onsdag 15 november 2017

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

Alltså detta måste ni prova redan till helgen! 
Åh det är så himla gott och jag skulle kunna äta hur många som helst. Krispig brödbit, underbar och lite syrlig kronärtskockskräm och en god salt skinka. Ni hör ju, så mycket gott i en o samma tugga.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

snedskurna baguetteskivor
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Jag blir så sugen att göra det här igen redan till helgen för det är verkligen såå gott. Vill man minimera kolhydraterna så struntar man i baguetterna och lägger lite kronärtskockskräm på en skinkskiva och rullar ihop istället.

Ugnsrostade brödskivor redo att toppas med godsaker.
I morse precis när Ida skulle gå i väg till skolan kollade jag termometern - minus 10! Jag hade helt missat att det var så kallt så det blev lite bråttom att hitta täckbyxor o täckjacka till henne. Tur att förrådet är städat och att vi har ordning på vinterkläderna, annars hade det blivit en småkylig morgonpromenad till skolan för henne.

tisdag 14 november 2017

Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

Nu är jag hemma i vardagen igen och det är full fart som vanligt, så i går hann jag verkligen inte blogga något. Men i dag hinner jag ge er denna godsak, en varm caprese som även innehåller vindruvor. Det blev mycket godare än jag trodde.


Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

250 g körsbärstomater
200 g vindruvor
olivolja
salt
2 mozarellabollar
basilika

Dela tomaterna och lägg dem med vindruvorna tätt i en ugnsform.
Tryck till tomaterna en aning så safterna frigörs.
Ringla över olivolja och salta.
Rosta mitt i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna något.
Bryt bitar av mozzarellan och lägg ovanpå tillsammans med finhackad basilika.

Bättre än förväntat! Jag trodde att vindruvorna skulle göra att det blev för sött och varma vindruvor lät inte heller helt rätt. Men det blev jättebra, så jag hoppas att ni vågar prova.

Receptet som jag utgick från hittade jag i Coops tidning Mersmak och det är Sandra Mastios recept.


I går såg jag fotboll hela kvällen, heja Sverige. Helt otroligt att de lyckades ta sig till VM, så nu är sommaren räddad för kommer bli kanonkul att heja på Sverige. Hoppas det blir en lika magisk sommar som 1994.

Ikväll är det hockey hela kvällen, heja Luleå. Än så länge leder de mot Färjestad och jag hoppas de lyckas få med sig en 3-poängare.

Jag har en massa att visa er från min Stockholmstripp men jag har inte hunnit/orkat tömma kameran och gå igenom alla bilder än. Men snart....

söndag 12 november 2017

Matsedel v.46 november 2017

Hotellfrukost i all ära, men nog är det rätt mysigt att sitta hemma vid köksbordet och äta frukost också. Lite extra myskänsla i dag eftersom det har kommit ett tunt lager snö ute som lyser upp så fint.

Jag ska alldeles strax fundera ut vad vi ska äta i veckan och sen skriva en handlingslista för det gapar rätt tomt i kylskåpet. Men först ska jag publicera en matsedel till er så att ni har något att inspireras av.


Matsedel v.46 november 2017

Måndag
Vi börjar med en köttfri måndag där vi fyller stora champinjonhattar med en god grönsaksröra som vi sedan gratinerar i ugnen och äter med en smarrig sallad.

Tisdag
Taco mitt i veckan brukar vara populärt. Jag brukar oftast serverar både vanliga tacos och en gratäng av något slag. Då blir alla nöjda o glada.

Onsdag
Underbar sås till denna kyckling. Jag äter den med vitkålspasta, broccoli och/eller sallad, men om ni inte undviker kolhydrater är den supergod till pasta.

Torsdag
Godaste och saftigaste laxen, med mycket dill. Ni måste prova!

Fredag
Det är lite småpyssel att få till dessa pastastubbar. Men låt er inte skrämmas för det är inte svårt och så värt det för det blir en riktig festmåltid.

Veckans godsak
Chips i kakdeg? Ett perfekt sätt att få till lite sälta till allt det söta, de har faktiskt blivit en favoritkaka för mig. Baka och låt gästerna gissa ingrediensen.

lördag 11 november 2017

Ädelostkrustader med banan

Tänkte tipsa om ett litet drinktilltugg till i kväll. För det är ju faktiskt lördag i dag trots att det känns som söndag för mig. Jag flyger hem i kväll så nu är min Stockholmshelg slut och helger brukar ju sluta med söndag. Men det blir skönt att ha en dag hemma innan vardagen drar igång igen. Och det ska faktiskt bli riktigt skönt med vardag igen också.

Sött och salt är en perfekt kombo, så här blandar vi den salta ädelosten med den söta bananen. Fikonmarmelad eller hjortronsylt brukar vara en vanligare kombination med ädelost, men ni måste testa detta.


Ädelostkrustader med banan

krustader
ädelost
banan

Lägg en bit ädelost i botten på krustaderna och toppa med en skiva banan. 
Gratinera i ugnen 200 grader 7-10 min. 
Serveras varma. 

En oväntad med god kombo och så himla enkla att göra.


Nu ska jag snart försöka få ihop resväskan och sen dra ut på sta'n för lite sista shopping. Fast väskan är nog redan för full så det blir bara några viktiga smågrejer som jag får köpa. Se'n ska jag faktiskt till Gamla stan och fika på ett, för mig, nytt fik. Hoppas det blir gott 😀

Ha en underbar lördag!

torsdag 9 november 2017

Svartvinbärsbubbel

Nu tycker jag det är dags för en drinktorsdag igen! 

Snart fredag och helg för många, men min helg har redan börjat för nu är det semester i Stockholm som gäller för mig. På agendan står framför allt Sthlm Food&Wine med tillhörande blogg-aktiviteter., men jag hoppas även hinna med lite shopping och café- o restaurangbesök.


Svartvinbärsbubbel

ca 450 g svarta vinbär
0,75 dl socker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
1 flaska torrt mousserande vin 

Koka upp svarta vinbär, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret smält och vinbären tinat. 
Mosa vinbären och passera genom en sil.
Tillsätt citronjuice. 
Låt svalna.
Fördela i 4 glas, fyll på med torrt mousserande vin.

Perfekt att få i sig lite c-vitaminfyllda svarta vinbär så här i förkylningstider. Mousserande vin är gott som det är men ibland är det kul att göra en twist och tillsätta lite frukt eller bär, Bellini t.ex. 

Vill du göra en alkoholfri drink så tillsätter du Sprite eller liknande eller kolsyrat vatten beroende på hur söt drink du vill ha.


Efter 12 timmar hemma är det nu dags att stänga resväskan igen och flyga tillbaka till Stockholm. Trots att det blev så få timmar hemma och att det kändes lite onödigt så var det trots allt skönt att komma hem, sova i min egna säng, dricka gott te och krama familjen lite.

Igårkväll var jag inte jätteladdad att åka tillbaka till Sthlm, jag var trött, hade sprängande huvudvärk och mådde allt annat än bra. Vaknade även i morse med huvudvärk from hell och var väldigt nära att ställa in resan. Men efter en varm dusch, en kopp te och framför allt huvudvärkstabletter så är jag nu redo för en helg i huvudstaden.

tisdag 7 november 2017

Kladdkakans dag

Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.

Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.



Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.



Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.



Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.



Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i valet o kvalet om jag ska vila eller om jag ska ta mig ut på en promenad för lite frisk luft.

Hallonglass

Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.


Hallonglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
350 g hallon

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner hallonen i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.

Glassmeten är minst lika god innan man fryser in den.
Mums! Oreoglass och hallonglass är en perfekt kombination.

Nu har jag precis kommit upp på rummet efter en smarrig hotellfrukost med färsk frukt, äggröra, leverpastejmacka och en massa te. Jag ska vila en stund framför Nyhetsmorgon innan konferensen drar igång och självklart startar den med lite fika 😀

Den här veckan kommer handla mycket om mat och fika. Gissa om jag njuter! Igår åt vi på Supper, jag har varit på väg dit flera gånger man har aldrig lyckats få bord tidigare. Men nu äntligen fick jag prova deras sydamerikanska smårätter och jag blev så nöjd så jag har redan börjat planera för nästa besök. Jag vill ju prova allt på deras meny!

söndag 5 november 2017

Matsedel v.45 november 2017

Vilken underbar helg jag har haft!
Jag fick en extradag ledigt tack vare att jag tog ledigt från jobbet även i fredags, men det känns som att helgen har varit längre än tre dagar. Vilken underbar känsla!

Som vanligt på söndagsmorgnar sitter jag med min andra eller tredje kopp te och skriver en veckomatsedel till dig medan Nyhetsmorgon är på i bakgrunden. Lugn o skön start på dagen.


Matsedel v.45 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

**************

I vanliga fall brukar jag även planera våra kommande middagar samtidigt med er veckomatsedel, men det gör jag inte i dag eftersom jag inte kommer vara hemma på hela veckan. I morgon åker jag till Stockholm med jobbet för system-leverantörens kunddagar och i slutet av veckan ska jag på Sthlm Food&Wine, som är en mat- och dryckesmässa ute i Älvsjö. En intensiv vecka med många roligheter, så jag hoppas att jag kommer hem fulltankad med energi för kommande sex veckor fram till jul.

fredag 3 november 2017

Italienskt menybyte

Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också 💕

Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.



Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna 😀 (salladen fick jag dock ha för mig själv).



Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.



Självklart var vi tvungna att ta in deras gamla goda klassiker också - parma-pizzan. Den är aldrig fel, så mycket gott på en supergod botten. Det är ingen vanlig pizza de gör utan de gör napolitansk pizza, dvs den gräddas i 450 grader i bara nån minut. Och pizzabotten i sig är supergod så man vill inte ens lämna kanterna. Så varning för att du bli mätt!



Ida vill alltid avsluta med gelato, deras italienska glass och självklart fick hon det även i går. Glass är ingen storfavorit för mig, men Taverna Gustos gelato kan jag knappt motstå. Och Ida som älskar glass älskar deras gelato. Smakerna varierar och den här gången valde Ida den med vit choklad.



Leif fick prova deras starka glass med nån sås av chili. Vet inte riktigt vad det var men det var starkt och kanske inte den perfekta gelato-kombon. Men en rolig grej!

onsdag 1 november 2017

Mousserande sparrissoppa

Soppa måste vara bästa förrätten!
Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.



Mousserande sparrissoppa

500 g grön sparris
1 gul lök
5 dl sparrisspad
1,5 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
1-2 paket bacon
Ev lite salt och svartpeppar
1,5 dl mousserande torrt vin

Knaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara topparna hela.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.
Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).
Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.
Servera med baconbitar och sparristoppar.

Så gott det här var! Jag måste göra sparrissoppa oftare och Du måste absolut prova detta. Perfekt rätt att förbereda. Dagen innan festen gjorde jag allt klart förutom att tillsätta vinet. Innan servering värmde jag på soppan och hällde i det mousserande vinet. Perfekt!

Lägg sparristopparna i en mugg eller skål och häll på soppan, toppa sedan med bacon.

Nu är Leif och Ida hemma igen efter en vecka i Jämtland, så nu längtar jag till på fredag då jag är ledig och kan mysa hemma med Ida hela da'n. Imorgon blir det en heldag på jobbet med en massa möten, men se'n ska jag vila o mysa i tre dagar innan det blir en vecka i Stockholm för mig.

tisdag 31 oktober 2017

Coleslaw på rödkål

Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.


Coleslaw på rödkål

ca 300 g rödkål
ca 100 g vitkål
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
nymald svartpeppar

Strimla kålen fint och lägg i en skål
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Rör om ordentligt.
Låt salladen stå i kylen i några timmar.

Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.


Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykta.

Istället för allt plocka fram allt Halloween-pynt har ju huset varit pyntat i rosa till min Rosa oktober-fest och efter festen kändes det bara som onödigt jobb att plocka fram alla halloween-grejer för några få dagar.

I kväll ska jag och Olivia äta Tapas på Luleås bästa Tapas-restaurang, så har vi tur så är vi inte hemma när vi får "bus-eller-godis-besök" och får då behålla allt godis för oss själva.

söndag 29 oktober 2017

Höstlovsmat

Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.
Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?


Höstlovsmat 

Måndag


Tisdag


Onsdag


Torsdag


Fredag


Veckans godsak


**********************

Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. 

Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla vana att alltid gå på en lunchpromenad.

Rosa oktober fest

Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.


Rosa välkomstdrink med rosa tilltugg

krustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruva
brieostkrustader med syltad rödlök eller rädisa


Rosa förrätt

sparrissoppa med baconströssel 
bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka 


Rosa varmrätt

ugnsstekt lax
rostad potatis, rödbetor och blomkål
fetaostkräm
coleslaw med rödkål
varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
sallad


Rosa efterrätt

hemmagjord hallonglass
hemmagjord oreoglass
grädde
hallon


Mer rosa

rosébubbel
bubbelvatten
rosa godis


När jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog att jag skulle färga maten rosa med karamellfärg eller liknande, men det finns ju riktigt mycket mat som är rosa naturligt. Det blev lite fusk med saker som drog lite åt lila hållet, men det är ju nästan rosa.

Så här mycket rosa mat kom jag på:
Välkomstdrink och drinktilltugg - rosébubbel, räkor, rädisor, rödlök och vindruvor går allt i rosa(lila) toner.
Förrätt - lufttorkad skinka, baconströssel och soppmuggarna var det rosa inslaget här.
Varmrätt - lax så klart, rosésallad, coleslaw av rödlök. Blandningen av tomater och vindruvor färgade mozzarellan lätt rosa på samma sätt som rödbetorna hjälpte till att ge rosa skimmer på potatisen och blomkålen.
Efterrätt - glass med hallon blev till en rosa efterrätt
Godisskålen var självklart fylld med endast rosa godis

Lite rosa rosor, rosa ljus, rosa pynt, rosa duk, rosa servetter, rosa muggar, rosa ljuslyktor, rosa uppläggningsfat och rosa skålar hjälpte till att göra detta till en fest i rosa skimmer. Så enkelt och roligt är det att fixa en tema-fest!

Men det absolut viktigaste för en lyckad fest är gästerna och jag hade turen att få samla fem av mina absolut bästa vänner 💕

fredag 27 oktober 2017

Flera nyanser av rosa

Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" 😀 Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?

Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.


I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.

Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!

torsdag 26 oktober 2017

Ingefärashot Raw food

Dricker ni ingefärashots? 
Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!


Ingefärashot Raw food

Ca 400 gram ingefära 
2 citroner 
1 liter vatten 
ev 0,5 dl honung 

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, 
ta även bort bitar som är fula.
Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. 
Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. 
Tillsätt resten av vattnet och kör runt. 
Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. 
Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. 
Låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. 
Blanda i saften från citronerna och ev honung, blanda och häll upp i flaskor.

Jag älskar verkligen ingefära och jag använder inte honung när jag gör ingefärashot, utan jag vill ha det starkt och med kraftig ingefärasmak. 

Om du använder ett recept där ingefäran värms, kom då ihåg att aldrig värma till över 60 grader. Här hittar du ett recept på en lite mildare ingefärashot där ingefära och vatten värms i några minuter.

Ingefärabitar redo att mixas
Mixa tillsammans med vatten....
...till en härlig massa....
....som ska rinna av i en sil.
Häll upp i flaska och njut av en god ingefärashot.

Nu sitter jag där jag trivs som bäst - i soffan med hockey på tv, datorn i knäet och tända ljus o en kopp te på bordet framför mig. Lovely och imorgon är det fredag och helg! Jag har dessutom gjort bort det tråkiga inför lördagens tjejfest. Städningen! Nu är det bara det roliga kvar - fixandet av mat, dryck och dukning.

Njut av torsdagskvällen!

Varma kaneläpplen

God morgon!
Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. 

Undra när det går över och hon är glad igen?
Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.

Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.

Varma kaneläpplen

Dela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.
Strö över kanel.
Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!
Servera med en klick grädde eller glass.
Ät o njut!

Det här är nästan farligt gott och enkelt att göra. Äpplen i sig är så pass sött så jag tycker inte att det behövs nå extra socker utan det räcker gott o väl med bara kanel. 

Mumsigt!
Ännu mumsigare med en klick grädde!
Våra fina äpplen, men nu får jag vänta nästan ett år tills vi får nya och goda äpplen.

onsdag 25 oktober 2017

Skynda o fynda en Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.

Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.
Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. 
Halva priset alltså. 
Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. 
Love it! 
Men erbjudandet gäller bara till sista oktober
så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.

Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder rabatten. Tips, det är snart både fars dag och jul.

Här kan du läsa mer och beställa din box.


Smakbox har dessutom kommit med en nyhet. Förutom den vanliga boxen, ett exempel ser du på bilden här ovanför, så har de nu kommit med en ny box som de kallar för Smakbox Balans och som de beskriver så här:

I Smakbox Balans är många produkter samma som i Smakbox, men den innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten. Även här strävar vi efter ekologiska och lokala alternativ.


När du gör din beställning så får du själv bestämma vilken Smakbox du vill ha - den vanliga eller Balans. Jag valde den vanliga. Är rädd att gå miste om all smarrig choklad annars 😀

tisdag 24 oktober 2017

Mustig långkokt vinköttgryta

Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt 😀 De åt, men det var inget "halleluja moment".


Mustig långkokt vinköttgryta

1 kg grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
4 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
3 st lagerblad
2 tsk timjan
salt
peppar
3 morötter, tjocka skivor
1 bit kålrot, i bitar

Stek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme.
Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.

Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.

****************

Det har varit lite få och tråkiga blogg-inlägg ett tag men nu ser jag äntligen lite ljus i stress-tunneln och hoppas hinna blogga lite mer framöver. Det kommer lugna ner sig både på jobbet och hemma (hoppas o tror jag) och jag hoppas då få mer tid till bloggen. Bloggen ger mig så mycket energi och jag tycker det är så himla kul att baka o laga mat och sen dela med mig av recept och tips till dig.

I helgen ska jag ha tjejfest med rosa tema - tycker att det är ett perfekt avslut av Rosa oktober. Nu håller jag på att planera mat, dryck och dukning för fullt - så himla kul. Jag spånar för fullt vad det finns för rosa mat som jag kan bjuda på. Har ni några tips? På söndag kommer ni i ett blogginlägg kunna se vad jag kom på för rosa att bjuda på. Instagram kanske uppdateras under kvällen (@matro_sara och #matrofest). Drycken är redan klar. Rosa bubbel, förstås!