fredag 3 februari 2012

Långkokt köttfärssås med grädde

Då var det helg igen, härligt! Och imorgon börjar Melodifestivalen så nu är lördagskvällarna räddade en månad framöver. Tyvärr krockar det med Gladiatorerna som har blivit Isaks favorit, undra vilket program han ska välja för han brukar ju tycka om Melodifestivalen också. Olivia ska på kalas i morgon kväll så har jag otur får jag sitta själv framför tv och kommentera kläder, låtar osv.
Långkokt köttfärssås med grädde
2 gula lökar
100 g rotselleri
1 morot
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater, hela eller krossade (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött el vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde


Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin och moroten i små tärningar eller grovriv dem.
Fräs lök, selleri och morot i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta.
Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
Häll i burktomaterna och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!
Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1 timme. Rör om ibland.
Lägg därefter i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, basilika, socker, salt och peppar.
Späd ev med mer vatten om det behövs.
Koka ca 15-30 minuter till.
Smaksätt med pressad vitlök och ev mer örtkryddor.
Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock.
Smaka av såsen.

Jag hade bara 2 vitlöksklyftor hemma men jag använde båda. Jag kryddade med både oregano och basilka, drygt 1 msk av varje. Jag tog undan lite köttfärssås innan jag hällde i grädde för Isaks skulle, han tycker oftast det är godare utan grädde. Det här blev en riktigt god köttfärssås som jag definitivt kommer göra fler gånger. Olivia åt 2 portioner, hon som inte alls brukar äta köttfärssås och Leif sa flera gånger att den var otroligt god.
Nu har jag storhandlat och fyllt kylen, vilat en stund och badat badkar för att få upp värmen (-30 ute) så nu är jag redo för helgmys. Vi har inte speciellt mycket inplanerat den här helgen och med tanke på kylan utomhus lär vi mest vara inne och mysa. Nu ska jag börja med fredagsmiddagen som blir marinerad rostbiff.

3 kommentarer:

  1. Ska testa din köttfärssås. Den ser smaskig ut. Ha en trevlig kväll och helg.

    SvaraRadera
  2. Den var jättegod, prova gärna!

    SvaraRadera