söndag 3 maj 2009

Rabarbermarmelad

Den som spar han har! I höstas frös jag in 500 g rabarber för att kunna göra marmelad under vintern. Den har blivit bortglömd i frysen, men det kändes bra att kunna ta fram den nu när alla tidningar och program är fulla med rabarber-recept. Här uppe i norr är det ett tag kvar till man kan njuta av årets första rabarberpaj.

Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa

Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.

Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.

1 kommentar:

  1. Hallå!
    Första gången som jag är inne på din sida, allt ser jättegott ut, bra tips på rabarbermarmelad! Den ska jag prova!

    Jag skickar härmed en utmaning till dej, kolla in min sida så förstår du!

    Hälsningar Anna

    SvaraRadera