måndag 31 december 2012

Skagenröra med hetta

Nu har vi, efter en sovmorgon, vaknat upp till 2012 års sista dag - Nyårsafton. I morgon är det 2013 - nytt år, nya möjligheter! Vad har ni för planer eller löften för det nya året? 

Här kommer receptet på ytterligare en röra jag serverade i lördags. Det kanske kan vara nå till nyårsaftonmiddagens förrätt, serverad i tunbrödskorgar?
Skagenröra med hetta
200 g Kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1-2 msk chilisause
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, kokta ägg eller sallad.



Den här röran försvann snabbast från bordet, så jag hann knappt med, men det tar jag som ett gott betyg. Eftersom många av gästerna inte är så mycket för lök använde jag mig inte av det men jag kan tänka mig att det är gott både med purjo- och rödlök. När jag gör röror av alla de slag så tar jag alltid mindre crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande från början för att sen tillsätta mer om jag ser att det behövs. Jag vill inte ha för rinnande röror utan jag vill ha mycket innehåll och använder crème fraiche som "klister" så att det håller ihop. Förstår ni vad jag menar?

Jag som älskar att planera och förbereda middagar har ingen aning om vad vi ska äta ikväll. Det enda jag vet är att det blir en trerättersmiddag för det är ett måste på nyårsafton, eller hur? Eftersom jag inte har förberett nå så blir det inte inget som ska marineras i alla fall, för det hinner jag inte med. Men nu är det hög tid att ta fram kött, kyckling eller fisk från frysen. Jag kanske får lotta vad vi ska äta eftersom jag inte kan bestämma mig :) Nu ska jag i alla fall gå och duka fram frukost och fortsätta fundera på kvällens meny. Återkommer senare, när jag väl har bestämt mig.

söndag 30 december 2012

Idas önskemiddag - soppa

Ida tycker om soppa, ni kommer väl ihåg Broccolisoppan hon fick på förskolan som var så god så hon frågade kocken om receptet? Nu har hon tjatat om soppa i flera dagar och i dag var det äntligen dags då jag tyckte det skulle passa bra med lite soppa efter all jul- och festmat och innan morgondagens nyårsmiddag.


Tidigare i dag frågade jag på Facebook om sopptips och fick många bra svar men fastnade för spenatsoppa, som var det första tipset jag fick, dessutom vet jag att både Olivia och Ida tycker om spenat och borde gilla spenatsoppa. När vi äter soppa försöker jag alltid hinna med att fixa nybakat bröd också för då blir soppan lite extra god och barnen älskar att doppa nybakat gott bröd i soppan.


Dagen före julafton slog jag besöksrekord och det rekordet verkar slås i dag, dagen före nyårsafton. Inte bara jag som är sent ute i år :) Tyvärr har jag inte hunnit göra något roligt nyårsinlägg med tips på god nyårsmat men här kommer länkar till våra senaste nyårsmenyer:
(Klicka på årtalen för att se vad vi åt på nyårsafton de olika åren)

Gravlaxröra med ägg

Efter att ha varit riktigt kallt hur länge som helst då det knappt har varit varmare än 20 minusgrader har vi i dag nollgradigt. Vilka kontraster! Vet faktiskt inte vad jag föredrar. Det bästa på vintern är några minusgrader, sol och vindstilla, eller hur? Vad har ni för middagsplaner så här da'n för nyårsafton? Ida har tjatat om soppa i flera da'r så det är nog dags att hon får sin vilja igenom nu. Måste bara komma på nån god soppa att göra. Tips?

Jag hade kvar lite gravad lax från julbordet som jag använde till en god lax- och äggröra igår.
Gravlaxröra med ägg
100 g gravad lax
2 kokta ägg
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2-3 msk hackad dill
1-2 msk hackad persilja
salt
svartpeppar

Skär lax och ägg i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, kavring, kex, hårdbröd eller ngt annat du tycker om :)


Det här blev min favorit bland gårdagens röror så den här kommer dyka upp fler gånger hemma hos oss. Nästa gång kanske vi äter den till en bakad potatis. Jag har kvar lite i kylen som jag tror jag ska äta med sallad till dagens lunch.

Jag har precis tagit ut en banankaka med choklad från ugnen, så det luktar underbart i köket men tyvärr får vi inte smaka nå för den ska säljas på Isaks hockeymatch. Vi får lugna oss till efter hockeyn och se om det är kvar nån bit. Nu ska jag se till att Isak får i sig nå matnyttigt, kanske ska jag honom lite taggtråd att äta inför matchen :)

lördag 29 december 2012

Släktmiddag

Nu har gästerna åkt hem, diskmaskinen är fylld och jag tar mig en kopp te i kökets lugn medan snön yr utanför fönstret. Jag ska alldeles strax krypa ner i sängen så jag orkar upp och baka till Isaks hockeymatch i morgon där det ska vara fikaförsäljning.

Till förrätt gjorde jag tre olika röror som jag serverade med olika kex och tacochips så fick man blanda sina egna favoriter. Jag tycker det är ett mysigt och roligt sätt att servera förrätten/drinktilltugget på, istället för att jag ska klicka på röror på kexen innan servering.

Till varmrätt serverades Lingonlax som är en lite annorlunda fiskrätt då kryddorna till såsen, viltfond, lingon och timjan, mer liknar kryddningen till älgkött. Men det är riktigt gott och jag får alltid beröm för den, så nu vet ni vad ni ska bjuda på för lax nästa gång.

Till efterrätt blev det våra hemmagjorda pepparkakor, julgodis och daimkladdkaka med daimgrädde (repris från Olivias kalas).

Drink med Blossa 2012

Nu har jag städat färdig och alla röror till förrätten står färdiga i kylskåpet, så nu är vi snart redo att ta emot gästerna. Först tänkte jag komma med ett litet tips till er.

Har ni smakat årets glögg från Blossa med smaken Yuzu Ingefära? Så här beskriver Blossa årets glögg:
"En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet"
Eftersom det inte är en utpräglad glöggsmak tycker jag att det går utmärkt att dricka denna glögg trots att julen börjar lida mot sitt slut. Drick den kall med en isbit så kommer du få smaka på nå gott. Perfekt att smutta på innan maten.


Jag har sett att många blandar den med mousserande vin som en bubblande välkomstdrink, det har jag inte provat men det är säkert också gott. Om man vill ha lite lägre alkoholhalt så kan jag även tänka mig att den är god att blanda med sprite, 7up eller liknande.

Västerbottenskrustader

Härliga lördag brukar jag säga och skriva i vanliga fall men nu kring jul och nyår är man så dagvild så man vet knappt vilken dag det är och man är dessutom ledig lite nu och då. Ikväll ska mina föräldrar och syster med familj komma hit på middag så efter frukost måste jag städa och duka. När det är klart får jag börja med det roliga - matlagningen. Till middag blir det Lingonlax, potatis och sallad. Men först ska vi ha lite drinktilltugg som jag ska försöka fixa i ordning under da'n, har inte bestämt vad det blir än. Men jag tänkte försöka använda saker jag redan har i kylskåpet, bl.a. rostbiff, körsbärstomater, räkor och kräftstjärtar. Tror ni det går att göra nå gott av det?

På julbordet hade vi Västerbottenskrustader och dessa passar perfekt som drinktilltugg eller förrätt på nyårsafton. Tips, tips!
Västerbottenskrustader
6 stora krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.
Servera något avsvalnade.
Garnera med t.ex. en klick crème fraiche och en klick löjrom.



Tycker ni om Västerbottenspaj lär ni tycka om dessa krustader som är mycket enklare att göra eftersom man slipper göra en pajdeg. För de som vill dra ner på kolhydrater ska visst krustader vara ett bra alternativ har jag hört. Jag använde de stora krustaderna till detta, men drygade ut med några mini-krustader också. Ska man ha det till drinktilltugg är minikrustaderna bättre men ska man servera det som tillbehör till en förrätt eller till kräftskivan då skulle jag föredra de stora krustaderna.

Efter att det tillfälligt var lite varmare med endast minus 10 i går morse är det nu kallt igen, minus 25. Det är inte många timmar man har tillbringat utomhus den här kyliga julen. Men enligt prognosen ska det blir mycket varmare imorgon redan, vi får väl se om det stämmer. Nej, nu är det hög tid för frukost med en stor kopp riktigt varmt te så man får upp värmen lite.

fredag 28 december 2012

Kyckling i ädelostsås

På Annandagen var vi lite less julmaten och valde då att laga nå med kyckling som hela familjen tycker om. Men vi slapp inte undan julbordet helt eftersom jag använde ädelsosten som var kvar från ostbrickan. Är ni bra på att använda rester från kylskåpet när ni lagar mat? Jag försöker så gott jag kan utgå från vad som finns i kyl och skafferi när jag planerar mat, för jag tycker inte om att slänga mat.
Kyckling i ädelostsås
700 g kycklingfiléer
60 g ädelost
2,5 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
Till servering
1 pkt bacon
2 päron

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek bitarna och krydda med lite salt (både bacon och ost är salt i sig) och svartpeppar.
Smula osten och låt den smälta på svag värme med grädden och mjölken. Låt koka några minuter.
Tillsätt kycklingen och låt allt bli varmt.
Knaperstek bacon i småbitar.
Skär päron i mindre bitar.
Servera bacon och päron till kycklingen och såsen.

Jag tycker det är godare att servera knaperstekt bacon på sidan om istället för att tillsätta det i grytan för att verkligen få det knaperstekt och inte mjukt. Päron och ädelost serveras ofta tillsammans på en ostbricka så då tänkte jag att päron borde vara gott till en ädelostsås också....och det var det. Övriga familjen åt ris, men jag åt endast sallad och päron till grytan.

Dagens middag blev pasta och skinksås med resterna av julskinkan. Nu dröjer det nån dag innan jag får en mumsig skinkmacka med äppelmos igen, men inte alltför länge eftersom vi har en skinka i matkällaren som vi håller på att rimma och om nån dag ska den ugnsstekas. Den hann inte bli färdigrimmad till jul så det blev en nyårsskinka av den istället :)

Snart har vi en nygriljerad skinka igen.

Olivia ska ut med kompisar och killarna ska på hockey så ikväll är det bara jag och Ida hemma och fredagsmyser. Undra om vi ska se en julklappsfilm eller om det blir som vanligt att vi hamnar vid varsin dator :) Vad gör ni ikväll?

Sparris-stuvning

Känns konstigt att det är fredag igen för arbetsveckan började ju alldeles nyss. Fredag innebär ju dessutom kort dag för mig. Nästa vecka är jag ledig så när jag har jobbat klart i dag har jag 9 dagars ledighet att se fram emot. Nio dagar med sena kvällar och långa sovmorgnar, vi har blivit ena riktiga sjusovare hela familjen. Fast tonåringen tar priset som vi får väcka vid ett-tvåtiden så att hon inte ska sova bort hela dagarna. Oj, oj, oj undra när vi måste börja vända tillbaka dygnet för att vi alla ska orka upp till dagis, skola och jobb när det väl är dags. Men det är ju ett senare problem nu njuter vi ett tag till att inte ha några tidiga tider att passa.

Till ugnsomeletten, som ni fick receptet på i går, är det gott att äta en sparris-stuvning.
Sparris-stuvning
2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl vätska (mjölk, grädde eller sparrisspad)
0,5 tsk salt
vitpeppar
1 brk vit sparris

Fräs mjölet med smöret.
Tillsätt vätskan.
Koka i 5 minuter.
Salta, peppra och tillsätt sparris i bitar.

Vit sparris (i burk) är så gott i alla fall i stuvning, tänker jag varje gång jag äter det. Jag förstår inte att jag inte äter det oftare, men nu har jag kvar en burk i matkällaren som jag ska se till att äta snart igen.

Nu ska jag åka i väg till jobbet för att jobba några timmar. Sen ska jag hem och förbereda en fredagsmysmiddag innan killarna ska i väg på hockey.

torsdag 27 december 2012

Ugnsomelett

Då var första arbetsdagen, på nästa en vecka, avklarad och det gick ju strålande. Mycket att göra och full fart hela tiden. Nu är jag bara hem och vänder innan jag ska i väg på stan och äta med två barndomskompisar. Så i dag blir det ingen matlagning och ingen julmat till middag för mig. Jag tror det lutar åt kinamat istället.

På julbordet har vi alltid ugnsomelett, men även lite då och då övriga tider på året äter vi det.
Ugnsomelett
6 ägg
2 dl mjölk (eller grädde om du kör lchf)
salt och vitpeppar

Vispa ihop ägg och vätska, salta och peppra.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Det är gott med nån sorts stuvning till omeletten. På årets julbord hade vi sparris-stuvning, men tidigare år har vi varierat oss med bl.a. kantarellstuvning. Stuvningen serverar jag bredvid så kan man välja bara det ena om man vill (eller måste pga t.ex. äggallergi).

Har ni nyårsmenyn klar? Det har inte jag men nu börjar det bli hög tid att bestämma den. Men först ska jag ordna en släktmiddag på lördag, men till dess har jag bara drinktilltugget kvar att fixa. Och städningen förstås, för ni har väl förstått vid det här laget att städningen skjuter jag på så länge som möjligt.

Polkatryffel

Måste berätta en rolig sak för er! Det verkar som att det var många som var ute i sista minuten för att fixa nå gott till julbordet, för dagen innan julafton slog jag läsarrekord med över 2000 läsare på en endaste dag. Jag har varit nära förut men nu sprängdes 2000-gränsen. Det är stort för mig och jag blir så glad att så många tar sig tid att hitta hit. Kanske läge att fixa en tävling och fira ;)

Nu tror jag att det är sista julgodisreceptet för den här julen. På pralinpysseldagen med Astma- och allergiföreningen i Luleå gjorde vi flera olika tryfflar, den med polkagrisar blev vår favorit så den gjorde vi en egen sats av inför jul.
Polkatryffel
200 gr mörk choklad
1 dl grädde
1 dl ojämnt krossad polkagris
Garnering:
ojämnt krossad polkagris

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i polkakrosset.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i krossade polkagrisar. 


För mig som älskar mörk choklad och mint blev det här så klart min nya julgodis-favorit. Så gott! Tyvärr blev den favorit för många i familjen så de går åt i en rasande takt, jag hinner knappt med :)

Nu är det dags att åka i väg till arbetet för mig medan övriga familjen ligger kvar hemma och sover. Men det gick faktiskt riktigt bra att stiga upp, kanske beror det på att jag har legat i soffan i två dygn så jag känner mig riktigt utvilad. Måste bara sopa av bilen innan jag kan åka iväg för det verkar ha snöat hela natten och håller på än. Ha en bra dag så hörs vi senare!

onsdag 26 december 2012

Maraboufudge

Oj, jag har hamnat i soffan igen med datorn i famnen och hockey på tv:n. Jag som skulle vara duktig idag. Men julen är väl till för att vila. I morgon ska jag jobba så då är det bäst att passa på att vila ordentligt i dag. Städningen kan jag ju överlåta åt de som är hemma och lediga i morgon o på fredag ;) Till lunch blev det gravad lax, som blev kvar från julafton, men till middag ska vi försöka hitta på nå annat än julmat så kyckling är framtaget. Få se vad jag hittar på för gott, lär bli nån gryta och bulgur.

Fudge av alla de slag verkar många göra till jul. I år gjorde även jag det för det är väldigt enkelt.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)

Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Hacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en form ca 15x25 cm med smörpapper. 
Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Jag använde mörk choklad och det var nog tur det för annars hade den blivit väldigt söt. Jag tyckte det smakade för mycket honung (som jag inte är så förtjust i) så nästa gång tar jag bara 1 msk dessutom drar jag nog ner på sockret en aning. Tänk på att använda en stor ganska vid kastrull så det kan koka ordentligt för då tar det bara ca 15 min att komma upp i 120 grader. Samma gäller när du kokar knäck, dvs stormkoka och rör inte så mycket så går det fort.

Vad gör ni i dag? Är ni på släktträff? Är ni hemma och tar det lugnt? (Som jag!) Eller ni kanske jobbar? Berätta! Det är så kul att få höra av er.

Laxrullader

Då var det Annandag jul och i dag ska jag försöka göra nå mer än att ligga i soffan hela da'n. Enda gångerna jag lämnade soffan i går var de två gångerna vi åt och jag tog fram julbordsresterna från kylskåpet. Efter en hektisk december tror jag att jag behövde vila i massor men nu känner jag mig pigg och lite rastlös o sugen på att göra saker. Få se vad vi hittar på idag. Det första som ska göras är städa efter julaftonsfirandet, det ligger presenter lite överallt.

På årets julbord hade vi laxrullader, ett recept jag provade för flera år sedan men som kommer här igen.
Laxrullader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade

Mixa dillen till fyllningen. Blanda ner wasabi/pepparrot, färskost och salt. Smaka av.
Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. 
Lägg rullen i frysen 30 min.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. 
Skär den i drygt centimetertjocka skivor.


Jag använde pepparrot och ganska mycket dessutom för jag tycker om den lite starka pepperrotssmaken. På ett buffébord är det vackert och gott att ha den här laxvarianten. I dag åt jag rullader till frukost på en hårdbrödmacka - mycket gott!

tisdag 25 december 2012

Julgodisbord 2012

Förutom all mat vi åt igår orkade vi även med lite julgodis, fast det har nog blivit mer julgodisätande i dag till alla filmer vi ser på olika håll i huset.

Både choklad och skumtomtar är ett måste till jul

Bountybollar blev en ny favorit för oss för några år sedan och sen dess är det ett stående inslag på julgodisbordet hos oss.

Även lakritskolan upptäckte vi för några år sedan och blev fast. Man smälter ner turkisk peppar i en kolasmet och sen doppar man den i choklad och garnerar med flingsalt. Det blir en perfekt smakkombination av kola, lakrits och choklad.

Rocky road är min favorit men i år gjorde jag den med saltade solrolskärnor istället för jordnötter pga Idas allergi. 

I år gjorde vi även maraboufudge som jag ser att många gör när jag surfar runt bland bloggar. Jag gjorde den även för några år sedan men den är lite väl söt för mig (kom jag på när jag smakade den). 

Av alla tryfflar vi gjorde med Astma- och allergiföreningen tyckte vi att polkatryffeln var godast så vi gjorde en egen sats såna. 


Wienernougat gör vi varje år trots Idas nötallergi, men hon är så duktig så hon tar inget från den skålen. Dessutom vet vi inte om hon egentligen är allergisk mot hasselnötter (nougat) för pricktestet visar negativt på det till skillnad mot jordnötter. 

Maraboufudge, wienernougat,
polkatryffel och skumtomtar

Vad har ni för favoriter och måsten bland julgodiset? 

Julbord 2012

Juldagsmorgon måste väl vara årets lugnaste morgon. Ingen stress, kylen full med god mat och barnen har en massa nya saker att "leka" med. Dagens lunch blir sill o lax och middagen blir det övriga från gårdagens julbord.


Julbord 2012
Grönpeppargravad lax
Gravad lax
Laxrullader
Rökt röding
Skagenröra
Räkor
Ägghalvor 
Löjrom
Västerbottensostkrustader

Julskinka
Prinskorv
Ugnsomelett 
Sparrisstuvning
Potatis

Senap
Ketchup
Rödbetssallad
Tornedalsröra
Äppelmarmelad med saffran
Glöggkryddad aprikosmarmelad


Hårdbröd
Farmors kaka
Kex
Smör
Brieost
Ädelost
Gräddost
Cheddar

Här kommer en liten bildkavalkad från julaftonkvällen med tomtebesök, julfina barn och julklappsutdelning av en massa paket.
Ida tackar tomten för paketet

Glad och lite "pirrig" Ida som hämtat ett paket till mamma från tomten. 

Innan tomten gick hem fick han en stor kram

Olivia delar ut en del av alla paket som låg under granen

Isak öppnar paket

Olivia beundrar de fina örhängena

Isak är redo att spela x-box

Idas bästa julklapp var nog sminket

måndag 24 december 2012

God jul alla vänner

Hoppas ni har haft en bra julafton, för det har vi. Vi har umgåtts familjen och haft det lugnt och skönt, enda gången det blev lite stressigt var när all julmat skulle dukas fram. "När ska potatisplattan slås på? När ska omeletten in i ugn? När ska vi börja med stuvningen? Var är laxen? Vem lägger upp brödet? Är allt framdukat?" Känner ni igen er?


Lagom till Kalle var jag klar med förberedelserna i köket och vi satt hela familjen vid tv:n och fikade lussekatter, pepparkakor och julgodis. När Kalle var slut kom mormor och morfar hit och strax därefter fick vi besök av den efterlängtade tomten som hade med sig några paket, som vi öppnade innan det var dags att duka fram all julmat. Lagom till att Karl-Bertil Jonsson började, hade vi ätit klart (bra tajming) och sen fortsatte julklappsutdelningen.


Ida har somnat efter en lång och spännande dag med många paket att öppna och vi andra har sjunkit ner i tv-soffan och drömmer om en ny Turkiet-resa till sommaren.

söndag 23 december 2012

Tips vid pepparkaksbak

Det besvärligaste vid pepparkaksbak är att flytta över pepparkakorna till plåten. Det har blivit några gubbar med sneda huvuden genom åren och många bubblor under. Men för att slippa det tålamodskrävande momentet så är det bäst att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret.

Vi kavlar ut degen tunt mellan två teflon-bakplåtspapper som ligger på en blöt handduk för att ligga stilla och inte glida omkring när man kavlar.


När man är nöjd med kavlingen drar man bort det övre pappret och börjar stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar.


Sen tar man bort all deg mellan figurerna och det gör man enklast m.h.a. en plastkniv.


Sen har man fina figurer liggande på ett bakplåtspapper. Alla är raka o fina och utan bubblor under.


Efter gräddning så är det bara att njuta av tunna, goda och fina pepparkakor.