onsdag 28 mars 2012

Få lite matro med hembakat

Rödavinbärspaj

Nu äntligen har jag sett till att förverkliga en av mina drömmar!

Alla tillstånd, papper o dyl är nu fixade så nu ska jag börja baka till försäljning. Hoppas ni som bor i närheten av Luleå är intresserade av att köpa hembakat av mig. Kanske till nästa kalas, fredagsfika på jobbet eller bara för att få lite gott till kvällskaffet mitt i veckan (vardagslyx!).

Jag kommer att ta upp beställningar via bloggen mat-ro@hotmail.se men jag kommer även stå på Köpmantorget inne i Luleå centrum vissa fredagar och lördagar. Mer info om det kommer när det närmar sig.

Till en början har jag tänkt erbjuda lite olika sorters fikabröd och två varianter på limpa. Kom gärna med förslag vad ni skulle vilja köpa för bröd. Det mesta går nog att ordna. Prislista kommer inom kort här på bloggen.

Kladdkaka

Det känns jättenervöst, lite samma känsla som när man skulle få betyg i skolan. Jag vill ju så gärna att alla ska vara nöjda och tycka att det smakar gott. Men smaken är ju så olika. Jag är ingen konstnär (och har inget tålamod) så det lär inte bli några stora och fina tårt- och cupcakes-kreationer jag gör. Jag satsar mer på vardagsgott med lite guldkant.

Kanel- och lingonkaka

måndag 26 mars 2012

Fryst cheesecake med mascarpone

Nu är det måndag och Leif har kommit hem igen så nu är hela familjen samlad ett tag. Jag som verkligen inte brukar tycka om måndagar har nu ändrat mig lite, de måndagar som Leif kommer hem efter att ha varit borta en vecka är inte så dumma, trots allt.

Jag hittade billig Mascarpone för ett tag sedan och köpte med mig några hem. Av en burk provade jag göra fryst cheesecake som är så god och praktisk att ha i frysen om man får oväntat besök.
Fryst cheesecake med mascarpone
4 ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
250 g digestivekex
Garnering
Jordgubbar, hallon, vinbär

Separera äggulorna från vitorna.
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke.
Rör ner mascarponen.
Vispa grädden fluffig i en annan bunke och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med jordgubbar eller andra goda frukter eller bär.


Alla kexsmulor gick inte åt. Kanske beror det på att jag använde en rund sockerkaksform med hål i mitten så det rymdes inte så mycket smulor längst ner. Oftast använder man kanske en springform som är plan men jag tycker det är ganska fint med den här formen på cheesecaken som omväxling. Att man använde Mascarpone gjorde ingen större smak-skillnad mot för cheesecake med philadelphiaost, tycker jag.

Jag har så mycket idéer och planer just nu som snurrar i mitt huvud så jag har lite svårt att koncentrera mig på annat. Om allt går som jag vill och hoppas kommer jag snart att kunna berätta en rolig nyhet angående bloggen. Men jag vill att allt ska vara helt klart först. Men håll tummarna för mig!

söndag 25 mars 2012

Isaks straffavgörande

Idag har vi varit och tittat på Isaks hockeyträning där de hade en internmatch som slutade 2-2 efter full tid och sudden, så matchen fick avgöras på straffar. Efter de tre ordinarie straffomgångarna stod de 3-3 och de fortsatte med sudden-straffar. Efter två suddenomgångar stod det fortfarande 3-3 när det var Isaks tur. Se filmen så ser ni hur det såg ut.
Sedan räddade Isaks lags målvakt nästa straff så Isak gjorde "Game winning goal". Ett av hans favorituttryck. Jag blev så till mig när det blev mål så jag stängde av inspelningen och missade att filma målgesten. Jag får bättra mig till nästa gång.

Vi firade det avgörande målet med pizza, så jag slapp laga middag ikväll. Nu är det dags att förbereda sig för en ny vecka genom att packa klart alla väskor och ta fram kläder till imorgon.

Pestorullar

God morgon! Har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Jag och barnen pratade en del om sommar- och vintertid igår så det första Ida säger när hon vaknar är "Är det sommartid nu?". Undra om hon hade hoppats att det var sommar? Vi lär nog få vänta ett tag på sommaren, igår snöade det igen så nu är det vitt och ljust ute igen.

Idag är det Våffeldagen så lunchen är ju ganska självklar vad den blir, middagen däremot har jag inga planer för. Men det löser sig nog under dagen. Det brukar ju göra det.

Godaste tilltugget till fördrinken i fredags var Pestorullarna.
Pestorullar
1 rulle färdig smördeg
röd pesto
riven ost

Rulla ut smördegen.
Bre på röd pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen. Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. Jag rullade ihop från långsidan så att det blev ganska många men lite mindre rullar.
Hit kan du förbereda om du vill och förvara rullen i kylskåp några dagar.
När det är dags att äta skär du rullen i cm-breda skivor och sätter dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Grädda i 220 grader i ca 10 min.
De är godast när de är lite småvarma.

Pesto och riven ost på smördegen
som nu är redo att bli ihoprullad.

Riktigt goda och riktigt enkla att göra. Gör rullen i förväg men grädda dem när gästerna har kommit. Jag använder Icas röda pesto för den innehåller inga nötter. Jag har tidigare gjort liknande rullar, en gång med tapenade och en gång med soltorkade tomater och fetaost, men det här är nog godaste varianten - än så länge.

lördag 24 mars 2012

Seg lördag

I dag har det märkts att jag var uppe för länge igår och vaknade för tidigt idag, för oj vad trött och seg jag har varit idag. Vi åkte en sväng på marknaden men den var sämre än vanligt så det gick fort att gå genom sta'n. Jag köpte mjukkakor, varsin munk till tjejerna och varsin godisrem till barnen sen var vi nöjda.


Nu har vi precis avslutat dagens middag som vi åt senare än vanligt eftersom Isak hade hockeyträning vid middagstid. Han tyckte det var kul att få träna igen efter en veckas träningsuppehåll pga öroninflammationen. Middagen blev ett gott hop-plock av gårdagens rester, dessutom åt vi i vardagsrummet som barnen älskar för det känns som fest.

Nu ska jag ta en kopp te och kanske unnar jag mig en tårtbit också. Hoppas ni har en mysig lördag!

Gott snacks i snygga skålar

Fick börja morgonen med att tömma diskmaskinen och sen fylla och slå på den igen. Men nu börjar jag snart få ordning i köket efter gårdagens middag. Har precis ätit en god frukost på rester från igår, bl.a. baguetter med lufttorkad karré, rensalami och brieost, sen avslutade jag med lite chokladmousse. Lördagfrukost är festfrukost och man kan unna sig att sitta länge och äta riktigt gott.


Ida är jätteallergisk mot nötter, i alla fall cashew- och pistagenötter, så det kan vi aldrig ha här hemma. Tyvärr, eftersom just cashewnötter är min favorit framför allt som snacks till fördrinken. Istället för nötter har jag numera ofta frön, t.ex. solros- och pumpafrön/kärnor. De som är torrostade och lättsaltade är hur goda som helst och nyttigare än annat snacks.


Jag älskar stjärnor som mönster så när jag såg de här fina skålarna kunde jag inte motstå att köpa dem. De är kanske lite opraktiska men fina. Nu ska jag väcka Olivia så att hon stiger upp innan det blir eftermiddag. Det är strålande sol och vindstilla ute och marknad på stan så jag tror vi ska ta en promenad dit innan Isak äntligen ska få gå på hockeyträning igen efter sin öroninflammation.

fredag 23 mars 2012

Nina-kalas

Åh vilken trevlig kväll vi haft! Hoppas syrran är lika nöjd för det var för hennes skull vi träffades i kväll. Det här är tredje året jag och mamma ordnar en festkväll för henne i födelsedagspresent istället för att köpa presenter. Perfekt för mig som älskar hålla på i köket.

Populära pestorullar till fördrinken.

Vi började med fördrink - mousserande vin och lite snacks. Jag hade bl.a. gjort pestorullar som blev väldigt populära.

Ninas kalas-middag 2012
Kycklingvingar och chicken nuggets
Ägghalvor med crème fraiche och löjrom eller bacon- och ädeloströra
Grönsakspaj
Västerbottensostpaj med löjrom och crème fraiche
Mozzarellabröd och baguetter
Ost och kex, bl.a. lchf-kex
Sallad, majs och oliver
Melon och vindruvor
Risoni
Rostbiff, kotlettpastrami, lufttorkad karré och rensalami
Tacochips och salsa
Stekt halloumi

Till efterrätt åt vi mammas goda mandelmassatårta med grädde och hallon, umekaka med äpplen, lchf chokladmousse och/eller glass. Till det drack vi kaffe och te förstås.

Jag tyckte Isak behövde muntras upp efter sin sjukdomsvecka så jag köpte honom en Onepiece-kopia idag som han stolt visar upp tillsammans med Olivia och hennes ziperall.

Ida somnade i soffan för länge se'n utan tandborstning och utan välling. Man blir trött av att vara på fest och busa med kusiner hela kvällen. Nu ska även jag göra Ida sällskap.