tisdag 17 mars 2020

Roligt och tråkigt

Ibland är tajmingen perfekt!

I dessa Corona-deppiga tider känns det kul att glädja sig åt att Isak i torsdags tog körkort 💖 När han väl tog tag i övningskörningen gick det väldigt fort - ca 2 månader. Lycka för honom och lycka för mig för det finns inget bättre än lyckliga barn. Dessutom underlättar det ju logistiken en hel del för vår familj nu när vi är flera chaufförer🙏

Från trafikskolans Facebook-sida

Perfekt just nu när jag är hemma med förkylning och Leif jobbar på annan ort. Då kan Isak skjutsa Ida till basketträningen, som de fortsätter med så länge skolorna är öppna och tjejerna är friska, och han kan även åka o handla när det behövs. 

Det verkar ju väldigt viktigt att alla med förkylningssymptom håller sig hemma så då är det väl bäst att jag följer det.


I dag bestämdes det att gymnasiet och universitetet börjar med distansundervisning och både Isak och Olivia drabbas. Isak är nöjd att han åtminstone hann med att ha dagens matteprov som avslutar Matte-5-kursen. Olivia som tentapluggar för fullt eftersom hon skulle ha haft tenta nästa vecka blev lite uppgiven, nu när de inte vet hur tentamen ska gå till. Den information de fått är att tentaperioden skjuts upp en vecka. Men blir det hemtentamen, eller i mindre salar, eller? Aldrig kul med ovisshet.

måndag 16 mars 2020

Ugnslax med parmesan-färskost

Ny vecka och nytt middagstips! Lax är ju så otroligt gott tänker jag varje gång jag äter det och ändå äter jag det så sällan, max 1 gång per vecka. Fast det är nog inte ens så ofta, för vi äter ju en del röding också och nån gång då o då äter vi torsk.

Så enkelt att tillaga o variera och det mesta blir så himla gott. Nu senast testade jag den nya smaken på färskost, parmesan. Eftersom jag hade  basilika hemma blandade jag i lite färsk basilika i osten innan jag fyllde laxen med oströran. Supergott tillsammans med ugnsstekt broccoli och en enkel sallad.


Ugnslax med parmesan-färskost

4 portionsbitar laxfilé
100 g färskost med parmesansmak
1 msk färsk basilika, hackad
salt, peppar

Smörj en ugnsform, salta o peppra laxen och lägg i formen.
Blanda ihop ost och basilika.
Skär ett snitt längs med laxen och fyll med oströran.
Tillaga 200 grader i ca 15-20 minuter.


Jag använde bara 3 bitar lax och då blev det kvar lite av oströran så den blandade jag ihop med lite crème fraîche, mer basilika, riven parmesanost och salt o peppar och serverade kall till laxen. Men jag tyckte inte det behövdes nån mer sås egentligen, utan att det räcker med oströran i/på laxen.

Enkelt o gott
Goda tillbehör
Favorit-tallrik
Det var den här osten jag använde.

söndag 15 mars 2020

Vinkyl

Igår blev det en favorit i repris 💖

Vi började med promenad och skidåkning på isen och sedan gick vi hem till oss för att äta o fika grillade mackor, korv med bröd, kakor och lite annat snacks. Detta verkar vara vårt nya koncept när vi har gäster. Så nu hoppas vi på fler fina helgdagar så vi kan få ännu fler dagar som denna. Förutom att det är helt underbart både på isen och mot vår husvägg, så är det perfekt att vara ute så man inte smittar varandra lika lätt.

Igår var det extra underbart på isen för det var sån fin skare överallt, så man kunde gå exakt var man ville utan att sjunka ner i snön. Perfekt med kalla nätter och soliga dagar.


Vi var alla sedan rätt trötta till middag så vi gjorde det lätt för oss genom att bara duka fram lite smått och gott som vi satt länge o njöt av. Gravad lax, skagenröra, bröd, sallad och ett glas vin blev ett perfekt avslut på en perfekt lördag.


Info om vinet jag drack: AUSSIE Great White Chardonnay är ett medelfylligt vitt vin med smak av tropiska frukter samt viss smörighet. Doften är fruktig och intensiv med inslag av melon, citrus och passionsfrukt. Det passar utmärkt att dricka som det är eller till lättare fiskrätter och sallader - och funkar utmärkt till en endivesallad eller en tunabowl. 

Vinet ska serveras väl kylt, så självklart placerar jag det i snön. Det är inte bara förvaringen som är miljövänlig, utan även vinets förpackning. (Så himla klimatsmart jag blev helt plötsligt 😇)

Praktiskt med vin i tetra när man ska på utflykt eller när man inte vill släpa på glas som lätt går sönder och är tyngre. Det känns som en ganska liten förpackning men det är ju faktiskt mer än i en flaska.


I förmiddags var vi också ut på isen en sväng medan solen var framme. Men i dag blåste det desto mer och var inte lika skönt. Efter det har jag mest varit inne och försökt vila så mycket som möjligt inför kommande arbetsvecka.

Nu ska jag avsluta kvällen i tv-soffan med Mästarnas mästare och premiären av Robinson. Två favoritprogram som jag ska försöka följa under våren.

Matsedel v.12 mars 2020

Jag har sovit nästan åtta timmar i natt utan att vakna, helt otroligt och så skönt. Så nu är jag redo för den här dagen, som så många andra helgdagar börjar jag dock med långfrukost framför Nyhetsmorgon.

Före jag dukar fram frukost ska jag dela med mig av veckans veckomatsedel. Vilken blir er favorit?


Matsedel v.12 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 14 mars 2020

Corona

God morgon!

Det var längesedan jag var frånvarande så här länge från bloggen. Det har varit lite mycket den här veckan och det i samband med att jag inte har varit helt frisk har gjort att jag har prioriterat ner bloggen. Jag har insett att jag inte har hunnit och orkat göra allt jag velat.

Tredje veckan med halsont tär på psyket och jag kommer knappt ihåg hur det känns att svälja utan att det ömmar 😥 Men det är inte halsfluss och inte Corona så det är bara att ta det lugnt och vänta ut förkylningen eller kanske förkylningarna. För det mest troliga är nog att jag har haft flera förkylningar direkt efter varandra. Första veckan hade jag lite feber men efter det har jag inte varit jättesjuk, utan det är mest att jag har haft ont i halsen och det i sig har varit väldigt irriterande då det blev så långvarigt. Men nu känns det bättre. Vågar jag hoppas att det är över nu? 🙏

På tal om Corona - Är ni rädda och oroliga? Jag är inte speciellt orolig, men nog tänker jag på det en del (svårt att undvika då jag läser och följer med i media) men det styr absolut inte mitt liv. Vissa hyllor på affärerna är tomma för att folk har börjat bunkra. Varför denna hysteri, vi måste väl dela med oss och se till att alla har chans att bli mätta och rena?

Skylten som mötte oss vid entrén igår.

Man får många mejl numera angående Corona, det är information om än det ena o än det andra. T.ex. så blir det ingen dansträning för Ida de närmaste veckorna och inga fler basketmatcher under den här säsongen. Precis när Ida var redo att spela match igen efter benbrottet 😭 Men de fortsätter åtminstone med träningarna så länge skolorna håller öppet. Först sas det att träningarna också skulle ställas in och det tyckte jag var lite väl drastiskt eftersom de ändå träffas i skolan varje dag. Men det var nog fler som hade samma åsikt eftersom träningsbeslutet ändrades.

Se'n får man informationsmejl från olika flyg- och resebolag och ibland blir det lite fel. Det här mejlet fick jag från Norwegian igårkväll. Hur tänkte de nu? Har ni försökt nysa i armbågen? Känns lite jobbigt o krångligt 😂 Jag tror att jag fortsätter nysa och hosta i armvecket istället.

tisdag 10 mars 2020

Sista kvällen.....

Igår var det dags att bryta sockersuget och det gör jag på bästa sätt genom att sluta så gott det går med  alla sorters kolhydrater. Jag har flera gånger tidigare kört lchf och nu är det dags igen. För mig är det bästa sättet. Jag äter lågkolhydratkost i några månader och på så sätt försvinner suget efter pasta, bröd och kakor.

Det finns ju så mycket gott man kan äta även utan kolhydrater eller med lite kolhydrater för jag är inte speciellt strikt. Det viktiga är att det är socker- och glutenfritt för det är just socker och gluten som triggar mitt sockersug.

Så i söndags var det sista kvällen med kolhydrater och självklart gjorde jag en pastarätt då. Pasta är bland det godaste jag vet och tillsammans med bröd det jag längtar mest efter när jag kör min lågkolhydratkost.


Jag blandade ihop tagliatelle, fläskfilébitar, halverade körsbärstomater, färsk basilika och mozzarella tillsammans med lite crème fraiche och kalvfond. Hela receptet hittar ni här.

Lite kul när jag nu länkade till receptet och läste det inlägget, för där stod ungefär samma som i dagens blogginlägg. Nämligen att jag åt den här goda pastan för jag skulle dra igång med lågkolhydratkost igen. Då såg jag på Brynäs-Luleå och idag ser jag på HV71-Luleå. 😀

Hade det inte varit för hockeyn på tv:n hade jag nog blivit kvar i köket även i dag. För även i dag var det basketträning för Ida så det blev sen middag och innan vi hade ätit och städat bort så var klockan nästan åtta.

måndag 9 mars 2020

Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika

Av någon konstig anledning verkar jag aldrig ta mig från köket på måndagar. Jag har suttit kvar vid köksbordet efter middan och det var likadant förra måndagen också. I och för sig blev det en ganska sen middag både i dag och förra veckan och när det dessutom inte är något bra på tv:n som lockar så är det lika skönt att sitta kvar.

Jag läser nyheter o lite bloggar, scrollar igenom instagram o facebook och funderar på vad dagens blogginlägg ska handla om.

Tanken var att vi skulle äta kycklingtacos idag men eftersom Isak hade ätit på stan med kompisar efter skolan ändrade jag snabbt och spontant middagsplanerna. Istället gjorde jag en krämig och supergod broccoligratäng och dessutom stekte jag lite vitkål och paprika som behövde användas upp.

Tillsammans blev det en supergod och snabblagad middag till mig och Ida. Ida berömde maten flera gånger och jag njöt av berömmet och att hon också älskar broccoli lika mycket som jag gör.


Broccoligratäng

1 bukett färsk broccoli
4 ägg
2 dl grädde
50 g färskost
salt o peppar
grillkrydda

Dela broccolin i mindre bitar. Lägg i en smord ugnsform, salta o peppra.
Ställ in i ugnen i 200 grader i  ca 10 minuter för att broccolin ska mjukna.
Blanda ihop ägg, grädde och färskost, Krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat något, men inte för mycket för den är godaste om den fortfarande är lite krämig.

Stekt vitkål o paprika 

vitkål
paprika
salt o peppar
grillkrydda

Strimla vitkålen och skär paprikan i mindre bitar.
Stek i olja, krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.


Något annat som är typiskt för måndagar det är att jag försöker komma i säng lite extra tidigt för oftast är jag så himla trött just på måndagar. Och i dag är det inget undantag. Snarare är jag nog lite tröttare än vanligt för jag har varit vaken en hel del i natt pga en hemsk huvudvärk, som nu äntligen verkar ge med sig.

Så jag ska faktiskt packa bort datorn och gå o lägga mig nu så att jag är pigg o kry imorgon.
God Natt!