måndag 1 februari 2016

Sjukt

Usch vad det är tråkigt att vara sjuk. Jag blir så rastlös och less att bara ligga, men jag orkar inget annat. Och inget smakar gott inte ens te, så jag kan inte ens trösta mig med det.

I går diskuterade jag och Olivia vilken sjukdom som är värst (av de vanliga som går över på några dagar). Just nu tycker jag att feber är värst med muskelvärk och frossa som det innebär, men det beror nog på att det är just det jag har nu. När jag har magsjuka är det värst, när jag har huvudvärk är det värst, när jag har hosta och inte får sova är det värst osv. Vad tycker ni?

Den här bilden och texten som jag hittade på nätet var så bra så jag måste ju visa er...och dessutom gjorde den mig lite gladare :)

Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri

Tittar in från sjukstugan för jag kom på att jag har ju glömt ge er det här glutenfria receptet på en god paj med skinka och Västerbottensost. Fyllningen kan man variera efter egen tycke o smak men jag tycker definitivt att ni ska prova pajdegen för den var över förväntan...och fyllningen är inte så dum den heller. 


Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri
4,5 dl Glutenfri Mjölmix
150 g margarin
4 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
Fyllning
riven Västerbottensost
skinka
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt o peppar

Hacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen.
Tryck ut den i en lätt smord pajform. Nagga.
Låt den stå i kylskåpet medan ugnen värms till 225 grader.
Förgrädda i 225° ca 15 minuter.
Strö skinkbitar i botten på pajen.
Strö Västerbottensost ovanpå.
Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajen.
Grädda i ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.

Betyget jag fick var "Den smakar som vanlig paj" så ni som är rädd att glutenfritt ska smaka konstigt eller ha någon bi-smak måste prova det här receptet. Jag hade Sempers finmix hemma och använde den men det går bra med andra glutenfria mixer också.

Alla tycker väl om Västerbottensostpaj och tillsätter man lite skinka så blir den ytterligare lite matigare.

Naggad och klar att förgräddas
Mmmm färdig att äta

Nu ska jag bädda ner mig igen och lyssna på min ljudbok, men det är lite jobbigt för jag slumrar till lite då och då och missar då ganska viktiga avsnitt så jag får börja om hela tiden. Men jag känner mig lite piggare nu så jag kanske orkar hålla mig vaken något längre.

Sötpotatispommes

Har ni provat sötpotatis? Det smakar sött men innehåller mycket färre kolhydrater än vanlig potatis. Den blir även mjukare/mosigare än vanlig potatis när man tillagar dem i ugn. Ett tips att få dem lite krispigare är att använda maizena.


Sötpotatispommes
2 stora sötpotatisar
1 msk Maizena majsstärkelse
salt, peppar eller andra kryddor efter smak
2 msk olja

Skär sötpotatisen i stavar. Lägg i plastpåse. 
För att få krispiga klyftor så pudra ner 1 msk maiena majsstärkelse och blanda ordentligt.
Häll i kryddorna och sist oljan, blanda ordentligt. 
Lägg på plåt och grilla i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills sötpotatisen är klar

Det här är ett riktigt gott och färgglatt tillbehör. De ser ut som morötter och smakar mer morötter än potatis när de är tillagade, tack vare sin fina orangea färg.

****************

Jag hade tänkt höra av mig till er igårkväll men jag däckade i soffan med feber, muskelvärk och otrolig trötthet. Jag känner mig något bättre i dag men jobb är inte att tänka på och Leif var tvungen att stanna hemma från Svappavaara, vill inte ha honom 30 mil bort när jag känner mig så här.

Nu ska jag försöka få i mig lite frukost, energi behövs för att bli frisk, sen ska jag krypa ner i soffan för sömn behövs också för att bli frisk.

söndag 31 januari 2016

Matsedel v.5 februari 2016

Söndagmorgon brukar betyda en ny veckomatsedel och det gör det även i dag när det är dags för februaris första matsedel. Helt otroligt att det i dag är januaris sista dag och att det i morgon är februari. Jag hoppas att det inte innebär vabruari :)

Ha en härlig söndag!


Matsedel v.5 februari 2016
Köttfri måndag
Konstigare eller krångligare än så här behöver inte vegetarisk mat vara.

Tisdag
Annorlunda men otroligt god kryddning på köttfärsbiffen.

Onsdag
Italienska goda smaker passar perfekt även till lax.

Torsdag
Köttgrytor passar perfekt när det är kallt ute.

Mysfredag
Min favoritkebab!

Veckans godsak
Choklad kan man aldrig få för mycket av!

lördag 30 januari 2016

Fläskfilégryta med kronärtskocka

Övriga familjen sover och jag smög upp för att skriva till er medan jag kommer ihåg receptet från igår. Snart ska jag fixa frukost och funderar på om jag ska fixa nybakade kokosfrallor att lyxa till lördagsmorgonen med. Den förra omgången jag bakade har redan tagit slut. Ett gott betyg!

Fläskfilégrytor gör jag ofta för de är så himla enkla att tillaga o variera och de blir alltid goda. Perfekt fredagsmiddag eftersom det blir så gott med så liten ansträngning.


Fläskfilégryta med kronärtskocka
1 kilo fläskfilé
salt, svartpeppar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
100 g soltorkade tomter
0,5-1 msk soja
125 g färskost
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1-2 dl vin, vatten eller mjölk
1 burk kronärtskockshjärtan 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn, salta o peppra och lägg över i en gryta.
Skär champinjoner i mindre bitar. Stek, krydda med salt o peppar, och lägg över i grytan.
Klyfta rödlöken, stek och lägg över i grytan. Pressa över vitlök.
Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt i grytan med sojan.
Tillsätt ost, crème fraîche och grädde och låt småputtra.
Späd med en skvätt vin, mjölk eller vatten till en bra konsistens.
Låt allt puttra en stund och rör ner kronärtskockorna innan servering.

Vi åt klyftpotatis, sötpotatispommes och sallad till grytan och eftersom det var fredag tog vi ett glas rödvin till maten också. Kom ihåg att inte koka grytan nå mer när du har tillsatt kronärtskockorna för då är risken att de kokar sönder.

Smaka av hur mycket soja ni vill ha, pga Idas allergi är vi alltid lite försiktiga med soja.

fredag 29 januari 2016

Bästa början

Denna fredag började på bästa sätt - med en promenad på min älskade isväg. 
Klockan sju promenerade jag i väg hemifrån och det var så tyst, lugn och skönt på väg till jobbet där bara månen och stjärnorna lyste upp min väg. På luncherna och på helgerna är det riktigt mycket folk längs hela isvägen men i morse var jag alldeles ensam och tankade så mycket energi så jag klarar mig i flera da'r. Hur kan en promenadväg betyda så mycket för mig?! :)

Luleå by night (morning)

Dagen fortsatte lika bra då vår nya kollega bjöd på gulliga, urgoda och vackra mini-cupcakes till förmiddagsfikat. Jag hade dessutom sån tur att det var min favoritkombination - choklad och mint. Gissa om de smakade bra!

Så vackra och så goda

Efter jobbet promenerade jag samma väg hem, fast då var det lite mer folk på isvägen, och det var lika vackert och härligt att gå då. Love it!

Väl hemma satte jag igång med kvällens middag - en fläskfilégryta med mycket gott som vi åt till sötpotatis-pommes, klyftpotatis och sallad. Sen kraschade hela familjen i tv-soffan.


Kvällen kommer nu avslutas på bästa sätt - med en kopp te!

torsdag 28 januari 2016

Krångla inte till det

Lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det. De frysta portionsfiléerna förenklar hantering och tillagning ytterligare. Jag lägger laxen i kylskåpet på kvällen så är den tinad och redo att tillagas när jag kommer hem från jobbet.

Med lite planering är det inga problem att äta nyttigt och gott varje dag!

I dag gjorde jag en riktigt enkel, men ändå så otroligt god, laxmiddag. Krångligare än så här är det inte att ordna en riktigt god middag


Enkla goda ugnslaxen
Lägg laxfiléerna i en ugnsform, krydda med salt, citronpeppar och dill, 
häll grädde runt om,
ställ in formen i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.

Medan laxen stod i ugnen gjorde jag broccolimos (mixa kokt broccoli med lite grädde och kryddor) och fixade en sallad.


Ida kom ner till mig i natt och hade svårt att somna om så då höll hon även mig vaken och det börjar jag känna nu, så nu längtar jag till sängen. Men först ska jag fixa klart det sista inför helgen, för torsdagar är den stora plockdagen, dvs alla golv, bänkar och bord ska vara tömda på grejer. För jag vill börja helgen på bästa sätt - ett städat hus. 

Torsdagkväll innebär också att planera en god fredagsmiddag. Behöver något tas upp ur frysen? Behöver något handlas? Ni vet -Planering, som jag älskar och som är nödvändigt för att få den lugna och mysiga starten på helgen, som jag älskar. Det lutar åt att det blir fläskfilégryta med potatis- och sötpotatisklyftor tillsammans med ett glas rött imorgon. 

Vad har ni för fredagmiddagsplaner?