söndag 29 november 2009

Mamma bulldegs saffransbullar

Idag var det dags för årets första saffransbullsbakande. Ofta brukar jag hinna med två omgångar. Få se om det blir det i år med årets saffranspriser. Det här är ett nytt recept som jag har hittat i år som många anser vara det optimala saffransbulls-receptet.

Mamma bulldegs saffransbullar
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i.
Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen.).
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl. Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter.
Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge.
Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

Jag använde mjölkfritt margarin och istället för gammeldags mjölk använde jag havregrädde för att få en högre fetthalt. Eftersom Isak kan äta små mängder "tillagad" mjölk använde jag för första gången Kesella i saffransdegen, men jag tog vaniljkesella efter ett tips jag fått. Eftersom jag är lite rädd för bakpulver-smak tog jag bara nätt 2 tsk bakpulver. Jag blandade ner lite riven mandelmassa i degen också. Självklart penslade jag inte bullarna med ägg.

2 kommentarer:

  1. Jag bara älskar alla tips du ger om ägg och mjölkfria alternativ!!!för mig som inte är lika "bra på" och intresserad av matlagning är detta toppen!!!!!Tack! / mamma till en ägg och mjölkprotein allergisk tjej.

    SvaraRadera
  2. ...och jag älskar såna här kommentarer! Tusen tack för uppskattningen.

    Jag brinner verkligen för att ALLA ska förstår hur gott och enkelt det kan vara med ägg- och mjölkfritt. Om fler skulle förstå det skulle livet bli så mycket enklare och roligare för allergiker.

    SvaraRadera