lördag 24 februari 2018

Ingefära- och chilikryddade kycklingben

I veckan fick vår Crock pot Slow cooker laga mat en av dagarna och som vanligt blev det saftigt och gott med minimal ansträngning från vår sida. Vi hade fyndat kycklingben som vi kryddade och la ner i crock pot-grytan och 4-5 timmar senare var den superbilliga och superenkla middagen färdig.


Ingefära- och chilikryddade kycklingben

1 kg kycklingben
1 msk torkad ingefära
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk kycklingfond
1 msk soja
2 msk sweet chili
1 tsk sambal oelek
0,75 dl vatten
salt

Blanda ingefära, paprikapulver, kycklingfond, soja, sweet chili, sambal och vatten i en liten skål.
Pensla blandningen på kycklingbenen och lägg sedan ner dem i grytan till en slow cooker (Crock pot).
Ev. överbliven kryddblandning häller du över kycklingbenen i grytan.
Salta lite.
Tillaga på låg temperatur i 4-5 tim.

God smak på dessa kycklingben, kanske inte så konstigt eftersom jag älskar både ingefära och thai chilisås. Som vanligt när det gäller kyckling så måste man krydda ordentligt för att det ska bli smak. Trots att det var chili i detta så var det inte speciellt starkt, så vill du ha chilistarka kycklingben måste du öka på chilin ordentligt. 

Om man vill så kan man sila av skyn och göra sås av den, men det gjorde inte vi.


Solen skiner och snön gnistrar - det ser helt underbart ut ute, MEN det är minus 20. För kallt för att vara ute nån längre stund, i alla fall för mig som alltid fryser. Dessutom har jag en förkylning i kroppen som aldrig verkar vilja bryta ut ordentligt eller försvinna, så jag håller mig inne i värmen.

Vad gör ni denna sista lördag i februari?
Jag brukar tycka att februari är såå lång och kall men i år har den gått riktigt fort, men kall. Tänk att det snart är mars och snart börjar solen värma och man kan sitta ute och lyssna på takdroppet. Vårvintern är ju så underbar.

fredag 23 februari 2018

Mina favoritsemlor

Jag har nu fått förfrågningar lite överallt om receptet på mina goda semlor. Så här kommer receptet! Men som jag skrev tidigare så är det ingen speciellt med bulldegen förutom att det är viktigt med mycket kardemumma.

Många efterfrågar recept på luftiga semmelbullar, men jag förstår inte varför. Jag gröper ändå ur det mesta av bullen för att blanda med mandelmassan till en underbart god fyllning.


Semmelbullar 

15-20 st
100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
ca 1 l vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta ev. degen ytterligare på bakbord. 
Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min. 
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Mandelmassafyllning

inkråmet ur semmelbullarna
mandelmassa
mjölk

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta ur bullen så det blir ett stort hål. Jag sparar bara en kant så att bullen håller ihop.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet (urtagen bulldeg). 
Tillsätt lite mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.

Tack vare att det är mycket kardemumma i bullen och man använder den i fyllningen så blir det en jättegod fyllning med smak av både kardemumma och mandelmassa. Älskar det!

Till Isak och Ida som inte vill ha mandelmassa utan vaniljsås sparar jag lite mer av bullen och gör ett litet mindre hål som går att fylla med vaniljsås.

Åh så gott!
Stora hål som är redo att fyllas.
Hålen är proppfulla med den goda mandelmassafyllningen.
Den vänstra är fylld med mandelmassa och sen spritsad med grädde.
Den högra är fylld med vaniljsås och då har jag sparat mer av bullen.

F.R.E.D.A.G
Känner ni känslan?! 
Underbart och nu kan man ju fira lite OS-guld också så det här kommer nog blir en bra kväll 
oavsett om jag firar med lite bubbel eller om jag somnar i soffan 😀

torsdag 22 februari 2018

Kebabsallad

Kebab är så gott att göra hemma. Jag äter kebabsallad medan övriga familjen helst vill ha pommes eller pitabröd till. För att få till kebabkött använder jag oftast lövbiff som jag skär i mindre bitar eller så tar jag en hel köttbit som jag skär skav av medan den fortfarande är lite fryst. Dessutom gör jag min egna kebabkrydda att krydda köttet med.


Kebabsallad

kött (t.ex. lövbiff i mindre bitar)
kebabkrydda - se nedan
salt
tillbehör
sallad
tomat
lök
paprika
gurka
orientdressing

Stek köttet, krydda med kebabkrydda.
Servera med goda tillbehör.

Orientdressing är den godaste köpes-dressingen till kebab. Men jag har hört att den är typisk norrländsk, att den inte finns i södra Sverige. Stämmer det? Det går fort och är supergott att göra egen kebabdressing men nu var det snabbmat som gällde och barnen tycker nog bättre om orientdressing än min hemmagjorda dressing.


Kebabkrydda

1 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 krm kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Glöm inte att salta köttet också.

Jag gör oftast dubbel sats kryddmix och sen förvarar jag det som blir över i en burk med lock till nästa gång jag vill använda mig av kryddmixen.


Jag och Ida har varit tidiga på jobb och fritids hela veckan så nu börjar vi längta till helgen och dess sovmorgnar. Men nu är det nära...

Det är så himla bra att Ida älskar att vara på fritids redan klockan 7 för att äta frukost där innan skolan börjar. Det innebär att vi slipper göra frukost hemma (jag äter aldrig frukost på vardagar) och att jag kan sluta jobbet klockan fyra istället för fem. Den timmen gör ganska mycket på kvällarna.

Nu ska jag väcka Ida och åka i väg till jobbet. André Myhrers OS-guld i slalom får vi fira ikväll, så underbart att han lyckades åka hem guldet och att jag inte steg upp tidigt i onödan.

tisdag 20 februari 2018

Bästa semlorna

I söndags åt vi årets godaste semlor - mina egna hembakade 😀

Det finns faktiskt inga som slår mina egna, att de är så goda beror på att jag har en massa kardemumma i bulldegen och fyller semlorna med enormt mycket mandelmassa. 2 tips som ni inte får missa! Hela familjen mumsade och höll med om att de åt årets godaste semla.

Just kardemumma och mycket kardemumma är superviktigt för att få till goda semlor. Men minst lika viktigt är att göra ett stort hål för mandelmassan i semmelbullen. Jag lämnar i stort sett bara kanten, resten tar jag ut och blandar med riven mandelmassa och lite mjölk, innan jag sedan fyller semmelbullehålet med mandelmassablandningen, toppar med grädde, locket och lite florsocker.


Isak och Ida som inte tycker om mandelmassa (än) fyller hålet med vaniljsås och toppar se'n med grädde. Tidigare när Isak inte tålde mjölk skippade han grädden och hade bara en massa vaniljsås i (och på) bullen. Funkar det med.

Isak älskar mina semlor och det var tack vare honom som jag orkade baka semlor i söndags trots att jag var lite seg efter Stockholmsresan. Men vad gör man inte för att glädja sina barn?! Och med tanke på hur himla gott det var så är jag glad att jag bakade. Det går ju faktiskt väldigt snabbt och smidigt att baka några semmelbullar, när man inte behöver kavla eller fylla dem med något.

måndag 19 februari 2018

Broccolisoppa med färskost

Man kan aldrig få för många snabbfixade vardagsrecept, eller hur? Grönsakssoppor är perfekt vardagsmat för stressade familjer - koka mjukt, mixa, krydda och i med en skvätt grädde, klart!

Här kommer receptet på en broccolisoppa där jag även tillsatt lite färskost, främst för redning då jag tyckte att soppan blev lite för vattnig (hade i för mycket vatten från början).


Broccolisoppa med färskost

1 bukett broccoli, färsk (eller liknande mängd fryst)
5-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
100 g färskost
salt, svartpeppar

Dela broccolin och koka mjuk i vatten och buljongtärning.
Mixa med stavmixer.
Koka upp med grädde och färskost.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Blir soppan för tjock så kan du späda med mer vatten.

Det blev en fyllig och god broccolisoppa tack vare färskosten. Jag använde en naturell variant men det är säkert gott att använda med smak också, t.ex. vitlöksost.

Beroende på hur tjock/lös soppa du vill ha kan du anpassa vattenmängden när du kokar broccolin.

************************

Då är vardagen igång igen och tyvärr dras jag med en förkylning - feber och lite halsont. Jag är för frisk för att vara hemma men orkar inte prestera max på jobbet. Inte roligt! Det viktiga nu är att inte Ida och Isak blir smittade för torsdag nästa vecka ska de provoceras mot hasselnötter på sjukhuset och då får de inte vara förkylda för immunförsvaret ska vara på topp.

Så tråkigt att inte känna sig helt pigg. Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan med en filt över mig, trots att det är en massa jag hellre vill göra och en del annat jag måste göra.

söndag 18 februari 2018

Alla hjärtans dag till slut

Efter några helt underbara dagar i Stockholm med mina fina tjejer är det ändå skönt att vara hemma igen. "Borta bra men hemma bäst" stämmer såå bra in på mig.

I onsdags när det var Alla hjärtans dag hade jag alldeles för mycket att göra för att hinna njuta av att tillaga och äta en riktig Alla-hjärtans-dag-middag. Varför stressa? Det går ju lika bra att fira Alla hjärtans dag idag. Nu kunde jag njuta både av att tillaga och äta middagen. Vi hade så himla mysigt när hela familjen satt länge länge o åt och pratade. Oftast är det nån som är på språng eller har bråttom nånstans, men inte i dag. Me like!

Till förrätt åt vi Toast Skagen och drack bubbel
Skagenröra på mitt favorit-lchf-rostbröd
Var rätten var stekt karré, sötpotatis, sallad, bea och rödvin
Vi fick inte tag i nå riktigt gott kött till bra pris, så vi körde på karré i dag och det var inte så dumt trots allt
Efterrätten servades i hjärtformar
Grädde, hallon och Noblesse

Denna Stockholmshelg har tagit på krafterna, så jag tror att jag ska gå o lägga mig rätt snart trots att klockan inte ens är 22 än. Känns riktigt lockande att få krypa ner i sin egna säng efter några nätter i en hotellsäng. Fast jag har faktiskt sovit bättre än jag brukar göra på hotell, och jag har inte vaknat med huvudvärk en enda gång under den här Stockholmstrippen. Annars brukar jag oftast vakna med hemsk huvudvärk/migrän efter en natt med andra kuddar än mina egna. Mina kiropraktor-besök kanske gör nytta...

Matsedel v.8 februari 2018

God morgon!

Här steg jag upp tidigt för att se herr-stafetten i OS men det hade jag ju kunnat strunta i för det var ju ingen munter historia. Tur i alla fall att jag vaknade av mig själv och inte att jag hade ställt klockan. Men eftersom skidorna inte var mycket att se så hann jag skriva ihop en veckomatsedel till er.


Matsedel v.8 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*****************

Snart dags för frukost - mysigaste stunden på lediga dagar. Min frukost på arbetsdagar är en kopp te och 2 ägg till första fikat på jobbet vid halv tio. Men på lediga dagar då blir det flera koppar te och (lchf)mackor med olika sorters pålägg.

Jag funderar på om vi ska fixa en alla-hjärtans-dag-middag ikväll, den som vi inte hann med i onsdags men i dag till middag tror jag att vi har mer tid och att vi alla är hemma. Vi får se hur mycket ork jag har efter vår härliga Stockholmsresa. Jag borde packa upp resväskorna men eftersom det är så otroligt tråkigt så är nog chansen/risken stor att jag hellre är i köket och fixar en go'middag.

Njut söndagen!

torsdag 15 februari 2018

Myshelg på gång

Sitter i ett tyst hus med tända ljus, äter frukost och ser OS medan barnen sover och Leif har åkt till jobbet. En lugn o mysig start på dagen och jag hoppas på fler mysiga dagar i helgen för nu åker jag, Olivia och Ida till Stockholm (som ni som följer mig, @matro_sara, på Instagram redan sett).

Vi ska bo på hotell, äta hotellfrukost, shoppa, fika o äta en massa gott och framför allt ska vi se Marcus och Martinus på Globen. Det var Idas julklapp, den bästa, och hon är så förväntansfull och jag hoppas att hon inte blir besviken. Ska jag vara helt ärlig så är nog jag lika förväntansfull 😀


Längtar tills vi är på plats i Stockholm, tycker det är så jobbigt att packa och försöka komma ihåg allt. Hjärnan går på högvarv för att vara säker på att jag har kommit ihåg o tänkt på allt. När jag väl sitter på planet och är på väg då brukar det släppa för då finns det ju ändå inget jag kan göra. Det som är glömt är glömt....

Det tog tid att skriva det här inlägget. Barnen har vaknat en efter en och Isak har hunnit åka i väg till skolan där nationellt prov i matte väntar. Skilda världar - vi åker på roligheter och han har prov. Fast han är mer än nöjd med en helg hemma utan systrar.

Nu måste jag stänga ner datorn, dricka upp teet, packa det sista och heja på Charlotte Kalla som vi hoppas tar OS-guld på 10 km fritt.

Ha en bra torsdag!

tisdag 13 februari 2018

Det är mycket nu

Det är många roliga "mat- och fikadagar" nu.
Fettisdag, den stora semmeldagen, i dag och Alla hjärtans dag i morgon.

Men det är även mycket att göra både på jobbet och hemma, så jag hinner och orkar inte pyssla på i köket så mycket som jag skulle vilja. Alla hjärtans dag på en onsdag känns inte jätteroligt, jag brukar ju göra trerättersmiddag med hjärttema men det hinns ju absolut inte med nu.

Men nog ska jag försöka göra något lite godare i alla fall i morgon. Kanske nå liknande som helgens go'middag med biff, broccoli, bea och sallad. Eller något helt annat....


Jag verkade ha lika mycket att göra i fjol, det kan du läsa om här. Men för tre år sedan, däremot, då verkar jag ha haft mer tid, både till presentinköp, matlagning och bakning, se här.

Jag tror inte att jag har kommit ihåg att berätta årets roligaste nyhet - Olivia har tagit körkort! Helt otroligt att man har ett barn med körkort. Hon föddes ju alldeles nyss! Man får påminnelser stup i kvarten hur gammal man börjar bli, först fyllde hon 18, se'n körkort och till sommaren tar hon studenten. Förhoppningsvis dröjer det länge länge tills hon flyttar hemifrån.

måndag 12 februari 2018

Fylld frukostkorv

Här kommer receptet på en gammal klassiker som jag och Leif åt ganska ofta innan vi fick mjölkallergiska barn. En av hans paradrätter back in the days 😀 Nu är inte barnen mjölkallergiska något mer och när vi hittade billig frukostkorv kom jag ihåg det här gamla enkla receptet.


Fylld frukostkorv

6 frukostkorvar
2,5 dl grädde
2-3 msk bostongurka
0,5 dl chilisås eller ketchup
gul hackad lök

Gör en skåra i varje frukoskorv, skär inte helt igenom men böj ut dem något.
Lägg i en ugnsform
Vispa grädden, blanda ner bostongurka, chilisås och lök. 
Fyll blandningen i skårorna eller gör det enklare och häll det över korvarna.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 min.
Servera till potatismos och sallad.

Helst hade jag inte velat skriva in några mått för det är så individuellt vilka proportioner man vill ha. Jag älskar bostongurka medan barnen tyckte att det förstörde hela maträtten t.ex.

Vi gjorde den enklare varianten och hällde grädden över korvarna
istället för att pyssla på med att sätta lite fyllning i varje korv.

Funderar på om jag ska orka ta mig iväg till affären och fylla upp kyl och skafferi litegrann. Framför allt grönasakslådan är alldeles tom då jag tog sista salladsbiten, gurkbiten och tomaten till middagens sallad. Sorglig syn. Men det kändes alldeles för jobbigt, så jag blir nog kvar hemma och skjuter upp problemet med tom grönsakslåda till i morgon.

söndag 11 februari 2018

Xanté päronbubbel

Vart försvann helgen?
Jo till fest, skjutsningar, trötthet, hockey och basket.


Men nu har jag äntligen landat i soffan med datorn i knäet och tänkte då tipsa om bubblet vi drack i fredags på vår lilla förfest. Ett mousserande vin med smak av päron, kanske inte så konstigt att det smakar päron eftersom vinet är smaksatt med päronlikören Xanté. Sötare (10%) än vad jag vanligtvis brukar dricka och tycka om, men det var helt ok som omväxling.
Gästerna tyckte att det var riktigt riktigt gott och jag tror faktiskt att det kommer stå på bordet fler gånger även hemma hos mig. God välkomstdrink och smakar bäst riktigt kall.


Senare skulle vi iväg på en fest med över hundra gäster och vi förstod att maten skulle serveras rätt sent så vi åt lite smått o gott till vinet. Självklart hade jag fixat krustader (bästa drinktilltugget), den här gången blev det två olika sorter - chili cheese och ädelost med fikonmarmelad, dessutom bjöd jag på popcorn, lite olika kex och brieost.


Eftersom helgen försvann så fort hann jag inte med nån veckomatsedel den här veckan. Men här hittar ni riktigt många, så klicka in där så hittar ni säkert något smarrigt att äta i veckan.

Ha en underbar söndagkväll!

onsdag 7 februari 2018

Kycklinggratäng Cordon Bleu

Känns som att det är alldeles för sällan vi äter "riktig" mat numera, blir oftast nån snabbmat à la köttbullar o makaroner som i går. Men idag då orkade och hann vi äntligen laga mat och då gjorde vi en kycklinggratäng som blev riktig smarrig trots enkla ingredienser. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så gott som det blev, jag som inte ens tycker om senap.


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Till gratängen
1 kilo kycklingfiléer
salt, svartpeppar
150 g tunn rökt skinka
250 g Emmentaler-ost
Sås
3 dl crème fraiche
200 g färskost t.ex. philadelphiaost
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 dl persilja
salt, svartpeppar
Topping
2-3 dl riven parmesanost
paprikapulver

Strimla kycklingfiléen och lägg i ugnsform. Salta och peppra. 
Strimla skinkan och lägg ovanpå.
Fördela ostskivorna överst.
Koka upp creme fraiche, färskost, grädde, senap och paprika. 
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Häll såsen över gratängen och avsluta med riven parmesan och pudra lite paprika ovanpå.
Sätt in i ugnen och gratinera i 220 grader i ca 20 minuter.

Tänk att så enkla ingredienser kan fixa en så god sås. Det tycker jag är lite imponerande och jag trodde nog mest att jag skulle tycka att det var en ok sås. Så kul när det blir så mycket bättre.

Jag åt bara en god härlig sallad med en massa godsaker i till kycklingen, medan övriga även åt stekt kulpotatis. Receptet hittade jag hos min stora inspiratör Åse som driver 56kilo.se

Kyckling, skinka och ost i ugnsformen.
Toppas med sås, parmesanost och paprikapulver
Små potatisar stekta i smör, vitlök, salt och svartpeppar blev ett gott tillbehör till de som äter kolhydrater.

Måste bara kopiera in det jag fick skrivet till mig idag. Så rätt och så underbart sagt/skrivet. Tänk att vissa har så svårt att förstå det. Framför allt vuxna människor som jobbar med barn borde förstå det här som är så självklart.

Barn är inte jobbiga,
de kan ha ett problemskapande beteende
och då beror det på att de inte förmår mer än så i situationen.
Barn vill göra rätt
och bete sig "rätt"
och gör det om de kan,
och måste få förutsättningar för att kunna...

måndag 5 februari 2018

Så här går det....

Nu har det gått lite mer än en månad av 2018 och jag tänkte kolla hur det går med mina löften till mig själv för att må bättre under 2018. Här nedanför kan ni läsa mina löften och utvärderingen. Hur går det för er med era löften?

Den fina bilden lånad av Må Bra

Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen

Här har jag slarvat, jag har självklart varit på några promenader men inte så ofta som jag borde och oftast skyller jag på vädret. När snön vräker ner eller det är svinkallt, som i dag då det har varit kring minus 25, då är det så skönt att vara inne och motivationen att gå ut är inte tillräckligt stark.

Stå mer på jobbet

Även här har jag slarvat och det skäms jag för eftersom det är så enkelt att stå åtminstone en timme varje dag.  Jag står ibland men absolut inte varje dag. Här ska jag verkligen skärpa mig - redan i morgon och fortsättningsvis. 

Äta bra mat på regelbundna tider

Äntligen en punkt där jag har skött mig. Jag äter lågkolhydratkost och det går riktigt bra för mig men det blir en utmaning nästa vecka med både fettisdag och en resa till Stockholm.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar

Mitt lilla försök med att sova mindre fungerar riktigt bra. Vissa kvällar är jag lite tröttare och går och lägger mig gamla vanliga tiden men oftast är jag vaken lite längre och jag älskar det.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n

Jag har absolut fått in det nya tankesättet att göra saker NU. Men den senaste tiden har det varit så fullt upp på kvällarna så när jag väl har kommit hem och är klar med alla vardagssysslor så har det inte varit så många timmar kvar av kvällen.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan

Det har inte varit så många roliga saker i januari, men nu är det både fest och Sthlmsresa på gång. Superkul! Och jag har ju faktiskt varit både på basket och hockey den senaste veckan, så lite småroligt har jag haft i alla fall.

Missa inte

Ska alldeles strax åka i väg till mina föräldrar för att duscha innan jag ska till jobbet och starta denna arbetsvecka men först vill jag se till att ni inte missar min instagram-tävling.

Ni hittar mig som @matro-sara på Instagram och just nu tävlar jag ut årets första Smakbox med temat knytkalas. Det vill ni inte missa!

Leta upp samma bild som ni ser här nedan och följ instruktionerna så har ni möjlighet att få en proppfull Smakbox.

söndag 4 februari 2018

Kan bara bli bättre...

Vilken skitdag det har varit!
Jag har varit sur och deppig hela da'n och inte orkat ta tag i nånting. Nu längtar jag bara till det blir kväll så att jag kan gå och sova och se'n vakna upp till en ny och bättre dag.

Våra första middagsplaner var att gå ut o äta på restaurang men vi ändrade oss och istället köpte vi hem baguetter, en massa olika röror, grönsaker, rostbiff, köttbullar och pepparsalami. Se'n fick alla göra sin egen fyllda baguette (förutom jag som åt stekt ägg istället för baguette).


För att minimera disken nu när vi är utan vatten blir det inga fina uppläggningsfat, tallrikar eller bestick. Vår vardag just nu!

Det har faktiskt hänt en rolig sak i dag och det är att jag äntligen har unnat mig en ny Mac. Min gamla var så seg så allt tog sån tid och framför allt var det inte speciellt roligt att blogga då det tog tid både att gå igenom o redigera korten och se'n att skriva inläggen. Den tiden har jag inte. Men nu, nu ska det bloggas. Så härligt med en nytändning.

Min nya arbetskompis!

Matsedel v.6 februari 2018

Mina veckomatsedlar verkar populära och har många läsare. Jag hoppas att alla ni hittar inspiration och nå gott från dem också, så ni inte blir besvikna när ni är in och läser. Självklart är det semlor o vemlor som är veckans godsak för nu är det inte länge kvar till fettisdag. Vemlor är ett eget påhitt och Isaks favorit. Nu kommer det ju nya varianter varje år, men mina vemlor kom jag på för över 10 år sedan långt innan denna semmel-variations-boom.


Matsedel v.6 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

******************************

Vi är fortfarande utan vatten och kommer så förbli i över ett dygn till (i bästa fall). Man känner sig så handikappad, kan inte duscha, orkar inte baka eller laga mat då jag inte kan diska undan på en gång, undviker att gå på toaletten och tvättberget i tvättstugan är enormt eftersom jag inte har hunnit eller orkat köra en enda tvättmaskin under denna stress-vecka.

Det blir en dyr helg dessutom eftersom vi vill minimera disken och därför köper mycket köpesmat. Funderar på vad vi ska äta i dag? Till lunch blir det varm korv med bröd eftersom det bara resulterar i en lättdiskad kastrull. Men vad ska vi hitta på till middag?

Olivia tycker att kommunen ska bjuda oss på en hotell-vistelse där det finns toalett, dusch och mat, och jag håller med 😀

Nu ska jag sluta deppa över detta och istället fundera på vad jag vill äta till middag.

lördag 3 februari 2018

Vatten

Åh vad jag längtar efter vatten!
Man förstår inte hur mycket vatten man använder på en dag förrän man är utan.
I morse vaknade jag av ett sms från kommunen som sa att det är en vattenläcka på vår gata och det har stängt av allt vatten och vi kommer vara utan till måndageftermiddag. Men alltså?! Varför jobbar de inte på helgen?

Ja, ja inget att göra åt. Vi duschar hos mina föräldrar som bara bor några kvarter bort och se'n äter vi ute så mycket som möjligt för att slippa disken. Så barnen är jättenöjda med att få köpesmat flera gånger under helgen. Inget ont som inte har nå gott med sig, eller?


Jag kan inte diska, tvätta eller skura. Så vad gör man då en ledig dag? Ja, man tar en sväng på stan med yngsta dottern och man går på hockey med mannen. Vad gör ni denna lördag?

Bilder hittade på och lånade från Internet

torsdag 1 februari 2018

Rödvinsgräddsås

Får man kalla rödvinssås med grädde för rödvinsås? Jag tror inte det, för i en rödvinssås ska det inte vara grädde. Men rödvinsgräddsås måste väl gå bra? För rödvin och grädde är ju huvudingredienserna i den här såsen.

Det var den här såsen vi åt till det goda köttet som hela familjen hyllade och som du hittar här.


Rödvinsgräddsås

3 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosmarin 
1 msk timjan
salt o svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt småputtra i 30 minuter. 
Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
Jag var lite skeptisk till den här såsen först när jag fick tips om den, men den blev riktigt riktigt god så den kan jag tipsa vidare till er.

Servera till kött, ugnsrostade rotsaker och sallad så får ni en kanonmåltid.


Förstår ni att det är fredag i morgon? Så efterlängtat och den här helgen ska jag sova mycket o länge och däremellan ska jag vila för fullt 😀 Tidiga morgnar, sena kvällar och full fart hela tiden sätter sina spår och ger minus på sömnkontot. Men jag är bra på att ta det lugnt på helgerna så det här blir nog bra.

onsdag 31 januari 2018

Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

Ni har kanske märkt att jag har haft mycket att göra de senaste dagarna? Jag har inte hunnit vara in på bloggen en enda minut, men nu vänder det och det börjar lugna ner sig en aning.

Den här goda midda'n åt vi i söndags och hela familjen älskade maten så det här lär vi göra snart igen. Olivia som aldrig brukar tycka om fläskkött öste beröm över maten. Så himla kul!


Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

1 kg fläskytterfilé
Marinad
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar

Putsa köttet. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Lägg ner köttet i påsen och låt marinera i kylskåpet några timmar, gärna över natten.
Bryn filén runt om i het panna, så att den får färg.
Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen i ca 100 grader.
Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 grader.
Ta ut köttet och låt vila i ca 5 minuter innan det skivas upp och serveras till goda tillbehör.

Jag har ju redan tidigare hyllat att tillaga hela köttbitar på låg temperatur i ugnen och den här gången blev det lika gott som vanligt.

Det är inte så himla viktigt vilken temperatur man har ugnen på, det viktiga är att använda en stektermometer så att du får korrekt innertemperatur. Jag började på 90 grader men se'n blev det lite bråttom att få maten klar innan Isaks träning så då höjde jag till 125 grader. Anpassa efter hur mycket tid du har.

Vi åt ugnsrostad potatis o sötpotatis, sallad och en god lchf-rödvinssås (recept kommer).

Jag funderar på att marinera en fläskytterfilé och se'n frysa ner den med marinaden. Det vore ju så himla smidigt att bara ta upp den på morgonen och se'n slänga in den i ugnen inför middagen. Då är halva jobbet gjort redan innan. Smart, va?


Nu sitter jag äntligen i min älskade soffa med en kopp te och slötittar på tv:n. För första gången den här veckan. Jag behöver verkligen den här stunden av lugn o ro på kvällen för att varva ner, må bra och tanka energi. Tur att inte alla veckor ser ut så här och tur att det är roliga saker jag har haft fullt upp med, både på jobbet och privat.

Det har varit så mycket den här veckan så jag är helt dagvill och har flera gånger kommit på mig själv med att tro att det är torsdag idag, men det är det ju inte.....men snart. Imorgon är det torsdag på riktigt och se'n är det inte långt kvar till fredagkvällen. Lovely! Jag ska även försöka sluta lite tidigare på fredag, eftersom det har varit så himla mycket den här veckan så behöver jag några timmar längre helg.

Ha ett underbart slut på denna onsdag!

söndag 28 januari 2018

Ändrade planer

Så typiskt oss!
I går förberedde jag middagen genom att lägga en fläskytterfilé i marinad som jag se'n inför middagen tänkte ugnssteka på låg temperatur i ugn. God lördagsmiddag med minimal ansträngning. Men när vi var på Ica Maxi och såg en fin bit entrecôte blev det ändrade planer och istället för lågtempererad fläskytterfilé blev det stekt entrecôte i skivor med rödvinssås och sallad.

Det är så typiskt oss - när vi väl har förberett mat så ändrar vi oss i sista stund. Ibland kommer man inte på en enda maträtt och ibland har man hur många som helst som man vill laga. Men nu blir det en enkel middag i dag istället, eftersom köttet redan ligger i marinad så behöver vi bara slänga in den i ugnen nån timme innan middagen. Och vi fick en kanongod lördagsmiddag då vi dessutom öppnade en flaska gott rödvin.


Nu ska jag gå och hitta på nå roligt med Ida som precis blev nobbad av kompisarna. Kanske spelar vi Five Crowns - roligaste spelet på länge. Jag brukar inte tycka om att spela spel, men detta kortspel där det gäller att både ha tur och vara lite smart är riktigt roligt. Tips! 

Eller så bakar vi nå gott, har haft lite planer på äppelpaj i helgen men det har inte blivit nå bakat....än. Kanske dags nu. Men vet inte vilken typ av äppelpaj, kaka eller muffins jag är sugen på. Måste googla lite efter inspiration tror jag.

Njut söndagkvällen!

Matsedel v.5 jan/feb 2018

Även denna söndag har jag knåpat ihop en veckomatsedel med inspiration till er. Hoppas ni hittar nå gott! Själv tycker jag att jag har hittat en hel del smaskigt. Det är så roligt när jag gör dessa matsedlar för jag blir själv så himla sugen på många av maträtterna.


Matsedel v.5 jan/feb 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag 

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

***************

Nu har jag pratat om underbara fredag och härliga lördag, vad är det för dag i dag då? Är det sköna söndag? Nja, får väl försöka men jag tror att det är lite för mycket som måste göras i dag för att den ska bli riktigt skön. Eftersom jag har njutit av ledigheten och inte gjort speciellt mycket se'n jag stämplade ut i fredags är det nu en del som måste fixas innan vardagen drar igång igen.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 27 januari 2018

Krämig örtkyckling

Den underbara fredagkvällen har gått över till en härlig lördag. Huset är nystädat, kyl o frys påfyllda och inga måsten på agendan. Så nu ska jag bänka mig framför tv:n i ett par timmar för att se Lule möta Linköping. Men först ska jag ge er receptet på denna superogda kyckling eller rättare sagt supergoda såsen, jag hade velat ha en sked för att få upp all sås.


Krämig örtkyckling

1 kg kycklingfiléer
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 rödlök
1 paprika

Örtsås
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
0,5 msk soja
3 msk kycklingfond
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar.
Sprid ut kycklingbitarna på ett fat, strö kryddorna över.
Stek kycklingen i omgångar tills den fått fin färg. Lägg på fat åt sidan.
Klyfta löken, stek den mjuk. Lägg åt sidan.
Skär paprikan i ganska stora bitar, fräs den lite snabbt. Lägg åt sidan.
Koka upp alla ingredienser till såsen.
Lägg ner kyckling, lök och paprika i såsen och låt allt puttra i ca 5 minuter.

Jag har ätit den här kycklingen i tre dagar men jag är ändå inte less den eftersom den var så otroligt got. Fast nu är den slut så det blir ingen mer lunchlåda. Men  jag lär snart göra en ny omgång för hela familjen älskade den. Ida tyckte att den påminde om julmustkycklingen och det var inte så konstigt eftersom det är rosmarin i båda.


Yes Lule gjorde 1-0, perfekt start! Nu ska jag stänga ner datorn och koncentrera mig på matchen ett tag. Fast vem vet, jag kanske slumrar lite för jag blev helt plötsligt riktigt trött.

Ha en härlig lördag!