måndag 20 april 2009

Vaniljpannacotta mjölkfri

Vår trerättersmiddag i lördags avslutades med vaniljpannacotta med limemarinerade hallon och blåbär. Till Isak gjorde jag en mjölkfri variant på havregrädde. Till all pannacotta använde jag gelésocker istället för gelatin. Det var jättesmidigt och enkelt. Den enkla efterrätten pannacotta blev därmed ännu enklare att göra. Och självklart går den att göra på vanlig grädde om den inte behöver vara mjölkfri.

Vaniljpannacotta mjölkfri
1 dl Gelésocker Multi
4 dl iMat från Oatly (havrebaserad grädde)
2 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull och koka i 1/2 minut.
Häll upp i fyra glas eller liknande och ställ kallt till servering.
Dekorera precis innan du serverar.


Limemarinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime

Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
Garnera pannacottan med bären innan servering.

söndag 19 april 2009

Roséfilé

I väntan på glasfri kyckling äter vi fläskfilé.

Roséfilé
600 g fläskfilé
salt o peppar
1 lök
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Ta upp köttet ur pannan.
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den får färg.
Tillsätt crème fraiche, vatten, chilisås, kalvfond och soja.
Låt småkoka i 5 minuter.
Lägg i köttet och krossad rosépeppar. Låt småkoka ytterligare 5 minuter.

Jag använde mjölkfri grädde istället för crème fraiche. Jag tycker om rosépeppar så det här var väldigt gott, även övriga i familjen tyckte om det. Vi åt ugnsrostade rotsaker till och det passade jättebra.

Räkcocktail

På vår "Halv åtta hos mig"-kväll åt vi räkcocktail till förrätt. Isak åt skinka istället för räkor och Ida åt bara en rostad macka.

Räkcocktail
25 st färska räkor
10 cm gurka
1 st avokado
1 st mango
3 cm ingefära
1 st lime
1 kruka koriander
0.5 st chili

1. Skala räkorna, hacka gurka, avokado och mango i små bitar. Rör försiktigt ihop så att ingredienserna inte mosas.
2. Blanda juicen från lime med finhackad ingefära och chili och häll över blandningen. Hacka koriander och blanda i den försiktigt. Låt gärna stå i kylen ett tag innan du serverar, då får du mer smak.
3. Servera i fina glas eller liknande tillsammans med lite bröd.

Jag hade ingen koriander hemma, så den uteslöt jag. Nästa gång tar jag nog lite mindre lime för den blev i suraste laget, trots att jag älskar lime.

lördag 18 april 2009

Halv åtta hos mig

Mina barn tjatar på mig att jag ska vara med i Tv4s matlagningsprogram Halv åtta hos mig. Eftersom jag absolut inte tänker vara med på tv, så lekte vi Halv åtta hos mig hemma utan tv-kameror. Jag fick 25 poäng - inte illa! Barnen tyckte det var jättekul med trerättersmiddag, fin dukning och poängsättning.

Förrätt
Saras Skink- eller räkcocktail med Smak av Sommar
.
Varmrätt
Rosefilé med Rostade Rotsaker
.
Efterrätt
Vaniljpannacotta med Våra Vågade bär

Müsli

Hittade ingen god müsli på affären så jag gjorde en egen istället. Eftersom jag använder ungefär samma ingredienser vid bakning hade jag allt hemma. Om man måste köpa allt bara för müslins skull blir det förmodligen inte billigare än att köpa färdig müsli, men kanske godare. För mig blev det både godare och billigare.

Müsli
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
0,5 dl råsocker
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
7 dl corn flakes

1. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor, linfrö, havrekli och råsocker.
2. Häll vatten och olja i en burk eller flaska. Skaka kraftigt och blanda ner det i flingblandningen. Låt stå 15 min.
3. Bred ut blandningen i en långpanna. Rosta mitt i ugnen på 200° ca 40 min.
4. Ta ut och rör om i blandningen var 10:e minut tills allt är torrt.
5. Skär aprikoser i mindre bitar. Blanda i aprikoser, russin och corn flakes när flingblandningen svalnat. Förvara i lufttät burk.

Jag använde torkade katrinplommon istället för russin. Dessutom använde jag bara 4-5 dl corn flakes, tyckte att det räckte gott och väl. Om man vill kan man använda 1 dl hackad mandel eller nötter och rosta med flingblandningen.

torsdag 16 april 2009

Tacorullar i tomatsås

Renoveringen av källaren går framåt. Just nu är en sugbil här som ska suga upp alla sand från källaren där Leif har bilat upp golvet. Ida och Isak står i fönstret och tittar på den stooora bilen.

Igår till middag gjorde jag köttfärsbiffar som jag smaksatte med spiskummin och formade till rullar. Hela familjen tyckte om det, t.o.m. Olivia som i vanliga fall inte är så förtjust i köttfärs. Olivia åt tacorullarna med sallad, gurka och lök inlindade i mjukt tunnbröd, vi övriga åt dem tillsammans med ugnsrostade rotsaker.

Tacorullar i tomatsås
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
färsk koriander eller persilja
Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
1 dl mild ajvar relish
1 dl crème fraiche

Börja med såsen.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
Servera med kokt ris, bönor och frästa grönsaker.

Jag använde mjölkfri havregrädde i såsen istället för crème fraiche och jag hade varken koriander eller persilja. Såsen kryddade jag lite extra med chilipeppar och spiskummin.

onsdag 15 april 2009

Grova tekakor

På tisdag börjar jag jobba efter att ha varit mammaledig i ca 2 år. Nu gäller det att fylla upp frysen för jag är rädd att jag inte kommer orka baka så mycket som jag är van vid, eftersom jag ska jobba heltid.

Grova tekakor
50 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
2 krm salt
2 msk socker
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl

Smält margarinet, häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.
Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i 12 bitar. Klappa ut bitarna till runda kakor ca 12 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar och nagga med gaffel.
Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 45 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

Mina barn tycker om att baka tekakor för det är lätt och roligt att platta ut dem med handen och sedan nagga dem med en gaffel, t.o.m. Ida var med och bakade idag.