lördag 13 februari 2016

Tekakor till Alla hjärtans dag

Jag hade ju tänkt ha en innedag eftersom snön vräkte ner i morse, men helt plötsligt slutade det snöa och då hann jag faktiskt ut på en liten promenad i det härliga vädret. Ljust, nollgradigt och vindstilla - inte ofta vädret är så perfekt :)

Men jag har även hunnit baka en del i dag, precis som planerat. Jag började med dessa tekakor så att vi har god och fin frukost i morgon på Alla hjärtans dag.


Tekakor till Alla hjärtans dag
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. 
Smula jästen i en bunke och häll mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. 
Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar.
Lägg på bakpappersklädda plåtar. 
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Det här är mitt favoritrecept på tekakor! De blir så goda med linfrön och så luftiga tack vare bakpulver. Dessutom är det så kul att kunna göra figurer :) När jag bakar ut tekakorna så här med pepparkaksformar så använder jag lite mer mjöl än vad jag annars gör. Men trots det så blir inte tekakorna torra. Perfekt recept alltså!

Festlig räkmacka

God morgon!
Snön vräker ner utomhus men här inne har jag det varmt o skönt i soffan med morgonens andra kopp te. Jag tror det blir en inne-dag i dag med städning, bakning och planering inför kommande festligheter. Låter som en perfekt lördag i mina öron. Vad har ni för planer?

Gårdagens fredagsmiddag blev en lyxigare variant av varma mackor, för visst känns det alltid lite lyxigare med räkor :)


Festlig räkmacka
1 kg räkor med skal
6-8 stora skivor rostbröd
ca 150 g mjukost med räkor
0,5 dl crème fraiche
0,5 röd chili, finhackad
4+2 dl riven ost
Garnering
citronklyftor
dill

Skala alla räkorna och hacka hälften (5 hg). 
Blanda mjukost, crème fraiche och chili med 4 dl av den rivna osten och de hackade räkorna.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakpapper.  
Fördela räkblandningen på bröden, strö över resten av osten. 
Gratinera mitt i ugnen 225-250 grader i 5–10 min.  
Lägg på resten av räkorna och garnera.

Det här var en typisk fredagsmiddag helt i min smak. Tyvärr hade jag glömt köpa dill, det hade varit fint med lite grönt på toppen :) Men smaken var god och det är ju det viktigaste. Beroende på vilken ost du väljer kan du variera styrkan på mackorna rätt mycket. Välj din favoritost!


Receptet såg jag först i en veckotidning och sen hos Matplatsen, men jag har gjort vissa justeringar.

fredag 12 februari 2016

Fredagsmyskväll

Det är inte mycket som slår en fredagsmyskväll hemma med familjen! 
Ja, det skulle vara fredagsmyskväll utan syskonbråk :)


Vi började med en fredagsdrink och lite tilltugg för att orka laga mat. Jag drack en French 75, Leif en öl och barnen fick fest-läsk. Till det åt vi rågkrustader med räkröra och tacochips o salsa.



Sen var det dags för festligare varma mackor, antingen med räkröra eller med kycklingröra. En typisk fredagsmiddag hos oss. Lätt att göra, lite lyxigare ingredienser och jättegott.



Och som festlig avslutning på middagen blev det Bellini Float. Läskande och gott, en fräsch avslutning på en middag.

torsdag 11 februari 2016

Tips till Alla hjärtans dag

Tänkte tipsa om lite enkla saker för att göra Alla hjärtans dag lite finare och godare!

Min favorit-chokladmuffins med hallonmousse är en perfekt kombination av söt chokladmuffins 
och lite syrlig krämig hallonmousse.


Sen kan man göra tvärtom, man sätter hallonmoussen i ett glas och dekorerar med 
chokladmuffins-hjärtan.


Lite enklare är det att göra en långpannekaka och stansa ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Kärleksmums passar väl perfekt att göra hjärtan av till Alla hjärtans dag.


Enkel och uppskattad förrätt/mellanmål/frukost till barn är att trycka ut hjärtan av vanliga mackor.


Potatistimabler i form av hjärtan är ett gott och uppskattat sätt att servera potatis på. Blir jättegott till en god köttbit och lite sås.


Servera en paj i en hjärtform och dekorera med några extra hjärtan på toppen gjorda av pajdeg. 
Här har jag gjort en god salamipaj.


Jag älskar Alla hjärtans dag för det är ett sånt enkelt tema att fixa maten och fikat efter. 
Nu ska jag fundera och planera vad vi ska äta för hjärtformad mat i år.

Ha en bra torsdagkväll - imorgon är det fredag. 
I love it!

Ingefära-stek med balsamvinäger

Tänk nu är det snart fredag och helg igen. Den här veckan har gått fortare än vanligt och det beror nog på att jag var hemma med en krasslig Ida i början av veckan. Vad har ni för planer för helgen? Berätta gärna! Jag ska, som oftast, vila, äta gott, pyssla i köket och umgås med nära och kära. Och på söndag är det Alla hjärtans dag. Glöm inte det! Viktigt att ta varje chans till att fira :)

I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Så skönt att ha en stek i ugnen som sköter sig själv. Det gäller bara att ta upp köttbiten från frysen i tid för det tar ju ett tag för en fryst stek på ca 1 kg att tina.


Ingefära-stek med balsamvinäger
Ca 1 kg stek, t.ex. fransyska eller ytterlår
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
ev. 0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn.
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.

Inte så konstigt att jag älskar den här steken för den innehåller många av mina favoritsmaker. Ingefära och balsamvinäger kan inte bli fel, eller hur? Övriga familjen tyckte också om den och åt tills nästan hela köttbiten var slut.

onsdag 10 februari 2016

Matkassar

I dag var en sån där dag då jag kom hem trött o hungrig och ingen middag var planerad eller förberedd och allt kändes jobbigt o tråkigt. Så jag gjorde barnen glada och åkte till närmaste pizzeria som fick fixa vår middag istället. Jag tycker inte om det, men ibland måste man....

Jag tror det är dags att beställa en färdig matkasse, 
både för att få igång inspirationen och för att spara tid. 

Jag har provat matkassar några gånger och tycker det är ett bra hjälpmedel i vardagen när inspirationen tryter. Efter ett tag får inspirationen sig ett uppsving igen. Tid är en bristvara för mig just nu, och om jag varken behöver planera matsedel, skriva handlingslista eller handla får jag lite extra tid. Istället får någon annan planera våra middagar för att sedan leverera varorna hem till vår dörr. Perfekt för oss just nu!


Men hur ska man kunna välja rätt i denna djungel? 

Färdiga matkassar har blivit så populärt och det kommer nya märken och varianter hela tiden. Det finns företag som är specialiserade på matkassar, men även vanliga mataffärer har börjat med matkassar. Sen har varje företag massa olika varianter - glutenfria, laktosfria, barnvänliga, lätta, lite svårare, lchf och en massa andra varianter.

matkasse.se kan man se och jämföra alla olika matkassar och sen kan man direkt därifrån beställa den matkasse som passar just mig. Man börjar med att filtrera fram de matkassar som finns där just jag bor, för alla företag finns ju inte i överallt. Sen kan man jämföra påsar, innehåll och priser. Ett perfekt hjälpmedel i matkasse-djungeln.


Nu ska jag in och jämföra matkassar för att sen beställa en. Spännande!

tisdag 9 februari 2016

Ostfylld köttfärslimpa med gräddsås

Hur många semlor har ni ätit i dag?
Jag har faktiskt bara ätit en, ovanligt lite för att vara jag för nog brukar jag hinna med åtminstone två stycken när det är fettisdag. Men det finns ju fler dagar att äta semlor på...

Dagens middag blev en ostfylld köttfärslimpa som jag har varit sugen på ett tag. Nu äntligen var det dags och det var så gott som jag hade förväntat mig.


Ostfylld köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1,2 dl ströbröd
2,5 msk potatismjöl
1,2 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
100 gram smaksatt färskost, jag använde med chilismak
3 dl riven ost

Rör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.
Blanda ner köttfärsen.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Rör ihop ostarna.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.

Det här är min favorit-köttfärslimpa den blir så saftig och god. Den smälta osten är en god extra krydda till köttfärsen. Ida däremot tyckte köttfärslimpan var god men ville inte ha osten. Det blir mycket mat eftersom jag använde ett helt kilo köttfärs men det går ju självklart bra att halvera receptet om man inte vill ha så stor köttfärslimpa. Jag har nu flera matlådor, perfekt!

Servera till potatis, broccoli/blomkål och en gräddsås så har du en kanonmiddag.


Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Det här är en enkel och god grundsås till köttfärsrätter såsom köttfärslimpa eller köttbullar. Vill man ha lite sötma i såsen blir det jättegott att tillsätta lite gelé.

Ostfylld köttfärslimpa redo för ugn
Dags att äta!