måndag 25 september 2017

Olivias pajlunch

Nu är Olivia färdigfirad för i år!
Igår bjöd vi på pajlunch med tre olika pajer där det fanns varianter för äggallergiker, glutenallergiker, vegetarianer, köttälskare och lchf-människor 😀 Till efterrätten dök det upp fler som ville fira Olivia och det blev riktigt fullt runt köksbordet - så härligt!


Olivias pajlunch


Pajer

tacopaj med krämig topp
skaldjurspaj med curry
morotspaj med cream cheese
sallad



Efterrätt

dajmmarängtårta
äppelmuffins lchf
grädde
hallon

********************************

Det var rykande åtgång på pajerna och ingen verkade bli mer favorit än nån annan. Så nu har ni tre goda paj-recept att se fram emot. Fast tacopajen lär ni få vänta länge på för det blev inga bra kort på den så jag måste laga den snart igen och hoppas att jag lyckas bättre med fotograferingen.

Jag som tänkte gå o lägga mig tidigt ikväll - jag lyckades inte så bra! Men nu ska jag bara publicera det här inlägget och sen stänga ner datorn. 

God natt!

Mintmockarutor

När jag frågade Olivia vad hon ville ha för tårta/efterrätt på sitt kalas så svarade hon Mockarutor/Kärleksmums. Av alla goda bakverk och tårtor som finns och som jag var villig att baka så väljer hon mockarutor 😀 Inte mig emot för de är ju så himla enkla att baka och kan frysas ner och ändå vara lika goda.


Mintmockarutor

Kaka
4 ägg
4 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.


Choklad- och polkaglasyr
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
polkaströssel

Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö rikligt med strössel över kakan.

En klassisk kaka som nog de flesta har bakat någon gång. Här använde jag fint och gott polkaströssel istället för kokos och fick då en mint-twist på kakan. Supergott! Jag använde min Ikea-form och fick då en hög o fin kaka.


Efter en kalasvecka är vi nu tillbaka i vardagen med en helt vanlig vecka framför oss och vi börjar med denna måndag. Det är en trött familj som precis har tagit sig upp och det känns som att det kommer bli en tidig kväll för oss alla.

Nu ska jag cykla i väg till jobbet och sätta igång arbetsveckan.
Ha en underbar start på veckan.

söndag 24 september 2017

Matsedel v. 39 september 2017

Söndag innebär lite inspiration från mig till dig.

Som vanligt får ni middagstips för vardagarna och en godsak. Helgmiddagarna brukar vara enklare att planera och laga, det är vardagsmaten som oftast är svår att variera och få till bra. Håller ni med?


Matsedel v. 39 september 2017

Måndag
Vi börjar veckan med att värma oss med en soppa som är extra god till kokta ägg. 

Tisdag
Oftast äter vi lax när det är dags för fisk, men den här rätten med torsk är riktigt god.

Onsdag
Dagar med mycket aktiviteter är det skönt att tillaga korv. Barnfavorit och enkelt att tillaga.

Torsdag
Köttfärsbiffar är en storfavorit och den här som är smaksatt med röd nötfri pesto är nog den största favoriten av alla olika kryddningar.

Fredag
På fredagar vill man ha något supergott med liten ansträngning och då passar den här stora varma mackan perfekt. Servera till sallad och du har en festmåltid.

Veckans godsak
Kladdkaka är aldrig fel, eller hur? Har ni provat den här med crunchy topping?

lördag 23 september 2017

Olivias 18-årsmiddag

Olivias 18-årsfirande är inte klart än (om nu nån trodde det 😀), i morgon blir det ett nytt litet kalas för släkten då jag ska bjuda på pajlunch. I onsdags på hennes födelsedag dukade jag fram lite smått o gott och lyckades få till en riktigt god middag med många favoriter, trots att det var ont om tid till förberedelser.


Olivias 18-årsmiddag



Fördrink

ädelostkrustader med banan
chilicheese-krustader
bubbel med o utan alkohol



Småplock

ugnsomelett
dubbelmarinerad kyckling
grönpeppargravad lax
räkor med två lager dipp
parmaskinka
brieost
varm korv med bröd

risoni
sallad med bl.a mango och fetaost

crème fraiche tomat o basilika
baguette
finn crisp
smör



Efterrätt

marängtårta med dajm
marängtårta med hallon
grädde o hallon
mintmockarutor

fredag 22 september 2017

Happy

Oj, är det redan fredag?
Den här veckan gick raketsnabbt, förmodligen för att vi hade fest mitt i veckan då vi firade Olivia 18 år. Även om jag inte har hunnit längta efter denna fredag lika mycket som vanligt så är det ändå nå speciellt och otroligt härligt att vakna till fredag morgon.


Morgonen ska jag börja med att åka till hälsocentralen för att ta mykoplasma-prov. Var där i går men vikarien på lab hade inte riktigt koll på hur det provet skulle gå till. Ganska skönt att få börja fredagen i lugnt tempo. Jag tror inte jag har mykoplasma men eftersom jag har haft ont i halsen och även hosta ibland i över två månader och då Olivia har haft mykoplasma så tyckte de att det var lika bra att ta ett prov.

Jag ska få ta ett snabb-prov med svar inom 5 minuter, Olivia fick vänta en månad på sitt provresultat. Tur att det inte var nå farligare hon hade, nu blev hon frisk av sig själv utan medicin - och det är ju oftast bättre. Men som hon fick plågas av allt hostande dag som natt och som gjorde att hon inte kunde sova. Nog måste de se över sina rutiner vid provsvar.

Uppdaterat: Provet var negativt och min långdragna förkylning beror på något annat än mykoplasma.

torsdag 21 september 2017

Olivias 18-årsdag

I går fyllde Olivia, mitt stora hjärta, 18 år. 
Känns helt otroligt att jag nu har varit mamma i 18 år, 18 underbara år. Fast å andra sidan kan jag inte tänka mig ett liv utan barnen. Har det funnits?


Självklart ska man firas ordentligt när man blir myndig! 
Att fylla år mitt i veckan då man själv går i skolan och alla andra är upptagna med skola och jobb kan vara såå tråkigt. Men jag ville att det skulle bli en dag att minnas för Olivia och inte en skoldag. Hon fick kuvert med lappar i under dagen och den första fick hon redan på morgonen före 7. Där stod det "Inte ska man gå skola när man fyller 18 så frånvaro är inlagt hela da'n för dig. Men somna inte om!"

Efter ungefär en halvtimme fick hon en ny lapp "Gör dig klar för du och jag ska äta frukost på Clarion" så vid 8-tiden åkte Olivia och jag in till stan för lyxfrukost och en mysig stund bara hon och jag.


Under frukosten fick hon lapp nr 3 "Nästa tid att passa är kl. 10 för då ska du till salong Icon för klippning, färgning och slingor". Efter att jag hade skjutsat Olivia till Icon åkte jag själv till arbetet för några timmars jobb, men helt ärlig var jag inte fullt fokuserad på jobbet hela tiden. Många tankar gick till Olivia och allt jag hade kvar att fixa med middag och överraskningar.

Innan jag lämnade av Olivia fick hon ett nytt kuvert med lapp, men det kuvertet fick hon inte öppna förrän hon var helt klar på Icon. Efter nästan fem timmar i frisörstolen var hon klar och fick läsa lappen där det stod "Ring morfar så kommer han o hämtar dig. För nu ska du dit!". Men innan de åkte till mormor o morfar kom de förbi mitt jobb för att hämta ett paket och även nästa lapp.

I paketet var det sushi som Olivia fick äta till (sen) lunch och på lappen stod det "Nu kan du vila. Pappa hämtar dig kl. 16.15". Men det blev visst inte så mycket vila den timmen innan Leif kom med nästa lapp som även var den sista lappen men inte den sista överraskningen. Där stod det "Nu ska du övningsköra med pappa. Kl. 17 är du välkommen hem på familjemiddag".


Jag smet hem lite tidigare från jobbet och hade ca 1,5 timme på mig att fixa en festmåltid till Olivia...och jag lyckades. Klockan 17 när hon klev in genom dörren var maten klar och vi sjöng för henne och då hade även mormor o morfar hunnit förflytta sig till oss så de överraskade henne med att vara med på middagen. Middagen bestod av småplock som vi alla älskar (mer om det i ett annat inlägg) men vi började med att skåla i Prosecco och äta krustader. Ingen fest utan bubbel!

Efter middagen dukade jag fram kärleksmums och två sorters tårta som jag också hade hunnit fixa i ordning efter jobbet. Och till tårtan kom nästa överraskning då Olivias två bästa kompisar kommer inrusande genom dörren för att fira henne. Så lyckat och så kul! Då kom lyckotårar både på mor o dotter. Dessutom kom goda grannar över med presenter och fick lite tårta. Så härligt när köket är fullt med folk.


Vilken lyckad dag!
Olivia verkar också nöjd med firandet, tidigare i veckan hade hon visst varit lite orolig att det inte skulle bli någon speciell dag utan trodde att det skulle bli skola hela da'n och sen hem o äta middag med familjen, hon hade t.o.m tänkt "Mamma har inte ens frågat vad jag önskar till middag". Men inte kan jag som älskar att fixa fester låta en 18års-dag gå obemärkt förbi.

Tänk att denna lilla tjej redan är 18 år

onsdag 20 september 2017

Äppelmuffins socker- och glutenfri

Alltså hur gott kan det va'!
När man lyckas så här bra med bakningen då är det inte jobbigt att äta lågkolhydratkost. Dessa gjorde jag i lördags och jag måste göra dem snart igen. Oj så jag njöt!


Äppelmuffins socker- och glutenfri

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

2 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Skala och dela äpplen i mindre bitar. Lägg i  en skål och blanda med kanel och kardemumma.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och tryck sedan ner äppelbitarna i smeten.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter beroende på storlek, känn med sticka.

Jag gjorde bara en halv sats först eftersom jag var osäker på hur gott det skulle bli. Gissa om jag ångrar att jag inte gjorde en hel sats - 12 st härliga muffins. De var lika goda och saftiga dagen efter, sånt är extra bra när man bakar. Vissa bakverk t.ex. bullar blir så torra o tråkiga efter en natt och måste frysas in direkt.

För att de ska hålla sin fina form ställer jag muffinsformar i en muffinsplåt. Enkelt o smidigt!

Äppelmuffins och en klick grädde. Lycka!
På väg in i ugnen!


Nyuttagna. Gissa om det luktade nå gott i köket!

De fick svalna en aning.....

...innan jag njöt av dem med grädde.

I dag är en väldigt speciell dag för mig eftersom mitt äldsta barn, älskade Olivia, fyller 18 år och blir myndig. Så i dag ska vi fira hela da'n, vi började med hotellfrukost och fortsätter med..... Ja det tänker jag inte avslöja än men följ mig på Instagram (@matro_sara) så lär du få se mer av vår eftermiddag och kväll.