torsdag 9 juli 2009

Tjälknul

På Idas födelsdag åt vi Tjälknul till middag. Köttet ska ätas kallt, därför är det ett bra sätt att tillaga på när man kanske har lite stressigt precis inför middagen. Som jag hade på kalaset. Man sätter in den frysta köttbiten i ugnen på låg värme på kvällen. På morgonen är den färdigstekt och ska ligga i kryddad saltlag i några timmar. Sedan kan köttet ligga i kylskåpet tills det är dags att äta.

Tjälknul
1-1,5 kg djupfryst benfritt kött
kryddad saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1 smulat lagerblad
15 krossade torkade enbär
0,5 tsk krossad svartpeppar

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form.
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 100 grader. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar.
Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten.
När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är köttet rosa och vid 75 grader helt genomstekt.
Koka upp vattnet till lagen, lägg i kryddorna och koka 3-4 minuter.
Lägg det varma köttet i en bunke. Häll över den heta lagen, som ska täcka köttet.
Låt stå svalt och övertäckt 4-5 timmar, köttet tar då smak av lagen.
Tag upp köttet, skär i tunna skivor och servera som rostbiff.

onsdag 8 juli 2009

Marängtårta med jordgubbar

Köpta marängbottnar är väldigt söta men de är äggfria och det är mycket positivt. Till Idas 2-årskalas gjorde jag en marängtårta med grädde och jordgubbar. Äggfritt, enkelt, somrigt och gott!

Marängtårta med jordgubbar
1 förpackning marängbottnar
1 förpackning vispgrädde
jordgubbar

Lägg vispad grädde och skivade jordgubbar på en marängbotten.
Lägg på nästa botten.
Garnera med vispad grädde och jordgubbar.

Äggfri broccolipaj

Igår fyllde Ida 2 år och det firades med fika på eftermiddagen och därefter middag. Eftersom Ida är allergisk mot ägg var allt äggfritt. På sin egen födelsedag måste hon kunna äta av allt tycker jag. Så till fikat bjöd vi på jordgubbsbullar, non stop cookies, schackrutor, syltgrottor, kaknystan, mjölk- och äggfri hallontårta, jordgubbs- och marängtårta (köpta marängbottnar innehåller inte ägg) och jorgubbs- och rabarberpaj.

Det var mycket att tänka på när middagen skulle planeras. Det skulle vara äggfritt, mjölkfritt, köttfritt och kolhydratfritt. Jag tror att jag lyckades för de flesta verkade nöjda. Jag bjöd på tjälknul, potatisgratäng (pasta till mjölkallergikerna), vår nya favorit aubergine- och mozarellagratäng, broccolipaj och sallad. Eftersom allt skulle vara äggfritt gjorde jag ingen äggstanning till pajen utan använde crème fraice istället.

Broccolipaj
Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
lite vatten
Fyllning
1 purjolök
250-300 g broccoli
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
2 tsk italiensk salladskrydda
1 vitlöksklyfta
örtsalt efter smak
2 dl riven ost

Arbeta ihop smör och de båda mjölsorterna, tillsätt vatten tills degen blir smidig.
Klä en pajform med degen, nagga den och låt den sedan ligga kallt en stund.
Koka broccolin några minuter. Hacka purjon och fräs den i lite olja. Krydda.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.
Lägg purjon i botten på pajskalet, lägg den delade broccolin ovanpå.
Vispa samman creme fraiche, mjölk, riven ost och örtsalt och häll detta över alltsammans.
Grädda i ca 30 minuter.

Eftersom jag använde smaksatt crème fraiche, mexican chili, kryddade jag inte med vitlök och salladskrydda. Jag använde fryst broccoli och den förkokade jag ingenting, jag lät den bara tina innan jag satte den i pajen.

söndag 5 juli 2009

Kaknystan

Solen och värmen är fortfarande borta, så idag är både Olivia och Isak på bio med kompisar. Jag har bakat en äggfri tårtbotten till Idas kalas och en banankaka. Igår bakade jag kaknystan. Det är en spröd och god kaka som ser lite annorlunda ut. Men den är ganska jobbig att göra för det är trögt att trycka degen genom en potatispress. Det är tur man har en snäll man.

Kaknystan
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
200 g smör, rumsvarmt

& Smula, nyp och knåda ihop till en mjuk deg.
& Tryck en degbit genom en potatispurépress. Detta gör kakorna luftiga.
& Ta lite i taget av den smuliga degen och forma höga luftiga högar.
& Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
& Grädda mitt i ugnen i 175° i 12-15 minuter. Kakorna ska bli ljusgula, inte bruna.

lördag 4 juli 2009

Syltgrottor

Är sommaren slut nu, eller? På måndag börjar jag arbeta och solen o värmen har försvunnit. Idag har jag fortsatt med min bakning inför födelsedagarna. Jag började på morgonen med att göra syltgrottor, dvs hallongrottor med annan sylt än hallon. Sen gjorde jag kaknystan. När jag hade bakat klart och skulle städa undan hittade jag ett mått med strösocker i. Jag hade alltså bakat syltgrottor utan socker. De var inga goda. Nu ikväll har jag bakat en ny sats och de blev tack o lov goda. Det finns många recept på hallongrottor, men jag tycker att de här är godast som innehåller rivet citronskal. Jag hade ingen hallonsylt hemma, så jag gjorde några kakor med jordgubbsylt och resten med hjortronsylt.

Syltgrottor
200 g margarin
200 g mjöl
100 g socker
o,5 citron, rivet skal
valfri sylt

Blanda alla ingredienserna.
Rulla till bollar. Lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning och fyll med sylt
Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.

fredag 3 juli 2009

Jordgubbs- och rabarbersmulpaj

Till efterrätt åt vi en smarrig smulpaj med jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber passar så himla bra ihop. Det mesta med jordgubbar blir godare med lite syrlig rabarber, t.ex sylt.

Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
150 g smör
4 msk strösocker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn
200 g späd rabarber
1 l skivade jordgubbar
1.5 dl strösocker
1.5 msk potatismjöl

1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.
3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter.
5. Servera med lättvispad grädde, vaniljvisp eller glass.

Välj själv vilka proportioner du vill ha på jordgubbar och rabarber. Enligt orginalreceptet ska det vara 400 g rabarber och 0,5 l jordgubbar. Men eftersom jag hade en hel liter jordgubbar som behövde ätas upp tog jag hela litern och minskade ner på rabarbern.

Aubergine- och mozzarellagratäng

Idag var Leifs arbetskompis Patrik här med sin familj och åt middag. Vi körde samma koncept som i tisdags när brorsan m.fl. åt här, dvs grillad kyckling, pestobulgur, dressingar, pasta, sallad och auberginegratäng. Auberginegratängen har jag fått mycket beröm för de här två gångerna så den kommer jag göra många gånger till. Den är perfekt för dem som inte vill äta kolhydrater.

Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.

Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost

Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. Varva i två lager aubergineskivor med skivor av mozarellaosten. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö på parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

När du ändå gör tomatsås kan du passa på att dubbla den och frysa ner. Perfekt att ha till hemmagjord pizza, pastasås eller gratänger.