fredag 30 december 2016

30% rabatt på Smakbox, men skynda er

Det här inlägget som jag påbörjade för ett bra tag sedan glömdes visst bort och publicerades aldrig. Men det var lika bra det för nu har Smakbox mellandagsrea och med rabattkoden MATRO får ni nu 30% rabatt på er första smakbox. Men skynda er för rabatten gäller bara t.o.m 1 januari (och så länge det finns boxar kvar). Klicka här för att påbörja en prenumeration.

****************

Wow vad mycket bra grejer det var i senaste Smakboxen med tema God helg. Vi blev gladare o gladare för varje sak vi plockade upp. Det var helt otroligt mycket gott den här gången, jag är fortfarande helt lyrisk. Hoppas ni har kommit ihåg att börja prenumerera så att ni också får en fin julklapp.

Ett stort paket under granen.
Får jag smaka?
Så mycket gott!
Vad ska jag börja med?
Om ni börjar prenumerera binder ni er inte till något utan kan när ni vill säga upp er prenumeration, men om ni vill fortsätta får ni en ny Smakbox varannan månad. Här kan ni börja prenumerera och/eller läsa mer.

Kladdkaka med mintchokladfyllning

Det här kan vara det godaste jag någonsin bakat. En len chokladkräm med smak av mint mellan två lagom kladdiga kladdkakebottnar. I'm in heaven!


Kladdkaka med mintchokladfyllning


Kladdkaka

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 170 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Låt kakan kallna, dela den sedan i två bitar. 

Mintchokladkräm

200 g mintkrokant
200 g mörk choklad
1 krm pepparmyntsolja
2 dl grädde
50 g smör

Grovhacka chokladen.
Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen och rör tills den smälter.
Rör ner smör och pepparmyntsolja.
Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Bred den kalla chokladkrämen på ena kladdkakedelen. 
Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Alltså detta måste ni prova om ni älskar choklad och mint lika mycket som jag gör. Om ni inte tycker om mint men tycker det verkar gott i övrigt så kan ni strunta i pepparmyntsoljan och mintkrokant-chokladen och istället använda er av någon annan choklad, ta t.ex. 400 gram av Marabous Oreo-choklad.


Känns ovant och konstigt att inte förbereda någon mat till i morgon då det är nyårsafton, men vi är bortbjudna och det enda jag ska ta med mig är en after-eight-glass som redan står klar i frysen. Men eftersom jag vet att det blir plockmat tror jag att jag får svårt att hålla mig från att bidra med något litet tilltugg. Det är ju så kul och det finns så mycket gott.

Salamichips

Vill ni ha tips på ett enkelt och gott drinktilltugg till nyårsaftonens bubbel? 
Jag bjöd på salamichips i går och det var superenkelt att göra och ett perfekt sätt att göra av med det sista av julsalamin.


Salamichips

Lägg salamiskivor på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 10-12 minuter i 200 grader.
Ta ut och låt svalna.

Det blev helt annan smak och konsistens på salamin när man tillagade den i ugnen. Ett gott, roligt och enkelt tilltugg som man fixar på några minuter.

Salamiskivor på plåten redo för ugnen.
Vilket skitväder vi har! Det har spöregnat hela morgonen och är svinhalt ute, lokaltrafiken var tvungen att ställa in all trafik pga halka och det hör inte till vanligheten. Så jag håller mig nog inne, tyvärr för jag hade planerat en långpromenad medan det var ljust.

Jag får väl passa på att slumra i soffan istället för huset är tomt och tyst. Sen är det dags att planera kvällens middag som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Kyckling? Köttfärs? Vegetariskt? Det får bli ett senare problem, nu är det soffan och vila som gäller.

torsdag 29 december 2016

Italiensk tjejmiddag

Ikväll var det dags för tjejmiddag med två barndomskompisar. En jultradition som nog fler med utflyttade vänner känner igen. Den här gången var vi hemma hos mig och jag ordnade en lättfixad men god middag och det viktigaste var Proseccon som jag var så sugen att prova.

Självklart färgmatchar jag blommor med vinetiketten 😀

I väntan på maten började vi med lite småsnacks till Proseccon.

salamichips, tryffelchips, camembert, ädelost, fikonmarmelad, fikonkex, fröknäcke och oliver 

Därefter satte vi oss till bords för en kyckling smaksatt med pesto som har skött sig själv i ugnen. Det är så perfekt att använda ugnen så mycket som möjligt när man har gäster, så kan man själv surra och umgås istället för att röra i grytor.

Pestokyckling toppad med ruccola, mozzarella, tomter och oliver
Serverad till pasta och stekt broccoli, purjolök, zucchini och paprika

Efter maten flyttade vi in till soffan för te och efterrätt och som oftast när vi träffas så blir det choklad "Ingen middag är fullständig om den inte avslutas med choklad". Och den här chokladefterrätten blev föör god, jag vet inte hur jag ska kunna undvika att ta en stor bit imorgon. Choklad och mint är verkligen sååå gott.

Kladdkakesandwich med mintchokladkräm och vaniljglass

onsdag 28 december 2016

Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjrom

Dags för ytterligare ett recept från vårt julbord men som även passar perfekt till nyår. Löjrom är ju såå gott och känns så där små-lyxigt som man vill att det ska vara på nyår.


Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjrom

kokta ägg, delade i halvor
löjrom

Dill- och äggkräm

100 g Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 kokt ägg
2-4 msk dill
salt o peppar

Rör ihop philadelphiaost, crème fraîche och majonnäs.
Mosa ner det kokta ägget och dillen.
Smaka av med salt o peppar.
Spritsa eller klicka ut röran på ägghalvorna och klicka på lite löjrom.

Vilken favorit det här blev! Jag hade sån tur så det fanns kvar både röra/kräm och löjrom till frukost dagen efter. En lyxfrukost som jag gärna äter igen. Efter den här julen då jag har ätit alldeles för mycket mjöl och socker känns det bra men något kolhydratfattigt och supergott.

********************

I dag har vi varit en sväng till Ikea och köpt lite smått o gott, inget stort eller speciellt utan vi tog bara en liten shoppingutflykt. Så kul att gå o strosa där och jag hade gärna haft det några mil närmare för att kunna vara där oftare.

Nu ser vi hockey på tv men det är inte särskilt muntert. Tio minuter kvar och Lule ligger under med 2-0 mot Frölunda och det ser inte speciellt bra ut.

tisdag 27 december 2016

Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök

Har ni nyårsmenyn fixad och klar? Om inte så kommer här ett supertips till fördrinken. 

Använd OLWs potatisstjärnor med sourcream&onion-smak istället för kex eller kavring så har du ett kanongott och smakrikt tillbehör till valfri röra. Jag gjorde en blandning med bl.a. västerbottensost, crème fraîche och dill som jag sen toppade med räkor.


Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök

OLWs stjärnor med sour cream & onion-smak 
500 g räkor med skal
rödlök, finhackad

västerbottenskräm

1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna.
Blanda ihop alla ingredienser till västerbottenskrämen och smaka av med cayennepeppar.
Klicka ut västerbottenskräm på stjärnorna och garnera med rödlök och räkor.


Så himla oväntat gott detta var. Jag trodde inte att detta skulle vara något i min smak, men så fel jag hade. Det här kommer jag använda mig av ofta i framtiden. De stjärnor man inte använder som "kex" kan man servera i en skål på sidan om för de är ju även goda som de är, utan "pålägg".

Första gången jag använde dessa stjärnor klickade jag på vanlig skagenröra och det blev också supergott. Ett tips värt att komma ihåg alltså!


I dag har större delen av dagen tillbringats i Luleå Energi Arena där Ida spelade Tomtebo-cup i basket. De spelade himla bra, kul att se! I morgon kommer vi tillbringa stora delen av dagen på Ikea. Riktigt kul, tycker jag, men Leif är inte lika entusiastisk. Men på torsdag då ska jag försöka hålla mig hemma och gå i pyjamasbyxor större delen av dagen i riktig semesteranda. Men sen på kvällen får jag skärpa till mig då det är dags för tjejmiddag.

måndag 26 december 2016

Laxrullar med wasabi

Har ni kvar någon gravad lax som ni inte vet vad ni ska göra med? I så fall kan jag tipsa om dessa laxrullar med wasabi-ost. En ostnyhet som är väldigt smidig att använda för att få en lagom stark wasabismak.


Laxrullar med wasabi

ca 300 g gravad lax, skivad
ca 100 g Crème Bonjour Wasabi
gurka
ca 1-2 msk sesamfrön
ev. inlagd ingefära

Lägg ut en bit plastfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. 
Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. 
Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. 
Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. 
Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.
Ta bort plasten och rulla laxrullen i sesamfröna. 
Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. 
Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefära

Det blev jättegoda rullar med wasabiosten och så enkel att använda när man inte behövde blanda ihop en röra själv. Jag garnerade inte med inlagd ingefära till julbordet men jag tror att det skulle vara jättegott att göra det, så nästa gång kommer jag göra det och få lite sushikänsla.

Det är nog gott att byta ut gurkan mot avokado men då är det nog bäst att inte förvara laxrullarna för länge så att avokadon blir mörk och tråkig.

Lägg gravad lax på plastfolie
Bred på wasabi-ost och lägg gurkstavar i kanten.
Rulla ihop, kyl och rulla i sesamfrön innan du skär i skivor.
Förvara skivorna i kylen