tisdag 16 november 2010

Portergryta

Imorgon blir det en vårdcentralsdag. På förmiddagen ska jag följa Olivia dit så de får kolla hennes mage som hon har ont i lite titt som tätt. Är det ännu en allergi, eller? På eftermiddagen är det Idas tur att gå till läkaren för att de ska lyssna på hennes lungor. Hon har haft en hemsk hosta i flera veckor nu och med tanke på henne astma vill jag att de lyssnar på henne. Ev. måste vi byta medicinering.

Till söndagmiddag gjorde jag en köttgryta med Porter. Tidigare har jag gjort klassikern Porterstek, men eftersom jag gjorde en gryta nu så får den heta Portergryta.
Portergryta
2 dl porteröl
0,75 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 msk soja
1 st buljongtärningar kött
1 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 morötter
1 tsk timjan
5 hg kött i grytbitar
5 st enbär, hela
5 st svartpepparkorn, hela
2 dl grädde
1-2 msk vetemjöl eller annan redning

Häll i porter, svartvinbärssaften, soja, buljongtärningarna, kryddorna, ituskurna vitlöksklyftor, och löken i stora bitar. Lägg inte i morötterna.Koka upp.
Skär till köttet i mindre bitar, ca 2cm kuber, lägg i grytan.
Låt sjuda under lock i ca 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört, olika lång tid beroende på vilken del köttet kommer från.
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner i skyn. Lägg i morotsslantar och låt sjuda i ca 5-10 minuter.

Ännu en köttgryta som vi alla tycker om. Köttgryta går nästan alltid hem i vårt hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar