torsdag 29 december 2022

Krämig Janssons frestelse som passar perfekt att förbereda

Julbordets bästa överraskning var vår Janssons frestelse som blev så himla krämig och god. Det godaste jag ätit! Dessutom förberedde vi den dagen innan julafton så vi slapp grisa ner köket (och oss själva) med potatis och ansjovis på julaftons-morgonen.

Jag tror jag måste göra en ny omgång snart för den var så himla god så jag hann inte äta mig less på den. Tyvärr hann jag inte få någon bild så ni fick se hur krämig den var. Det talar ju också för att jag borde göra en till snart 🙂


Krämig Janssons frestelse

som passar perfekt att förbereda

0,75 kg potatis 
1 burk anjovisfiléer (à 125 g) 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 gula lökar
0,25 dl ströbröd
ev. 25 g smör

Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Dela ev. ansjovisen i mindre bitar.
Häll ansjovisspad, grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Krydda med salt.
Lägg i potatisstrimlorna och sjud utan lock under försiktig omrörning tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 min.
Skala och strimla löken. Fräs den i smör tills den mjuknat. 
Varva potatisblandning, lök och ansjovis i en ugnssäker form. 
****Hit kan du förbereda dagen före****
Gjorde du gratängen dagen före kan du hälla på lite gräddmjölk, men det kan du skippa om du gör hela gratängen på en gång.
Strö över strö­brödet och toppa ev. med skivat smör. 
Gratinera mitt i ugnen ca 30 min i 225 grader.

Jag googlade lite om man skulle ha mjölig eller fast potatis och det var väldigt olika åsikter om det. Så jag körde ungefär 50/50 så slapp jag bestämma antingen det ena eller andra 🙂

Tänk på att inte lägga den skalade potatisen i kallt vatten i väntan på tillagning för då försvinner all stärkelse och det är svårt att få en krämig gratäng/Janssons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar