lördag 30 januari 2021

Längtar...

 Vad veckorna flyger fram, jag hinner ju inte med. Men ju fortare veckorna går desto fortare är sommaren här. Så det är kanske inte så dumt ändå att veckorna går lite för fort. Men helgerna kan gärna få gå lite långsammare. Jag längtar alltid till sommaren men just nu längtar jag lite extra för då kan man börja umgås igen. Utomhus och med avstånd känns hyfsat säkert o bra.

Morgonen började jag med nybakat bröd – lyxfukost och bästa starten. Igårkväll blandade jag ihop en deg som fick kalljäsa under natten och sedan gräddade jag den i morse så vi kunde duka fram nygräddat grytbröd på frukostbordet.

Visst fick brödet fin hjärt-form? Det var inte meningen, utan det bara blev så.
Betyder kanske nå 🙂

Undra om det var den starten som gjorde att jag och Ida tog oss ut på en promenad och skidtur trots att klockan precis hade passerat 10. Det var lite småkyligt pga blåsten, men riktigt härligt ändå.

Sen for vi och hämtade den förbeställda maten på Ica Maxi så att jag kunde sätta igång dagens middag som blev en köttgryta med rotsaker som fick koka riktigt länge. Och den blev klar lagom till hockeyn började på tv, så det blev en soff-middag idag.

onsdag 27 januari 2021

Asiatisk biffsallad med sötpotatis

 Det här receptet måste ni testa! Gör ni det inte nu så får ni bokmärka det så att ni kommer ihåg det senare. Det var så himla gott och precis vad jag var sugen på i lördags och jag längtar tills jag får äta det igen.

I lördagsmorse tog jag upp en bit älg-flankstek från frysen. Men jag var inte sugen på att äta den som vi oftast gör, helstekt som vi sen skär i hyfsat tunna skivor och äter med ugnsrostade rotsaker, sallad och bea. Istället gjorde jag den här biff- och sötpotatissalladen med asiatiska smaker. Den påminner om vår sommarfavorit – asiatisk biffsallad, men den här är lite matigare tack vare sötpotatisen.

Asiatisk biffsallad med sötpotatis

Stekt kött
600 g flankstek, biff eller lövbiff
1 msk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar
1 msk smör

Marinad till köttet
2 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk vitvinsvinäger
0.5 rödlök, finhackad

Salta och peppra köttet.
Stek köttet på valfritt sätt. Vi stekte en bit flankstek i stekpanna.
Skär det stekta köttet i strimlor.
Blanda soja, sesamolja, vinäger och lök.
Blanda marinaden med köttet, låt marinera ca 20 min.

Rostad sötpotatis
1 kg sötpotatis
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk salt

Tvätta och skär sötpotatisen i bitar.
Vänd runt i olja och vitlök på en plåt (med bakplåtspapper).
Salta och rosta mitt i ugnen till fin krispig yta i 225 i 20-30 min.

Gurksalsa
1 liten gurka
1 lime, finrivet skal och saft
2 tsk sesamolja
0.5 msk vitvinsvinäger

flingsalt

Skala och tärna gurkan fint.
Blanda gurkan med lime, sesamolja och vinäger.
Strö över lite flingsalt

Sallad och topping
1 liten rödlök, skivad
70 g babyspenat

2 dl sojabönor
2 msk sesamfrön, rostade
1 röd chili, tunt skivad

Vänd ihop sötpotatis, rödlök, spenat, sojabönor, gurksalsa och marinerade köttet.
Toppa med sesamfrön och chili.

Jag älskar ju att förbereda saker tidigare på dan så att det sedan går fort när det väl är dags att äta. Och den här salladen är perfekt till det. På bilden ser ni köttet som är stekt och blandat med marinaden, sesamfröna är rostade, gurksalsan ihopblandad och rödlöken skuren

måndag 25 januari 2021

Ny vecka

 Då har en ny vecka satt igång efter en bra helg, men den gick alldeles för snabbt. Jag hade behövt ytterligare en dag ledigt för att hinna allt jag ville och för att återhämta mig.

Jag är så sjukt trött och jag tycker inte om den känslan. Framför allt eftersom det inte beror på sömnbrist. Utan det beror på antihistamin, dvs vanlig allergimedicin. Jag försöker utreda om min långvariga hosta beror på allergi och ska därför äta antihistamin ett tag för att se om jag blir bättre. Tyvärr är ju denna trötthet en vanlig biverkning. Just nu vet jag knappt vad som är värst – hostan eller tröttheten. Men jag ska försöka stå ut ett tag till.

Jag vågar knappt säga det högt, men det ser ut som att den här veckan kan bli lite lugnare. Håll tummarna att det räcker med att jobba 40 timmar. Det skulle vara så himla skönt om det blir så. Det började i alla fall bra med att jag stämplade ut efter lite drygt 8 timmar idag. Nu hoppas vi på en liknande fortsättning…

Oj, vad det har snöat i helgen! Snart ser man knappt huset från gatan för all snö. Kolla in snön på taket! Så ser det inte ut idag för igår var Leif upp och skottade ner det mesta. Kändes som att det var säkrast, eller vad tror ni?

söndag 24 januari 2021

Härliga helg

 Vilken härlig helg vi har och har haft. Som vanligt numera så är det väldigt lugnt – inga gäster, inga fester, inga matcher, inga träningar, inga aktiviteter utanför hemmet, utan bara mysa på hemma är det som gäller. Man behöver ju knappt städa heller eftersom vi ändå aldrig har gäster.

Min plan var att sluta lite tidigare på fredag, men som oftast misslyckades jag med det. Alltså det är så sjukt mycket just nu, jag var t.o.m tvungen att ta fram jobbdatorn på kvällen framför tv:n för att slutföra en sak som jag inte kunde sluta tänka på.

När jag väl stämplade ut från jobbet var det dags för lite bastu före maten. Så vi plockade med oss lite snacks och bubbel ner till bastun och relaxen. Perfekt start på helgen! Sedan blev det god lasagne innan vi småslumrade i soffan resten av kvällen.

Igår, lördag, var Leif ute o skottade i flera timmar medan jag stannade inne o städade (ja, vi städar trots att vi inte har gäster). När jag sedan fick ett minne på Facebook som handlade om semlor, kunde jag inte motstå frestelsen så då bakade jag en liten sats semmelbullar. Sån tur att vi hade både grädde och mandelmassa hemma.

Jag älskar mina semlor, proppfulla med mandelmassa och kardemumma. Men jag skippar helst florsockret eftersom det blir så sött då. Så de är inte så vackra, men att de är så goda väger upp ”fulheten”.

Jag hade tagit upp en älg-flankstek från frysen som jag gjorde en god biff- och sötpotatissallad av med asiatisk smak. Man kan säga att det var en Winter edition av min goda asiatiska biffsallad som vi ofta och gärna äter på sommaren.

Helgen fortsätter i lugnets tecken och jag planerar för att hänga framför tv:n en massa idag för att se längskidor, skidskytte, alpint och hockey. En kort promenad och lite brödbak planerar jag också att hinna med. Känns som ett bra avslut på en bra helg.

onsdag 20 januari 2021

Ljummen pasta- och kycklingsallad

 Idag lyckades jag riktigt bra till middagen. Ida gav det fullpott och tyckte att vi kunde äta det jätteofta. Vilken lycka! Eftersom jag också älskade salladen och den är superenkel att göra så kommer jag nog göra den snart igen.

För nån vecka sedan tänkte jag återanvända det här receptet, så jag blandade i ordning marinaden tidigare på dagen. Men sedan blev det ändrade middagsplaner och marinaden fick stå kvar på bänken. Men idag kom den till användning till kyckling istället.

Jag har andra liknande salladsrecept på bloggen. Jag tycker det blir så himla gott när man steker kycklingen och låter den koka i en god sås och sedan häller man kyckling och sås över salladen. Ingen dressing behövs tack vare det.

Ljummen pasta- och kycklingsallad

Marinerad kyckling

1 kg kycklinglårfilé
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 msk thaichilisås
salt o peppar

Blanda ihop marinaden.
Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i marinaden.
Låt marinera några timmar.
Stek kycklingen med marinaden i omgångar.
Smaka av med thaichilisås, salt o peppar.
Låt sedan stå o småputtra tills allt det övriga också är klart.

Sallad

Använd det du tycker om eller har hemma för dagen. Detta använde jag idag.

isbergssallad, machésallad, mangold, rödkål
gurka, tomat, paprika

Skär sallad och grönsaker i mindre bitar och blanda ihop.

Pasta

Använd nån rolig och god pasta och koka enligt anvisningarna i saltat vatten.
Häll bort vattnet och låt ev. svalna något men inte bli kall.

Ljummen pasta- och kycklingsallad

Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Lägg pastan på salladen.
Häll kycklingen och såsen (den kokade marinaden) över pastan och salladen.

Ät o njut!

tisdag 19 januari 2021

Varma pesto- och mozzarellamackor

 Idag åt vi Idas nya specialare till middag. Det blev en enklare variant av den här supergoda mackan. Sån himla tur att jag har hjälp med matlagningen nu när jag har hur mycket som helst att göra på jobbet.

Tänk så mycket tid jag tjänar på att inte behöva promenera till och från jobbet varje dag. Och dagar som dessa när jag även får hjälp med middagen tjänar jag ju in ännu mer tid. Lovely! Jag är så tacksam för all den tiden.

Varma pesto- och mozzarellamackor

rostbröd/macka
pesto, nötfri
mozzarella, 1 boll räcker till 2 varma mackor
philadelphiaost, eller annan cream cheese

Skiva mozzarellan och lägg på en brödskiva.
Bred pesto på mozzarellan.
Bred philadelphiaost på en den andra brödskivan.
Lägg ihop mackorna och tillaga i smörgåsgrill.

Servera tillsammans med sallad.

Känns så tyst och tomt här hemma numera när vi är sån liten familj på veckorna. Leif jobbar borta, så det är bara jag och Ida hemma i vår lilla mini-familj. Eftersom det bara är vi två så blir det inte alltid så avancerad matlagning, utan då räcker det med sån här god macka och lite sallad. När dessutom all träning är pausad för Ida så behöver vi inte heller alltid tänka på att hon ska äta bra tränings-mat. Varma mackor skulle inte vara så optimalt före eller efter ett tufft basket-pass till exempel.

Imorgon och på torsdag har Ida ”hemma-skola” samtidigt som jag arbetar hemifrån. Känns himla bra att vi har varsitt arbetsrum på varsin våning, så kan vi båda jobba på i lugn och ro utan att behöva störa den andra trots Teams-möten och annat som kan leva om. Alla lediga rum och utrymmen är nog enda fördelen med att de stora barnen har flyttat hemifrån.

söndag 17 januari 2021

Oxfilé, hasselbackspotatis, broccoli och vitlöksostsås

 Nu äntligen känns det som jag har sovit ikapp all sömn jag missade när jag inte kunde sova natten mellan måndag o tisdag. En vecka tog det nästan, men bättre sent än aldrig….

Nu känner jag mig riktigt pigg och full av energi, har t.o.m hunnit städa lite på morgonen innan jag satte mig för att äta frukost.

Igår blev det den goda middagen jag hoppades på men det blev inga utsvävningar utan vi gjorde det enkelt för oss. Stekt oxfilé i skivor, hasselbackspotatis, ugnsstekt broccoli, vitlöksostsås, (köpt) rödvinssås och sallad.

Hasselbackspotatis

potatis
smör
salt
peppar
ströbröd

Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Tips! lägg potatisen i en träslev när du skär i skivor så skär du inte igenom.
Lägg potatisarna i en smord ugnsform.
Smält smör och pensla potatisarna. 
Strö över salt o peppar och avsluta med ströbröd. 
Baka potatisarna i ugnen i 200° i 45 minuter. 
Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.

Ugnsstekt broccoli

färsk broccoli
olja
salt

Skär broccolistammen i skivor och resten i mindre buketter.
Lägg i ugnsform, droppa över lite olja och salta.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter.

Vitlöksostsås

färskost med vitlökssmak (eller annan smak är också gott)
3 dl grädde
salt, peppar

Lägg ost och grädde i en kastrull, koka upp på låg värme.
Koka ihop några minuter, smaka av med salt o peppar.

Stekt oxfilé

oxfilé i skivor
smör
salt, peppar

Stek skivorna i smör i en rejält varm stekpanna 2-3 minuter på varje sida.
Salta o peppra.

Sallad

isbergssallad
rödkål
mango, fryst tinad
sojabönor, frysta tinade
tomater
gurka
paprika