lördag 29 juli 2017

Kladdkaka Rocky Road - nötfri

Lördag i semestertider känns inte så speciellt, eller hur? Förutom att man kan unna sig lite godsaker med gott samvete så då tänkte jag tipsa er om denna goda kladdkaka som jag bjöd på i torsdags. Sött, salt och choklad - kan det bli annat än bra?!



Kladdkaka Rocky Road - nötfri

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
15 dumlekolor
1,25 dl mini-marshmallows
1 dl rostade och salta solrosfrön

Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör sedan ner i äggblandningen.
Rör ner det smälta smöret och blanda till en smidig smet.
Häll i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Halvera dumle-kolorna och lägg dem tillsammans med marshmallows och solrosfrön i ett jämnt lager. Tryck ner det något i smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Sött och salt i en otroligt god kombination med choklad. Rocky Road är mitt favoritgodis till jul och här får jag den kombinationen i en kladdkaka. Yummie.

Som vanligt när man gör kladdkaka får man inte ha den för länge i ugnen för man vill ju ha den just kladdig. Även om kakan känns kladdig i ugnen så stannar/stelnar den till en aning efteråt.


I dag vaknade vi och det regnade ute, kändes konstigt efter flera soliga morgnar och frukostar på altanen. Man vänjer sig fort med fin-väder. Men enligt prognosen ska det klarna upp och även bli sol ikväll. Om det stämmer så tänker jag och Leif åka till Piteå för att se Per Gessle, men eftersom det är utomhus vill vi ha bra väder. Så vi avvaktar lite innan vi bestämmer oss.

Jag har faktiskt kvar en bit av kladdkakan så jag tror jag ska ta det och en stor kopp chai-te nu samtidigt som jag läser bloggar och tidningar.

Ha en bra lördag!

fredag 28 juli 2017

Tjejmiddag på altanen

Igår var det dags för årets sommarmiddag med två barndomskompisar och jag/vi hade sån tur med vädret så vi kunde sitta ute hela kvällen. Vid nio-tiden blev det dock lite småkallt men det räckte att ta en filt runt sig så fick man upp värmen igen.

Om en vecka ska vi träffas igen och då är det inte jag som står för matlagningen så då vankas det grillat och jag hoppas vi har lika tur med vädret då. Ser dock inte helt lovande ut.

Tjejmiddag på altanen



Vi började med Prosecco och krustader i loungen
(ja det börjar bli tjatigt men det här gänget har jag inte bjudit på krustader tidigare)
Jag gjorde två varma varianter
brieost o hjortronsylt



Under all god topping bestående av 
parmaskinka, oliver, mozzarella, cocktailtomater och basilika
gömmer sig en 
Till det åt vi även
baguetter
brieost
sallad



Choklad till efterrätt är nästan en självklarhet när vi träffas 
och den här gången hade jag extremt svårt att bestämma vad för typ av chokladefterrätt jag skulle göra så det blev två olika sorters kladdkakor.
Rocky road med saltade solrosfrön istället för jordnötter
mintchoklad
som vi åt till grädde och/eller glass och chai-te

torsdag 27 juli 2017

Limesås

Här har vi vaknat till ännu en solig och varm sommardag. Lovely! Innan jag går ut i solen - igen - tänkte jag ge er ett gott o fräscht sås-tips till kvällens grillmiddag. För jag förmodar att det är en hel del av er som tänker grilla i dag. Själv ska jag ha tjejmiddag och tänker inte bjuda på grillat. Vad jag bjuder på får ni vänta tills i morgon innan ni får veta 😀


Limesås

2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
flingsalt
svartpeppar

Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med flingsalt och lite svartpeppar.
Låt stå i kylen någon timme så att smakerna "sätter sig".

Så himla fräsch sås som passar perfekt till framför allt fisk, skaldjur och kyckling. Jag älskar dessa snabbgjorda kalla såser som passar perfekt på sommaren.

*************

Nu ska jag fortsätta förberedelserna inför kvällen - snabbstäda, handla, baka och sätta bubblor på kylning och sen ska jag njuta på altanen resten av dagen. Åh vad jag älskar dessa sommardagar!

onsdag 26 juli 2017

Underbar sommardag

Jag tog en liten blogg-paus i dag för att njuta av sommaren som äntligen dök upp 
och för att assistera Leif när han bygger i källaren 😀

På eftermiddagen när vi var tillräckligt varma och fikasugna cyklade vi ner till mina föräldrar för bad i älven och fika. Underbara härliga sommar!


Se'n blev det förstås grillat till middag och altanhäng resten av kvällen då gäster kom o gick och höll oss sällskap. Vissa sitter fortfarande kvar ute medan jag har gått in och tagit min kvällskopp med te och slösurfar lite. Det bästa med sommaren är dessa varma kvällar utomhus.

tisdag 25 juli 2017

Krossad örtpotatis

I lördags då vi hade grillmiddag med gäster gjorde jag krossad potatis i ugn som jag kryddade med färska örtkryddor och ost. Blev himla gott och en perfekt rätt att bjuda på eftersom den går att förbereda. Me like! 


Krossad örtpotatis

ca 1 kg potatis 
3 msk olivolja (jag valde olivolja med örter)
flingsalt
färska örtkryddor (jag valde citrontimjan och rosmarin)
riven stark ost

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. 
Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom lite lätt med hjälp av baksidan på en slev så de krossas en aning. 
Ringla över olja och flingsalt.
Strö över färska örter tillsammans med riven ost. 
Gratinera potatisen i ugnen i 225°C i cirka 25 minuter tills potatisen börjar bli krispig. 

Jag använde färskpotatis som jag bara skrubbade lite grann och lät resten av skalet sitta kvar. Funkade perfekt! Jag förberedde nån timme i förväg genom att göra allt klart fram till att potatisen skulle in i ugnen och gratineras. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker.

**********************

I går var det lite tyst här på bloggen och vet ni varför. Jo, sommaren kom på besök och jag njöt av att det äntligen var riktigt varmt. Dagen tillbringade vi hos mina föräldrar där Ida badade och vi fikade och myste på deras altan med Luleås bästa utsikt - över vattnet. På kvällen bjöd vi över grannar på hamburgergrillmiddag för äntligen kunde man sitta ute länge på kvällen utan att frysa. Ida gick ner o badade ytterligare en gång dessutom. Det är sommar det, när man är sugen på kvällsdopp.

söndag 23 juli 2017

Coleslaw med färsk vitkål

Coleslaw med färsk vitkål blir lite godare och lite bättre😀
Färsk vitkål är ju så himla gott så nu när den finns i affärerna passar jag på att äta allt möjligt med vitkål. I går när vi hade grillgäster passade jag på att göra en enkel coleslaw.


Coleslaw med färsk vitkål

färsk vitkål
2/3 turkisk yoghurt
1/3 majonäs
örtsalt
svartpeppar

Strimla vitkålen.
Blanda ner turkisk yoghurt, majonäs och kryddor. 
Rör om och låt stå svalt nån timme innan servering.

Coleslaw kan man göra på så himla många olika sätt. Igår använde jag turkisk yoghurt och därför tog jag lite mer majonäs, om jag använder crème fraîche eller gräddfil minskar jag ner på majonäsen. Se det här som ett grundrecept för sen kan man kan även tillsätta t.ex. morot, äpple, ananas eller lök och krydda med chili eller dijonsenap. Variera och smaka dig fram till din favorit.

**********************

Nu ska jag cykla in till stan för pizza och vin. Har jag tur blir det på en solig uteservering i annat fall blir det inne i den mysiga pizzabaren. Det blir bra hur som helst för nu är det inte vädret som står i fokus utan surr och lite catch-up som gäller eftersom det är över ett halvår sedan vi sågs senast.

Nyfikenhet

Nu vänder det!
Efter första semesterveckan som innehöll regn, kyla och förkylning är det på väg att vända nu. Jag börjar känna mig piggare och solen kämpar sig fram. Äntligen!

I går före middagen satt vi ute på altanen ett tag och det var riktigt, riktigt skönt och solen värmde åter igen. Men det blev en ganska sen middag så vi valde att sitta inne o äta för det är inte mycket till grundvärme i luften.

Vi hade gäster och bjöd inte helt oväntat på grillat. Vi grillade thaichilimarinerad kyckling, majskolvar och halloumi, till det åt vi krossad örtpotatis, sallad med mozzarella, rödbetor o feta, coleslaw samt olika såser.


Jag bjöd på ett lättdrucket rödvin, ett riktigt sommarvin som passar till grillat och lättare rätter. På sommaren när det förhoppningsvis är lite varmare så känns det fräscht och gott med ett lättare rödvin medan jag på vintern gärna dricker ett kraftigare och smakrikare vin.

Vinfakta:
Curiosity Purrfect Blend har en mjuk och fruktig smak med inslag av vinbär, hallon och kryddor. Vinet har en medelstor doft med inslag av vinbär, hallon och kryddor. Curiosity Purrfect Blend är tillverkat av omsorgsfullt utvalda druvor av Tempranillo och Bobal. Tempranillo är Spaniens mest odlade druvsort och landets stora kvalitetsdruva. Bobal är en blå druva som har sitt säte i regionen Utiel-Requena som ligger i den centrala östra delen av Spanien.


Vi hade en riktigt bra och mysig kväll med god mat och trevliga gäster. I dag lär diskmaskinen gå i ett - som vanligt efter en lyckad middag/fest. Men det är det värt!

I dag blir det ingen ny matlagning för mig för ikväll ska jag på restaurang med två tjejkompisar/barndomskamrater och självklart väljer vi Taverna Gusto med stans godaste pizzor. Jag älskar deras napoletanska pizzor som verkar vara beroendeframkallande för jag är där väldigt ofta.