torsdag 18 januari 2024

Check på första veckan

Snart har jag jobbat en hel vecka på nya jobbet och allt känns så himla bra. Allt från själva arbetet till kollegerna. Jag ställer in mig på att det inte kommer kunna vara så här bra hela tiden, men om det bara fortsätter hälften så bra så är jag nöjd. Så här välkommen har jag aldrig känt mig på en ny arbetsplats💖

Så vackert när jag åkte hem i går🔥

Det som är speciellt och det kommer nog vara det jobbigast är att alla mina kolleger sitter i Kiruna, dvs 35 mil bort. Så det kommer bli en hel del tågresor och hotellnätter, framför allt nu i början. Fyra timmar på tåg enkel väg, är ju kanske ingen drömtillvaro, men jag hoppas att det kommer vara värt det. Och jag hoppas att det räcker med fyra timmar, så att det inte blir en massa förseningar och inställda tåg. 

Det som är positivt är att man har möjlighet att träffa trevliga människor på tåget. Igår pratade jag med ett äldre par som var så himla trevliga och pratade mycket om gamla minnen från Kiruna och LKAB. Så kul och intressant att höra.

Man måste ju ändå vara imponerad av den digitala utvecklingen. En sån här lösning hade ju inte varit aktuell för några år sedan.

Nu är mitt fokus att komma på bra mat att äta på hotellrum och på tåg, utan tillgång till ugn, spis eller micro. Har ni några bra tips? Det lär bli en hel del sallader, mackor och yoghurt känns det som. Vattenkokare har jag ju också, så jag måste kanske börja äta nudlar😀

Klocktornet på sin nya plats i Kirunas nya centrum. Min utsikt från hotellrummet.

lördag 13 januari 2024

Tillbaka och redo för nytt

Tillbaka till livet💖
Efter en seg och rejäl förkylning känner jag mig äntligen lite bättre. Inte helt bra, men snart....

Lite surt att jag var sjuk hela första veckan på året då jag hade semester och hade sååå mycket planer. Jag ville städa bort julen och göra en riktig storstädning, jag ville baka och fylla upp frysen med gott hembakat bröd, jag ville komma in i bra rutiner med nyttig mat och dagliga promenader och jag skulle klippa och färga håret och jag skulle på massage. Men istället låg jag nerbäddad och tyckte synd om mig själv. 

Men lagom till semestern var slut och det var dags att börja jobba så var jag tillräckligt frisk och redo för jobb. Det innebar att jag kunde slutföra allt på gamla jobbet för det var ju min sista vecka där. Jag vet, lite konstigt att först ha nästan två veckor semester och sedan jobba en vecka. Det hade nog varit bättre för alla om jag hade avslutat till jul. Men nu blev det inte så och det gick ju hyfsat bra ändå.


Eftersom jag på måndag börjar ett nytt jobb hos en ny arbetsgivare har det varit en kamp mot klockan att hinna bli frisk. Vill inte ännu en gång börja en anställning med att vara sjukskriven en vecka. Blir det inte något bakslag nu i helgen så är jag frisk och redo för nytt jobb och det känns så bra.

Jag har höga förväntningar på nya arbetsgivaren och jag har aldrig känt mig så välkommen till ett nytt jobb. Underbar känsla. Igår fick jag t.o.m en vacker bukett med bl.a vita tulpaner och en lapp där de önskade mig välkommen. Så imponerande. Lite skillnad mot för hur jag välkomnades till min senaste arbetsgivare. Där jag fick en 4 år gammal dator och en trasig stol. Just dessa två saker är bland det viktigaste för mig som systemvetare som sitter vid datorn hela dagarna. Där och då undrade jag verkligen var jag hade börjat. Det blev bättre, tack o lov.... Men ett första intryck är dock extremt viktigt.


Efter en lugn förmiddag, en nervös hockeyvinst och en god oxfilépasta till middag är det nu dags att avsluta den här lördagen i tv-soffan framför en bra serie. Måste bara hitta nån ny att börja följa för vi såg klart den tidigare i morse.

Ha en bra lördagkväll!

torsdag 28 december 2023

Julens godsaker 2023

Julafton gick i matens tecken även i år. Efter en go'frukost med skinkmacka blev det bara lite fil till lunch och sedan var det gofika före Kalle, glögg till Kalle och julbord efter Kalle. Sedan tog vi en liten paus och delade ut några få julklappar innan vi åt efterrätt.



Fika

Saffransbullar
Saffranssnittar

Glöggmys till Kalle

glögg
mandel, russin
pepparkakor
skumtomtar

Middag

inlagd sill, svartvinbärssill och citronsill
gravad lax
ägghalvor
skagenröra

julskinka
köttbullar 
prinskorv 
kålrot- och morotslåda 
potatis 
julkålsallad

långkål 
brunsås 
ugnsomelett
revbensspjäll

rödbetssallad 
äppelmos
fikonmarmelad
senap 

mjukt tunnbröd, glögglimpa
finn crisp, smörgåsrån, knäckebröd
smör och ost

Efterrätt

ris à la malta och bärsås 
wienernougat


Nån timme innan gästerna kom insåg vi att bordet höll på att falla ihop. Så då var det bara att ta bort dukningen, vända bordet och börja fixa o laga. Det gick bra och bordet är stabilt igen. Sån tur.

Så här såg det ut i köket nån timme innan gästerna kom.

onsdag 27 december 2023

Uppesittarkvällen

Uppesittarkvällen dagen före julafton är en av julens viktigaste och mysigaste dagar. Ingen stress och inga måsten, utan bara en härlig kväll i väntan på julafton. Som vanligt blev det ingen vinst på Bingolotto men ändå ska det spelas😀 Och som vanligt provsmakar vi julskinkan för första gången, efter att den har ugnsstekts nästan hela dagen. Alltså första skinkmackan när skinkan fortfarande är lite varm är den bästa mackan.


Uppesittarkvällen

gravad lax

smördeg med brie och hjortronsylt

chips o dip
tacochips o salsa

mjukt tunnbröd
hårdbröd
smörgåsrån

smör, ost

wienernougat
skumtomtar
pepparkakor





fredag 22 december 2023

Caprese som polkakäpp

Fredag och en ledig fredag. Kan knappt tro att det äntligen är dags för lite ledighet efter en ganska tråkig december. Som jag ska njuta💖 Tyvärr måste jag jobba den 27:e så det blir ett litet avbrott i den långledighet jag hade hoppats på. Men jag hoppas på en lugn arbetsdag och efter det är det dags för ytterligare ledighet. Så det blir nog bra ändå. 

Jag fortsätter med lite snabba och roliga tips inför jul. Jag älskar caprese, dvs tomat, mozzarella och basilika. Till jul kan man varva tomat- och mozzarellaskivor så att det ser ut som en polkakäpp (eller ett frågetecken😂 Det var lite bråttom och jag svängde in käppen lite för mycket). Ringla lite olivolja över, salta och peppra och lägg lite färsk basilika på sidan. Snabbt, enkelt och gott.


För mig är det ett måste att ha lite olika sallader och grönsaker på julbordet som annars har en tendens att bli lite för tungt och mastigt. Ser ni till att ha grönsaker och sallader på julbordet?

Nu funderar jag för fullt på vilka sallader som ska stå på årets julbord. Förmodligen något med rödkål, som är så vackert och passande till jul.


På dagens att-göra-lista står handla. Jag misstänker att det inte bara är jag som har den tanken just idag. Ska försöka komma i väg rätt snart och hoppas att många åtminstone jobbar halvdag idag. Sedan ska jag slå in de sista julklapparna och förbereda lite godsaker inför morgondagens uppesittarkväll.

Nu när jag skrev om att handla kom jag på att jag ska städa till i kylskåpen så att vi rymmer lite ny mat. Vill ha ordning och reda i kylarna så att vi inte glömmer någon mat och måste slänga. 

Ha en underbar och stressfri fredag🌟

torsdag 21 december 2023

Ostgran

Jaha då har man hunnit med en tredje omgång Covid. Men den här gången var det väldigt lindrigt. Alla vaccinsprutor och de två tidigare omgångarna Covid har nog gjort lite nytta i alla fall. Det har mest varit som en vanlig förkylning men extra trött. 

Det här visar hur viktigt det är att fortfarande testa sig. För nu håller jag mig hemma nån dag extra för att inte smitta någon med denna lömska sjukdom. Den jag smittar kanske inte har lika tur som mig och får det lindrigt.

Men detta gjorde att jag hamnade lite efter i min planering inför jul för jag vill ju inte baka och hålla på i köket med virus i kroppen. Eftersom det här ska vara en tid av mys och inte stress, har jag strukit några saker på min att-göra-lista och istället skrivit upp det på min handlingslista.

Jag tycker ju dock fortfarande att det är kul att pyssla på i köket så vissa saker VILL jag ju göra. Om man har ont om tid är det bra att det finns saker som går fort att göra. T.ex det här tipset som passar perfekt i jultider. Forma färskost som en gran, pynta lite och servera till kex. Är man mer konstnärlig än jag är så kan man nog få till det mycket finare. Vet inte om min ost blev så gran-lik 😅 Såg nu i nån tidning att det här var en av grejerna som trendade på Tik Tok. Fast där hänger ju inte jag så den trendar nog lite överallt.


Ostgran

2 paket färskost av valfri smak 
färska eller frysta örtkryddor 
granatäppelkärnor
stjärna (kex)

Blanda ihop två paket färskost på en bit plastfolie.
Rulla ihop och forma till en gran.
Lägg örtkryddor på en tallrik.
Ta bort plasten och rulla ostgranen i örtkryddor.
Placera en stjärna i toppen.
Pynta med granatäppelkärnor.
Servera till kex.

Jag valde färskost med smak av vitlök och örter och rullade osten i persilja och basilika. Jag använde färska frysta kryddor. Som stjärna hittade jag en förpackning med lite olika salta pinnar och kex, där det även fanns några stjärnor.

Ostgranen passar bra på ett buffébord i advent- och jultider

måndag 18 december 2023

Pepparkakskladdkaka med kanelkräm

Är ni i fas inför jul? Hoppas det så att ni slipper stressa nu när vi är inne i julveckan. Nu vill i alla fall jag bara mysa och njuta av allt gott och allt mysigt som hör till den här tiden. Tända ljus, smaka på julmat och julgodis.

Tiden går så himla fort och jag har inte varit helt frisk så jag har inte hunnit njuta och mysa så mycket som jag vill. Men det ska bli skönt med lite ledighet kring jul så att jag hinner ta in allt julmys då. Jag är även ledig på fredag så jag har två lediga dagar innan julafton. Så underbart💕 

Den här kakan måste kvala in som årets julkaka. Jag har redan bakat och bjudit på den två gånger och jag hinner nog med ytterligare en gång. God att äta, lätt att baka, går att förbereda och härliga julsmaker - är väl allt som behövs. Och den här kladdkakan har allt det.



Pepparkakskladdkaka med kanelkräm

Pepparkakskladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. Blanda till slät smet.
Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform. 
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt svalna.

Kanelkräm

150 g färskost
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel

Garnering: Granatäppelkärnor

Blanda färskost, grädde, florsocker, vaniljsocker och kanel i en bunke. 
Vispa kraftigt med elvisp tills det blir fluffigt. 
Bred ut krämen på den kalla kakan.
Toppa med granatäppelkärnor.

Tips, det finns frysta granatäppelkärnor som fungerar jättebra att använda som garnering. Det är ju lite små-meckigt att få ut kärnorna ur färska granatäpplen.