig julmat och julgodis.

Ha en bra dag - snart är det helg!

tisdag 23 oktober 2012

Barnkalas utan ägg, mjölk och nötter

Jag får många frågor om vad man kan bjuda en allergiker på. Eftersom det är mjölk-, ägg- och nötallergi jag har erfarenhet av så skriver jag om det. Först vill jag klargöra att mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkproteinet, dvs det hjälper inte med laktosfria produkter då de innehåller lika mycket mjölkprotein som "vanliga" mjölkprodukter.


Många allergiska barn blir bjudna på glassen Piggelin när det är dag för fika trots att det är så enkelt att ordna allergivänliga alternativ. Olivia och Isak har ätit så många Piggelin i sina dar så de vill inte se dem  ens nå mer och jag har hört att de inte är ensamma.

Eftersom mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn och deras rätt till att få gott fika har jag ägnat det här inlägget till just barnkalaset. Här kommer några exempel på fika till barnkalaset så att de slipper Piggelin, fler allergivänliga recept hittar du om du surfar runt här på Få lite matro.

Stående favorit på barnkalas är väl chokladbollar! De hänger med långt upp i åldern. Använder man mjölkfritt margarin och vatten (eller havremjölk) så kan även mjölkallergikerna äta chokladbollarna som alltid är ägg- och nötfria. Svårare än så behöver det inte vara att göra mjölkfritt fika.


Bullar vill man väl också ofta ha på kalasen. Vill du inte köpa en havremjölk för att du är rädd att den blir stående i kylskåpet så går det jättebra att använda vatten och mjölkfritt margarin i degspadet. Jag har aldrig penslat bullar och det har gått jättebra, men jag vet att några brukar pensla med havremjölk eller smält mjölkfritt margarin.

En annan favorit på många barnkalas, i alla fall de vi har varit på, är kakan med kanelhavreströssel. I originalreceptet är det ett ägg men det utesluter jag och ingen märker nån skillnad. Om flera skulle baka på det sättet så skulle fler kunna äta av den kakan. En uppskattad gest, jag lovar.


Barnen brukar ju inte orka så mycket fika så tänk på att göra små bitar. Jag brukar t.ex. göra muffins i småbrödsformar och då använder jag Isaks favoritrecept på mjölk- och äggfri kokoskaka.


Småkakor är ju oftast i små och passar på ett barnkalas. En annan fördel med småkakor är att de ofta är äggfria, om man använder mjölkfritt margarin så blir de perfekta och de går ju att variera i det oändliga med syltgrottor, syltkakor, kolakakor, schackrutor, ingefärakakor, chokladhavrerutor och chokladkolasnitt. Men gör ingen sort med nötter (eller mandel).


Tårta måste man ju ha på kalas, eller hur? Barn tycker oftast bättre om glass än tårta så gör då en glasstårta av mjölkfri glass, t.ex. Oatlys. Ett år gjorde jag en popcorn-tårta. Visst låter det knäppt? Men popcorn och glass är väl barnfavoriter om något. Men kolla innehållsförteckningen på kolasåsen så att den är allergivänlig.

Barbietårtor av prinsesstårtetyp är populär, men jag gjorde en glassvariant istället. Eftersom min tårta endast behövde vara äggfri, inte mjölkfri, kunde jag använda "vanlig" glass med blåbärssmak för att få en fin lila "klänning" och grädde. Om den ska vara mjölkfri kan man färga glassen med blåbär om man vill ha en blålila färg, om det duger med rosa så finns Oatlys glass i jordgubbsmak. Vispbar grädde och även spraygrädde finns i mjölkfria varianter.


En annan barnfavorit är glasstårtan med Ahlgrens bilar. Men använd inte maränger till dekoration om den ska vara helt mjölkfri.


Isak har inte varit så förtjust i tårta utan varit mer än nöjd med smulpajer med t.ex. äpplen som görs med mjölkfritt margarin. Till pajen serverar man mjölkfri vaniljsås.


Men vill man inte ha smulpaj eller glasstårta finns det några bra varianter på tårtor. Att använda rulltårtebotten som tårtbotten är ett bra alternativ. Men ska den vara helt mjölkfri kan ni inte använda maränger till dekoration. Visst vet ni att köpta maränger och marängtårtbottnar oftast är äggfria men de innehåller mjölk. Så behöver tårtan "bara" vara äggfri är det perfekt att använda marängbottnar till tårtan och sen garnera med grädde och jordgubbar, blåbär eller andra bär.


Det går även att göra prinsesstårtor som är mjölk- och äggfria. Men oftast blir det bäst om man inte försöker göra kopior av vanliga tårtor utan kanske försöker hitta nya vägar istället för att hitta substitut.

Efter fikat är det dags för fiskdamm som också kan vara ett riskfyllt moment för allergiker. Plockgodis är inte bästa alternativet för allergiker eftersom skoporna har varit i alla sorters godis och då kan man få med sig farliga saker för allergiker. Därför är det bättre att fylla godispåsarna med tablettask, klubba eller annat godis som är inslaget. Man kanske inte måste ha godis i fiskdammspåsen? Varför inte fylla dem med såpbubbor, pixi-böcker, snoddar eller annat.

Det viktigaste när ni ska bjuda allergiker på fika är att fråga just den personen hur allergisk den är och mot vad. Att man är intresserad och visar ett engagemang betyder såå mycket för de flesta allergiker.

Och du - strunta i Piggelin-glassen nästa gång!

måndag 22 oktober 2012

Matsedel v.43 okt 2012

Måndagen gick, som vanligt, bra trots att det känns jobbigt på söndagskvällarna. Tänk om man skulle lära sig det och tänka på det på söndagarna. Men oj vad kallt det var i morse. Jag var tvungen att åka hem en extra gång för att hämta varmare vantar till Ida. Var ut på en promenad på lunchen och hade för tunna jeans på mig, jag var alldeles kall på låren när jag kom in. Kalla lår är väl en typisk vintergrej, eller hur?

På veckans matsedel märker man att det är många aktiviteter i veckan, mycket snabbmat. Gillar inte!
Lite av det vi kommer äta på lördag. Mums!
Matsedel v.43 okt 2012
Må: Pytt i panna
Ti: Grill korv och pommes frites
On: Dillkyckling och potatis
To: Ärtsoppa
Fr: Isak har pizza- and movie-night för sina kompisar
Lö: Småplock (kycklingspett, paj, räkor)
Sö: Vitvinsmarinerad älgstek

När Isak och Leif kommer hem från att ha delat ut kalasinbjudningar ska jag åka till Kvantum och handla, för nu är det väldigt tomt i kylskåp och skafferi. När jag kommer hem ska jag ta på mig myskläder och sjunka ner i tv-soffan nån timme. Bästa stunden på dagen!

Oj, nu kommer Isak och Leif, måste rusa!

söndag 21 oktober 2012

Skinkrullader i cidersås

Tiden efter söndagsmiddagen är värsta tiden på hela veckan. Då ska kommande vecka planeras med skjutsningar, middagar, träningar och andra aktiviteter för att veckan ska flyta på så bra som möjligt. Dessutom ska väskor packas, kläder tas fram och det jobbigaste nämligen att få barnen i säng i vettig tid. Man kan nog säga att jag lider av söndagsångest. Tur att den är borta när jag vaknar på måndagmorgon. Nu hoppas vi på en frisk vecka för jag är så less alla förkylningar som har härjat här i huset i flera veckor.

Dagens middag blev pyssliga men goda rullader.
Skinkrullader i cidersås
9 hg skinkstek el. liknande i skivor
Fyllning
1 pkt bacon
0,5 zucchini
0,5 gul lök
50 g philadelphiaost
2 msk persilja
Sås
2 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
1-1,5 dl grädde
1 msk persilja
salt och peppar
ev. 1-2 tsk maizena

Skär bacon och zucchini i småbitar och finhacka löken.
Stek i stekpanna.
Rör ner philadelphiaost och persilja.
Salta och peppra köttskivorna. Lägg lite fyllning på varje skiva. Rulla ihop.
Stek rulladerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ in dem i 175 graders varm ugn.
Koka ihop allt till såsen och häll sedan över rulladerna i formen.
Låt stå ca 10 min till i ugnen.
Servera med potatis eller pasta.

Leif berömde maten flera gånger. Alltid kul de gånger det händer. De övriga verkade också tycka om det. Rulladerna är lite småpyssliga men inte speciellt svåra att göra. Perfekt att göra om man är flera som lagar mat ihop, eftersom det finns flera arbetsuppgifter. En kan salta och peppra skivorna, en klickar på fyllning och en rullar ihop skivorna.

Thai-kyckling

Det verkar bli en härlig men lite kall dag även i dag. Måste hinna ut på en promenad för att få lite ljusterapi. Söndagar är ju vår stora stress-dag med många aktiviteter, Isak har träning och Ida har både dans- och hockey-träning, men nån timmes promenad lyckas jag förhoppningsvis klämma in medan solen skiner.

Morotsoppan med kokosmjölk som jag gjorde tidigare i veckan smakade lite för lite kokosmjölk tycker jag, så mitt koksmjölk-sug blev inte stillat. Därför gjorde jag en kycklinggryta med kokosmjölk i går, för att den skulle bli enkel och snabb att tillaga med ingredienser jag hade hemma använde jag malen torkad ingefära istället för färsk.
Thai-kyckling
1 kg kycklingfilé
2 paprikor
1 broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
1-2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och salta. Sätt över i en gryta.
Strimla paprikorna och purjolöken, bryn dem lite snabbt. Sätt över i grytan.
Dela broccolin i småbuketter, bryn dem utan att de tar färg. Sätt över i grytan.
Krydda med ingefära, riven vitlök och sambal.
Rör ner kokosmjölk och låt koka upp. Späd ev. med lite vatten. 
Smaka av med mer kryddor.

Vi åt tagliatelle till kycklingen och det var jättegott, fungerar förmodligen lika bra med ris. Alla åt med god aptit även om vissa petade bort grönsakerna. Men det tycker jag är helt ok för alla kan inte tycka om allt. Bara man inte gör så stor affär av det.


Nu ska jag sätta igång en tvättmaskin - igen. Känns som att jag snart är i kapp med tvättningen. Två veckor utan tvättmaskin sätter sina spår, men nu ser jag golvet i tvättstugan i alla fall. Sen är det dags för morgonens andra kopp te tror jag innan lunch- och träningsracet börjar.

Ha en bra söndag så hörs vi senare! Vad har ni för middagsplaner. Jag har inte kommit på nån bra middag än så kom gärna med lite tips och idéer.

lördag 20 oktober 2012

Fryst jordgubbscheesecake

I dag vaknade vi upp till en småkylig morgon med is och frost överallt, men med en skinande sol. Har precis ätit frukost med ljusen tända för att få lite värme och mys. Snön som vi fick tidigare i veckan regnade tyvärr bort dagen efter. Helt otroligt vad lite snö gör för att lysa upp, så fort snön försvann blev det mörkt och tråkigt igen. Så nu längtar vi efter mer snö så vi får tillbaka ljuset. I dag har vi inga planer, utan vi ska bara vara hemma och se till att bli ordentligt friska inför nästa vecka. Isak som redan har haft 4 träningar i veckan ville ha sovmorgon och skippa den tidiga träningen för han kände sig så trött. Inte mig emot eftersom jag också såg fram emot en sovmorgon.

De sista recepten från Olivias 13-årsfest har ni fått vänta länge på. Men bättre sent än aldrig.
Fryst jordgubbscheesecake
120 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
120 g Singoalla cheesecake
1 dl jordgubbssylt

Mixa jordgubbarna till puré. 
Vispa grädden. 
Vispa ihop ost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Vänd i grädden och jordgubbspurén till en glassmet. 
Krossa kakorna grovt. 
Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. 
Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. 
Låt den stå framme i rumstemperatur en stund, men inte för länge, innan den ska ätas.

Jag som älskar jordgubbar tyckte så klart om det här, fast det var i sötaste laget. Nästa gång struntar jag nog i sylten och tar mer färska jordgubbar istället. Om du vill kan du ta någon annan kaksort men jag tyckte cheesecake-varianten av Singoalla passade bra när det var en cheesecake jag gjorde.

fredag 19 oktober 2012

Hockeykväll

Go'kväll på er! Har ni nå' fredagsmys på gång? Efter att ha varit hemma med en sjuk Ida de tre senaste dagarna är det svårt att få riktig fredagskänsla, som i vanliga fall enkelt infinner sig efter en hel arbetsvecka. Tacomiddagen är precis bortplockad och jag sitter och skriver några rader till dig samtidigt som jag dricker min chai-te-på-maten-kopp.


Alldeles strax ska jag gå i väg på hockey. Konstigt med hockey på en fredag. Men det ska bli skönt att komma ut lite efter de senaste dagarna då jag knappt har varit utanför dörren. Det tråkiga är att dagens hockey innebär jobb, både sälja lotter och städa läktare. Men vad gör man inte som hockeymorsa?! Morfar ska vara barnvakt så Ida är överlycklig, bättre lekkompis finns inte.

Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor

I dag blir det ytterligare en tjejdag hemma, för Ida och Olivia är fortfarande sjuka. Men i dag tror jag att jag och Ida ska försöka oss på en kort promenad för att få lite frisk luft och för att lindra vår rastlöshet lite. Man kan lugnt säga att det märks att Ida har varit sjuk och hemma en hel vecka, men hon var inte redo för förskolan än. Men nästa vecka hoppas vi att hon klarar att anstränga sig och vara ute utan att få pipig andning och värsta hostattackerna.

I går var det dags för fisk till middag igen och som nästan alltid var det lax som serverades.
Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor
4 portionsbitar lax
150 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
salt
cayennepeppar
svartpeppar
grön sparris, fryst lite tinad (använder du färsk så förväll den ngn minut först)
riven ost
5 hg räkor med skal

Salta och peppra laxen, lägg i smord ugnsform.
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, grädde, mjölk och buljongtärning.
Smaka av med cayenne- och svartpeppar och ev. mer salt (men tänk på att buljongtärningen innehåller mycket salt).
Lägg sparrisen på laxen.
Häll såsen över lax och sparris i formen.
Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 25-35 minuter, tills laxen är klar.
Skala räkorna och strö över fisken när du tar ut formen ur ugnen.

Jag åt fisken tillsammans med en vitkålssallad medan de övriga åt den med potatis. Att strö handskalade räkor över fisken gör att den känns lite lyxigare och blir lite godare, att dessutom tillsätta sparris gör laxen ännu ett snäpp bättre.

Ida har önskat sig en taco-fredag så ikväll, innan vi ska iväg på hockey, blir det tacos till middag. Känner mig såå trött så jag skulle helst vilja vara hemma ikväll men vi föräldrar i Isaks hockeylag ska sälja lotter och städa läktarna och då är det ju bara att ställa upp.

torsdag 18 oktober 2012

Fikadagen firas

Jag hörde på tv i morse att det var fika-dagen i dag. Det kan man ju inte missa :-)


Jag har fått en beställning på Rimbo-bullar och eftersom det var så länge sedan jag bakade sådana passade jag och Ida på att provbaka dem i dag. Jag måste ju veta att jag levererar riktigt gott bröd, vill ju inte skrämma bort kunderna. När Isak kom hem från skolan fikade vi nygräddade bullar och firade fikadagen.

Fördelen med dessa kalljästa bullar är att man gör degen och sen bakar ut bullarna på en gång, så man kan städa bort alla bakgrejer på en gång istället för flera timmar senare som det blir när man bakar vanliga bullar. Och eftersom städning inte är det roligaste jag vet så blir det lätt att jag har annat för mig när det väl är dags att städa bort och diska.

Jag bakade på ett halvt paket jäst 
då klarar man att göra degen för hand och 
bullarna ryms på en plåt, så det går fort vid gräddningen

Fikadagen är inte bara till för att vi ska få fika utan den har ett bättre syfte än så, nämligen att uppmärksamma mänskliga rättigheter. 
"Den 18 oktober är det återigen dags för Fairtrade Challenge. Vi hoppas tillsammans bli över en halv miljon svenskar som fikar Fairtrade-märkt och gör skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer." //Fairtrade.se

Morotsoppa med curry och kokosmjölk

I dag blev det en tjejdag här hemma. Olivia har nu också åkt på en rejäl förkylning med jobbig hosta så hon var tvungen att stanna hemma från skolan. Ida (och även jag) börjar bli lite rastlös att vara inne hela dagarna, men samtidigt blir hon fort trött när hon anstränger sig. Så vi spelar mycket spel, läser böcker och ser en och annan film, dvs stillasittande aktiviteter. Har ju, som jag redan berättat, fått en stor brödbeställning men jag vill inte baka till försäljning nu när vi har sjukdomar i huset. Men jag funderar på om vi ska baka lite till oss själva eftersom både jag och Ida älskar att baka.

På hösten är det perfekt med värmande soppor så på gårdagens lunchdejt bjöd jag på morotsoppa med smak av curry och kokosmjölk.
Morotsoppa med curry och kokosmjölk
2 msk olja
1 gul lök 
6-8 morötter
1 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 pressad citron
6-7 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Salt
Cayennepeppar

Finhacka löken. Fräs i oljan.
Skala och skiva morötterna. Fräs med löken.
Tillsätt curryn och fräs med någon minuter.
Tillsätt buljongtärning, citronsaft och vatten. Låt sjuda i 15 min.
Kör soppan i mixer eller med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och koka upp. 
Smaka av med mer curry, salt och cayennepeppar.

Det var en god soppa men jag trodde det skulle smaka mer kokosmjölk, en smak jag tycker om men jag vet att vissa har lite svårt för kokosmjölk-smaken. Jag använde nästan 2 tsk curry men nästa gång tar jag nog lite mer för att få en mer tydlig curry-smak.

Nu ska jag gå och duscha och kicka igång den här dagen. Vi hörs lite senare då jag kanske har något nytt recept att bjuda på.

onsdag 17 oktober 2012

Älgköttgryta i Crock Pot

Oj vad dagvild jag har varit i dag och inte blir det bättre i kväll eftersom Leif, Olivia och Isak är på hockey - på en onsdag. Det brukar väl aldrig vara elitseriehockey på en onsdag. Ida börjar bli bättre men är inte alls redo för förskolan än, tyvärr. Hon börjar bli lite rastlös här hemma och inne. På förmiddan var det strålande sol och alldeles vitt på marken. Kan det bli vackrare (den här årstiden i alla fall)? Så jag hade gärna gått ut med Ida ett tag men så fort vi kommer ut och hon andas in kall luft får hon värsta hostattacken, stackarn. Så då känns det bäst att vara inne och hon kan ju inte gå tillbaka till förskolan innan hon klarar av att vara ute.

Dagens middag började jag tillaga i morse och sen var den klar lagom till middagstid.
Älgköttgryta i Crock Pot
7 hg grytbitar av älg (eller nöt)
2-3 morötter
1 gul lök
1 dl rödvin
1 dl vatten
0,5 dl fond, vilt eller kalv
2 msk soja
2 tsk maizena
1-2 dl grädde
salt o peppar

Bryn grytbitarna, krydda med salt o peppar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg morötter och lök i botten på crock-poten och lägg köttbitarna ovanpå.
Tillsätt vin, vatten, fond och soja.
Tillaga på låg temperatur i ca 8 timmar.
Rör ut maizena med lite vatten och rör ner i grytan.
Tillsätt grädde och ev mer vatten (och ev fond) om mycket vätska har kokat bort.
Koka upp och smaka av med mer salt o peppar.

Det var länge sedan jag gjorde köttgryta i min slow-cooker, konstigt nog eftersom det alltid blir så gott när man tillagar mat i den. Måste börja använda den oftare. Jag har aldrig tidigare hört nån som har en Crock Pot, men nu när jag var i Stockholm på konferens så hade hon jag satt bredvid på middagen en. Några bekanta till henne hade introducerat henne till crock-potens värld för flera år sedan och sen dess var hon fast. Dessa bekanta bodde i USA och där är slow-cooking betydligt vanligare än här hemma i Sverige. Än så länge i alla fall. Har ni chansen måste ni prova laga mat i en slow-cooker, det finns åtminstone två varianter som säljs i Sverige.

Nu är Idas favoritprogram, Rampljuset, slut så nu är tvn ledig och jag kan sätta mig och titta på hockeyn. Börjar bli dags för en Lulevinst nu.

Lunchdejt

Vissa da'r är det roligare att vara hemma och vabba, än andra. Innan jag visste att jag skulle vara hemma med en sjuk Ida i dag hade jag bestämt med två gamla arbetskompisar (vi var även mammalediga samtidigt i flera år med de stora barnen) att vi skulle äta lunch på stan idag. En snabb omplanering gjorde att de kom hit o åt istället och höll mig och Ida sällskap. Perfekt!

Leif blev lite förvånad när han kom hem på lunch 
och det var dukat med duk och servetter.
Men jag var snabb att ta ner honom på jorden genom att 
berätta att det inte var honom jag väntade på.


Efter drygt en timmes surr har de nu åkt tillbaka till sina jobb medan jag och Ida stannade kvar hemma. Jag bjöd på morotsoppa med curry och kokosmjölk som vi åt tillsammans med nybakade, lite modifierade, grahamsrutor som jag snabbt slängde ihop i morse. Att baka i långpanna är ju så enkelt och smidigt.


Nu är det en tjej som berättar för mig att det är dags att spela spel med Ida. Då är det väl bäst att jag gör det.

tisdag 16 oktober 2012

Första snön

Oj vad tidigt säsongens första snö kom i år. Har suttit i ett möte hela da'n och helt plötsligt när jag tittar ut ser jag att det är alldeles vitt i luften av all snö som yr omkring. Till slut hade det kommit så mycket snö att den låg kvar på marken dessutom.


Nu har det slutat snöa men ett tunt lager ligger kvar på marken, utemöblerna och studsmattan. På vägarna är det mest slaskigt, det värsta med snön. Men det är otroligt vad lite snö kan göra för ljuset. Helt plötsligt är det inte lika mörkt ute på kvällarna, det bästa med snön.


Har precis varit ner i förrådet och sökt fram bättre skor, jackor och överdragsbyxor till barnen. I helgen måste vi hinna göra klart det sista utomhus, ställa bort studsmattan och utemöblerna, plocka ihop alla bollar och leksaker och se till att trädgårdslandet är redo för vintern.

måndag 15 oktober 2012

Vegetarisk smulpaj

Äntligen har vi en fungerande tvättmaskin igen. Den har varit efterlängtad! Ska bli skönt att få undan i tvättstugan så man får se golvet igen. Det är så mycket smutstvätt just nu så jag vet knappt var jag ska börja. Ida och Leif har varit hemma i dag och de blir hemma även imorgon för Ida har fortfarande problem med andningen, men eftersom hon inte har feber är hon ändå hyfsat pigg.

Till Olivias 13-årsfest gjorde min mamma en av pajerna, en vegetarisk smulpaj, där fyllningen liknar en ratatouille.
Vegetarisk smulpaj
Fyllning1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
0,5 röd chili, urkärnad och hackad
1 aubergine, i bitar ca 2x2 cm
1 squash, i bitar ca 2x2 cm
1 burk körsbärstomater, 400 g
1-2 tsk timjan, hackad
1 tsk rosmarin, hackad
1 dl svarta oliver, urkärnade
salt, en nypa socker, svartpeppar, olivolja till stekning
Smuldeg
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl lagrad hårdost, riven

Fyllning
Fräs lök, vitlök och chili i olja, tillsätt aubergine och squash, stek ett par minuter. 
Häll i tomater, skölj ur burken med lite vatten och lägg i örtkryddor. 
Koka ihop ca 10 minuter. Lägg i oliver, smaka av med salt, peppar och socker.
Lägg fyllningen i en pajform
Smuldeg
Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen 
Strö degen ovanpå fyllningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200° tills den är gyllene. 

Det var en jättegod paj och passar perfekt på ett buffébord. En enkel och rolig variant där man gör en smulpaj som i alla fall jag förknippar med efterrättspajer. Det roliga var att da'n innan mamma sa att hon kunde göra den här pajen åt mig så berättade en kompis om att hon hade sett Go'kväll och de hade gjort en så enkel matpaj som verkade så god, och det var alltså den här pajen som hon pratade om. Lite roligt att två personer i min närhet hade reagerat över den enkla och goda pajen. I Go'kvälls originalrecept gjorde de pajen i småformar och satte en skiva mozzarella mellan fyllningen och smuldegen. Det blir nog väldigt gott.


I dag fick jag en riktigt stor brödbeställning på en massa fikabröd, det är nog den största beställningen hittills. Det känns kul att ryktet om min lilla verksamhet har börjat sprida sig. Ni som bor i Luleå kommer väl ihåg mig när det är dags för barnkalaset, att bjuda på fika på jobbet eller när du ska ge en present till någon. Lättast når ni mig via mejl mat-ro@hotmail.se.

söndag 14 oktober 2012

Varm smörgåstårta med två fyllningar

Söndagkväll igen. Veckorna, framför allt helgerna, går så fort, snart är det jul! Inte mig emot i och för sig, jag som älskar julen. Det blev inte så mycket sömn i natt eftersom Ida har haft problem med sin astma, före fem tyckte hon att det var dags att stiga upp och jag förstår henne för det kan inte vara kul att ligga ner med de andningssvårigheterna som hon hade. Tack o lov har hon inte så mycket feber bara strax under 38 grader. Men jag räknar med att hon blir hemma större delen av veckan, kanske hela veckan t.o.m.
Varm smörgåstårta med två fyllningar
3 skivor Jubileumskaka från Polarbröd eller liknande halvmåneformade kakor
Fyllning 1:
1 hg rökt skinka
1 liten zucchini
10 cm purjolök
1,5 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2:
lite köttfärssås
0,5-1 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 boll mozzarella
salt o peppar
Topping:
1 stor skivad tomat
1 liten burk ananas
riven ost

Fyllning 1:
Skär zucchinin och skinkan i bitar och purjolöken i strimlor.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Fyllning 2:
Koka ihop lite köttfärssås, chilisås och crème fraiche.
Smaka av med salt o peppar.
Skiva mozzarellan.
Montering:
Lägg en halvmåneformad kaka på bakplåtspappersklädd plåt.
Stryk på fyllning 1.
Lägg på ytterligare en brödbit.
Stryk på fyllning 2 och lägg den skivad mozzarellan på.
Lägg på sista brödet.
Garnera med skivad tomat och ananas.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Det här är en roligare och godare variant av varma mackor och perfekt när man har rester. Vi hade kvar en liten skvätt köttfärssås som jag drygade ut med lite crème fraiche och kryddade lite extra med chilisås och simsalabim hade jag ett lager fyllning klart. Jag har tidigare gjort två andra varianter av varm smörgåstårta - en med skinka, zucchini, salami och paprika och en med bacon, svamp och purjolök.


Servera smörgåstårtan med en god sallad och ett glas vin så passar den perfekt till fredagsmyset eller festen.

Nu ska jag spela lite spel med Ida innan det är dags för henne att inhalera både det ena och det andra innan sängdags, så vi kan hoppas på en bättre natt för vår duktiga lill-tjej. Hon behöver alla sömn hon kan få (och även jag).

Isaks dag

Som jag redan har berättat för er så var det Isaks dag i går. Vi började morgonen med att sjunga för honom och han fick några få paket att öppna i sängen. När vi kom sjungande för honom låg han och blundade men flinade så vi förstod att han hade legat och väntat länge på oss, trots att klockan inte var så mycket. När paketen var färdigöppnade så ordnade jag en frukostbricka åt honom så att han fick äta frukosten i sängen. Nånting som jag aldrig har förstått tjusningen med men som barnen alltid vill på sin födelsedag.


Efter en lugn morgon var det dags för Isak att åka på hockeyträning och eftersom det var träning precis på hans födelsedag bjöd han laget på glass efter is- och fysträningen. Se'n fick vi tyvärr se Luleå hockey förlora mot AIK, tvärtemot vad de gjorde för exakt 11 år sedan. När matchen var slut åkte vi allihop iväg till Pastabacken, Luleås bästa pastarestaurang som även har bl.a. pizza så Ida kallar den för Pizzabacken. Mycket folk och ny personal gjorde att vi fick vänta länge på vår mat men som barnen sa "Deras goda mat är värd att vänta på". När vi kom hem var det dags för skattjakt på de sista paketen.

Jag tror och hoppas att Isak var nöjd med sin lugna dag med familjen. Dessutom har han fler kalas och presenter att se fram emot.

lördag 13 oktober 2012

Förbereder försäljning

Nu sitter vi ivrigt och väntar på att hockeymatchen ska börja. Då ska jag duka fram fika för att fira födelsedagsbarnet lite, sen i kväll ska vi äta på restaurang som Isak har önskat. I övrigt blir det inte så mycket firande i helgen, vi sparar det till alla är friska och krya. Många i släkten är förkylda och krassliga, bl.a. Ida som har problem med andningen (som vanligt vid förkylningar).


I morgon har jag beställning på två långpannekakor, en Silviakaka och en kaka med kanelhavreströssel. Jag har förberett redan i dag genom att mäta upp och blanda de torra ingredienserna samt genom att diska plastlådorna som kakorna ska levereras i. Då går det fort i morgon när de ska bakas och levereras färska och goda.

Operatårta - snabbvariant

Vi gratulerar, vi gratulerar, vi gratulerar våran Isak i dag! 

Ja så är det - världens bästa kille fyller 11 år idag. Han föddes tidigt en lördagmorgon och sen på eftermiddagen spelade Luleå hockey hemma, om jag inte kommer ihåg helt fel så var det mot AIK. Och gissa vad det är för hockeymatch idag -  exakt 11 år senare - just det Lule möter AIK, fast borta den här gången.

Jag har förstått att Operatårta i södra Sverige är prinsesstårta med sylt. Men här i Luleå så är Operatårta en chokladtårta. Till Olivias fest gjorde jag en snabbvariant med marsankräm och chokladpudding av pulver. Men jag bakade botten själv.
Operatårta
Tårta
4 ägg
4 dl socker
3,75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 40 min.

Fyllning
4 + 5 dl mjölk
2-3 dl grädde
marsankräm (pulver, kallrörd)
chokladpudding (pulver, kallrörd)
färdigt tårtlock av vit marsipan
kakao

Gör marsankräm, enligt förpackningens instruktioner, på 4 dl mjölk.
Gör chokladpudding, enligt förpackningens instruktioner, på 5 dl mjölk.
Låt både marsankrämen och chokladpuddingen stå i kylskåpet och stelna i 10-15 minuter.
Vispa grädden.
Blanda ner hälften av grädden i marsankrämen och hälften i chokladpuddingen för att få lyxigare varianter.
Dela kakan i tre tårtbottnar.
Stryk på marsankräm på nedersta botten, ta ganska mycket. Det blev över någon dl för mig.
Lägg på en till botten och stryk på ett tjockt lager chokladpudding. Gör den lite toppigare i mitten.
Lägg på sista botten. Låt stå i kylskåpet under natten.
Samma dag som tårtan ska ätas stryks ett tunt lager chokladpudding över hela tårtan som "klister". Kavla ut marsipanbotten något och lägg den sedan på tårtan. 
Garnera med lite kakao.


Jag brukar ju inte vara så mycket för pulversaker, men den här tårtan blev riktigt bra. Kanske för att jag åtminstone hade bakat botten själv. Vill man ha det riktigt enkelt kan man köpa färdig tårtbotten med chokladsmak. Det är mycket fyllning så när jag hade gjort tårtan på kvällen var den riktigt dallrig och jag var rädd att den skulle glida isär under natten. Men den höll ihop och var perfekt i konsistensen dagen efter.

Ska man göra riktigt rätt ska man spackla tårtan med smörkräm innan man sätter på marsipanlocket eftersom annars smälter marsipanen, men jag visste att tårtan skulle ätas upp inom några timmar och på så kort tid hinner inte marsipanen smälta. Dessutom orkade jag inte börja göra smörkräm också för mitt mål var ju att göra en enkel (och god) tårta.


Men någon sån här tårta med ägg blir det inte idag eftersom födelsedagsbarnet är ägg-allergisk. Oftast gör vi någon frukt- eller bärpaj som vi äter med glass, grädde och/eller vaniljsås. När Isak fyllde 7 år gjorde jag en mjölk- och äggfri variant av prinsesstårta eftersom han så gärna ville ha en tårta med marsipan.

fredag 12 oktober 2012

Kycklingsoppa

Tänk att det redan är fredag och vilken härlig fredag dessutom. En semester-fredag! Sitter i min hotellsäng och ser morgon-tv snart ska jag gå till hotellfrukosten, men jag måste se till att bli riktigt hungrig först. Finns det nå bättre än en riktigt bra hotellfrukost? Gårdagens frukost var ingen höjdare men i natt har jag bott på Scandic Anglais så nu har jag höga förväntningar. Gårdagens middag blev, som jag trodde, på Friday's. Gott, som vanligt, men alldeles för hög ljudnivå på musiken, tyvärr även det som vanligt. Det är så svårt att föra ett vettigt samtal, tanterna börjar ju bli gamla.

Nu när hösten är här med regn och rusk är det skönt att värma sig med en smakrik och god soppa som serveras med ett gott bröd.
Kycklingsoppa
500 gram kycklingfilé
salt o peppar
2-3 morötter
5 dl vatten
500 gram passerade tomater
1 tsk sambal oelek
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl grädde
100 gram färskost

Skär kycklingen i småbitar och bryn i smör. Salta och peppra. 
Skala och skiva morötterna.
Tillsätt morötterna när kycklingen nästan är färdigstekt och bryn lite till.
Häll över i en gryta tillsammans med passerade tomater, vatten, fond och sambal oelek.
Koka tills morötterna är tillräckligt mjuka (låt dem inte bli för mjuka för det är gott med lite tuggmotstånd).
Tillsätt färskost och grädde.
Koka upp och låt bli varmt, smaka av med mer salt och peppar.

Vi serverade pasta till soppan, men om alla vill ha pasta i soppan kan man tillsätta det direkt i soppan, antingen färdigkokt eller att man låter pastan koka i soppan. Jag tyckte det blev en god soppa, men Ida tyckte inte om den men hon åt i alla fall upp alla kyckling- och morotsbitar. Isak berömde maten och det är väldigt ovanligt. Jag tog upp kycklingen på morgonen så den var färdigtinad när jag kom hem från jobbet och då gick det relativt fort att få mat på bordet.